Bez kvalitního receptu na játrové knedlíčky se neobejde snad žádná kuchařka.
Proto využijte naše roky vyzkoušené postupy a triky, jak si připravit ty nejměkčí a nejlahodnější kuličky do polévky.
Ale musíte dávat pozor, aby nebyly snědené dřív než vývar naservírujete.
Játrové knedlíčky do polévky z kuřecích jater
Jednou z nejznámějších českých polévek je játrová knedlíčková polévka. Ukážeme vám jednoduchý recept, jak udělat domácí kuřecí játrové knedlíčky od úplného základu. Tyhle jsou nejlepší v dokonalém kuřecím vývaru, připravte si rovnou jeden z našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 200 g kuřecích jater
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 60 g strouhanky
- 1 polévková lžíce másla
- ½ polévkové lžíce sušené majoránky
- ½ lžičky soli
- ⅛ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Zbavte kuřecí játra všech viditelných bílých žilek.
- Vložte je do kuchyňského robotu a několik sekund mixujte.
- Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, vejce, sušenou majoránku, změklé máslo, sůl a mletý černý pepř.
- Znovu promíchejte.
- Směs přendáme do mísy, přidáme strouhanku. Míchejte, dokud se nespojí.
- Nechte směs uležet 30 minut. Směs může být tekutější, ale časem ztuhne.
- Tvarování játrových knedlíčků (2 způsoby):
- Pro krásně kulaté játrové knedlíčky: Směs vyklopte na pracovní plochu posypanou strouhankou. Ponořte ruce do vody. Odebírejte stejné množství směsi. Mezi dlaněmi válejte kouli o průměru asi 4 cm. Vhoďte je do vroucího vývaru. Rychle pokračujte v dalším tvarování knedlíčků.
- Pokud chcete játrové knedlíčky udělat rychle: Dvěma lžícemi namočenými ve vodě naberte směs a vytvarujte ji co nejvíce do kulata. Knedlíčky vhoďte do vroucího vývaru.
- Knedlíčky vaříme ve vroucím vývaru asi 5 minut.
- Během této doby vyplavou na povrch.
Pokud je směs na játrové knedlíčky i po 30 minutách stále příliš tekutá, přidejte lžíci nebo dvě strouhanky, promíchejte a nechte dalších 5 minut odpočívat.
Směs na játrové knedlíčky by měla být měkká, ne příliš tuhá. Jinak budou knedlíčky také tuhé a budou mít tendenci se při vaření rozpadat.
Těsto na játrové knedlíčky by mělo mít ostřejší chuť. Vývar jim při varu sebere část chuti.

Játrové knedlíčky z hovězích jater
Hovězí játrové knedlíčky jsou oblíbeným jídlem v německé, rakouské a české kuchyni. Kdykoli vidím na jídelním lístku knedlíčkovou polévku, nemůžu si pomoct, abych si ji objednala jako předkrm. Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, jak jsou chutné! Zejména potom v chuťově výrazném hovězím vývaru, který si připravíte i s námi.
Co budeme potřebovat
- 400 g hovězích jater
- 3 rohlíky
- 250 ml plnotučného mléka (vlažné)
- 1 cibule
- 10 g petrželky
- 150 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- ½ lžičky sušené majoránky
- 5 lžic strouhanky
- 2 vejce
- 2 l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- petržel (k podávání)
Postup
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy.
- Přidáme vlažné mléko a ručně prohněteme. Necháme nasáknout, dokud rohlíky nezměknou.
- Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a nasekejte petržel.
- Játra nakrájejte na menší kousky a přendejte do kuchyňského robotu.
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a míchejte do hladka.
- Do mísy přidejte směs jater a slaniny, cibuli nakrájenou na kostičky, nasekanou petržel, sušenou majoránku, strouhanku, vejce a namočené rohlíky a promíchejte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu hovězí vývar.
- Ze směsi na játrové knedlíčky vytvarujte kuličky a přidejte je do hovězího vývaru.
- Snižte teplotu, protože knedlíčky by se neměly vařit.
- Nechejte dusit cca. 25 min.
- Játrové knedlíčky podáváme v hovězím vývaru a ozdobené čerstvou petrželkou.

Objevte podobné tipy
Knedlíčky z vepřových jater
Ze všech druhů masa si myslím, že játra jsou nejméně oblíbená na vaření, protože mají svojí typickou vůni. Jsou také docela krvavé a pokud nemáte rádi hodně soli a koření, bez nich mohou chutnat hořce anebo dokonce divně. Pokud ale vše uděláte správně, budete odměněni jedinečnými a dobře chutnajícími vepřovými játrovými knedlíčky. Můžete je potom podávat v této krémové polévce známé jako kaldoun a třeba to může být i překrm k nejlepším receptům na kuřecím gnocchi.
Co budeme potřebovat
- 500 – 700 g vepřových jater
- 1 cibule
- kousek másla
- 2 rohlíky
- 250 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 250 g strouhanky
- trochu petržele
- trochu majoránky
- sůl
- pepř
- trochu muškátového oříšku
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na trošce másla.
- Osmaženou cibuli dejte stranou.
- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky.
- Kostky chleba dejte do jiné mísy a pak je zalijte trochou mléka, dobře promíchejte, aby se všechny trochu nasákly, ale ne moc.
- Ostrým nožem nakrájejte játra na malinké kousky nebo je nasekejte v kuchyňském robotu.
- Nyní k nim přidejte osmaženou cibuli, kostky chleba, vejce, bylinky, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Dejte na 1 hodinu do lednice.
- Přiveďte k varu velký hrnec se slanou vodou a snižte teplotu na mírnou.
- Vytvarujte malé knedlíčky velikosti švestky a opatrně je vložte do vody.
- Když knedlíky začnou plavat nahoru, počkejte 10 minut, než se knedlíky ve vodě uvaří.

Jak játrové knedlíčky skladovat?
Játrové knedlíčky se podávají ve vývaru, ať už je to vývar hovězí nebo kuřecí (všechny recepty najdete u nás na webu), vždy jsou skvělým doplňkem horké polévky se zeleninu a nudlemi.
Pokud jich ale máte více nazbyt, i když o tom silně pochybuji, že by vám nějaké zbyly, můžete je uchovat pro pozdější použití.
Jak syrové, tak uvařené a vychladlé knedlíčky z jater, můžete dát zamrazit. V mrzáku vám směs vydrží až 6 měsíců.
Další možností, je využít kvalitní vakuovač, který zajistí, že játrové „těsto“ zůstane dlouho čerstvé a chutné. Jak vybrat tu nejlepší potravinovou vakuovačku, zjistíte u nás na webu, kde jsme pro vás připravili velmi obsáhlou recenzi.