6 lahodných receptů z josty aneb ochutnejte toto zdravé ovoce, které si v kuchyni zamilujete!

Slyšeli jste už někdy o tomto bobulovitém ovoci?

Je zdravé, chutné a dá se z něj připravit spoustu lahůdek.

Inspirujte se našimi recepty s jostou 6x jinak, které si zamilují nejen vaše děti!

Máme pro vás tipy na skvělou domácí zmrzlinu, muffiny i džem.

Užijte si to!

Sladký pohár s jostou a šlehačkou

Připravte si tuto delikatesu, která se stane vaším novým oblíbeným dezertem! Kombinace josty a vanilkového krému je naprosto vynikající.

Ingredience

  • 300 g josty, bez stopek
  • 50 g cukru krupice
  • 15ml bezinkové limonády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml řeckého jogurtu bez tuku
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Jostu, moučkový cukr a bezinkovou limonádu dejte do pánve na střední plamen.
  2. Často míchejte, dokud směs nezačne bublat (asi 5 minut).
  3. Mírně ztlumte plamen a 5 minut vařte.
  4. Uvařenou jostu nasypte do misky, rozmačkejte vidličkou a nechte vychladnout, než ji dáte do lednice.
  5. Mezitím ušlehejte ve velké míse jogurt, moučkový cukr a vanilku do hladka.
  6. Vyšlehejte smetanu, dokud nezhoustne a neudrží špičky.
  7. Opatrně promíchejte šlehačku s jogurtovou směsí a nepřepracujte.
  8. Když pyré z josty vychladne, vyjměte ho z lednice a vmíchejte do smetanové směsi tak, abyste vytvořili vlnky.
  9. Rozdělte do 6 sklenic a před podáváním nechte minimálně 20 minut vychladnout.
Dvě sklenice plněné krémem a ovocem, ozdobené čerstvou mátou.
www.thedelectablegarden.co.uk

Máme pro vás i další recepty na pohár s ovocem v 5 luxusních verzích. Ochutnejte je všechny!

Pečený cheesecake s jostou

Chuť josty je opravdu speciální a skvěle se hodí právě do cheesecaku. Vyzkoušejte tento delikátní dezert, který je tak jednoduchý na přípravu!

Ingredience

  • 250 gramů ovesných sušenek
  • 80 gramů másla
  • 3 vejce
  • 450 gramů mascarpone
  • 200 gramů smetany ke šlehání
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 gramů josty (odstraňte stopky)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Sušenky rozdrobte v kuchyňském robotu na drobky a poté je spojte s rozpuštěným máslem.
  3. Směs vtlačte na dno 26 cm dortové formy.
  4. Pečte 5-7 minut.
  5. Ve velké míse vyšlehejte ručním mixérem na střední rychlost vejce s moučkovým cukrem do světlé a nadýchané hmoty.
  6. Snižte rychlost na nízkou a přidejte mascarpone, smetanu ke šlehání a vanilkový extrakt.
  7. Šlehejte do hladka.
  8. Na upečený základ nalijte tvarohový krém.
  9. Půlku josty opatrně položte na koláč.
  10. Cheesecake pečte 20 minut a poté vršek posypte zbytkem josty.
  11. Pečte 20 minut.
  12. Cheesecake nechte při pokojové teplotě úplně vychladnout, přikryjte ho a nechte přes noc v lednici, aby úplně ztuhl.
  13. Podávejte druhý den.
Koláč ozdobený ovocem.
www.myreillerecipes.com

Tento famózní dezert získal takovou oblibu, že je improvizován do mnoha podob. Poradíme vám, jak udělat náramný cheesecake v pečené i nepečené variantě!

Džem z josty

Z plodů josty se dá připravit báječný džem s plnou chutí bez nutnosti přidávat pektin. Potřebný cukr se bude lišit v závislosti na zralosti ovoce a vaších chuťových preferencích.

Ingredience

  • 4 šálky josty, odstopkované
  • 2-4 hrnky cukru
  • 1/4 šálku limetkové šťávy

Postup

  1. Jostu omyjte a odstopkujte a přiveďte k varu ve velkém hrnci se 1/4 šálkem limetkové šťávy.
  2. Poté, co bobule začnou pouštět šťávu, přidejte cukr a před ochutnáním několik minut povařte, abyste zkontrolovali sladkost.
  3. V případě potřeby přidejte více cukru a pokračujte ve vaření.
  4. Zkoušku tuhosti udělejte tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout, a pokud nestéká, je hotový.
  5. Nalijte do sterilizovaných půllitrových sklenic a zpracujte 10 minut ve vodní lázni.
  6. Vyjměte sklenice z vody a nechte přes noc vychladnout na ručníku nebo horké podložce.
  7. Užijte si to!
Ovocný džem serírovaný v misce s vedle položeným čerstvým ovocem.
www.cupofsugarpinchofsalt.com

Vanilková zmrzlina s jostou

Ozvláštněte domácí zmrzlinu jostou. Dodá jí to skvělý šmrnc a nejen vaše děti budou nadšené!

Ingredience

Na vanilkovou zmrzlinu:

  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků, rozšlehaných
  • 100 g krupicového cukru

Na jostu:

  • 400 g jostaberry
  • 200 g krupicového cukru

Postup

  1. Mléko a smetanu dejte do hrnce.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a lusk přidejte do hrnce.
  3. Pomalu zahřívejte za občasného míchání, dokud není směs horká, ale nenechte ji vařit.
  4. Mezitím si v míse ušlehejte žloutky a cukr.
  5. Když je mléčná směs dostatečně horká, nalijte ji za stálého šlehání k vejcím a cukru.
  6. Vraťte směs do hrnce a za stálého míchání jemně zahřívejte, dokud není směs dostatečně hustá.
  7. To může trvat až 15 minut.
  8. Sundejte z plotny a nechte vychladnout, poté alespoň 2 hodiny chlaďte v lednici.
  9. Jostu a cukr dejte do hrnce, přikryjte a vařte doměkka, občas promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  10. Jakmile se z josty začnou oddělovat slupky a poteče šťáva, stáhněte z ohně.
  11. Nechte chvíli vychladnout a poté jostu rozmixujte v mixéru.
  12. Přeceďte přes sítko, abyste odstranili slupky a pecky, a sirup nechte okapat, dokud vám v sítu nezůstane suchá dužina.
  13. Sirup zakryjte a nechte několik hodin chladit.
  14. Vychlazenou mléčnou směs dobře promíchejte, a poté ji ušlehejte ve stroji na výrobu zmrzliny podle pokynů výrobce.
  15. Když je směs hustá a téměř zmrzlá, přilijte do stroje sirup podle potřeby.
  16. Přeneste do plastové nádoby a zmrazte.
  17. Před podáváním nechte mírně změknout.
Žena s kloboukem, která drží v ruce vanilkovo-ovocnou zmrzlinu.
www.thesimplethings.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na domácí zmrzlinu a připravte si skvělé letní osvěžení!

Muffiny s jostou a  drobenkou

Ochutnejte tyto luxusní muffiny s čerstvou jostou a křupavou drobenkou, které si zamiluje celá vaše rodina. Navíc jsou tak jednoduché!

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g čerstvé josty, omyté a okapané
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek jablek, hrubě nastrouhaných (volitelně)
  • 125 g cukru
  • 3 vejce
  • 80 ml oleje
  • 80 ml mléka

Na drobenku:

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžíce margarínu

Postup

  1. Smíchejte ve velké míse hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
  2. V jiné míse smíchejte vejce, olej a mléko.
  3. Mokré ingredience nalijte na suché a krátce promíchejte.
  4. Přidejte nastrouhané jablko a jostu.
  5. Těsto plňte do silikonových forem na muffiny (nepřeplňujte je).   
  6. Ve velké míse smíchejte vidličkou ingredience na drobenku.
  7. Drobenku rozetřete na muffinové těsto pomocí lžičky.
  8. Pečte při 180 °C v předehřáté troubě asi 20-22 minut, dokud muffiny nebudou křupavé zlaté a dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté.
  9. Dobrou chuť!
Muffiny s čerstvým ovocem a křupavou drobenkou servírované na tácu.
www.artandkitchen.wordpress.com

Ovocné smoothie s mátou

Kombinace jablek, josty a máty je krásně osvěžující a příjemně vás ochladí během letních dní. Vyzkoušejte to sami!

Ingredience

  • 6 jablek
  • 225 g josty
  • 10 g máty

Postup

  1. Oloupejte a nakrájejte 6 jablek. Smíchejte je s jostou, lístky máty a 250 ml studené vody a rozmixujte na smoothie.
  2. Užijte si to!
Smoothie z ovoce, servírované ve sklenicích a ozdobené čerstvou mátou.
www.littlesugarsnaps.com

A co vyzkoušet detoxikační smoothie? Máme pro vás spoustu skvělých tipů!

Pár zajímavostí o jostě

Josta je křížencem černého rybízu a dvou různých druhů angreštu, výsledkem čehož jsou lahodné černé plody, které v nezralém stavu chutnají spíše jako angrešt a v plné zralosti jako černý rybíz.

  • Plody josty jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty.
  • Lze je konzumovat čerstvé.
  • Používají se také k výrobě džemů, pochutin a chutney.
  • Lze je nalézt v dezertech a můžete je zpracovat na výrobu likérů a ovocných vín.
  • Jostu lze skladovat několik dní v chladničce.
  • Po umytí mohou ji můžete i zamrazit.
  • V mrazáku vydrží i několik měsíců.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X