Kadeřávek

Kadeřávek výživná zelenina

Jedná se o bylinu ze které se předevšm skllízejí   mladé listy a stonky. Patří mezi příbuzné kapusty, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Kadeřávek se pěstuje v několika odrudách především pro své hustě zvlněné a nakadeřené listy.

Jaký má kadeřávek přínos pro zdraví ?

  • obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny
  • bohatý na vlákninu, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou

Srovnání výživových hodnot ve vybrané zelenině ve 100 g

Druh sýru
Kalorie Vitamín A
Vitamín C
Kadeřávek 205 kJ 294 mg 120 mg
Mrkev 148 kJ 3 mg 10 g
Květák 100,4 kJ 0 mg 48,2 g
Kedluben
113 kJ 10,6  g 62 g
Zelí
100,4 kJ 29,4 mg 36,6 g

Kde v kuchyni kadeřávek využít ?

Kadeřávek poměrně zvýrazňuje chuť pokrmů, proto ho můžeme použít jako přílohouvou zeleninu, k těstovinám, do polévek, jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky.

Kadeřávek

zdroj : shop.supervalu.ie