Jak si vyrobit domácí jogurt? Jaké jsou nejlepší jogurtové moučníky?
Že netušíte? A není to škoda? Jogurtové kultury příznivě ovlivňují naše zažívání a jak je známo, zdravé zažívání je základem dobré imunity.
Vstupte do světa jogurtového pečení následujícími 5 nejlepšími recepty s jogurtem!
Jogurtová bábovka
INGREDIENCE
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 1/2 hrnku vody
- 3 vejce
- 1 velký bílý jogurt
- prášek do pečiva
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem a vmícháme změklé máslo, horkou vodu a jogurt.
- Mouku prosyjeme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta.
- Dobře propracujeme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 40 minut nebo dozlatova.
- Nakonec dozdobíme polevou z bílého jogurtu s moučkovým cukrem a drobnými snítkami máty či jiné bylinky. Uchováváme v lednici, zejména v létě.

Objevte podobné tipy
Jogurtová buchta
INGREDIENCE
- 1 velký jogurt
- 1 hrnek cukru
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
na ozdobu:
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1/2 hrnku jogurtu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce medu
POSTUP
- Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme jogurt a mouku s práškem do pečiva.
- Vmícháme dobře vyšlehaný sníh z bílků.
- Pečeme v předehřáté troubě při 175º C asi 40 minut.
- Po vychladnutí potřeme jogurtem ušlehaným s moučkovým cukrem a v druhé vrstvě medem, navrch nasypeme oloupané vlašské ořechy, mohou být i nastrouhané.

Jogurtový koláč
INGREDIENCE
- 1 velký jogurt
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g změklého másla
- prášek do pečiva
- 200 g borůvek (jahod / rebarbory / meruněk)
POSTUP
-
- Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Vmícháme jogurt a změklé máslo.
- Mouku prosyjeme, promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta.
- Nakonec vmícháme tuhý bílkový sníh a borůvky.
-
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 35 minut nebo dozlatova.
- Po vychladnutí na mřížce lehce posypeme moučkovým cukrem.

Domácí jogurt
INGREDIENCE
- 1,5 litru plnotučného mléka
- 2 lžíce aktivního jogurtu s biokulturou
POSTUP
- Mléko nalijeme do hrnce s těžkým dnem (jako na pudink).
- Jakmile se objeví mléčná pěna, vypneme a pěnu vyjmeme lžící.
- Rychle zchladíme, například tak, že položíme hrnec do umyvadla s vdou a ledem.
- Pokusíme se odhladnout teplotu, měla by být jako tělesná teplota, ne vyšší než 40º C a ne nižší než 35° C.
- V tuto chvíli smícháme trochu mléka s jogurtem v malé vedlejší nádobě.
- Velmi dobře promícháme, potom nalijeme do zbytku mléka a po promíchání naléváme do uzavíratelných sklenic.
- Udržujeme v teple po dobu 8 hodin. To lze zařídit například v hrnci s teplou vodou, kterou občas dohřejeme. S nádobkami však nehýbeme!
- Takto si vyrobíme vynikající bílý jogurt, který podáváme s domácí zavařeninou nebo s ovocem. Hodí se také na domácí marinády!

Jogurtová bublanina
INGREDIENCE
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek jogurtu
- prášek do pečiva
- 3 vejce
- 2 hrnky vypeckovaných třešní
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a jogurt.
- Mouku prosyjeme a vmícháme do těsta s práškem do pečiva.
- Přidáme třešně a vyšlehaný sníh z bílků.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180º C asi 40 minut.

Tip: Na všechny moučníky s jogurtem se hodí také drobenka.
Pokud si chcete vyrobit i jogurt na slano nebo řecké tzatziki, navštivte naše další recepty.
Máte už doma vlastnoručně vyrobený jogurt? Podělte se o recept na něj s přáteli na facebooku, ocení to!