Kadeřávek výživná zelenina
Jedná se o bylinu, ze které se především sklízejí mladé listy a stonky. Patří mezi příbuzné kapusty, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Kadeřávek se pěstuje v několika odrůdách především pro své hustě zvlněné a nakadeřené listy.
Jaký má kadeřávek přínos pro zdraví ?
- obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny
- bohatý na vlákninu, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou
Srovnání výživových hodnot ve vybrané zelenině ve 100 g
Druh sýru |
Kalorie | Vitamín A |
Vitamín C |
|
Kadeřávek | 205 kJ | 294 mg | 120 mg | |
Mrkev | 148 kJ | 3 mg | 10 g | |
Květák | 100,4 kJ | 0 mg | 48,2 g | |
Kedluben |
113 kJ | 10,6 g | 62 g | |
Zelí |
100,4 kJ | 29,4 mg | 36,6 g |
Kde v kuchyni kadeřávek využít ?
Kadeřávek poměrně zvýrazňuje chuť pokrmů, proto ho můžeme použít jako přílohovou zeleninu, k těstovinám, do polévek, jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky.
zdroj : shop.supervalu.ie