Máte chuť na lahodná kachní prsa? Recepty na jejich přípravu se můžete inspirovat u nás.
Jak je připravit, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř plná šťávy?
Zároveň však musí být akorát tak propečená.
S jakou přílohou je podávat?
Kachní prso – recept za minutku
Rychle hotová kachní prsa podle známého šéfkuchaře Gordona Ramsaye.
INGREDIENCE:
- kachní prsa
- sůl
- čerstvě namletý pepř
POSTUP:
- Kachní prsa umyjte, osušte, osolte a opepřete.
- Začněte je smažit na studené pánvi bez oleje kůží dolů.
- Tento proces umožní pustit tuk, který je pod kůží, a zároveň upéci křupavá prsa (na této straně smažte prso déle, než na straně bez kůže).
- Jakmile jsou obě strany zatažené, dejte dopéct do trouby rozehřáté na 200 °C na 6-8 minut otočené kůží dolů.
- Po vytažení z trouby nechte prsa chvíli zchladit, poté je nakrájejte na plátky a podávejte.

Jak na křupavá kachní prsa? Recept podle Gordona Ramsaye vám poradí:
Kachní prso na medu
Nebo byste ocenili recept na kachní prsa s omáčkou?
INGREDIENCE:
- 4 kachní prsa
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- ¼ hrnku suchého sherry
- ¼ hrnku vinného octa
- ½ hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžičky medu
- 1 lžičky čerstvého tymiánu
- 1 lžíce másla
POSTUP:
- Kachní prsa si umyjte, osušte, odstraňte šlachy a v kůži udělejte ostrým nožem zářezy do tvaru křížů.
- Osolte je a opepřete.
- Pánev bez tuku si nechte rozehřát na minutu na středním silném plameni.
- Na ni pak dejte smažit kachní prsa kůží dolů.
- Po 6 minutách plamen ztlumte a restujte ještě 2-4 minuty do zlatova.
- Prsa pak otočte na druhou stranu a slejte výpek.
- Dejte dopéct do trouby nahřáté na 215 °C na 3-4 minuty na medium rare (teplota masa 57 °C) a 5-6 minut na medium well (teplota masa 68 °C).
- Maso si zabalte do alobalu, výpek slijte (pánev neumývejte) a na pánev si dejte vinný ocet a sherry.
- Zahřejte a nechte redukovat, pak přidejte nasekaný tymián, vývar, med a sůl.
- Vařte další 3 minuty, pak přidejte máslo.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou.

Objevte podobné tipy
Kachní medailonky se slaninou
Nadýchané kachní ve tvaru medailonků potěší nejen oko, ale i mlsný jazyk. K nim postačí například salát z polníčku.
INGREDIENCE:
- 4 kachní prsa
- plátky slaniny
- mletý pepř (zelený a černý)
- plátky červeného pepře
- worcester
POSTUP:
- Prsa si umyjte, osušte a nakrájejte na poloviny.
- Každý plátek obalte po stranách slaninou tak, abyste vytvarovali medailonek.
- Každý plátek z obou stran okořeňte a pokapejte worcesterem.
- Dejte do ledničky (nezakrývejte) na 3 až 24 hodin marinovat.
- Mezitím je několikrát otočte.
- Před přípravou je na hodinu nechte při pokojové teplotě.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Mezitím si na sporáku rozehřejte pánev (ideálně takovou, která může i do trouby).
- Pak na rozpálené pánvi nechte medailonky zatáhnout.
- Začněte stranou s kůží a restujte 2 minuty, poté otočte a restujte další 2 minuty.
- Nyní můžete přemístit do trouby a nechat dopéci na 6 minut (medium rare).
- Po vyjmutí z trouby je zabalte do alobalu a nechte 5 minut odpočinout.

Pečená kachní prsa na pomerančích a víně
Nebo vyzkoušejte toto kachní prso. Recept je doplněn o omáčku s vínem. Podávat jej můžete třeba se šťouchanými brambory a zeleninovou oblohou.
INGREDIENCE:
- zhruba 900 g kachních prsou
- sůl
- pepř
- hrnek červeného vína
- hrnek kuřecího vývaru
- ½ pomeranče
- 2 lžíce medu
POSTUP:
- Prsa umyjte, osuště a v kůži udělejte zářezy do kříže (pozor, abyste neřízli do masa).
- Z obou stran je osolte, opepřete a dejte na ještě studenou pánev smažit kůží dolů.
- Po 12-15 minutách otočte na druhou stranu a nechte jen zatáhnout na 1 minutu.
- Dejte do trouby kůží dolů dopéct na 200 °C na 4-6 minut.
- Mezitím si připravte šťávu z vína, vývar, med a pomeranč nakrájený na plátky.
- Vařte tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
- Prsa po vyjmutí z trouby otočte kůží nahoru a nechte odpočívat ještě 10 minut.
- Pak je nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

Kachna na grilu s rozmarýnem
Delikátní kachní maso na grilu s bylinkovou příchutí. Skvělý tip na letní grilovačku.
INGREDIENCE:
- ¼ hrnku worcestrové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky ostré omáčky
- 2 stroužky česneku
- rozmarýn
- tymián
- ¼ lžičky pepře
- 8 kachních prsou s kůží
POSTUP:
- V míse si smíchejte olej, prolisovaný česnek, rozmarýn, tymián, sůl, pepř, worcester a ostrou omáčku.
- V této směsi nechte kachnu marinovat alespoň 30 minut.
- Opékejte na středně rozpáleném grilu asi 5 minut z každé strany.
- Vše je závislé na velikosti prsou, teplotě grilu, ale i vaší požadované míře propečenosti.
- Ideální teplota masa je zhruba 58 °C.

Tip: Ochutnejte i další recepty na grilovanou drůbež.
Na co si při přípravě kachních prsou dávat pozor? Toto minutkové maso je v této oblasti záludné kvůli kůži a tuku. Pokud není tuk pod kůží dostatečně propečen, kůže zůstává žvýkavá a tuhá. Naříznutím kůže se sádlo rychleji vypeče. Zároveň při smažení a pečení musíte dávat pozor, aby uvnitř zůstala pěkně růžová. Více propečená prsa by byla tuhá a suchá.
Na tom se také podílí správná teplota pánve. Zprudka opečené krůtí prso se rychle zatáhne a tuk pod kůží se nevypeče. Naopak nízká teplota způsobí vypečení tuku, ale zároveň rozsáhlejší propečení svaloviny. Vhodné je tedy zvolit střední teplotu. Na pánvi nám nic nebude prskat, ale v tuku se budou tvořit bubliny.
A nakonec co s výpekem? Jako omáčka se kvůli velké mastnoty moc nepoužívá. Zpracovat ji však můžete ještě dál. Můžete ji přidat do omáček, vývarů nebo na nich osmažit brambory právě ke kachním prsům.
A jaké další přílohy ke kachním prsíčkům zvolit? Báječně se k nim hodí brambory na jakýkoliv způsob. Skvěle se párují i s batáty a sladkými omáčkami. Kromě pomerančové omáčky můžete zvolit i omáčku s brusinkami, švestkami, rybízem nebo meruňkou. Dále pak je smíte podávat se špenátem nebo zeleninovými saláty.
Z celé kachny si můžete pochutnat i na receptech na kachnu nebo jiné maso ala zvěřina či na úžasné sváteční kachně.