Nejlepší recepty na krémovou polévku s drůbežím masem nebo-li kaldoun. Pochutnejte si jako nikdy!

Garantujeme vám, že takhle krémovou polévku jste ještě nejedli!

Proto musíte vyzkoušet tyto recepty na kaldoun, polévku vašich snů!

Polévka je plná křehkého masa, zeleniny a smetany, která jí dá úplně jiný rozměr než jste u běžných polévek a vývarů zvyklí.

Tak kterou vyzkoušíte jako první?

Kuřecí kaldoun

Tato krémová kuřecí polévka je perfektní pro servírování za chladného počasí. Hustá a vydatná, rychle uvařená! Spojte tento snadný recept na polévku se zeleninovým salátem nebo, pokud máte opravdu hlad, grilovaným sýrovým sendvičem.

Co budeme potřebovat

  1. 750 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže (nakrájená na 2 plátky)
  2. 2 lžičky řepkového oleje
  3. 2 lžíce másla
  4. Lžíce hladké mouky
  5. 80 g jemně nakrájené cibule
  6. 2 střední mrkve (nakrájené)
  7. 2 celerové stonky (nakrájené)
  8. 120 g mražené kukuřice
  9. 500 ml kuřecího vývaru
  10. Lžička kopru
  11. 120 g mraženého hrášku
  12. 250 ml smetany na vaření
  13. Sůl

Postup

  1. Rozpustíme máslo s olivovým olejem ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu
  2. Přidáme cibuli, mrkev, celer a sůl a za častého míchání vaříme až 8 minut, dokud zelenina mírně nezměkne
  3. Přidáme mouku a mícháme, aby se zelenina obalila
  4. Přilijeme vývar a smetanu a směs necháme projít varem
  5. Vmícháme kuřecí maso a hrášek, hrnec přikryjeme a vaříme na nízkou teplotu, dokud se kuře neuvaří
  6. Podle potřeby můžeme přilévat vodu nebo vývar, pokud by se nám polévka zdála příliš hustá
  7. Ihned podáváme

Jestli jste stále hladoví, tak si připravte jeden z těchto receptů na poke bowl, které vás již dozajista zasytí! A jestli nemáte chuť na salát pochutnejte si na některé z těchto skvělých variant na opečené toasty!

Krémová polévka plná kuřecího masa se zeleninou v hrnci.
Zdroj: saltandlavender.com

Husí kaldoun s knedlíčky

Husu pravděpodobně nebudete řadit mezi dietní potraviny, protože je poměrně bohatá na tuk. O svátcích však můžeme od diet opustit a užít si o něco nezdravější pochutiny. Husí maso není pouze nezdravé, ale také obsahuje pro tělo důležité minerály, jako je železo pro zdravou krvetvorbu a hořčík pro zdraví nervové a svalové soustavy.

Co budeme potřebovat

Na polévku

  1. Polévkovou zeleninu (jako je mrkev, pórek, celer, cibule)
  2. 500 g husích drobů
  3. 3 zrnka pepře
  4. Sůl
  5. 2 lžíce másla
  6. 2 lžíce hladké mouky
  7. 250 ml šlehačky
  8. Lžička mleté papriky
  9. Nastrouhaný muškátový oříšek
  10. ½ žluté papriky
  11. ½ oranžové papriky
  12. ½ svazku petržele

Na knedlíčky

  1. 200 g housek
  2. 100 ml teplé mléko
  3. 20 g měkkého másla
  4. Vejce
  5. Žloutek

Postup

  1. Polévkovou zeleninu opláchneme, oloupeme a podle potřeby nakrájíme nahrubo
  2. Husí droby opláchneme husí
  3. Zeleninu, husí droby, 2 lžičky soli a pepře vložíme do 1 litru studené vody a přivedeme k varu
  4. Směs vaříme na střední teplotu asi 1 hodinu
  5. Poté slijeme pěnu a vývar přecedíme
  6. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a za stálého míchání přisypeme mouku
  7. Do másla a mouky za stálého míchání vlijeme vývar a smetanu
  8. Snížíme teplotu a necháme mírně probublávat asi 10 minut
  9. Půlky paprik opláchneme, odstraníme semínka a nakrájíme jí na kostičky
  10. Do polévky přidáme na kostičky nakrájenou papriku a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou
  11. Na knedlíky si namočíme nakrájené husky asi na 20 minut v mléce
  12. Vyšleháme si máslo, dokud nebude nadýchané
  13. Vejce a žloutek přidáme a zašleháme do másla
  14. Do máslové směsi vmícháme houskové krutony, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a necháme asi 30 minut vychladnout
  15. Mezitím si přivedeme na plotně k varu hrnec s osolenou vodou, kde budeme knedlíky vařit
  16. Mokrýma rukama z těsta tvarujeme knedlíky a vaříme 10-15 minut v horké osolené vodě
  17. Kaldoun z husy a s knedlíčky ihned podáváme
Hustá a krémová polévka s husím masem a domácími knedlíčky.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Kachní kaldoun s vaječnými nudlemi

Tento recept na krémovou polévku z kachního masa je jedním z receptů mé maminky, který mě nikdy neomrzí. Je to opravdu jeden z nejlepších receptů na polévku, který kdy ochutnáte. Je skvělá do jakéhokoliv nezmaru, když vás přepadne chřipka nebo se potřebujete zahřát.

Co budeme potřebovat

  1. 760 g pórku (nakrájeného na tenké plátky)
  2. 660 g celeru (oloupaného a nakrájeného na kostky)
  3. 3 lžíce másla
  4. 1,25 l kuřecího vývaru
  5. 60 ml 15% nebo 35% smetany
  6. Petrželka (nasekaná)
  7. Upečené kachní stehno (vykostěné a naporcované)
  8. 75 g ostrého sýra čedar (nakrájeného na plátky)

Na vaječné nudle

  1. 200 g hladké pšeničné mouky
  2. 2 vejce
  3. Sůl

Postup

  1. Ve velkém hrnci na másle osmahneme do měkka pórek a celer
  2. Přidáme vývar a směs přivedeme k varu
  3. V zakrytém hrnci dusíme 20 minut, dokud zelenina nezměkne
  4. V mixéru nebo tyčovým mixérem polévku rozmixujeme dohladka
  5. Následně ji přecedíme přes síto
  6. Dochutíme solí a pepřem
  7. Podle potřeby přidáme smetanu
  8. Kaldoun udržujeme v teple, dokud nebudeme připraveni k podávání
  9. Polévku před podáváním posypeme podle potřeby petrželkou
  10. Na vaječné nudle si na pracovní desku vysypeme mouky, v níž vytvoříme důlek
  11. Do něj vyklepneme vejce, přidáme sůl a postupně od středu zapracováváme mouku
  12. Jakmile vytvoříme těsto, začneme jej hníst a zapracovávat
  13. Podle potřeby si můžeme upravit konzistenci těsta lžící ledové vody nebo moukou navíc
  14. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout v lednici na 30 minut
  15. Odpočaté těsto rozválíme na tenký plát, zaprášíme moukou a chvíli ho necháme oschnout
  16. Poté plát nakrájíme na proužky a ty potom na nudle
  17. Hotové nudle přidáváme do polévky v rámci kroku 7 a necháme provařit
Úžasná polévka plná masa a zeleniny se smetanou a vývarem s nudlemi.
Zdroj: browniebites.net

Drůbeží kaldoun

Nejlepší a nejjednodušší krémová polévka, kterou budete milovat. Zejména proto, že nestrávíte celý den v kuchyni a budete mít vše hotové a připravené za méně než 30 minut! Tento recept na polévku je ideálním pro snadnou týdenní večeři a pro všechny , kteří milují vydatné polévky.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g vařených nakrájených kuřecích prsou
  2. 125 g vařených husích drobů
  3. 125 g vařených kachních prsou
  4. 1 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového vývaru)
  5. 2 lžičky olivového oleje
  6. 100 g nakrájené cibule
  7. 200 g na kostičky nakrájené mrkve
  8. 100 g celeru nakrájeného na kostičky
  9. 2 stroužky česneku (nasekané)
  10. 220 g strouhaného jemného sýra čedar
  11. 125 g smetanového sýra měkkého)
  12. 100 ml husté smetany
  13. Lžička košer soli
  14. Čerstvý černý pepř
  15. 400 g nevařených těstovin (jakékoliv malé těstoviny)
  16. 200 g baby špenátu
  17. 100 g parmazánu (na ozdobu)

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a přidáme mrkev, celer, cibuli, česnek
  2. Začneme smažit asi 5 minut, dokud zelenina nebude měkká a voňavá
  3. Přidáme vařené drůbeží maso a droby a pokračujeme za pravidelného míchání ve vaření po dobu 3 minut
  4. Přidáme vývar, hustou smetanu a smetanový sýr
  5. Hrnec přikryjeme a přivedeme k varu a poté vaříme dalších 15 minut
  6. Snížíme teplotu, poté přidáme těstoviny a čedar a vaříme, dokud nejsou těstoviny uvařené na skus, al dente
  7. Ke konci vaření přidáme špenát do drůbežího kaldouna a mícháme, dokud špenát nezvadne
  8. Polévku dochutíme solí a černým pepřem
  9. Krémovou kuřecí těstovinovou polévku rozdělíme do misek a navrch přidáme extra parmazán

Pokud máte rádi řidší polévky, můžete těstoviny uvařit bokem a přidat je do polévky na závěr a před podáváním prohřát.

Drůbeží polévka se smetanou a vývarem plná čerstvé zeleniny s krekry.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Krémová polévka z krůty

Smetanový krůtí kaldoun plný křehkého masa, polévkové zeleniny, bylinek, smetany a vína, s chutí a aroma ořechového sýru Gouda. Toto je ta pravá polévka do jakékoliv chladné nepohody.

Co budeme potřebovat

Na základ

  1. 2 lžíce oleje
  2. 2 lžíce másla
  3. 4 lžíce hladké mouky
  4. 250 ml kuřecího vývaru

Na polévku

  1. 2 lžíce másla
  2. 2 lžíce oleje
  3. 6 mrkví oloupaných a nakrájených na plátky
  4. 2 řapíkaté celery nakrájený na plátky
  5. Středně žlutá cibule nakrájená na kostičky
  6. Stroužek česneku nasekaný
  7. 750ml kuřecího vývaru
  8. 30 ml suchého nebo polosuchého bílého vína
  9. 500 ml smetany na vaření
  10. ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  11. Lžíce sušené petrželky
  12. 3 bobkové listy
  13. 2 lžičky provensálského koření
  14. ½ lžičky kurkumy
  15. ½ lžičky papriky
  16. ¼ lžičky vloček červené papriky
  17. 750 g vařené krůty nakrájené na kostky
  18. Gouda (nastrouhaný na ozdobu)
  19. Čerstvá petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. Ve středním hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla a navrch přisypeme mouku
  2. Rychle šleháme, dokud se ingredience dobře nepropojí
  3. Za občasného šlehání vaříme, dokud jíška nezíská světle zlatohnědou barvu
  4. Pomalu a za stálého šlehání přiléváme do jíšky 250 ml kuřecího vývaru a rychle šleháme, dokud nemáme hladkou směs
  5. Jíšku stáhneme z plotny a odstavíme
  6. Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje na středně vysoké teplotě
  7. Přidáme mrkev a celer
  8. Ty restujeme 5 minut a občas promícháme
  9. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme jí další 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí
  10. Přidáme nasekaný česnek a vaříme 30 vteřin, aby se česnek rozvoněl
  11. Pomalu přidáváme vývar a mícháme
  12. Přidáme víno, zápražku a znovu dobře promícháme
  13. Směs přivedeme k varu a často mícháme
  14. Snížíme teplotu na nízkou a přidáme všechny ostatní ingredience kromě sýru Gouda
  15. Vaříme 15 minut a poté ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
  16. Kaldoun dále vaříme, dokud nezhoustne, ještě asi 30–45 minut, nebo do požadované konzistence
  17. Bobkové listy vyhodíme
  18. Ozdobíme posypáním strouhaným Goudou a petrželkou
  19. Podáváme s křupavým opečeným chlebem
Hustá a hutná polévka plná krému, smetany, zeleniny krůtího masa.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Historie svátku svatého Martina

Husí kaldoun neodmyslitelně patří k oslavám svátku svatého Martina, který každý rok slavíme 11. listopadu. Novodobé tradice jsou spjaté s podáváním různých pochutin z husy či kachny a hlavně svatomartinského vína. Pojďme se podívat, co kromě nabyté hostiny, předcházelo vzniku tohoto svátku.

Martin z Tours, dnes známý jako svatý Martin se narodil roku 316. Během svého mládí byl velmi ovlivněn svým otcem, na jehož přání a k Martinově nelibosti, se stal vojákem. I přes svůj odpor byl velmi úspěšným vojákem a brzy se dočkal povýšení.

Po návratu z armád, žil jako poustevník a v roce 372 se stal biskupem. Po zbytek života žil velmi skromným životem. Roku 397, během jedné ze svých misijních cest zemřel. Dožil se, na tu dobu, úctyhodných 81 let a jeho pohřeb se konal právě 11. listopadu, na který se vztahuje tento svátek.

K oslavám tohoto svátku patří nedomyslitelně husa, které podle pověsti Martina během jeho kázání rušily, a proto si musí svůj trest během jeho svátku odpykat na pekáči.

Jiná pověst zase říká, že Martin neměl velký zájem na tom, být jmenován biskupem a schoval se před tímto jmenováním do husníku mezi husy. Ty ho ale svými hlasitými projevy prozradily.

Oslavy historicky připadaly na období, kdy končil zemědělský rok, úroda již byla sklizena a uchována a byla to jedna z posledních velkých oslav před nadcházejícím šestitýdenním půstem.

Na svatomartinskou tabuli tradičně patřilo husí maso, které se zdělalo do posledního kousku, kdy drůbky se použily do kaldounu, z jater se udělala paštika nebo se osmažili na husím sádle a zbytek byla již tradiční pečínka.

Vedle masa je tradičním pokrmem pečivo známé jako svatomartinské rohlíky, rohy nebo podkovy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X