Je lepší být masožroutem či ne?

Zvířecí maso je již téměř od nepaměti důležitou a přirozenou součástí stravy člověka. Maso se skládá hlavně z vody, bílkovin a tuku.

Kvalitní maso a široký výběr je základ.

Nezpracované (syrové) se kazí většinou v rámci hodin nebo dní. Jeho zpracování a následná konzumace je na denním pořádku téměř ve všech světových kulturách a zemích.

Existují ovšem kultury, které určité druhy masa zakazují požívat nebo v případě vegetariánů je problém spíše etický spočívající v zabíjení zvířat.

V čem spočívá kvalita masa

Kvalita masa záleží na celé řadě nejrůznějších faktorů. Předně je to druh zvířete, dále jeho věk a celkový fyzický stav (nemoci, genetika…), potrava, kterou zvíře dostávalo a způsob jeho chovu.

Kvalitnější maso je vždy ze zvířat, která měla výběh a měla více aktivní život. Kvalitu masa můžete sami někdy poznat při bližším pohledu.

Čím více na sobě má maso bílých částí, tím méně kvalitní je. Bíle části představují tuk a více tuku je vždy obsaženo v mase ze starších zvířat. Toto maso bude rovněž obsahovat i méně vody.

Maso z té pozitivní stránky

Pozitivních stránek masa je samozřejmě hned několik.

Maso je oblíbeným doplňkem naší stravy. Je doporučováno do řady diet a speciálních jídelníčků, to vše zejména z důvodu, že maso obsahuje: biologicky hodnotné bílkoviny a látky budující organismus.

Obsah plnohodnotných bílkovin kolísá od 16 do 20 %. Z vitamínů maso obsahuje zejména vitamíny skupiny B. Dodává organismu železo a fosfor.

Kvalitní maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin.

Maso je možné skladovat. Zmrazit nebo naložit do směsi koření.

V každém případě je potřeba dodržovat základní postupy uchovávání potravin, které se vztahují i na jiné případy.

Pokud maso rozmrazujeme, rozmrazení by mělo být co nejpomalejší a maso by následně mělo být zpracováno maximálně do 2 dalších dnů.

Maso ze stránky negativní

Ovšem, že vše okolo masa není jen to kladné.

Maso má i určité negativní stránky, které spočívají zejména v tom, že hlavně červená masa obsahují vysoký obsah cholesterolu, jehož dlouhodobé jedení může vést k obezitě, onemocnění srdce a dalším i daleko závažnějším chorobám a nemocem.

Správné skladování masa je základ

Maso rovněž obsahuje vysoké procento vody, jejíž množství se ovšem během zpracování sníží zhruba na 1/3 původních hodnot.

Další úpravy masa spočívající v pečení a grilování hlavně z důvodu přílišného přepečení mohou vést až k rakovině trávicího ústrojí.

Jaké využít náhražky masa

Na trhu v dnešní době existuje celá řada nejrůznějších náhražek masa. Jejich obrovskou výhodou je, že neobsahují nenasycené mastné kyseliny, dusitany, cholesterol a při jejich úpravě nedochází ke vzniku žádných zdraví škodlivých látek.

Pro naše tělo jsou tedy v každém případě daleko zdravější a lépe stravitelné.

I tofu může nahradit maso.

Z důvodu stále zlepšujících se postupů při výrobě potravin i tyto náhražky již obsahují bílkoviny, vitamíny a minerální látky, jako náhražka masa jsou tedy plnohotné. Mezi náhražky patří například tempeh, seitan a nebo tofu.

Náhražky jsou tu pro všechny z nás, kteří jsou vegetariány, nebo pro ty z nás, kteří jen rádi zkouší něco nového.

Kolik masa sníme?

Spotřeba masa se v průběhu času mění, v zásadě můžeme říci, že klesá.

Druhy masa, které jsou zpracovávány a spotřebovávány se mění v závislosti na každém určitém státu a kultuře.

V poslední době si na oblibě získává maso kuřecí a naopak upadá oblíbenost mas červených. Doporučuje se, aby denní dávka masa obsahovala 70 gramů upraveného masa.

Všeho s mírou platí i u masa

Jak bylo již výše uvedeno, maso je nejlepším zdrojem bílkovin a minerálních látek, které jsou nejdůležitějším stavebním kamenem lidského těla.

Mezi masa, která pravidelně jíte, nezapomeňte zahrnout i masa z ryb, která v poslední době rovněž narůstají na popularitě a vedle již zmíněných látek jsou nejlepším zdrojem vitamínů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.