Dokonalé recepty na knedlíčky z jater! Jendou ochutnáte a naprosto jim propadnete

Bez kvalitního receptu na játrové knedlíčky se neobejde snad žádná kuchařka.

Proto využijte naše roky vyzkoušené postupy a triky, jak si připravit ty nejměkčí a nejlahodnější kuličky do polévky.

Ale musíte dávat pozor, aby nebyly snědené dřív než vývar naservírujete.

Játrové knedlíčky do polévky z kuřecích jater

Jednou z nejznámějších českých polévek je játrová knedlíčková polévka. Ukážeme vám jednoduchý recept, jak udělat domácí kuřecí játrové knedlíčky od úplného základu. Tyhle jsou nejlepší v dokonalém kuřecím vývaru, připravte si rovnou jeden z našich receptů.

Co budeme potřebovat

  • 200 g kuřecích jater
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 60 g strouhanky
  • 1 polévková lžíce másla
  • ½ polévkové lžíce sušené majoránky
  • ½ lžičky soli
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Zbavte kuřecí játra všech viditelných bílých žilek.
  • Vložte je do kuchyňského robotu a několik sekund mixujte.
  • Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, vejce, sušenou majoránku, změklé máslo, sůl a mletý černý pepř.
  • Znovu promíchejte.
  • Směs přendáme do mísy, přidáme strouhanku. Míchejte, dokud se nespojí.
  • Nechte směs uležet 30 minut. Směs může být tekutější, ale časem ztuhne.
  • Tvarování játrových knedlíčků (2 způsoby):
  • Pro krásně kulaté játrové knedlíčky: Směs vyklopte na pracovní plochu posypanou strouhankou. Ponořte ruce do vody. Odebírejte stejné množství směsi. Mezi dlaněmi válejte kouli o průměru asi 4 cm. Vhoďte je do vroucího vývaru. Rychle pokračujte v dalším tvarování knedlíčků.
  • Pokud chcete játrové knedlíčky udělat rychle: Dvěma lžícemi namočenými ve vodě naberte směs a vytvarujte ji co nejvíce do kulata. Knedlíčky vhoďte do vroucího vývaru.
  • Knedlíčky vaříme ve vroucím vývaru asi 5 minut.
  • Během této doby vyplavou na povrch.

Pokud je směs na játrové knedlíčky i po 30 minutách stále příliš tekutá, přidejte lžíci nebo dvě strouhanky, promíchejte a nechte dalších 5 minut odpočívat.
Směs na játrové knedlíčky by měla být měkká, ne příliš tuhá. Jinak budou knedlíčky také tuhé a budou mít tendenci se při vaření rozpadat.
Těsto na játrové knedlíčky by mělo mít ostřejší chuť. Vývar jim při varu sebere část chuti.

Ozdobený talířek s vývarem a knedlíčky z jater.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Játrové knedlíčky z hovězích jater

Hovězí játrové knedlíčky jsou oblíbeným jídlem v německé, rakouské a české kuchyni. Kdykoli vidím na jídelním lístku knedlíčkovou polévku, nemůžu si pomoct, abych si ji objednala jako předkrm. Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, jak jsou chutné! Zejména potom v chuťově výrazném hovězím vývaru, který si připravíte i s námi.

Co budeme potřebovat

  • 400 g hovězích jater
  • 3 rohlíky
  • 250 ml plnotučného mléka (vlažné)
  • 1 cibule
  • 10 g petrželky
  • 150 g slaniny (nakrájené na kostičky)
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 l hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • petržel (k podávání)

Postup

  • Rohlíky nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy.
  • Přidáme vlažné mléko a ručně prohněteme. Necháme nasáknout, dokud rohlíky nezměknou.
  • Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a nasekejte petržel.
  • Játra nakrájejte na menší kousky a přendejte do kuchyňského robotu.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a míchejte do hladka.
  • Do mísy přidejte směs jater a slaniny, cibuli nakrájenou na kostičky, nasekanou petržel, sušenou majoránku, strouhanku, vejce a namočené rohlíky a promíchejte do hladka.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Ve velkém hrnci přiveďte k varu hovězí vývar.
  • Ze směsi na játrové knedlíčky vytvarujte kuličky a přidejte je do hovězího vývaru.
  • Snižte teplotu, protože knedlíčky by se neměly vařit.
  • Nechejte dusit cca. 25 min.
  • Játrové knedlíčky podáváme v hovězím vývaru a ozdobené čerstvou petrželkou.
Velký knedlík uprostřed vývaru, ozdobený nakrájenou petrželí.
Zdroj: omas-1-euro-rezepte.net

Knedlíčky z vepřových jater

Ze všech druhů masa si myslím, že játra jsou nejméně oblíbená na vaření, protože mají svojí typickou vůni. Jsou také docela krvavé a pokud nemáte rádi hodně soli a koření, bez nich mohou chutnat hořce anebo dokonce divně. Pokud ale vše uděláte správně, budete odměněni jedinečnými a dobře chutnajícími vepřovými játrovými knedlíčky. Můžete je potom podávat v této krémové polévce známé jako kaldoun a třeba to může být i překrm k nejlepším receptům na kuřecím gnocchi.

Co budeme potřebovat

  • 500 – 700 g vepřových jater
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 2 rohlíky
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 250 g strouhanky
  • trochu petržele
  • trochu majoránky
  • sůl
  • pepř
  • trochu muškátového oříšku

Postup

  • Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na trošce másla.
  • Osmaženou cibuli dejte stranou.
  • Rohlíky nakrájejte na malé kostičky.
  • Kostky chleba dejte do jiné mísy a pak je zalijte trochou mléka, dobře promíchejte, aby se všechny trochu nasákly, ale ne moc.
  • Ostrým nožem nakrájejte játra na malinké kousky nebo je nasekejte v kuchyňském robotu.
  • Nyní k nim přidejte osmaženou cibuli, kostky chleba, vejce, bylinky, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  • Dejte na 1 hodinu do lednice.
  • Přiveďte k varu velký hrnec se slanou vodou a snižte teplotu na mírnou.
  • Vytvarujte malé knedlíčky velikosti švestky a opatrně je vložte do vody.
  • Když knedlíky začnou plavat nahoru, počkejte 10 minut, než se knedlíky ve vodě uvaří.
Talířek plný horké polévky a masových knedlíčků.
Zdroj: bildderfrau.de

Jak játrové knedlíčky skladovat?

Játrové knedlíčky se podávají ve vývaru, ať už je to vývar hovězí nebo kuřecí (všechny recepty najdete u nás na webu), vždy jsou skvělým doplňkem horké polévky se zeleninu a nudlemi.

Pokud jich ale máte více nazbyt, i když o tom silně pochybuji, že by vám nějaké zbyly, můžete je uchovat pro pozdější použití.

Jak syrové, tak uvařené a vychladlé knedlíčky z jater, můžete dát zamrazit. V mrzáku vám směs vydrží až 6 měsíců.

Další možností, je využít kvalitní vakuovač, který zajistí, že játrové „těsto“ zůstane dlouho čerstvé a chutné. Jak vybrat tu nejlepší potravinovou vakuovačku, zjistíte u nás na webu, kde jsme pro vás připravili velmi obsáhlou recenzi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X