Máte rádi kachnu a chtěli byste ochutnat něco nového?
Vykoušejte tyto skvělé recepty na kachní polévky.
Najdete tu jak klasické polévky tak i exotické chutě.
Tak jdeme na to!
Vývar z kachny s knedlíčky
Vývar a knedlíčky nikdy nezklamou a u téhle kachní polévky to platí dvojnásob. Přesvědčte se sami.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 kachní skelet
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 20 g sušených hub
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek řapíkatého celeru
- voda
- 1 vejce
- 1 šálek mouky
- sůl, pepř
Postup
- První si uděláme těsto na knedlíčky. Smícháme vejce, vodu a sůl a tuto směs nalijeme do mouky. Těsto hněteme asi 5 minut.
- Z těsta uděláme placku a necháme zatím stranou, aby nám oschlo.
- Kachní skelet nakrájíme na kousky, vložíme do studené vody a držíme teplotu těsně pod bodem varu.
- V pánvi si rozehřejeme olej, orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dokud nebude zkaramelizovaná.
- Jakmile nám těsto trochu uschne tak to na hrubém struhadle nastrouháme. Takto připravené knedlíčky necháme ještě uschnout na utěrce.
- Do vývaru přidáme bobkový list, pepř a sušené houby a na mírném plameni vaříme 90 minut.
- Obereme kachní maso a vložíme zpět do polévky.
- První si uděláme těsto na knedlíčky. Smícháme vejce, vodu a sůl a tuto směs nalijeme do mouky. Těsto hněteme asi 5 minut.
- Z těsta uděláme placku a necháme zatím stranou, aby nám oschlo.
- Kachní skelet nakrájíme na kousky, vložíme do studené vody a držíme teplotu těsně pod bodem varu.
- V pánvi si rozehřejeme olej, orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dokud nebude zkaramelizovaná.
- Jakmile nám těsto trochu uschne tak to na hrubém struhadle nastrouháme. Takto připravené knedlíčky necháme ještě uschnout na utěrce.
- Do vývaru přidáme bobkový list, pepř a sušené houby a na mírném plameni vaříme 90 minut.
- Obereme kachní maso a vložíme zpět do polévky.
- V dalším hrnci si dáme vařit vodu, osolíme a uvaříme si knedlíčky. Ty jsou uvařené jakmile nám vyplavou na povrch.
- Polévku servírujeme s knedlíčky.

Vietnamská polévka s kachním masem
Tuhle skvělou kachní polévku jistě znáte z vietnamských restaurací a nyní si ji můžete uvařit i u vás doma.
Ingredience
- 4 kachní stehna
- 30 g zázvoru – na kachnu i do polévky
- ¼ šálku rýžového vína
- ½ lžičky koření pěti vůní
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce šalotek na kachnu
- 2 stroužky česneku
- 8 sušených shiitake hub
- 4 hvězdy anýzu
- 8 datlí
- 1.5 lžičky goji
- ½ lžičku semen koriandru
- 4 lžíce sojové omáčky
- ½ lžíce ústřicové omáčky
- 5 stroužků česneku
- 3 šalotky do polévky
- 1 cibule
- 1 lžíce cukru
- 200g vaječné nudle
- 1 pak choi
Postup
- První si připravíme kachní stehna. V míse smícháme polovinu strouhaného zázvoru, rýžové víno, sojovou omáčku, koření pěti vůní, šalotky a prolisovaný česnek.
- Touto směsí potřeme stehna a marinujeme 20 minut.
- Rozpálíme si troubu a zprudka pečeme asi 10 minut tak, aby nám kůže zezlátla.
- Zatímco připravujeme kachní maso tak si ve vlažné vodě namočíme shiitake houby, goji a datle asi na 10 minut. Poté propláchneme.
- Do hrnce nalijeme vodu a přidáme goji, datle, shiitake houby, anýz, semena koriandru, sojovou omáčku, ústřicovou omáčku, zázvor, česnek, šalotky a cibule.
- Jakmile se nám voda začne vařit tak do ní přidáme kachní stehna a vaříme na mírném plameni asi 90 minut.
- V průběhu vaření odebíráme pěnu a pokud máme na povrchu hodně kachního tuku tak ho můžeme také odebrat.
- Mezitím si uvaříme nudle podle návodu a necháme zatím stranou.Polévku podáváme s nudlemi.
- Pár minut před koncem vaření přidáme do polévky pak choi a dochutíme cukrem.
- Polévku podáváme s nudlemi.

Máte rádi asijské polévky? Vyzkoušejte tyto skvělé recepty na japonský ramen.
Kachní vývar z kostí
Kombinace hub, zeleniny a kachního masa je naprosto úžasná. Zkuste si ji připravit doma a uvidíte sami.
Ingredience
- 1 kachní skelet
- 5 stonků řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 8 bobkových listů
- 2 mrkve
- ¼ šálku krup
- 150 g hub
- sůl, pepř
Postup
- Troubu si rozpálíme na 190C a pečeme kachní skelet asi hodinu.
- Kachní skelet vyjmeme z trouby, 3 lžíce výpeku nalijeme do hrnce. Na tom si orestujeme nakrájený celer a cibule asi 3 minuty.
- Přidáme prolisovaný česnek, vodu a kachní skelet.
- Na mírném plameni vaříme asi 2-2.5 hodiny.
- Mezitím si připravíme kroupy podle návodu.
- Ze skeletu obereme maso a vložíme zpět do polévky. Nakrájíme mrkve a houby na vaříme 10 minut.
- Poté do polévky přidáme kroupy a vaříme dalších 10 minut.
- Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Objevte podobné tipy
Kaldoun s kachnou a slaninou
Tahle kachní polévka nejen skvěle chutná ale taky vás skvěle zasytí a je proto ideální svačinou.
Ingredience
- 10 plátků slaniny
- 2 lžíce másla
- 2 šálky cibule na drobno
- 2 šálky celeru
- 2 šálky mrkve
- 2 stroužky česneku
- ½ šálku mouky
- kuřecí vývar
- 4 šálky brambor
- 4 šálky vařeného kachního masa
- 1 lžička mleté papriky
- 1 šálek smetany na vaření
- sůl, pepř
Postup
- Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme do křupava a necháme stranou.
- Na tuku ze slaniny orestujeme cibuli, celer, mrkev, česnek a mletou papriku.
- Zaprášíme moukou a za stálého míchání vaříme dvě minuty.
- Zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
- Přidáme brambory a vaříme asi 15 minut dokud nejsou brambory měkké.
- Přidáme smetanu, kachní maso a povaříme spolu 10 minut.
- Podáváme s opečenou slaninou.

Čínská kachní polévka
Zbylo vám kachní maso od večeře? Tak ho můžete využít do téhle výborné kachní polévky.
Ingredience
- 100 nudlí
- 400 ml kuřecího vývaru
- 3 plátky zázvoru
- 200 g pečeného/vařeného kachního masa
- 200 g zelí
- 150g fazolových klíčků
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička limetkové šťávy
- sůl a chilli podle chuti
Postup
- Kachní maso si nakrájíme na proužky a orestujeme na pánvi na troše oleje.
- Přidáme prolisovaný česnek a restujeme další 2 minuty.
- Mezitím si uvaříme fazolové klíčky. Vložíme je do misky, zalijeme horkou vodou a necháme stát půl minuty, poté vodu slijeme.
- Nudle si uvaříme podle návodu a necháme stranou.
- Jakmile má kachna zlatou barvu tak přidáme hoisin omáčku, sojovou omáčku a podlijeme trochou vývaru.
- Do hrnce nalijeme zbylý vývar, vodu a na nudličky nakrájené zelí se zázvorem. Přivedeme k varu.
- Po dvou minutách přidáme kachní maso, fazolové klíčky, nudle a dochutíme limetkovou šťávou a můžeme podávat.

Proč jíst kachní maso?
Kachní maso je nejenom opravdu chutné, ale má i spoustu zdravotních benefitů. Které to jsou?
- Skvělý zdroj bílkovin.
- Nízký obsah tuku v mase. Pozor, pod kůží je ho mnohem více.
- Nulový obsah sacharidů.
- Vysoký obsah vitamínu B12 který je nutný pro správné fungování mozku.
- Výborný zdroj železa a selenu.
- Široké využití v kuchyni.
Kachní maso by rozhodně mělo mít svoje místo ve vaší kuchyni a skvělou volbou jak ho zpracovat jsou kachní polévky. Která z nich vás oslovila nejvíce? Napište nám to do komentářů.