7 snadných receptů z kadeřávku, po kterých zůstanou prázdné talíře! Inspirujte se

Tyto recepty s kadeřávkem jsou až k neuvěření snadné a ještě více chutné!

Vyzkoušejte si ho připravit jak dušený, tak smažený nebo vařený.

Nejlepší je, že nemusíte nic hledat a všechny recepty jsou tady u nás na jednom místě!

Tak s jakou dobrotou začnete jako první?

Smažené karbanátky z kadeřávku

Tyto smažené placičky si můžete vychutnat jak teplé, tak i studené. Jestli milujete recepty se spousto zeleniny, tak se nebojte do těsta i mrkev nebo nadrobno nakrájenou brokolici či růžičkovou kapustu.

Pokud je pro vás majonéza, jako dip, příliš těžká, můžete k namáčení vždy použít sójovou omáčku nebo bílý jogurt s trochou nastrouhaného česneku.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g kadeřávku
  2. Lžíce Sriracha omáčky
  3. 2 jarní cibulky
  4. 4 vejce
  5. Lžíce sójové omáčky
  6. Lžíce praženého sezamového oleje
  7. ½ lžičky soli
  8. 200 g hladké mouky
  9. Žloutek
  10. 200 ml rostlinného oleje
  11. 2 lžíce citronové šťávy
  12. ½ lžíce hořčice
  13. Sůl
  14. Lžíce rostlinného oleje (na smažení)

Postup

  1. Pomocí struhadla nastrouháme kadeřávek na tenké proužky
  2. Jarní cibulku nakrájíme na drobné kousky
  3. V misce prošleháme vejce, sójovou omáčku, sezamový olej a sůl
  4. Do vaječné směsi vmícháme mouku, poté vmícháme nakrájené zelí a jarní cibulku
  5. Na krémovou sriracha majonézu rozšleháme žloutek a za stálého míchání přiléváme rostlinný olej a mícháme, dokud nevznikne hladká směs
  6. Do mísy přidáme citronovou šťávu, hořčici, dochutíme solí, srirachou a promícháme, aby se ingredience spojily
  7. Přidáme trochu rostlinného oleje do pánve
  8. Na pánev za pomocí naběračky naléváme kadeřávkovou směs, abychom vytvořili placky
  9. Ty smažíme z obou stran do křupava
  10. Poté placičky přendáme na papírovou utěrku, aby absorbovaly přebytečný olej
  11. Zelné lívanečky podávejte se sriracha majonézou.

Pokud vás zdravé alternativy baví stejně jako mě, tak se neváhejte pustit i do těchto pochoutek z čočky! Naplňte svou tortillu například těmito čočkovými čevabčiči a garantujeme vám, že si pochutnáte.

Smažené nastrouhané zelí smíchané se zeleninou a vejcem.
Zdroj: vegan.io

Dušený kadeřávek s lososem

Zelenina nemusí být nudná! Zkuste tento recept na restované zelí se slaninou jako zdravou a chutnou přílohu k lososu.

Co budeme potřebovat

  1. 15 g másla
  2. 2 malé červené cibule (nakrájené na plátky)
  3. 4 plátky slaniny (nakrájené na tenké plátky)
  4. Olivový olej
  5. 4 x 170 g steaky z lososa
  6. Sůl
  7. Mletý černý pepř
  8. Malý kadeřávek (nakrájený nahrubo)

Na dresink

  1. 2 lžíce hořčice
  2. Šťáva ½ citronu
  3. Lžička nasekané petrželky
  4. Lžíce bílého vinného octa

Postup

  1. Ve velké pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a pět minut zlehka opékáme
  2. Každou stranu lososa potřeme olivovým olejem
  3. Rozpálíme nepřilnavou pánev, po rozehřátí přidáme lososa a necháme na pánvi opéct
  4. V polovině pečení ho obrátíme
  5. Nakrájené zelí přidáme ke slanině a cibuli a promícháme
  6. Pánev zakryjeme poklicí a za občasného míchání pokračujeme ve vaření po dobu 10 minut
  7. To zajistí, že zelí absorbuje máslo a udrží vlhkost
  8. Všechny ingredience na zálivku smícháme, aby se důkladně spojily
  9. Salát z kadeřávku dochutíme a poté ho podáváme ve velké misce a navrch položíme lososa, kterého pokapeme dresinkem.
Lahodný losos podávaný na salátku z dušeného zelí a krémovým dresinkem.
Zdroj: bonappetit.com

Domácí zeleninová polévka z kadeřávku

Polévka, která vás zahřeje nejen v chladném zimním počasí, ale kdykoliv když vás přepadne jakákoliv neduh! Je uvařená raz, dva a v tom je její síla!

Co budeme potřebovat

  1. Cibule
  2. Mrkev
  3. Celer
  4. 2 stroužky česneku
  5. Lžíce olivového oleje
  6. 550 g brambor (oloupaných a nakrájených na malé kostičky)
  7. 1000 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  8. 8 plátků slaniny
  9. 200 g kadeřávku

Postup

  1. Cibuli, mrkev, celer a česnek nakrájíme na drobné kousky
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a přidáme zeleninu a brambory
  3. Vše dobře okořeníme, poté snížíme teplotu a hrnec přikryjeme
  4. Vaříme zlehka asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout
  5. Poté přidáme vývar, zvýšíme teplotu a směs v hrnci přivedeme k varu
  6. Vaříme dalších 5 minut, dokud všechna zelenina nezměkne
  7. Zatímco se polévka vaří, orestujeme si dokřupava slaninu a poté ji nakrájíme na nudličky
  8. Pokrájíme si kadeřávek
  9. Polévku, za pomocí tyčového mixéru, rozmixujeme dohladka a přidáme zelí
  10. Pokračujeme několik minut ve vaření, dokud zelí nezměkne, poté podle chuti okořeníme a polévku s kadeřávkem podáváme posypanou slaninou

V chladném období není nic lepšího než horká polévka plná kvalitních ingrediencí a surovin. Neváhejte se pustit do těchto receptů na dietní polévky, které nezatíží váš rozpočet, ale ani peněženku!

Krémová na kaši rozmixovaná zeleninová polévka s bramborem, slaninou a zelím.
Zdroj: karenskitchenstories.com

Salát s kadeřávkem, jablky a ořechy

V jednoduchosti je síla a přesně takový je tento lehký salátek ze zelí, jablky a opraženými ořechy.

Co budeme potřebovat

  1. 80 ml olivového oleje
  2. 80 ml jablečného octa
  3. 3 lžíce medu
  4. 2 špetky soli
  5. Čerstvě mletý černý pepř
  6. 65 g vlašských ořechů
  7. Kadeřávek
  8. 2 jablka
  9. Pecorino Romano (nebo parmazán)

Postup

  1. Na dresink smícháme olivový olej, jablečný ocet, med, košer sůl a čerstvě mletý černý pepř
  2. Na pánvi si na sucho za častého míchání opečeme vlašské ořechy tak
  3. Restujeme je tak dlouho, dokud lehce nezhnědnou a nebudou voňavé
  4. Ihned je stáhneme z plotny a dáme do misky
  5. Zelí nakrájíme na tenké plátky
  6. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme je
  7. Nastrouháme si parmezán nebo Pecorino Romano
  8. Na servírování začneme s nakrájeným kadeřávkem, pak na něj přidáme jablka, vlašské ořechy, sýr a dresink
Křupavý salát se zelím, jablky, ořechy a čerstvou zeleninou s dresinkem.
Zdroj: flavorthemoments.com

Tradiční plněné závitky ze zelí s mletým masem

Co budeme potřebovat

  1. Velký kadeřávek
  2. 60 g chleba (nebo toastového chleba)
  3. 400 g mletého masa (směs hovězího a vepřového masa)
  4. Malá cibule
  5. 2 lžičky hořčice
  6. Špetka mleté sladké papriky
  7. 2 lžíce rostlinného oleje
  8. 500 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  9. 250 ml mléka
  10. 2 lžíce kukuřičného škrobu
  11. Sůl
  12. Pepř
  13. Brambory (jako příloha)

Postup

  1. K varu přivedeme velký hrnec s vodou
  2. Mezitím z kadeřávku odstraníme zavadlé vnější listy a opatrně
  3. Z receptu vyjde 8 závitků, ale na jeden závitek bude potřeba 2-3 listy
  4. Když se voda vaří, přidáme trochu soli a listy blanšírujte asi 2-3 minuty, dokud nezvadnou
  5. Dobře je scedíme
  6. Před plněním je osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou
  7. Na náplň namočíme chléb do trochy teplé vody
  8. Nakrájíme si cibuli na velmi drobné kousky
  9. Do mísy dáme mleté ​​maso, cibuli, hořčici, sladkou papriku, sůl a pepř a dobře promícháme
  10. Z chlebu vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ho k masové směsi
  11. Vše spolu velmi dobře promícháme
  12. Na pracovní plochu položíme jeden velký list z kadeřávku
  13. Pokud jsou listy příliš malé nebo zlomené, použijeme 2 nebo 3 listy
  14. Náplň rozdělíme na 8 porcí
  15. Trochu náplně umístíme do středu a naspod listu
  16. Přeložíme pravou a levou stranu přes náplň a balíček srolujeme
  17. Závitek umístíme švem dolů na talíř
  18. Postup opakujeme, dokud nám nevznikne 8 plněných závitků z kadeřávku
  19. Ve velkém hrnci do trouby si rozehřejeme olej
  20. Závitky ze všech stran opečeme, měly by být opečené celé dozlatova
  21. Do hrnce nalijeme vývar, přikryjeme ho a přivedeme k varu
  22. Teplotu snížíme na minimum a kapustové závitky takto vaříme asi 25 minut
  23. Mezitím si uvaříme brambory v osolené vodě
  24. Když jsou kapustové závitky uvařené, opatrně je vyjmeme z hrnce
  25. Položíme je na talíř a udržujeme v teple
  26. Na omáčku přidáme mléko do tekutiny, která byla po vaření závitků
  27. Přivedeme jí k varu
  28. Mezitím rozmícháme kukuřičný škrob s trochou vody, aby vznikla pasta
  29. Za stálého šlehání škrob pomalu naléváme do hrnce
  30. Necháme lehce probublávat a přidáme trochu muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem
  31. Kadeřávkové závitky ihned podáváme s vařeným bramborem

Vařené brambory lze nahradit jakoukoliv přílohou, tak proč rovnou nezkusit jeden z těchto receptů na domácí krokety! Vyzkoušejte je a v obchodě už je nikdy nekoupíte.

Plněné masové závitky v zelném listu s bílou omáčkou a vařeným bramborem.
Zdroj: whereismyspoon.co

Veganské kadeřávkové chipsy

Nedokážete si představit sobotní večer u filmu, bez něčeho k mlsání? Připravte si tento skvělý recept z kadeřávku a křupněte si lahodné zdravé lupínky!

Co budeme potřebovat

  1. 10 listů kadeřávku
  2. 100 g kešu
  3. Šťáva z 1 citronu
  4. 2 stroužky česneku
  5. 2–3 lžíce sušeného droždí
  6. Lžíce olivového oleje
  7. Sůl
  8. Pepř

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. Dva velké plechy si vyložíme pečicím papírem
  3. Z kadeřávku obereme listy (musí být úplně suché)
  4. Kešu ořechy smícháme s citronovou šťávou, česnekem, droždím, olejem a kořením
  5. Vše rozmixujeme dohladka
  6. Do velké mísy přidáme kadeřávkové listy
  7. Vmícháme dresink, dokud všechny listy nebudou obalené
  8. Listy z kadeřávku rozprostřeme na připravené plechy
  9. Vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut
  10. Před podáváním necháme chipsy několik minut vychladnout
Zdravé a křupavé chipsy ze zelí podávané s kečupem.
Zdroj: domino.com

Vegetariánské těstoviny s parmazánem

Tento krémový těstovinový pokrm s křupavými mandlemi a dvěma druhy sýra představuje skvělý nápad na rychlou večeři, která je hotová za méně než půl hodiny, což v rušném pracovním týdnu určitě oceníte.

Co budeme potřebovat

  1. 300 g tagliatelle
  2. 200 g kadeřávku (nakrájené na tenké plátky)
  3. 40 g celých mandlí (opražených a nahrubo nasekaných)
  4. 4 stroužky česneku (prolisovaný)
  5. 25 g petrželky (jemně nasekané)
  6. 2 lžíce olivového oleje
  7. 90 g smetanového sýra
  8. Kůra a šťáva z ½ citronu
  9. 50 g Parmigiano Reggiano (jemně nastrouhané)

Postup

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, na poslední 3 minuty k nim přidáme nakrájený kadeřávek
  2. Odebereme si 50 ml vody z těstovin
  3. Vše společně scedíme a hrátíme do hrnce
  4. Smícháme si mandle s polovinou česneku a polovinou petrželky a dáme stranou
  5. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, přidáme zbylý česnek a restujeme 2 minuty do změknutí
  6. Do hrnce s těstovinami a kadeřávkem vmícháme smetanový sýr, citronovou kůru a šťávu, polovinu parmazánu, vodu z těstovin, zbytek petrželky a dochutíme solí s pepřem
  7. Vše společně promícháme a těstoviny s kadeřávkem podáváme posypané zbylým sýrem, ořechovou směsí a kapkou olivového oleje
Křupavé zelí vařené s těstovinami a podávaný se zeleninou a parmazánem.
Zdroj: donalskehan.com

Jak kadeřávek pěstovat

Pěstování kadeřávku není nic složitého, jak by se někomu mohlo zdát. Je důležité dodržet ten správný postup a pak půjde vše jak po másle.

Tento druh rostliny je mrazuvzdorný, takže nevadí když se bude vysazovat ještě při nízkých jarních teplotách. Učiňte tak, aby kadeřávek měl čas dozrát před letními horky.

Semena zasazujeme 4 týdny před posledním mrazem, nejpozději ho sázíme po posledním mrazu.

Na podzim semena zasazujeme koncem července a máme čas až do poloviny září.

Bez ohledu na to, kdy zasadíte, vždy vyberte místo kam jde sluneční svit a sazenice zasazujeme tak, aby byly alespoň 30 – 45 centimetrů od sebe.

Kadeřávku se bude nejlépe dařit při plném slunci se zaléváním 1x za týden.

Velkým problémem jsou škůdci, na které je náchylný. Nelepším řešením je každoroční obměňování výsadby.

Kadeřávek se může sklízet 70 – 110 dní po zasazení, ale záleží na odrůdě. Proto zkontrolujte balíček, ze kterého semena zaséváte, abyste věděli přibližnou dobu sklizně.

Chcete-li kadeřávek sklidit, jednoduše ho uřízněte u stonku blízko u země. Odstraňte uvadlé a poškozené listy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X