Recepty na játra jsou jedněmi z nejpopulárnějších v české kuchyni.
Připravte si chutná a zdravá jídla, která můžete vařit, smažit i zapékat.
Dopřejte si skvělou chuť a spoustu živin v jednom!
Smažená vepřová játra na cibulce a slanině
Tento recept je klasikou, která nikdy nevyjde z módy.
Inspirujte se a nechte si chutnat!
Ingredience
- 300 g vepřových jater
- 500 g cibule
- 400–300 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- majoránka
- drcený kmín
- nasekaný česnek
- zelené bylinky
Postup
- Vepřová játra, slaninu a cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Na rozpálenou pánev dejte anglickou slaninu (je-li libová, přidejte lžíci oleje) a nechte ji hezky vypéct dozlatova.
- Pár plátků slaniny odložte stranou. Budete je potřebovat na ozdobu.
- Ke slanině přidejte játra, která také opečte a přidejte k nim cibuli.
- Vše promíchejte a restujte, dokud cibule nezačne zlátnout.
- Dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat také majoránku, čerstvé bylinky, drcený kmín nebo česnek.
- Podávejte s plátky slaniny, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
- Nemáte-li chuť na vepřové, můžete si připravit smažená kuřecí játra, která se připravují podobně a chutnají výtečně.

K pohodlné přípravě jater se skvěle hodí pánev s nepřilnavým povrchem. Prozkoumejte recenze pánví značky Tefal a vyberte si tu pravou.
Játrové knedlíčky do polévky
Připravte si knedlíčky jako od babičky.
Ať už si chcete připravit klasický oběd nebo chystáte oslavu, s vývarem s knedlíčky nikdy nešlápnete vedle.
Ingredience
- 100 g vepřových jater
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 1 čajová lžička másla
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup
- Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte, nadrobno nakrájenou, cibuli.
- Játra rozmixujte, osolte a opepřete.
- Přidejte nastrouhaný česnek, lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a rozšlehané vajíčko.
- Na závěr přidejte orestovanou cibulku a promíchejte.
- Do osolené vařící vody vložte vytvarované knedlíčky a vařte 3–5 minut.
- Jakmile knedlíčky vyplavou nahoru, vyndejte je a odložte do misky.
- Vkládejte do hotového vývaru.
- Vaše polévka s játrovými knedlíčky je hotová.

Vaříte-li polévky častěji, můžete si připravit játrovou zavářku, kterou lze uchovávat v mrazáku. Budete ji tak mít stále po ruce.
Smetanová játrová omáčka s rýží
Máte rádi těstoviny?
Tato omáčka se k těstovinám skvěle hodí. Vyzkoušejte ji!
Ingredience
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 500 g kuřecích jater
- ½ červené cibule
- 8 listů šalvěje
- 5 stroužků česneku
- ½ šálku suchého bílého vína
- 30 g másla
- 250 g plnotučné smetany
- 3 polévkové lžíce nasekané petrželky
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička černého pepře
Postup
- Pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu. Nalijte na ni olej a přidejte kuřecí játra.
- Ochuťte maso solí a pepřem a osmahněte ze všech stran.
- Po, asi 1 minutě, vnitřnosti vyjměte a odstavte bokem.
- Na stejnou pánev přidejte máslo, cibuli a šalvěj.
- Jakmile začne cibule sklovatět, přidejte česnek a smažte další 2 minuty.
- Následně přilijte bílé víno.
- Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Snižte teplotu na minimum a vařte další 3–4 minuty, dokud omáčka nedostane hnědou barvu.
- Do omáčky přidejte odloženou játrovou směs a, při mírné teplotě, vařte 5–7 minut.
- Zatímco se pokrm vaří, uvařte si těstoviny. Postačí 6–8 minut (v závislosti na druhu těstovin).
- Jakmile je játrová omáčka se smetanou hotová, celý pokrm dozdobte čerstvou petrželkou a vše pokapejte trochou olivového oleje. Ihned podávejte.

Domácí játrová paštika
Jakmile si jednou připravíte tento recept, už si nikdy nebudete chtít pochutnávat na žádném kupovaném výrobku tohoto druhu.
Hotový pokrm podávejte s čerstvým pečivem nebo krekry.
Ingredience
- 6 polévkových lžic nesoleného másla
- ⅓ šálku pomleté šalotky
- 500 g kuřecích jater
- sůl
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- 2 polévkové lžíce kapary
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lžička sardelové pasty (volitelné)
- ¼ šálku brandy
- ¼ šálku smetany
Postup
- Játra očistěte a máslo rozpusťte na pánvi.
- Na másle restujte šalotku, asi 1 minutu a přidejte játra.
- Osolte je, a restujte ze všech stran, dokud nezhnědnou.
- Přidejte kapary, tymián, česnek, sardelovou pastu a restujte další minutu.
- Odstavte pánev z ohně a přilijte do ní brandy. V tomto okamžiku buďte opatrní, protože by se alkohol mohl vznítit, jakmile pánev vrátíte na teplo.
- Pánev opět rozehřejte a pokračujte ve vaření 1–2 minuty. Směs by měla mírně zkaramelizovat.
- Poté odstavte a nechte vychladnout.
- Připravenou játrovou směs přendejte do kuchyňského robota a přidejte máslo a smetanu. Vše rozmixujte a dejte do lednice vychladit. Vše by mělo ztuhnout.
- Domácí paštika z kuřecích jater vám v lednici vydrží asi týden. Skvělé chutná, pokud k ní přidáte brusinky.

Máte rádi domácí potraviny? Pak se inspirujte naším návodem na zavařování brusinek a užívejte si je po celý rok.
Výborná kuřecí játra na cibulce s hořčicí
Máte-li rádi chuť hořčice, je tento recept jako dělaný pro vás.
Vyberte si hořčici dle vlastního vkusu a nechte si chutnat.
Ingredience
- 600 g kuřecích jater
- 2 cibule
- 5 ks baby okurek
- ½ svazku pažitky
- 20 g másla
- 1 polévková lžíce sherry octa
- 450 g kuřecích jater
- 1 čajová lžička hořčice
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- sůl
- mletá paprika
- 450 ml kuřecího vývaru
- 30 g přepuštěného másla
- 100 g mouky
Postup
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Okurky sceďte a nakrájejte na tenké plátky.
- Opláchněte pažitku a nakrájejte ji na malé kroužky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Cibuli zalijte sherry octem a vmíchejte hořčici. Vařte 5 minut na střední výkon.
- V troše studené vody rozpusťte kukuřičný škrob a vmíchejte jej do omáčky.
- Přidejte okurky a duste dalších 5 minut.
- Játra mezitím nakrájejte na malé kousky a na druhé pánvi rozpusťte máslo.
- Zatímco se máslo rozpouští, obalte játrové kousky v mouce a orestujte je.
- Dochuťte solí, pepřem a přelijte omáčkou z první pánve.
- Při servírování posypte pažitkou a podávejte s oblíbeným pečivem nebo rýží.

Skvěle chutná rýže, připravená profesionálně. Proto prozkoumejte recenze rýžovarů, které vám v kuchyni usnadní práci.
Kuřecí játra na smetaně
Pochutnejte si na tomto výborném receptu s tou nejjemnější smetanovou omáčkou.
Recept budete mít hotový za méně než hodinu!
Ingredience
- 500 g očištěných kuřecích jater
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- 200 ml smetany
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- 30 ml másla
- čerstvá petrželka
- pečivo dle chuti
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli.
- Přidejte drůbeží játra a duste cca 15 minut.
- Přidejte česnek a smetanu. Promíchejte a vařte 5 minut.
- Hotová játra se smetanovou omáčkou podávejte ozdobené petrželkou a s křupavým opečeným kusem pečiva dle vlastního výběru.

Chcete si připravit vlastní pečivo? Inspirujte se našimi recepty na domácí pečivo, po kterém se “jen zapráší”.
Husí játra foie gras
Recept je součástí kulturního a gastronomického dědictví Francie.
Připravte si tuto specialitu a ohromte své hosty!
Ingredience
- 500 g husích jater (jako alternativu lze připravit také kachní játra foie gras)
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky mletého černého pepře
- 3 lžíce sladkého bílého vína dle vlastní chuti
Postup
- Ve víně rozpusťte sůl a poté přimíchejte pepř.
- Touto směsí zalijte játra z husy a nechte stát v lednici 12 hodin.
- Předehřejte troubu na 120 °C a umístěte do ní, vodou naplněnou, nádobu.
- Marinované kousky foie gras zabalte do misky na paštiku a zakryjte alobalem.
- Formu vložte do nádoby s vodou, která je už v troubě a pečte 50 minut, při teplotě 120 °C.
- Hotovou paštiku nechte vychladnout, odstraňte z ní přebytečný tuk a vložte na 24 hodin do lednice.
- Takto připravený pokrm vám v lednici vydrží až 5 dní, pokud jej uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

Dostali jste chuť na další dobroty z husy? Inspirujte se našimi 6 husími recepty.
Objevte podobné tipy
Pikantní vepřová játra na roštu
Čeká vás oslava s rodinou nebo přáteli?
Máme pro vás tip na skvělý recept, který vaše hosty naprosto ohromí.
Recept můžete připravovat jak venku na ohni, tak doma na grilovací pánvi.
Ingredience
- 500 g vepřových jater (nakrájených asi na 2 cm vysoké kusy)
- ½ čajové lžičky mletého černého pepře
- ¼ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička sójové omáčky
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- ½ polévkové lžíce oleje na vaření
Postup
- V misce smíchejte játra, sójovou omáčku, sůl a pepř. Marinujte v lednici 20 minut.
- Na pánvi rozehřejte olej a maso grilujte po dobu 2 minut ze všech stran.
- Vnitřnosti můžete připravovat také venku na ohni. V tom případě doporučujeme maso připravovat na velmi mírném ohni.
- Podávejte s cibulkou, oblíbenými bylinkami, brusinkami a pečivem.
- Nemáte-li možnost otevřeného ohně nebo grilovací pánev, můžete si pokrm připravit na elektrickém grilu.

Že ještě nemáte domácí gril na elektřinu? Vybrat vám jej pomůžou naše recenze elektrických grilů.
Krůtí játra na cibulce s jablky
Tento recept můžete využít jako klasické hlavní jídlo ve všední den, ale ani hosty, při slavnostnější události, s ním neurazíte.
Ingredience
Cibule a jablka:
- 250 g cibule
- 250 g křupavých jablek
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 150 ml krůtího nebo kuřecího vývaru
- 60 ml červeného vína
- 75 ml plnotučné smetany
- mořská sůl
- pepř
- trochu nasekané petrželky
Krůtí játra:
- 450 g krůtích jater (dva velké kusy)
- 1 polévková lžíce mouky
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- hrubá mořská sůl
- pepř
Postup
- Před tím, než začnete s přípravou všeho ostatního, dejte vařit brambory na kaši a tu připravte dle svého oblíbeného receptu.
Cibule a jablka:
- Nakrájejte cibuli na čtvrtiny a poté na tenké plátky.
- Na čtvrtky nakrájejte také jablka.
- Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s jablky na něm smažte asi 5 minut.
- Přilijte vývar, červené víno, smetanu, sůl a pepř.
- Zakryjte poklicí a vařte, na mírném ohni, asi 10 minut, nebo dokud nebude cibule měkká.
- Poté sejměte pokličku, přidejte teplotu na střední stupeň a vařte další 2 minuty. Tekutina se tak mírně vyvaří.
- Dochuťte solí a pepřem.
- S krůtími játry podávejte také připravenou bramborovou kaši a vše posypte čerstvou petrželkou.

Pomazánka z tresčích jater
Jste milovníci pomazánek? A navíc těch, které prospívají lidskému zdraví?
Tresčí játra obsahují omega-3 mastné kyseliny a vitamíny D a A. Tato lehounká a nadýchaná pomazánka tedy není jen chuťově výborná, ale je také opravdu zdravá.
Ingredience
- 1 plechovka uzených šprotů v olivovém oleji
- 1 konzerva tresčích jater ve vlastním oleji
- 1 šalotka (nasekaná nadrobno)
- 1 stroužek česneku (nasekaný najemno)
- 1 polévková lžíce suchého bílého vína
- ½ polévkové lžíce citronové kůry (jemně nastrouhané)
- sušené oregano
- černý pepř
- pažitka (na ozdobu)
- čerstvá nakrájená zelenina, celozrnné pečivo, sýr (k podávání, volitelné)
Postup
- Na malé pánvi orestujte šalotku s česnekem a lžící olivového oleje ze šprotů. Potrvá to méně než 10 minut.
- Suché ústřice, játra z tresky i s olejem, šalotkou, vínem citronovou kůrou a oreganem smíchejte v kuchyňském robotu.
- Připravenou paštiku vložte do zapékací misky a přikryjte potravinovou fólií. Vložte do chladničky a nechte ji tam přes noc, aby ztuhla.
- Až budete chtít paštiku podávat, ozdobte ji pažitkou a černým pepřem.

Upřednostňujete zdravé pomazánky? Pak vyzkoušejte další skvělé recepty na pomazánky z červené čočky.
Recept na játra dušená na cibulce
Vyzkoušejte tento tradiční postup pomalého vaření, který zachová šťavnatost pokrmu.
Ingredience
- 500 g jehněčích jater (můžete použít také vepřová játra)
- 250 g slaniny (nasekané)
- 2 střední cibule (nakrájené na plátky)
- 3 stroužky česneku
- 70 g hub (nakrájených na kousky)
- 1 polévková lžíce rajčatového pyré
- ½ šálku mouky
- 0,5 l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička bylinek dle vašeho výběru (např. tymián, oregano)
Postup
- Játra umyjte a nakrájejte na kousky.
- Do velké mísy přidejte mouku, sůl a pepř.
- Přidejte játra a promíchejte. Ujistěte se, že je každý kousek jater obalený v mouce.
- Po obalení vezměte 3 lžíce mouky, vložte ji do šálku, přilijte trochu studené vody a vytvořte pastu. Tuto směs použijete k zahuštění omáčky později.
- Nakrájejte slaninu s cibulí a prolisujte česnek.
- Na střední teplotě opečte slaninu a odložte ji stranou.
- Tuk, který se vypekl ze slaniny, ponechte v pánvi a přidejte plátky jater.
- Opatrně játra otáčejte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Poté je vyjměte a odložte na talíř.
- Do pánve dejte cibuli, česnek a houby. Možná budete muset přidat také kapku olivového oleje.
- Jemně vařte, dokud nebude cibule měkká. Pokud chcete použít bylinky, přidejte je, v tomto okamžiku, do pánve.
- Přidejte slaninu s játry znovu do pánve a společně s cibulí a houbami promíchejte.
- Přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar.
- Následně vlijte šálek vody s moukou, kterou jste si odložili bokem na začátku.
- Vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí.
- Přikryjte pokličkou a duste asi 2 hodiny, dokud játra nezměknou.
- Poté vše přendejte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, při 150 °C. Pečením proces přípravy urychlíte.
- Chcete-li pokrm skutečně jen dusit, bude to trvat 5–6 hodin.
- Podávejte s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.

Chutnají vám dušené pokrmy? Vyzkoušejte 6 receptů s dušenou mrkví.
Hovězí játra na slanině
Vychutnejte si slaninu s játry a také s luxusní zkaramelizovanou cibulkou.
Recept není nijak složitý a zvládne jej i začátečník.
Ingredience
- ½ šálku mléka
- 500 g hovězích jater (nakrájených na proužky)
- 3 velké cibule (nakrájené na plátky)
- 4 plátky slaniny
- 5 polévkových lžic másla
- sůl
Postup
- Mléko nalijte do misky a vložte do něj játra. Namáčejte je 20 minut, abyste odstranili jejich hořkost.
- Mezitím osmahněte na pánvi slaninu a rozkrojte každý kousek na polovinu. Odložte stranou.
- 1,5 lžíce tuku ze slaniny smíchejte se 2 lžícemi másla a přidejte cibuli. Za občasného míchání smažte, na mírném ohni, dokud cibulka nezkaramelizuje. Potrvá to asi 25 minut.
- Cibuli následně dejte do misky, posypte ji solí a odložte stranou.
- Játra osušte papírovým ručníkem.
- Do pánve přidejte zbylé máslo a zvyšte teplotu na maximum. Přidejte osušená játra a restujte z každé strany 3 minuty.
- Vnitřek masa by měl být stále růžový.
- Kusy jater servírujte přelité cibulí a pokryté slaninou.

Játrový guláš
Milovníci guláše si přijdou na své!
Uvařte něco originálního, s čím se v českých kuchyních příliš často nesetkáte.
Ingredience
- 1 kg nakrájených uvařených jater
- 2 svazky špenátu (nasekaného nahrubo)
- ½ kg kukuřičné mouky
- 5 rajčat (nakrájených na kousky)
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- sůl
- rostlinný olej
- 0,5 l hovězího vývaru
Postup
- Polovinu cibule vložte do uvařených jater a přidejte 4 lžíce oleje. Promíchejte a vařte na středním ohni.
- Přidejte polovinu rajčat a přikryjte pokličkou. Duste 2–3 minuty. Poté rajčata rozdrťte a přidejte vývar.
- Osolte a znovu přikryjte pokličkou. Odstavte z tepla a nechte 5 minut stát.
- Zbytek cibule následně vložte do játrové směsi a přilejte zbytek oleje. Promíchejte a přidejte zbytek rajčat.
- Přidejte špenát s trochou vody a soli. Znovu přiveďte k varu a vařte 3 minuty.
- Guláš z vepřových jater podávejte s pečivem nebo čerstvou zeleninou.

Proč jíst játra?
Tento druh masa má silnou chuť a jedinečnou strukturu. Někteří je milují a druzí nenávidí.
Můžete se setkat s játry mnoha druhů – hovězí, kuřecí, vepřové, jehněčí, husí, kachní.
Co je na nich, kromě chuti, ale tak výjimečného?
Vnitřnosti obsahují 153 kalorií, 23 g bílkovin, 4 g tuku, 4 g sacharidů, méně než 1 g vlákniny a méně než 1 g cukru. Najdete v nich také vitamín B, C, železo, draslík, fosfor, folát, měď, riboflavin a niacin.
Inspirujte se výše uvedenými recepty na játra a jezte chutně a zdravě.