Jalovec koření nejen do zvěřiny
Jedná se o plody stálezeleného stromu, ze kterého se jako koření používají zralé bobule, obvykle prodávané jako sušené.
Plody jalovce mají kulovitý tvar, modrohnědé barvy se sladce kořennou chutí a příjemnou pryskyřičnou vůní.
Jaké účinky mají plody jalovce na lidské zdraví ?
- regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze
- působí proti zadržování vody v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách) a tím mírní otoky v těle
- působí proti zánětům a dezinfikuje močové cesty
- podporuje obranyschopnost organismu
- podporuje metabolismus a působí proti nadýmání
- má diuretický a zároveň antiseptický účinek
- zlepšuje trávení
- na bolestivé klouby či při bolestech páteře (zevní použití)
Jak lze využít jalovec v kuchyni ?
Jalovec se většinou spojuje s ochucením zvěřiny nebo při nakládání mas k uzení. Hodí se do marinád, hovězí pečeně, do salátů, do zadělávaných jídel, do kyselého zelí nebo zvěřinových paštik a nakládaných ryb. Přidává se do likérů, pálenek například se jimi ochucuje gin a jalovcové pivo.
zdroj : www.likeachef.fr