6 nej receptů na jarní rolky. Okuste kouzlo vietnamské kuchyně!

S tímto pokrmem se lze setkat téměř v každé asijské restauraci a může to být i u vás doma!

Název „jarní“ je odvozen od toho, že byly podávány sezónně a to hlavně na jaře, jelikož se připravují z jarní zeleniny.

Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na jarní závitky a vytvořte si u stolu atmosféru Asie.

Pravé jarní závitky s vepřovým masem

Autentický, lahodný a relativně snadný vietnamský recept na jarní závitky plněné vepřovým masem, krevetami, rýžovými nudlemi a zeleninou.

Ingredience

  • 450g čerstvých krevet
  • 450g vepřové kýty
  • Hlávkový červený salát nebo ledový salát
  • Pár větviček máty
  • Pažitka
  • Balení rýžového papíru
  • Balení rýžových nudlí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru

Postup

  • Vepřové maso uvařte ve vodě s lžičkou soli a lžičkou cukru.
  • Maso vařte po dobu 30 minut. Poté, co se změní jeho barva na světle hnědou a vyplave na povrch, vyjměte ho.
  • Krevety zbavte střívek, dejte do hrnce s vodou, přidejte 1/2 lžičky soli a vařte 1,5-2,5 minuty. Krevety by měly být průsvitné.
  • Poté odstraňte skořápky a ocasy z krevet, nakrájejte je na polovinu podélně. Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky, aby se vám snadněji rolovalo.
  • Nudle uvařte dle pokynů na obalu. Mezitím si připravte zeleninu – opláchněte a usušte.
  • Listy rýžového papíru namočte v talíři s teplou vodou asi na 5-10 sekund. Měl by se namáčet jen po takovou dobu, aby byl poddajný a snadno se s ním manipulovalo. Nesmí být příliš měkký a lepkavý.
  • Namočený rýžový papír dejte na rovnou plochu. Položte salát na spodní část rýžového papíru. Na obou stranách nechejte 2-3 cm. Následuje vrstva máty a pažitky.
  • Na vrchní část papíru naskládejte2-3 krevety a na ně nakrájené plátky vepřového masa. Nakonec přidejte do spodní části papíru pár nudlí, které rovnoměrně rozložíte.
  • Přeložte levou a pravou stranu směrem ke středu. Poté přeložte spodní část nahoru, aby zakryla nudle. Aby závitek byl napnutý, při rolování lehce tlačte k sobě. Pokračujte v rolování a máte hotovo.
Závitky s krevetami a nudlemi.
Zdroj: whattocooktoday.com

Pro milovníky asijské kuchyně jsme připravili také recepty na čínské kung pao a to ve 4 variantách!

Tradiční vietnamské závitky Nem

Tyto křupavé závitky si jistě zamilujete. Množství surovin je na závitky pro 2 osoby.

Ingredience

  • 100g tenkých rýžových nudlí
  • 50g černých hub (jidášovo ucho)
  • 1 menší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 menší mrkve
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • Mletý pepř, sůl
  • 20ks rýžového papíru

Postup

  • Černé houby ponořte na 30 minut do horké vody, aby změkly. Poté přeceďte a nakrájejte na malé kousky.
  • Ponořte tenké rýžové nudle na 10 minut do teplé vody, přeceďte a nechte je oschnout. Poté je nakrájejte na délku 3-5 cm.
  • Nakrájejte šalotku, mrkev a česnek na malé kousky a smíchejte spolu s houbami s nudlemi. Poté ke směsi přidejte 2 vejce, pepř a lžíci rybí omáčky.
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Nechte rýžový papír namočený na talíři s teplou vodou na 10 sekund. Poté jej položte na rovný povrch.
  • Vezměte trochu směsi, kterou jste si připravili, a položte ji na střed papíru, pak jej zabalte do rolky.
  • Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete veškerou směs a rýžový papír.
  • Připravené rolky smažte na olivovém či kokosovém oleji 3-5 minut, dokud nebudou ze všech stran krásně zlatohnědé.
  • Osmažené rolky jsou hotové a připravené k podávání například s některou z omáček.
Smažené závitky se zeleninou, nudlemi a omáčkou.
Zdroj: lambanhngon.com

Vegetariánské závitky se zeleninou

Ačkoliv tento pokrm naleznete ve většině asijských kuchyních, čínská verze závitků je většinou plná zelí, mrkve a dalších druhů zeleniny.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička mletého česneku
  • 2 čajové lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
  • 3 nakrájené jarní cibulky
  • 12 hub shiitake
  • 1/2 zeleného zelí, nakrouhané
  • 1 hrnek bambusových výhonků
  • Sůl podle chuti
  • 1 hrnek sladkého hrášku
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce jemně nasekaného koriandru
  • Balení rýžového papíru
  • Olej na smažení

Postup

  • Ve velké pánvi (nejlépe ve woku) zahřejte olej. Poté přidejte česnek, zázvor, jarní cibulku a za stálého míchání restujte 30-40 sekund.
  • Přidejte houby, zelí a bambusové výhonky. Dochuťte solí. Restujte 3 minuty do změknutí a občas promíchejte.
  • Zvyšte teplotu na maximum a přidejte hrášek, sójovou omáčku, sezamový olej a dle potřeby i sůl. Restujte ještě 1 minutu, dokud nebude zelenina křehká. Poté vmíchejte koriandr.
  • Vzniklou směs sceďte, abyste odstranili přebytečné tekutiny a poté směs rozložte na plech a nechte ji asi 10 minut odpočívat a chladnout.
  • Rýžový papír dejte na 10 sekund na talíř s teplou vodou, aby se s ním dobře pracovalo.
  • Papír dejte na rovnou plochu a nandejte cca 2 lžíce vychlazené směsi na spodní třetinu papíru.
  • Přeložte spodní část papíru přes náplň. Přeložte jej po stranách, rolujte a vytvoříte závitek.
  • Na pánvi zahřejte olej a závitky smažte po dobu 1-3 minuty, dokud nebudou zlatohnědé.
  • Hotové závitky podávejte s některou z omáček.
Zeleninové závitky smažené do zlatohněda.
Zdroj: vegandinner.net

Velký test pánví odhalil 5 nejlepších WOK pánví. Udělejte si radost a pořiďte si tu nejlepší pánev na přípravu asijských jídel.


Smažené jarní závitky s mletým masem

Tyto závitky jsou plněné mletým vepřovým masem a zeleninou, přičemž po jejich usmažení budou velmi křupavé.

Ingredience

  • 1 hrnek nakrájených bambusových výhonků
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 450g mletého vepřového masa
  • 1/2 šalotky, nasekané
  • 2 strouhané mrkve
  • 3 hrnky nakrájeného zelí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • Balení rýžového papíru
  • 1 vejce
  • Olej na smažení

Postup

  • V hrnci uvařte bambusové výhonky asi po dobu 1 minuty, poté je sceďte a opláchněte studenou vodou.
  • Ve woku zahřejte 1 lžíci arašídového oleje. Přidejte vepřové maso a restujte 2-3 minuty. Nemusí být úplně uvařené, ale zvenčí by mělo začít bělat.
  • Pomocí špachtle maso rozdrťte na malé kousky a přeneste vedle na talíř.
  • Do woku přidejte zbývající lžíci arašídového oleje. Restujte šalotku asi minutu, přidejte mrkev, zelí, bambusové výhonky a restujte cca 2 minuty. K tomu přidejte zpět vepřové maso a promíchejte.
  • V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu. Pomocí špachtle dejte zeleninu s masem ke straně pánve a do vzniklého prostoru nalijte vodu s kukuřičným škrobem.
  • Před zamíchaním nechte škrob po dobu 30 sekund zahustit a poté smíchejte se směsí, kterou jste měli stranou.
  • Přidejte ústřicovou omáčku, sůl, cukr a pepř. Míchejte, aby se vše řádně spojilo a poté směs rozložte na plech, kde ji necháte po dobu 10 minut vychladnout. (Nezapomeňte vypustit veškerou tekutinu)
  • Rýžový papír namočte v talíři s teplou vodou asi na 10 sekund a poté jej umístěte na rovný povrch.
  • Na rýžový papír dejte asi 2 lžíce náplně do spodní části, přičemž nechejte od okraje asi 3 cm místo.
  • Uchopte spodní roh a začněte rolovat. Zastavte, až se dostanete ke středu, poté přeložte boční strany směrem ke středu. Pokračujte v rolování až dostanete hotový závitek.
  • V pánvi zahřejte olej a smažte závitky 3 až 4 minuty, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu.
  • Dle potřeby závitky osušte papírovými ubrousky a podávejte například se sladkou chilli omáčkou.
Čínské smažené rolky s mletým vepřovým masem a zeleninou.
Zdroj: marionskitchen.com

Letní závitky

Tyto vietnamské jarní závitky se podávají čerstvé a nesmažené. Jsou perfektním předkrmem nebo třeba lehkým letním jídlem. Nejlepší je podávat je s arašídovou omáčkou.

Ingredience na závitky

  • 50-80g rýžových nudlí
  • 1 čajová lžička sezamového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek natrhaného salátu
  • 1 hrnek nakrájeného červeného zelí
  • 2 střední mrkve nakrájené na proužky
  • 2 mini (nezavařené) okurky, nakrájené na kousíčky
  • 2 střední jalapeños, nakrájené na tenké plátky
  • 1 jarní cibulka, nakrájená
  • 1/4 hrnku hrubě nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/4 hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
  • 8 listů rýžového papíru

Ingredience na arašídovou omáčku

  • 1/3 hrnku arašídového másla
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • Podle potřeby 2 až 3 lžíce vody

Postup

  • Uvařte nudle dle návodu na obalu. Sceďte a opláchněte pod studenou vodou. Polijte je lžící sezamového oleje, posypte solí a dejte stranou.
  • Rýžový papír dejte na talíř s teplou vodou asi na 10-15 sekund, aby se s ním dobře pracovalo. Poté jej položte na rovný povrch.
  • V míse smíchejte jarní cibuli, koriandr, mátu.
  • Na spodní stranu papíru položte pár kousků salátu, hrst rýžových nudlí, trochu zelí a několik proužků mrkve, okurky a jalapeňa, přičemž nechte u okraje asi 2 cm místo.
  • Navrch ještě nasypejte bylinky, které jste si smíchali v misce.
  • Přehněte spodní okraj směrem nahoru přes náplň a pokračujte v rolování, dokud nebudete u středu papíru. Přeložte boční strany směrem do středu a dokončete rolování.
  • Opakujte se zbývajícími přísadami.
  • Arašídovou omáčku připravíte tak, že v malé misce smícháte arašídové máslo, rýžový ocet, sójovou omáčku, med, sezamový olej a česnek. Dle potřeby přilijte 2-3 lžíce vody.
  • Jarní závitky podávejte s arašídovou omáčkou.
Nesmažené závitky plněné zeleninou a podávané s omáčkou.
Zdroj: cookieandkate.com

Připravte si také některý z receptů na japonský ramen. Aneb tradiční japonská polévka se spoustou zeleniny.

Thajské závitky s kuřecím masem

Toto tradičně vietnamské jídlo jev tomto receptu upraveno podle thajských chutí. Namísto kuřecího masa můžete použít třeba vepřové nebo tofu.

Ingredience

  • 1,5 hrnku arašídové omáčky
  • 3cm čerstvého kořene zázvoru, namletý
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 čajové lžičky sójové omáčky
  • Kuřecí prsa, nakrájená na kousíčky
  • 1 čajová lžička arašídového oleje
  • 150g čerstvého hrášku
  • 200g fazolových klíčků
  • 4 jarní cibule, nasekané
  • Nasekaná řeřicha
  • Nasekaný čerstvý koriandr
  • 2 velké mrkve
  • 1 čajová lžička arašídového oleje
  • 12 rýžových papírů na jarní závitky

Postup

  • V misce smíchejte 1 hrnek arašídové omáčky, zázvor, česnek a 1 čajovou lžičku sójové omáčky. Přidejte nakrájené kuře a vše promíchejte, aby se maso zcela obalilo. Dejte marinovat do ledničky na 30 minut.
  • Na středním ohni zahřejte 1 lžičku arašídového oleje ve woku nebo v pánvi. Přidejte hrášek, fazolové klíčky, jarní cibulku a restujte 3-4 minuty.
  • Směs dejte do velké mísy, přimíchejte řeřichu a koriandr. Pomocí škrabky na zeleninu, nastrouhejte do směsi plátky mrkve. Poté přilijte 1 lžičku sójové omáčky.
  • Na pánvi zahřejte 1 lžičku oleje a smažte marinované kuře asi 10 minut.
  • Rýžové papíry dejte do talíře s teplou vodou asi na 10 sekund, aby se s ním dobře pracovalo.
  • Na každý rýžový papír dejte 2 lžíce směsi kuřete a hrst zeleninové směsi, přičemž nechte od okrajů asi 2,5cm místo.
  • Přeložte boční konce papíru a poté přeložte spodní část papíru. Dále pokračujte v rolování, dokud nevytvoříte závitek.
  • Hotové závitky podávejte s arašídovou omáčkou nebo třeba s omáčkou sweet chilli.
Závitky v rýžovém papíru s mrkví a omáčkou.
Zdroj: allrecipes.com

3 jednoduché omáčky k jarním závitkům

Ke každému druhu závitků se jistě hodí nějaká ta omáčka, do které se závitky namáčejí.

My pro vás máme navíc kromě receptů na samotné závitky, také recepty na omáčky, které se k nim skvěle hodí.

Vietnamská omáčka Nuoc Cham

Sladká a pikantní omáčka se svěžím citrusovým nádechem.

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku rybí omáčky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku vody
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 1 lisovaný stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička, nakrájená na kostičky
  • 1/2 nasekané mrkve
  • 1 lžička chilli omáčky (dle chuti)

Hoisinová omáčka

Tato sladká omáčka chutná velmi podobně jako sójová a dodává jarním závitkům hlubokou kořeněnou chuť.

Budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku hoisinové omáčky
  • 4 čajové lžičky cukru
  • 4 čajové lžicky vody
  • 4 čajové lžičky čerstvé limetkové šťávy
  • 1 lžíce nasekaných arašídů

Arašídová omáčka

Tato krémově sladká ořechová omáčka vytváří dokonalý kontrast vůči křupavým závitkům z čerstvé zeleniny.

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku arašídového másla
  • 1/4 hrnku kokosového mléka (nebo vody)
  • 1,5 lžíce hoisinové omáčky
  • 1,5 lžičky limetkové šťávy
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • Nasekané arašídy na ozdobu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X