Připravte si domácí jogurtové moučníky

Jak si vyrobit domácí jogurt? Jaké jsou nejlepší jogurtové moučníky?

Že netušíte? A není to škoda? Jogurtové kultury příznivě ovlivňují naše zažívání a jak je známo, zdravé zažívání je základem dobré imunity.

Vstupte do světa jogurtového pečení  následujícími 5 nejlepšími recepty s jogurtem!

Jogurtová bábovka

INGREDIENCE

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 vejce
  • 1 velký bílý jogurt
  • prášek do pečiva

POSTUP

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem a vmícháme změklé máslo, horkou vodu a jogurt.
  2. Mouku prosyjeme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta.
  3. Dobře propracujeme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 40 minut nebo dozlatova.
  5. Nakonec dozdobíme polevou z bílého jogurtu s moučkovým cukrem a drobnými snítkami máty či jiné bylinky. Uchováváme v lednici, zejména v létě.
Recept na jogurtovou bábovku
zdroj: pinterest.com

Jogurtová buchta

INGREDIENCE

  • 1 velký jogurt
  • 1 hrnek cukru
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce

na ozdobu:

  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku jogurtu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce medu

POSTUP

  1. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme jogurt a mouku s práškem do pečiva.
  2. Vmícháme dobře vyšlehaný sníh z bílků.
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 175º C asi 40 minut.
  4. Po vychladnutí potřeme jogurtem ušlehaným s moučkovým cukrem a v druhé vrstvě medem, navrch nasypeme oloupané vlašské ořechy, mohou být i nastrouhané.
Recept na jgurtovou buchtu
zdroj: pinterest.com

Jogurtový koláč

INGREDIENCE

  • 1 velký jogurt
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g změklého másla
  • prášek do pečiva
  • 200 g borůvek (jahod / rebarbory / meruněk)

POSTUP

    1. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
    2. Vmícháme jogurt a změklé máslo.
    3. Mouku prosyjeme, promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta.
    4. Nakonec vmícháme tuhý bílkový sníh a borůvky.
    1. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 35 minut nebo dozlatova.
  1. Po vychladnutí na mřížce lehce posypeme moučkovým cukrem.
Recept na jogurtový koláč
zdroj: pinterest.com

Domácí jogurt

INGREDIENCE

  • 1,5 litru plnotučného mléka
  • 2 lžíce aktivního jogurtu s biokulturou

POSTUP

  1. Mléko nalijeme do hrnce s těžkým dnem (jako na pudink).
  2. Jakmile se objeví mléčná pěna, vypneme a pěnu vyjmeme lžící.
  3. Rychle zchladíme, například tak, že položíme hrnec do umyvadla s vdou a ledem.
  4. Pokusíme se odhladnout teplotu, měla by být jako tělesná teplota, ne vyšší než 40º C a ne nižší než 35° C.
  5. V tuto chvíli smícháme trochu mléka s jogurtem v malé vedlejší nádobě.
  6. Velmi dobře promícháme, potom nalijeme do zbytku mléka a po promíchání naléváme do uzavíratelných sklenic.
  7. Udržujeme v teple po dobu 8 hodin. To lze zařídit například v hrnci s teplou vodou, kterou občas dohřejeme. S nádobkami však nehýbeme!
  8. Takto si vyrobíme vynikající bílý jogurt, který podáváme s domácí zavařeninou nebo s ovocem. Hodí se také na domácí marinády!
Recept na domácí jogurt
zdroj: pinterest.com

Jogurtová bublanina

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek jogurtu
  • prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 2 hrnky vypeckovaných třešní

POSTUP

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a jogurt.
  2. Mouku prosyjeme a vmícháme do těsta s práškem do pečiva.
  3. Přidáme třešně a vyšlehaný sníh z bílků.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 40 minut.
Recept na jogurtovou bublaninu
zdroj: pinterest.com

Tip: Na všechny moučníky s jogurtem se hodí také drobenka.

Pokud si chcete vyrobit i jogurt na slano nebo řecké tzatziki, navštivte naše další recepty.

Máte už doma vlastnoručně vyrobený jogurt? Podělte se o recept na něj s přáteli na facebooku, ocení to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.