Kadeřávek

Kadeřávek výživná zelenina

Jedná se o bylinu, ze které se především sklízejí mladé listy a stonky. Patří mezi příbuzné kapusty, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Kadeřávek se pěstuje v několika odrůdách především pro své hustě zvlněné a nakadeřené listy.

Jaký má kadeřávek přínos pro zdraví ?

  • obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny
  • bohatý na vlákninu, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou

Srovnání výživových hodnot ve vybrané zelenině ve 100 g

Druh sýru
KalorieVitamín A
Vitamín C
Kadeřávek205 kJ294 mg120 mg
Mrkev148 kJ3 mg10 g
Květák100,4 kJ0 mg48,2 g
Kedluben
113 kJ10,6  g62 g
Zelí
100,4 kJ29,4 mg36,6 g

Kde v kuchyni kadeřávek využít ?

Kadeřávek poměrně zvýrazňuje chuť pokrmů, proto ho můžeme použít jako přílohovou zeleninu, k těstovinám, do polévek, jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky.

Kadeřávek

zdroj : shop.supervalu.ie

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také