Vynikající recepty s játry na jednom místě. Jaký si uvaříte jako první?

Recepty na játra jsou jedněmi z nejpopulárnějších v české kuchyni. 

Připravte si chutná a zdravá jídla, která můžete vařit, smažit i zapékat. 

Dopřejte si skvělou chuť a spoustu živin v jednom!

Smažená vepřová játra na cibulce a slanině

Tento recept je klasikou, která nikdy nevyjde z módy. 

Inspirujte se a nechte si chutnat!

Ingredience

  • 300 g vepřových jater
  • 500 g cibule
  • 400–300 g anglické slaniny
  • sůl 
  • pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • nasekaný česnek
  • zelené bylinky

Postup

  • Vepřová játra, slaninu a cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  • Na rozpálenou pánev dejte anglickou slaninu (je-li libová, přidejte lžíci oleje) a nechte ji hezky vypéct dozlatova.
  • Pár plátků slaniny odložte stranou. Budete je potřebovat na ozdobu.
  • Ke slanině přidejte játra, která také opečte a přidejte k nim cibuli.
  • Vše promíchejte a restujte, dokud cibule nezačne zlátnout.
  • Dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat také majoránku, čerstvé bylinky, drcený kmín nebo česnek. 
  • Podávejte s plátky slaniny, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
  • Nemáte-li chuť na vepřové, můžete si připravit smažená kuřecí játra, která se připravují podobně a chutnají výtečně.

Smažená vepřová játra s bramborovou kaší, slaninou a zeleninou.
zdroj: greatbritishchefs.com

K pohodlné přípravě jater se skvěle hodí pánev s nepřilnavým povrchem. Prozkoumejte recenze pánví značky Tefal a vyberte si tu pravou.

Játrové knedlíčky do polévky

Připravte si knedlíčky jako od babičky. 

Ať už si chcete připravit klasický oběd nebo chystáte oslavu, s vývarem s knedlíčky nikdy nešlápnete vedle. 

Ingredience

  • 100 g vepřových jater
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička másla
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř 

Postup

  • Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte, nadrobno nakrájenou, cibuli.
  • Játra rozmixujte, osolte a opepřete.
  • Přidejte nastrouhaný česnek, lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a rozšlehané vajíčko.
  • Na závěr přidejte orestovanou cibulku a promíchejte.
  • Do osolené vařící vody vložte vytvarované knedlíčky a vařte 3–5 minut.
  • Jakmile knedlíčky vyplavou nahoru, vyndejte je a odložte do misky.
  • Vkládejte do hotového vývaru. 
  • Vaše polévka s játrovými knedlíčky je hotová.

Polévka s játrovými knedlíčky, zdobená pažitkou.
zdroj: eatsmarter.com

Vaříte-li polévky častěji, můžete si připravit játrovou zavářku, kterou lze uchovávat v mrazáku. Budete ji tak mít stále po ruce.

Smetanová játrová omáčka s rýží

Máte rádi těstoviny? 

Tato omáčka se k těstovinám skvěle hodí. Vyzkoušejte ji!

Ingredience 

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 500 g kuřecích jater
  • ½ červené cibule
  • 8 listů šalvěje
  • 5 stroužků česneku
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 30 g másla
  • 250 g plnotučné smetany
  • 3 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička černého pepře 

Postup

  • Pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu. Nalijte na ni olej a přidejte kuřecí játra. 
  • Ochuťte maso solí a pepřem a osmahněte ze všech stran. 
  • Po, asi 1 minutě, vnitřnosti vyjměte a odstavte bokem. 
  • Na stejnou pánev přidejte máslo, cibuli a šalvěj. 
  • Jakmile začne cibule sklovatět, přidejte česnek a smažte další 2 minuty. 
  • Následně přilijte bílé víno. 
  • Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. 
  • Snižte teplotu na minimum a vařte další 3–4 minuty, dokud omáčka nedostane hnědou barvu. 
  • Do omáčky přidejte odloženou játrovou směs a, při mírné teplotě, vařte 5–7 minut. 
  • Zatímco se pokrm vaří, uvařte si těstoviny. Postačí 6–8 minut (v závislosti na druhu těstovin). 
  • Jakmile je játrová omáčka se smetanou hotová, celý pokrm dozdobte čerstvou petrželkou a vše pokapejte trochou olivového oleje. Ihned podávejte. 

Smažená játra se smetanovou omáčkou a těstovinami, zdobená petrželkou.
zdroj: cookincity.com

Domácí játrová paštika

Jakmile si jednou připravíte tento recept, už si nikdy nebudete chtít pochutnávat na žádném kupovaném výrobku tohoto druhu. 

Hotový pokrm podávejte s čerstvým pečivem nebo krekry. 

Ingredience

  • 6 polévkových lžic nesoleného másla
  • ⅓ šálku pomleté šalotky
  • 500 g kuřecích jater
  • sůl
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • 2 polévkové lžíce kapary 
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lžička sardelové pasty (volitelné)
  • ¼ šálku brandy
  • ¼ šálku smetany

Postup

  • Játra očistěte a máslo rozpusťte na pánvi. 
  • Na másle restujte šalotku, asi 1 minutu a přidejte játra. 
  • Osolte je, a restujte ze všech stran, dokud nezhnědnou. 
  • Přidejte kapary, tymián, česnek, sardelovou pastu a restujte další minutu. 
  • Odstavte pánev z ohně a přilijte do ní brandy. V tomto okamžiku buďte opatrní, protože by se alkohol mohl vznítit, jakmile pánev vrátíte na teplo. 
  • Pánev opět rozehřejte a pokračujte ve vaření 1–2 minuty. Směs by měla mírně zkaramelizovat. 
  • Poté odstavte a nechte vychladnout. 
  • Připravenou játrovou směs přendejte do kuchyňského robota a přidejte máslo a smetanu. Vše rozmixujte a dejte do lednice vychladit. Vše by mělo ztuhnout.
  • Domácí paštika z kuřecích jater vám v lednici vydrží asi týden. Skvělé chutná, pokud k ní přidáte brusinky.

Domácí játrová paštika, namazaná na krekrech, zdobená petrželkou.
zdroj: simplyrecipes.com

Máte rádi domácí potraviny? Pak se inspirujte naším návodem na zavařování brusinek a užívejte si je po celý rok.

Výborná kuřecí játra na cibulce s hořčicí

Máte-li rádi chuť hořčice, je tento recept jako dělaný pro vás. 

Vyberte si hořčici dle vlastního vkusu a nechte si chutnat.

Ingredience

  • 600 g kuřecích jater
  • 2 cibule
  • 5 ks baby okurek
  • ½ svazku pažitky
  • 20 g másla
  • 1 polévková lžíce sherry octa
  • 450 g kuřecích jater 
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • sůl
  • mletá paprika
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 30 g přepuštěného másla 
  • 100 g mouky

Postup

  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. 
  • Okurky sceďte a nakrájejte na tenké plátky. 
  • Opláchněte pažitku a nakrájejte ji na malé kroužky. 
  • Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. 
  • Cibuli zalijte sherry octem a vmíchejte hořčici. Vařte 5 minut na střední výkon. 
  • V troše studené vody rozpusťte kukuřičný škrob a vmíchejte jej do omáčky. 
  • Přidejte okurky a duste dalších 5 minut. 
  • Játra mezitím nakrájejte na malé kousky a na druhé pánvi rozpusťte máslo. 
  • Zatímco se máslo rozpouští, obalte játrové kousky v mouce a orestujte je. 
  • Dochuťte solí, pepřem a přelijte omáčkou z první pánve. 
  • Při servírování posypte pažitkou a podávejte s oblíbeným pečivem nebo rýží.

Pánev s kuřecími játry na cibulce, s okurkami a čerstvě nasekanou pažitkou.
zdroj: eatsmarter.com

Skvěle chutná rýže, připravená profesionálně. Proto prozkoumejte recenze rýžovarů, které vám v kuchyni usnadní práci.

Kuřecí játra na smetaně

Pochutnejte si na tomto výborném receptu s tou nejjemnější smetanovou omáčkou. 

Recept budete mít hotový za méně než hodinu!

Ingredience

  • 500 g očištěných kuřecích jater
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření
  • 200 ml smetany
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • 30 ml másla
  • čerstvá petrželka
  • pečivo dle chuti

Postup

  • V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli. 
  • Přidejte drůbeží játra a duste cca 15 minut. 
  • Přidejte česnek a smetanu. Promíchejte a vařte 5 minut.
  • Hotová játra se smetanovou omáčkou podávejte ozdobené petrželkou a s křupavým opečeným kusem pečiva dle vlastního výběru.

Játrové kousky ve smetanové omáčce, zdobené čerstvou petrželkou a podávané s pečivem.
zdroj: thesouthafrican.com

Chcete si připravit vlastní pečivo? Inspirujte se našimi recepty na domácí pečivo, po kterém se “jen zapráší”.

Husí játra foie gras

Recept je součástí kulturního a gastronomického dědictví Francie. 

Připravte si tuto specialitu a ohromte své hosty!

Ingredience

  • 500 g husích jater (jako alternativu lze připravit také kachní játra foie gras)
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžíce sladkého bílého vína dle vlastní chuti

Postup

  • Ve víně rozpusťte sůl a poté přimíchejte pepř. 
  • Touto směsí zalijte játra z husy a nechte stát v lednici 12 hodin.
  • Předehřejte troubu na 120 °C a umístěte do ní, vodou naplněnou, nádobu. 
  • Marinované kousky foie gras zabalte do misky na paštiku a zakryjte alobalem. 
  • Formu vložte do nádoby s vodou, která je už v troubě a pečte 50 minut, při teplotě 120 °C. 
  • Hotovou paštiku nechte vychladnout, odstraňte z ní přebytečný tuk a vložte na 24 hodin do lednice. 
  • Takto připravený pokrm vám v lednici vydrží až 5 dní, pokud jej uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

Pečivo s játry foie gras, podávané s brusinkami.
zdroj: 196flavors.com

Dostali jste chuť na další dobroty z husy? Inspirujte se našimi 6 husími recepty.

Pikantní vepřová játra na roštu

Čeká vás oslava s rodinou nebo přáteli? 

Máme pro vás tip na skvělý recept, který vaše hosty naprosto ohromí. 

Recept můžete připravovat jak venku na ohni, tak doma na grilovací pánvi.

Ingredience

  • 500 g vepřových jater (nakrájených asi na 2 cm vysoké kusy)
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • ½ polévkové lžíce oleje na vaření

Postup

  • V misce smíchejte játra, sójovou omáčku, sůl a pepř. Marinujte v lednici 20 minut.
  • Na pánvi rozehřejte olej a maso grilujte po dobu 2 minut ze všech stran. 
  • Vnitřnosti můžete připravovat také venku na ohni. V tom případě doporučujeme maso připravovat na velmi mírném ohni. 
  • Podávejte s cibulkou, oblíbenými bylinkami, brusinkami a pečivem.
  • Nemáte-li možnost otevřeného ohně nebo grilovací pánev, můžete si pokrm připravit na elektrickém grilu.

Játrové kousky na špejlích, připravované na roštu.
zdroj: eatlikepinoy.com

Že ještě nemáte domácí gril na elektřinu? Vybrat vám jej pomůžou naše recenze elektrických grilů.

Krůtí játra na cibulce s jablky

Tento recept můžete využít jako klasické hlavní jídlo ve všední den, ale ani hosty, při slavnostnější události, s ním neurazíte. 

Ingredience

Cibule a jablka:

  • 250 g cibule
  • 250 g křupavých jablek
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 150 ml krůtího nebo kuřecího vývaru
  • 60 ml červeného vína
  • 75 ml plnotučné smetany
  • mořská sůl
  • pepř
  • trochu nasekané petrželky

Krůtí játra:

  • 450 g krůtích jater (dva velké kusy)
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • hrubá mořská sůl
  • pepř

Postup

  • Před tím, než začnete s přípravou všeho ostatního, dejte vařit brambory na kaši a tu připravte dle svého oblíbeného receptu.

Cibule a jablka:

  • Nakrájejte cibuli na čtvrtiny a poté na tenké plátky. 
  • Na čtvrtky nakrájejte také jablka. 
  • Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s jablky na něm smažte asi 5 minut. 
  • Přilijte vývar, červené víno, smetanu, sůl a pepř. 
  • Zakryjte poklicí a vařte, na mírném ohni, asi 10 minut, nebo dokud nebude cibule měkká.
  • Poté sejměte pokličku, přidejte teplotu na střední stupeň a vařte další 2 minuty. Tekutina se tak mírně vyvaří.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • S krůtími játry podávejte také připravenou bramborovou kaši a vše posypte čerstvou petrželkou.

Játrový steak s bramborovou kaší, cibulí a jablky, zdobený petrželkou.
zdroj: whereismyspoon.co

Pomazánka z tresčích jater

Jste milovníci pomazánek? A navíc těch, které prospívají lidskému zdraví?

Tresčí játra obsahují omega-3 mastné kyseliny a vitamíny D a A. Tato lehounká a nadýchaná pomazánka tedy není jen chuťově výborná, ale je také opravdu zdravá.

Ingredience 

  • 1 plechovka uzených šprotů v olivovém oleji
  • 1 konzerva tresčích jater ve vlastním oleji
  • 1 šalotka (nasekaná nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný najemno)
  • 1 polévková lžíce suchého bílého vína 
  • ½ polévkové lžíce citronové kůry (jemně nastrouhané)
  • sušené oregano
  • černý pepř
  • pažitka (na ozdobu)
  • čerstvá nakrájená zelenina, celozrnné pečivo, sýr (k podávání, volitelné)

Postup

  • Na malé pánvi orestujte šalotku s česnekem a lžící olivového oleje ze šprotů. Potrvá to méně než 10 minut.
  • Suché ústřice, játra z tresky i s olejem, šalotkou, vínem citronovou kůrou a oreganem smíchejte v kuchyňském robotu. 
  • Připravenou paštiku vložte do zapékací misky a přikryjte potravinovou fólií. Vložte do chladničky a nechte ji tam přes noc, aby ztuhla. 
  • Až budete chtít paštiku podávat, ozdobte ji pažitkou a černým pepřem. 

Krekry s pomazánkou z tresčích jater a sezamovými semínky.
zdroj: summeryule.com

Upřednostňujete zdravé pomazánky? Pak vyzkoušejte další skvělé recepty na pomazánky z červené čočky.

Recept na játra dušená na cibulce 

Vyzkoušejte tento tradiční postup pomalého vaření, který zachová šťavnatost pokrmu.

Ingredience

  • 500 g jehněčích jater (můžete použít také vepřová játra)
  • 250 g slaniny (nasekané)
  • 2 střední cibule (nakrájené na plátky)
  • 3 stroužky česneku
  • 70 g hub (nakrájených na kousky)
  • 1 polévková lžíce rajčatového pyré
  • ½ šálku mouky 
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • sůl 
  • pepř
  • 1 čajová lžička bylinek dle vašeho výběru (např. tymián, oregano)

Postup

  • Játra umyjte a nakrájejte na kousky. 
  • Do velké mísy přidejte mouku, sůl a pepř. 
  • Přidejte játra a promíchejte. Ujistěte se, že je každý kousek jater obalený v mouce. 
  • Po obalení vezměte 3 lžíce mouky, vložte ji do šálku, přilijte trochu studené vody a vytvořte pastu. Tuto směs použijete k zahuštění omáčky později. 
  • Nakrájejte slaninu s cibulí a prolisujte česnek. 
  • Na střední teplotě opečte slaninu a odložte ji stranou. 
  • Tuk, který se vypekl ze slaniny, ponechte v pánvi a přidejte plátky jater. 
  • Opatrně játra otáčejte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Poté je vyjměte a odložte na talíř. 
  • Do pánve dejte cibuli, česnek a houby. Možná budete muset přidat také kapku olivového oleje. 
  • Jemně vařte, dokud nebude cibule měkká. Pokud chcete použít bylinky, přidejte je, v tomto okamžiku, do pánve. 
  • Přidejte slaninu s játry znovu do pánve a společně s cibulí a houbami promíchejte.  
  • Přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar.
  • Následně vlijte šálek vody s moukou, kterou jste si odložili bokem na začátku. 
  • Vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí. 
  • Přikryjte pokličkou a duste asi 2 hodiny, dokud játra nezměknou. 
  • Poté vše přendejte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, při 150 °C. Pečením proces přípravy urychlíte.
  • Chcete-li pokrm skutečně jen dusit, bude to trvat 5–6 hodin. 
  • Podávejte s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.

Dušená játrová směs s houbami, cibulí, bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.
zdroj: lovefoodies.com

Chutnají vám dušené pokrmy? Vyzkoušejte 6 receptů s dušenou mrkví.

Hovězí játra na slanině

Vychutnejte si slaninu s játry a také s luxusní zkaramelizovanou cibulkou. 

Recept není nijak složitý a zvládne jej i začátečník. 

Ingredience

  • ½ šálku mléka
  • 500 g hovězích jater (nakrájených na proužky)
  • 3 velké cibule (nakrájené na plátky)
  • 4 plátky slaniny
  • 5 polévkových lžic másla
  • sůl

Postup

  • Mléko nalijte do misky a vložte do něj játra. Namáčejte je 20 minut, abyste odstranili jejich hořkost.
  • Mezitím osmahněte na pánvi slaninu a rozkrojte každý kousek na polovinu. Odložte stranou.
  • 1,5 lžíce tuku ze slaniny smíchejte se 2 lžícemi másla a přidejte cibuli. Za občasného míchání smažte, na mírném ohni, dokud cibulka nezkaramelizuje. Potrvá to asi 25 minut. 
  • Cibuli následně dejte do misky, posypte ji solí a odložte stranou. 
  • Játra osušte papírovým ručníkem. 
  • Do pánve přidejte zbylé máslo a zvyšte teplotu na maximum. Přidejte osušená játra a restujte z každé strany 3 minuty. 
  • Vnitřek masa by měl být stále růžový. 
  • Kusy jater servírujte přelité cibulí a pokryté slaninou.

Směs z hovězích jater se slaninou a cibulí.
zdroj: glutenfreehomestead.com

Játrový guláš

Milovníci guláše si přijdou na své! 

Uvařte něco originálního, s čím se v českých kuchyních příliš často nesetkáte.

Ingredience

  • 1 kg nakrájených uvařených jater
  • 2 svazky špenátu (nasekaného nahrubo)
  • ½ kg kukuřičné mouky
  • 5 rajčat (nakrájených na kousky)
  • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • sůl 
  • rostlinný olej
  • 0,5 l hovězího vývaru

Postup

  • Polovinu cibule vložte do uvařených jater a přidejte 4 lžíce oleje. Promíchejte a vařte na středním ohni. 
  • Přidejte polovinu rajčat a přikryjte pokličkou. Duste 2–3 minuty. Poté rajčata rozdrťte a přidejte vývar. 
  • Osolte a znovu přikryjte pokličkou. Odstavte z tepla a nechte 5 minut stát. 
  • Zbytek cibule následně vložte do játrové směsi a přilejte zbytek oleje. Promíchejte a přidejte zbytek rajčat. 
  • Přidejte špenát s trochou vody a soli. Znovu přiveďte k varu a vařte 3 minuty. 
  • Guláš z vepřových jater podávejte s pečivem nebo čerstvou zeleninou.

Játrový guláš se zeleninou, podávaný s plackami z bílé mouky.
zdroj: envirofit.org

Proč jíst játra?

Tento druh masa má silnou chuť a jedinečnou strukturu. Někteří je milují a druzí nenávidí. 

Můžete se setkat s játry mnoha druhů – hovězí, kuřecí, vepřové, jehněčí, husí, kachní. 

Co je na nich, kromě chuti, ale tak výjimečného?

Vnitřnosti obsahují 153 kalorií, 23 g bílkovin, 4 g tuku, 4 g sacharidů, méně než 1 g vlákniny a méně než 1 g cukru. Najdete v nich také vitamín B, C, železo, draslík, fosfor, folát, měď, riboflavin a niacin. 

Inspirujte se výše uvedenými recepty na játra a jezte chutně a zdravě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X