Je lepší být „masožroutem“ či ne?

Maso savců, ryb a ptáků je již po tisíciletí důležitou a přirozenou součástí výživy člověka. Kosterní svalovinu zvěře a ryb využívali naši předkové už před půl milionem let, do této doby se živili pouze sběrem semen, ovoce, travin a hmyzem. Díky ohni mohlo maso obohatit jídelníček našich předků. Tepelné opracování vede k natrávení a využití všech živin v rostlinných i živočišných produktech. Některé trendy a směry současnosti maso úplně odmítají.

V čem spočívá kvalita masa

Kvalita masa se odvíjí od druhu zvířete, jeho věku, také záleží na způsobu výživy a chovu. Čím je zvíře starší, tím maso obsahuje méně vody a více tuku. Kvalitní maso je výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Obsahuje také množství tuku, vody a dalších látek.

Maso z pozitivní stránky

Velkým pozitivem konzumace masa je přínos plnohodnotných bílkovin, proto je třeba maso do jídelníčku zařadit. Ovšem tyto bílkoviny lze nahradit konzumací vajec a mléčných výrobků. Maso je také vhodným zdrojem zinku a železa. Z masa organismus vstřebá až 30 procent železa, ale z rostlinných zdrojů pouze 5 procent. Ovšem vegetariáni se nemají čeho obávat, protože nároky zdravého člověka na železo jsou malé. Stejné je to i s vitamínem B 12.

Maso ze stránky negativní

Ke špatným vlastnostem masa patří vysoký obsah cholesterolu a nenasycených mastných kyselin. Konzumace masa v nadměrném množství vede k hromadění purinových látek a k následnému vzniku dnavé artritidy. Pokud je maso často upravováno smažením a pečením, je jeho konzumace často spojována se vznikem nádorových onemocnění trávicího ústrojí.

Zkuste tyto recepty

Ztracené vejce

Ztracená vejce se sýrovou omáčkou

Žralok na víně

Znojemské vepřové maso

Náhražky masa

Na trhu se objevuje celá škála náhražek masa, které se téměř ve všech případech podobají masu i vizuálně. Náhražky neobsahují nenasycené mastné kyseliny, dusitany, cholesterol a při jejich úpravě nedochází ke vzniku žádných zdraví škodlivých látek. Mezi náhražky patří například tempeh a seitan.

Kolik masa sníme?

V 80. letech byla spotřeba masa asi 90 kilogramů na osobu, ale v posledních dvaceti letech spotřeba masa mírně klesá. Nyní se pohybujeme okolo 50 kilogramů na osobu za rok. V posledních letech také stoupla obliba kuřecího masa na úkor masa hovězího a vepřového. Stále velkým nedostatkem je nízká spotřeba masa z ryb. Pokud vám nebrání zdravotní, etnické, ekologické čí náboženské důvody, zařazujte do svého jídelníčku libové maso a ryby alespoň dvakrát za týden.
 

Zdroj: sRecepty.cz

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 13 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *