Játrová omáčka asi ne každému voní.
Na světě se ale naleznou jedinci, kteří ji milují a jejich chuťové buňky jsou v euforii.
Ano, tak právě pro vás to je.
Pojďte uvařit tu nejlepší omáčku z jater a trumfnete i šéfkuchaře.
Hovězí játrová omáčka s rýží
Jako první zde máme recept na játrovou omáčku z hovězích jater. Díky namočení v mléce navíc krásně zkřehnou.
INGREDIENCE:
- 1 kg hovězích jater
- 1 červená cibule
- 1 žlutá cibule
- 5 stroužků česneku
- ½ lžičky tymiánu
- ½ lžičky oregana
- ½ lžičky rozmarýnu
- 1 lžíce papriky
- 1 a ½ lžíce vegety bez glutamátů
- 1 rajče
- 1 lžíce rajčatové pasty
- ½ hrnku mléka
- 1 zelená paprika
- sůl
- pepř
- rostlinný olej
POSTUP:
- Z jater si očistěte blanku a nakrájejte je na kostičky.
- Pak játra zalijte mlékem (nasáknou se do něj případné toxiny a játra krásně zkřehnou).
- Nechte 30 minut odstát.
- Na trošce oleje si orestujte najemno nakrájené cibulky a na kostičky nakrájenou zelenou papriku.
- Restujte, a pak přidejte rozmačkané rajče a rajčatovou pastu.
- Chvíli povařte, přidejte bylinky, a pak podlijte ¼ horké vody.
- Nechte vařit do husta, a pak na této směsi orestujte zcezená játra.
- Vařte asi dalších 8 minut.
- Omáčku případně zřeďte.
- Podávejte se svou oblíbenou rýží.

Tento recept na omáčku s játry si můžete udělat i s videem:
Játrová omáčka se smetanou bez mouky
Je vhodná k rýži, ale i těstovinám nebo knedlíku. Zkuste třeba náš ověřený recept na kynutý knedlík.
INGREDIENCE:
- 500 g kuřecích jater
- 2 až 4 lžíce másla
- 2 velké šalotky
- 150 g žampionů
- 2 lžíce koňaku
- ¼ hrnku suchého bílého vína
- ¼ hrnku masového vývaru
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
POSTUP:
- Játra si očistěte a nakrájejte na poloviny.
- Šalotky si nasekejte nadrobno, žampiony nakrájejte na plátky.
- Na troše másla si orestujte játra, aby byla zatažená ze všech stran a dejte je bokem.
- Do stejné pánve přidejte zbytek másla a orestujte šalotku, přidejte žampiony a restujte 3-5 minut.
- Poté podlijte koňakem a vínem a nechte zredukovat téměř do úplného odpaření.
- Pak podlijte vývarem a smetanou, přidejte játra zpět do omáčky a vařte do zhoustnutí.
- Osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

Objevte podobné tipy
Vepřová játra s omáčkou a rýží
Skvělou volbou je i tento recept na játrovou omáčku z jater vepřových. Je to jednoduché a k rýži jako stvořené.
INGREDIENCE:
- 500 g vepřových jater
- 30 g másla
- 150 g cibule
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky černého pepře
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 200 ml vody
- sůl
- 30 g kukuřičného škrobu
POSTUP:
- Játra omyjeme, osušíme a odblaníme.
- Nakrájíme na kousky.
- Cibulku si nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle.
- Přidáme i játra a necháme zatáhnout.
- Přidáme hořčici, majoránku, papriku a pepř.
- Podlijeme vodou a necháme 25 minut dusit pod pokličkou.
- Po uplynutí této doby si omáčku podlijteme dalšími 200ml vody smíchané se škrobem.
- Vaříme do zhoustnutí.
- Solíme až nakonec!
- Podáváme s rýží.

Omáčka z kuřecích jater se zeleninou
A tentokrát varianta se zeleninou, aby byla omáčka trochu bohatší.
INGREDIENCE:
- 600 g kuřecích jater a (ledvinek)
- ½ lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce másla
- 3 hrnky nakrájené papriky trikolory
- 1 velký cibule
- 1 česnek
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- ½ lžičky tymiánu
- ⅓ lžičky kari
- 1 lžička papriky
- 200 ml masového vývaru
POSTUP:
- Játra a (ledvinky) omyjte a odblaňte a dejte je marinovat do sojové omáčky na půl hodiny.
- Cibuli si nakrájejte na kolečka a osmažte na másle do zlatova a dejte bokem.
- Pak orestujte játra na oleji a nechte je zatáhnout.
- Přidejte kari, tymián, sůl, pepř a restujte.
- Přidejte prolisovaný česnek, zázvor a podlijte vývarem.
- Vařte asi 8 minut, pak přidejte na kostičky nakrájené papriky a přidejte i mletou papriku.
- Po chvíli přidejte cibulku a vařte do měkka.
- V případě potřeby podlijte ještě vodou.

Zvířecí droby čili vnitřnosti jsou bohatá na železo, vitamín B12, ale i podstatné bílkoviny. Játra si můžete dopřát i v jiných podobách. S jejich přípravou si velkou hlavu dělat nemusíte.
Jedinou složitou záležitostí je jejich solení. Solíme před přípravou nebo po jejich přípravě? Závisí zejména na zvolených játrech. Kuřecí a krůtí osolte klidně hned. U vepřových a hovězích ale sůl ponechte úplně nakonec. Měla by tendenci tvrdnout, a tak by celá příprava jídla přišla nazmar.
Kromě omáček zkuste třeba restovaná drůbeží játra nebo smažená krůtí a kuřecí játra. Tyto droby se dají krásně využít i do paštik nebo oblíbených játrových gulášů. Zálibu můžete nalézt i v jejich grilování. Stačí je obalit do slaniny a dobrota je na světě.
Tak ať vám to krásně vyjde.
Podělte se s námi v komentářích!