Slyšeli jste už někdy o tomto bobulovitém ovoci?
Je zdravé, chutné a dá se z něj připravit spoustu lahůdek.
Inspirujte se našimi recepty s jostou 6x jinak, které si zamilují nejen vaše děti!
Máme pro vás tipy na skvělou domácí zmrzlinu, muffiny i džem.
Užijte si to!
Sladký pohár s jostou a šlehačkou
Připravte si tuto delikatesu, která se stane vaším novým oblíbeným dezertem! Kombinace josty a vanilkového krému je naprosto vynikající.
Ingredience
- 300 g josty, bez stopek
- 50 g cukru krupice
- 15ml bezinkové limonády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml řeckého jogurtu bez tuku
- 30 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Jostu, moučkový cukr a bezinkovou limonádu dejte do pánve na střední plamen.
- Často míchejte, dokud směs nezačne bublat (asi 5 minut).
- Mírně ztlumte plamen a 5 minut vařte.
- Uvařenou jostu nasypte do misky, rozmačkejte vidličkou a nechte vychladnout, než ji dáte do lednice.
- Mezitím ušlehejte ve velké míse jogurt, moučkový cukr a vanilku do hladka.
- Vyšlehejte smetanu, dokud nezhoustne a neudrží špičky.
- Opatrně promíchejte šlehačku s jogurtovou směsí a nepřepracujte.
- Když pyré z josty vychladne, vyjměte ho z lednice a vmíchejte do smetanové směsi tak, abyste vytvořili vlnky.
- Rozdělte do 6 sklenic a před podáváním nechte minimálně 20 minut vychladnout.

Máme pro vás i další recepty na pohár s ovocem v 5 luxusních verzích. Ochutnejte je všechny!
Pečený cheesecake s jostou
Chuť josty je opravdu speciální a skvěle se hodí právě do cheesecaku. Vyzkoušejte tento delikátní dezert, který je tak jednoduchý na přípravu!
Ingredience
- 250 gramů ovesných sušenek
- 80 gramů másla
- 3 vejce
- 450 gramů mascarpone
- 200 gramů smetany ke šlehání
- 150 gramů moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 gramů josty (odstraňte stopky)
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Sušenky rozdrobte v kuchyňském robotu na drobky a poté je spojte s rozpuštěným máslem.
- Směs vtlačte na dno 26 cm dortové formy.
- Pečte 5-7 minut.
- Ve velké míse vyšlehejte ručním mixérem na střední rychlost vejce s moučkovým cukrem do světlé a nadýchané hmoty.
- Snižte rychlost na nízkou a přidejte mascarpone, smetanu ke šlehání a vanilkový extrakt.
- Šlehejte do hladka.
- Na upečený základ nalijte tvarohový krém.
- Půlku josty opatrně položte na koláč.
- Cheesecake pečte 20 minut a poté vršek posypte zbytkem josty.
- Pečte 20 minut.
- Cheesecake nechte při pokojové teplotě úplně vychladnout, přikryjte ho a nechte přes noc v lednici, aby úplně ztuhl.
- Podávejte druhý den.

Tento famózní dezert získal takovou oblibu, že je improvizován do mnoha podob. Poradíme vám, jak udělat náramný cheesecake v pečené i nepečené variantě!
Džem z josty
Z plodů josty se dá připravit báječný džem s plnou chutí bez nutnosti přidávat pektin. Potřebný cukr se bude lišit v závislosti na zralosti ovoce a vaších chuťových preferencích.
Ingredience
- 4 šálky josty, odstopkované
- 2-4 hrnky cukru
- 1/4 šálku limetkové šťávy
Postup
- Jostu omyjte a odstopkujte a přiveďte k varu ve velkém hrnci se 1/4 šálkem limetkové šťávy.
- Poté, co bobule začnou pouštět šťávu, přidejte cukr a před ochutnáním několik minut povařte, abyste zkontrolovali sladkost.
- V případě potřeby přidejte více cukru a pokračujte ve vaření.
- Zkoušku tuhosti udělejte tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout, a pokud nestéká, je hotový.
- Nalijte do sterilizovaných půllitrových sklenic a zpracujte 10 minut ve vodní lázni.
- Vyjměte sklenice z vody a nechte přes noc vychladnout na ručníku nebo horké podložce.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Vanilková zmrzlina s jostou
Ozvláštněte domácí zmrzlinu jostou. Dodá jí to skvělý šmrnc a nejen vaše děti budou nadšené!
Ingredience
Na vanilkovou zmrzlinu:
- 400 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků, rozšlehaných
- 100 g krupicového cukru
Na jostu:
- 400 g jostaberry
- 200 g krupicového cukru
Postup
- Mléko a smetanu dejte do hrnce.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a lusk přidejte do hrnce.
- Pomalu zahřívejte za občasného míchání, dokud není směs horká, ale nenechte ji vařit.
- Mezitím si v míse ušlehejte žloutky a cukr.
- Když je mléčná směs dostatečně horká, nalijte ji za stálého šlehání k vejcím a cukru.
- Vraťte směs do hrnce a za stálého míchání jemně zahřívejte, dokud není směs dostatečně hustá.
- To může trvat až 15 minut.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout, poté alespoň 2 hodiny chlaďte v lednici.
- Jostu a cukr dejte do hrnce, přikryjte a vařte doměkka, občas promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Jakmile se z josty začnou oddělovat slupky a poteče šťáva, stáhněte z ohně.
- Nechte chvíli vychladnout a poté jostu rozmixujte v mixéru.
- Přeceďte přes sítko, abyste odstranili slupky a pecky, a sirup nechte okapat, dokud vám v sítu nezůstane suchá dužina.
- Sirup zakryjte a nechte několik hodin chladit.
- Vychlazenou mléčnou směs dobře promíchejte, a poté ji ušlehejte ve stroji na výrobu zmrzliny podle pokynů výrobce.
- Když je směs hustá a téměř zmrzlá, přilijte do stroje sirup podle potřeby.
- Přeneste do plastové nádoby a zmrazte.
- Před podáváním nechte mírně změknout.

Vyzkoušejte i naše další recepty na domácí zmrzlinu a připravte si skvělé letní osvěžení!
Muffiny s jostou a drobenkou
Ochutnejte tyto luxusní muffiny s čerstvou jostou a křupavou drobenkou, které si zamiluje celá vaše rodina. Navíc jsou tak jednoduché!
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 200 g čerstvé josty, omyté a okapané
- 1 lžička soli
- 1 šálek jablek, hrubě nastrouhaných (volitelně)
- 125 g cukru
- 3 vejce
- 80 ml oleje
- 80 ml mléka
Na drobenku:
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilky
- 1 lžíce margarínu
Postup
- Smíchejte ve velké míse hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
- V jiné míse smíchejte vejce, olej a mléko.
- Mokré ingredience nalijte na suché a krátce promíchejte.
- Přidejte nastrouhané jablko a jostu.
- Těsto plňte do silikonových forem na muffiny (nepřeplňujte je).
- Ve velké míse smíchejte vidličkou ingredience na drobenku.
- Drobenku rozetřete na muffinové těsto pomocí lžičky.
- Pečte při 180 °C v předehřáté troubě asi 20-22 minut, dokud muffiny nebudou křupavé zlaté a dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté.
- Dobrou chuť!

Ovocné smoothie s mátou
Kombinace jablek, josty a máty je krásně osvěžující a příjemně vás ochladí během letních dní. Vyzkoušejte to sami!
Ingredience
- 6 jablek
- 225 g josty
- 10 g máty
Postup
- Oloupejte a nakrájejte 6 jablek. Smíchejte je s jostou, lístky máty a 250 ml studené vody a rozmixujte na smoothie.
- Užijte si to!

A co vyzkoušet detoxikační smoothie? Máme pro vás spoustu skvělých tipů!
Pár zajímavostí o jostě
Josta je křížencem černého rybízu a dvou různých druhů angreštu, výsledkem čehož jsou lahodné černé plody, které v nezralém stavu chutnají spíše jako angrešt a v plné zralosti jako černý rybíz.
- Plody josty jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty.
- Lze je konzumovat čerstvé.
- Používají se také k výrobě džemů, pochutin a chutney.
- Lze je nalézt v dezertech a můžete je zpracovat na výrobu likérů a ovocných vín.
- Jostu lze skladovat několik dní v chladničce.
- Po umytí mohou ji můžete i zamrazit.
- V mrazáku vydrží i několik měsíců.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!