Jalovec

Jalovec koření nejen do zvěřiny

Jedná se o plody stálezeleného stromu, ze kterého se jako koření používají zralé bobule, obvykle prodávané jako sušené.

Plody jalovce mají kulovitý tvar, modrohnědé barvy se sladce kořennou chutí a příjemnou pryskyřičnou vůní.

Jaké účinky mají plody jalovce na lidské zdraví ?

  • regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze
  • působí proti zadržování vody v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách) a tím mírní otoky v těle
  • působí proti zánětům a dezinfikuje močové cesty
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • podporuje metabolismus a působí proti nadýmání
  • má diuretický a zároveň antiseptický účinek
  • zlepšuje trávení
  • na bolestivé klouby či při bolestech páteře (zevní použití)

Jak lze využít jalovec v kuchyni ?

Jalovec se většinou spojuje s ochucením zvěřiny nebo při nakládání mas k uzení.  Hodí se do marinád, hovězí pečeně, do salátů, do zadělávaných jídel, do kyselého zelí nebo zvěřinových paštik a nakládaných ryb. Přidává se do likérů, pálenek například se jimi ochucuje gin a jalovcové pivo.Jalovec

zdroj : www.likeachef.fr

Sdílejte svým přátelům:

5 (100%) 1 vote
10:00