Vaříme z jater: od restování k paštice

Játra zastupují v našich kuchyních méně oblíbenou skupinu masitých potravin.

Jsou však rychlá na přípravu a zároveň podstatně cenově dostupnější, než-li ostatní druhy mas.

Dají se připravovat mnoha způsoby, můžeme je vařit, smažit, zapékat a své využití najdou i v omáčkách nebo při přípravě nejen domácích paštik.

V tomto článku vám přinášíme 4 recepty z jater, od restovaných až po játrovou paštiku.

Vepřová játra na cibulce a slanině

INGREDIENCE

  • 300 g vepřová játra
  • 500 g cibule
  • 400 – 300 g anglické  slaniny
  • sůl a pepř mletý
  • majoránka
  • drcený kmín
  • nasekaný česnek
  • zelené bylinky

POSTUP

  1. Vepřová játra, slaninu a cibuli nakrájíme na slabé plátky.
  2. Na rozpálenou pánev dáme anglickou slaninu (je-li libová, přidáme lžíci oleje) a necháme ji hezky vypéct dozlatova.
  3. Pár plátků slaniny si dáme stranou do tepla na ozdobu
  4. Pak ke slanině přidáme játra, která též opečeme a nakonec cibuli.
  5. Společně restujene do zezlátnutí cibule.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Dochutit můžeme i majoránkou, čerstvými bylinkami, drceným kmínem nebo česnekem.
  8. Podáváme s plátky slaniny, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Vepřová játra na cibulce a slanině
Zdroj: greatbritishchefs.com

Játrové knedlíčky

INGREDIENCE

  • 100 g vepřové játry
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 malá lžička másla
  • 1/2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme.
  3. Přidáme nastrouhaný  česnek,  lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a  rozšlehané vajíčko.
  4. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.
  5. Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky.
  6. Povaříme 3-5 minut
  7. Jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky.
  8. Vkládáme do hotového vývaru a podáváme.

 TIP : Recept na klasické játrové knedlíčky, můžeme vylepšit přidáním pažitky nebo petrželky místo majoránky. 

Játrové knedlíčky
Zdroj: matkavari.cz

Smetanová játrová omáčka

INGREDIENCE

  • 500 g vepřových nebo krůtích jater
  • 1 cibule
  • pepř
  • drcený kmín
  • 500 ml drůbeží vývar
  • sůl
  • 150 ml sladké smetany
  • olej
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g hrášku

POSTUP

  1. 200 g jater rozmixujeme.
  2. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozmixovaná játra a orestujeme, až změní barvu.
  3. Opepříme, okmínujeme a zalijeme vývarem.
  4. Přidáme hrášek a povaříme asi 10 minut.
  5.  Pak osolíme a zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky.
  6. Zbytek jater nakrájíme na kousky, opečeme na pánvi na oleji, osolíme, opepříme a podáváme s omáčkou.
Smetanová játrová omáčka
Zdroj: foto.dama.cz

Domácí játrová paštika

Na čerstvé nebo opečené bagetě je její chuť naprosto luxusní, nesrovnatelně lepší než kupované paštiky.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 0,5 kg kuřecích jater
  • asi 4 cl napoleona
  • 125 g másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm na hrubo nakrájenou cibuli.
  2. K cibuli přidáme tymián a chvilku restujeme.
  3. Játra očistíme a na pánvi opečeme.
  4. Podlijeme napoleonem, osolíme, opepříme a dusíme.
  5. Když jsou hotová, dáme je do mísy, přidáme máslo a společně mixujeme dohladka.
  6. V případě potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Domácí játrová paštika
Zdroj: instructables.com

Játra nakupujte výhradně čerstvá, jsou totiž náchylnější na trvanlivost než kterékoliv jiné potraviny. Čerstvá játra poznáte podle toho, že jsou na povrchu lesklá a vlhká.

Pokud máte rádi zejména drůbeží játra, přečtěte si náš další článek, kdy se drůbežím játrům věnujeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.