5 skvělých receptů na kachní prsíčka: Šťavnatá a hotová za minutku!

Máte chuť na lahodná kachní prsa? Recepty na jejich přípravu se můžete inspirovat u nás.

Jak je připravit, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř plná šťávy?

Zároveň však musí být akorát tak propečená. 

S jakou přílohou je podávat?

Kachní prso – recept za minutku

Rychle hotová kachní prsa podle známého šéfkuchaře Gordona Ramsaye.

INGREDIENCE:

  • kachní prsa
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP:

  • Kachní prsa umyjte, osušte, osolte a opepřete. 
  • Začněte je smažit na studené pánvi bez oleje kůží dolů.
  • Tento proces umožní pustit tuk, který je pod kůží, a zároveň upéci křupavá prsa (na této straně smažte prso déle, než na straně bez kůže).
  • Jakmile jsou obě strany zatažené, dejte dopéct do trouby rozehřáté na 200 °C na 6-8 minut otočené kůží dolů. 
  • Po vytažení z trouby nechte prsa chvíli zchladit, poté je nakrájejte na plátky a podávejte. 
Ochutnejte křupavá kachní prsa. Recept podle Gordona.
finedininglovers.com

Jak na křupavá kachní prsa? Recept podle Gordona Ramsaye vám poradí:

Kachní prso na medu

Nebo byste ocenili recept na kachní prsa s omáčkou?

INGREDIENCE:

  • 4 kachní prsa
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • ¼ hrnku suchého sherry
  • ¼ hrnku vinného octa
  • ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce másla

POSTUP:

  • Kachní prsa si umyjte, osušte, odstraňte šlachy a v kůži udělejte ostrým nožem zářezy do tvaru křížů. 
  • Osolte je a opepřete.
  • Pánev bez tuku si nechte rozehřát na minutu na středním silném plameni. 
  • Na ni pak dejte smažit kachní prsa kůží dolů. 
  • Po 6 minutách plamen ztlumte a restujte ještě 2-4 minuty do zlatova.
  • Prsa pak otočte na druhou stranu a slejte výpek. 
  • Dejte dopéct do trouby nahřáté na 215 °C na 3-4 minuty na medium rare (teplota masa 57 °C) a 5-6 minut na medium well (teplota masa 68 °C).
  • Maso si zabalte do alobalu, výpek slijte (pánev neumývejte) a na pánev si dejte vinný ocet a sherry. 
  • Zahřejte a nechte redukovat, pak přidejte nasekaný tymián, vývar, med a sůl. 
  • Vařte další 3 minuty, pak přidejte máslo.
  • Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou.
Lahodná kachní prsíčka s omáčkou z medu a sherry.
dianeabroad.com

Kachní medailonky se slaninou

Nadýchané kachní ve tvaru medailonků potěší nejen oko, ale i mlsný jazyk. K nim postačí například salát z polníčku. 

INGREDIENCE:

  • 4 kachní prsa
  • plátky slaniny
  • mletý pepř (zelený a černý)
  • plátky červeného pepře
  • worcester

POSTUP:

  • Prsa si umyjte, osušte a nakrájejte na poloviny.
  • Každý plátek obalte po stranách slaninou tak, abyste vytvarovali medailonek.
  • Každý plátek z obou stran okořeňte a pokapejte worcesterem.
  • Dejte do ledničky (nezakrývejte) na 3 až 24 hodin marinovat. 
  • Mezitím je několikrát otočte. 
  • Před přípravou je na hodinu nechte při pokojové teplotě. 
  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Mezitím si na sporáku rozehřejte pánev (ideálně takovou, která může i do trouby).
  • Pak na rozpálené pánvi nechte medailonky zatáhnout. 
  • Začněte stranou s kůží a restujte 2 minuty, poté otočte a restujte další 2 minuty. 
  • Nyní můžete přemístit do trouby a nechat dopéci na 6 minut (medium rare).
  • Po vyjmutí z trouby je zabalte do alobalu a nechte 5 minut odpočinout. 
Kachní medailonky obalované ve slanině.
canardsdulacbrome.com

Pečená kachní prsa na pomerančích a víně

Nebo vyzkoušejte toto kachní prso. Recept je doplněn o omáčku s vínem. Podávat jej můžete třeba se šťouchanými brambory a zeleninovou oblohou.

INGREDIENCE:

  • zhruba 900 g kachních prsou
  • sůl
  • pepř
  • hrnek červeného vína
  • hrnek kuřecího vývaru 
  • ½ pomeranče
  • 2 lžíce medu

POSTUP:

  • Prsa umyjte, osuště a v kůži udělejte zářezy do kříže (pozor, abyste neřízli do masa).
  • Z obou stran je osolte, opepřete a dejte na ještě studenou pánev smažit kůží dolů.
  • Po 12-15 minutách otočte na druhou stranu a nechte jen zatáhnout na 1 minutu.
  • Dejte do trouby kůží dolů dopéct na 200 °C na 4-6 minut. 
  • Mezitím si připravte šťávu z vína, vývar, med a pomeranč nakrájený na plátky.
  • Vařte tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. 
  • Prsa po vyjmutí z trouby otočte kůží nahoru a nechte odpočívat ještě 10 minut. 
  • Pak je nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.
Kachní maso na pomerančích a červeném víně.
sherry.wine

Kachna na grilu s rozmarýnem

Delikátní kachní maso na grilu s bylinkovou příchutí. Skvělý tip na letní grilovačku.

INGREDIENCE:

  • ¼ hrnku worcestrové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky ostré omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • tymián
  • ¼ lžičky pepře
  • 8 kachních prsou s kůží

POSTUP:

  • V míse si smíchejte olej, prolisovaný česnek, rozmarýn, tymián, sůl, pepř, worcester a ostrou omáčku.
  • V této směsi nechte kachnu marinovat alespoň 30 minut. 
  • Opékejte na středně rozpáleném grilu asi 5 minut z každé strany. 
  • Vše je závislé na velikosti prsou, teplotě grilu, ale i vaší požadované míře propečenosti. 
  • Ideální teplota masa je zhruba 58 °C. 
Grilované kachní prso s rozmarýnem a tymiánem.
youtube.com

Tip: Ochutnejte i další recepty na grilovanou drůbež.

Na co si při přípravě kachních prsou dávat pozor? Toto minutkové maso je v této oblasti záludné kvůli kůži a tuku. Pokud není tuk pod kůží dostatečně propečen, kůže zůstává žvýkavá a tuhá. Naříznutím kůže se sádlo rychleji vypeče. Zároveň při smažení a pečení musíte dávat pozor, aby uvnitř zůstala pěkně růžová. Více propečená prsa by byla tuhá a suchá. 

Na tom se také podílí správná teplota pánve. Zprudka opečené krůtí prso se rychle zatáhne a tuk pod kůží se nevypeče. Naopak nízká teplota způsobí vypečení tuku, ale zároveň rozsáhlejší propečení svaloviny. Vhodné je tedy zvolit střední teplotu. Na pánvi nám nic nebude prskat, ale v tuku se budou tvořit bubliny.

A nakonec co s výpekem? Jako omáčka se kvůli velké mastnoty moc nepoužívá. Zpracovat ji však můžete ještě dál. Můžete ji přidat do omáček, vývarů nebo na nich osmažit brambory právě ke kachním prsům.

A jaké další přílohy ke kachním prsíčkům zvolit? Báječně se k nim hodí brambory na jakýkoliv způsob. Skvěle se párují i s batáty a sladkými omáčkami. Kromě pomerančové omáčky můžete zvolit i omáčku s brusinkami, švestkami, rybízem nebo meruňkou. Dále pak je smíte podávat se špenátem nebo zeleninovými saláty.

Z celé kachny si můžete pochutnat i na receptech na kachnu nebo jiné maso ala zvěřina či na úžasné sváteční kachně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.