Recepty na omáčky z jater pro všechny, kdo je zkrátka mají rádi

Játrová omáčka asi ne každému voní. 

Na světě se ale naleznou jedinci, kteří ji milují a jejich chuťové buňky jsou v euforii. 

Ano, tak právě pro vás to je. 

Pojďte uvařit tu nejlepší omáčku z jater a trumfnete i šéfkuchaře.

Hovězí játrová omáčka s rýží

Jako první zde máme recept na játrovou omáčku z hovězích jater. Díky namočení v mléce navíc krásně zkřehnou. 

INGREDIENCE:

  • 1 kg hovězích jater
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 5 stroužků česneku
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 1 lžíce papriky
  • 1 a ½ lžíce vegety bez glutamátů
  • 1 rajče
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • ½ hrnku mléka
  • 1 zelená paprika
  • sůl
  • pepř
  • rostlinný olej

POSTUP:

  • Z jater si očistěte blanku a nakrájejte je na kostičky.
  • Pak játra zalijte mlékem (nasáknou se do něj případné toxiny a játra krásně zkřehnou).
  • Nechte 30 minut odstát. 
  • Na trošce oleje si orestujte najemno nakrájené cibulky a na kostičky nakrájenou zelenou papriku. 
  • Restujte, a pak přidejte rozmačkané rajče a rajčatovou pastu.
  • Chvíli povařte, přidejte bylinky, a pak podlijte ¼ horké vody.
  • Nechte vařit do husta, a pak na této směsi orestujte zcezená játra. 
  • Vařte asi dalších 8 minut. 
  • Omáčku případně zřeďte. 
  • Podávejte se svou oblíbenou rýží.
Hovězí játra s omáčkou a bylinkami.
junedarville.com

Tento recept na omáčku s játry si můžete udělat i s videem:

Játrová omáčka se smetanou bez mouky

Je vhodná k rýži, ale i těstovinám nebo knedlíku. Zkuste třeba náš ověřený recept na kynutý knedlík.

INGREDIENCE:

  • 500 g kuřecích jater
  • 2 až 4 lžíce másla
  • 2 velké šalotky
  • 150 g žampionů
  • 2 lžíce koňaku
  • ¼ hrnku suchého bílého vína
  • ¼ hrnku masového vývaru
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce nasekané petrželky

POSTUP:

  • Játra si očistěte a nakrájejte na poloviny. 
  • Šalotky si nasekejte nadrobno, žampiony nakrájejte na plátky.
  • Na troše másla si orestujte játra, aby byla zatažená ze všech stran a dejte je bokem. 
  • Do stejné pánve přidejte zbytek másla a orestujte šalotku, přidejte žampiony a restujte 3-5 minut. 
  • Poté podlijte koňakem a vínem a nechte zredukovat téměř do úplného odpaření.
  • Pak podlijte vývarem a smetanou, přidejte játra zpět do omáčky a vařte do zhoustnutí. 
  • Osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.
Omáčka z kuřecích jater se smetanou.
afternoonexpress.co.za

Vepřová játra s omáčkou a rýží 

Skvělou volbou je i tento recept na játrovou omáčku z jater vepřových. Je to jednoduché a k rýži jako stvořené.

INGREDIENCE:

  • 500 g vepřových jater
  • 30 g másla
  • 150 g cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky černého pepře
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 200 ml vody
  • sůl 
  • 30 g kukuřičného škrobu

POSTUP:

  • Játra omyjeme, osušíme a odblaníme. 
  • Nakrájíme na kousky. 
  • Cibulku si nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle. 
  • Přidáme i játra a necháme zatáhnout.
  • Přidáme hořčici, majoránku, papriku a pepř. 
  • Podlijeme vodou a necháme 25 minut dusit pod pokličkou.
  • Po uplynutí této doby si omáčku podlijteme dalšími 200ml vody smíchané se škrobem. 
  • Vaříme do zhoustnutí. 
  • Solíme až nakonec!
  • Podáváme s rýží.
Játrová omáčka z vepřových jater na cibulce.
cookpad.com

Omáčka z kuřecích jater se zeleninou

A tentokrát varianta se zeleninou, aby byla omáčka trochu bohatší.

INGREDIENCE:

  • 600 g kuřecích jater a (ledvinek)
  • ½ lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce másla
  • 3 hrnky nakrájené papriky trikolory
  • 1 velký cibule
  • 1 česnek
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky tymiánu
  • ⅓ lžičky kari
  • 1 lžička papriky
  • 200 ml masového vývaru

POSTUP:

  • Játra a (ledvinky) omyjte a odblaňte a dejte je marinovat do sojové omáčky na půl hodiny. 
  • Cibuli si nakrájejte na kolečka a osmažte na másle do zlatova a dejte bokem.
  • Pak orestujte játra na oleji a nechte je zatáhnout.
  • Přidejte kari, tymián, sůl, pepř a restujte. 
  • Přidejte prolisovaný česnek, zázvor a podlijte vývarem. 
  • Vařte asi 8 minut, pak přidejte na kostičky nakrájené papriky a přidejte i mletou papriku. 
  • Po chvíli přidejte cibulku a vařte do měkka.
  • V případě potřeby podlijte ještě vodou.
Recept na játrovou omáčkou se třemi druhy paprik.
derrickjnight.com

Zvířecí droby čili vnitřnosti jsou bohatá na železo, vitamín B12, ale i podstatné bílkoviny. Játra si můžete dopřát i v jiných podobách. S jejich přípravou si velkou hlavu dělat nemusíte.

Jedinou složitou záležitostí je jejich solení. Solíme před přípravou nebo po jejich přípravě? Závisí zejména na zvolených játrech. Kuřecí a krůtí osolte klidně hned. U vepřových a hovězích ale sůl ponechte úplně nakonec. Měla by tendenci tvrdnout, a tak by celá příprava jídla přišla nazmar.

Kromě omáček zkuste třeba restovaná drůbeží  játra nebo smažená krůtí a kuřecí játra. Tyto droby se dají krásně využít i do paštik nebo oblíbených játrových gulášů. Zálibu můžete nalézt i v jejich grilování. Stačí je obalit do slaniny a dobrota je na světě. 

Tak ať vám to krásně vyjde. 

Podělte se s námi v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.