Garantujeme vám, že takhle krémovou polévku jste ještě nejedli!
Proto musíte vyzkoušet tyto recepty na kaldoun, polévku vašich snů!
Polévka je plná křehkého masa, zeleniny a smetany, která jí dá úplně jiný rozměr než jste u běžných polévek a vývarů zvyklí.
Tak kterou vyzkoušíte jako první?
Kuřecí kaldoun
Tato krémová kuřecí polévka je perfektní pro servírování za chladného počasí. Hustá a vydatná, rychle uvařená! Spojte tento snadný recept na polévku se zeleninovým salátem nebo, pokud máte opravdu hlad, grilovaným sýrovým sendvičem.
Co budeme potřebovat
- 750 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže (nakrájená na 2 plátky)
- 2 lžičky řepkového oleje
- 2 lžíce másla
- Lžíce hladké mouky
- 80 g jemně nakrájené cibule
- 2 střední mrkve (nakrájené)
- 2 celerové stonky (nakrájené)
- 120 g mražené kukuřice
- 500 ml kuřecího vývaru
- Lžička kopru
- 120 g mraženého hrášku
- 250 ml smetany na vaření
- Sůl
Postup
- Rozpustíme máslo s olivovým olejem ve velkém hrnci na středně vysokou teplotu
- Přidáme cibuli, mrkev, celer a sůl a za častého míchání vaříme až 8 minut, dokud zelenina mírně nezměkne
- Přidáme mouku a mícháme, aby se zelenina obalila
- Přilijeme vývar a smetanu a směs necháme projít varem
- Vmícháme kuřecí maso a hrášek, hrnec přikryjeme a vaříme na nízkou teplotu, dokud se kuře neuvaří
- Podle potřeby můžeme přilévat vodu nebo vývar, pokud by se nám polévka zdála příliš hustá
- Ihned podáváme
Jestli jste stále hladoví, tak si připravte jeden z těchto receptů na poke bowl, které vás již dozajista zasytí! A jestli nemáte chuť na salát pochutnejte si na některé z těchto skvělých variant na opečené toasty!

Husí kaldoun s knedlíčky
Husu pravděpodobně nebudete řadit mezi dietní potraviny, protože je poměrně bohatá na tuk. O svátcích však můžeme od diet opustit a užít si o něco nezdravější pochutiny. Husí maso není pouze nezdravé, ale také obsahuje pro tělo důležité minerály, jako je železo pro zdravou krvetvorbu a hořčík pro zdraví nervové a svalové soustavy.
Co budeme potřebovat
Na polévku
- Polévkovou zeleninu (jako je mrkev, pórek, celer, cibule)
- 500 g husích drobů
- 3 zrnka pepře
- Sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml šlehačky
- Lžička mleté papriky
- Nastrouhaný muškátový oříšek
- ½ žluté papriky
- ½ oranžové papriky
- ½ svazku petržele
Na knedlíčky
- 200 g housek
- 100 ml teplé mléko
- 20 g měkkého másla
- Vejce
- Žloutek
Postup
- Polévkovou zeleninu opláchneme, oloupeme a podle potřeby nakrájíme nahrubo
- Husí droby opláchneme husí
- Zeleninu, husí droby, 2 lžičky soli a pepře vložíme do 1 litru studené vody a přivedeme k varu
- Směs vaříme na střední teplotu asi 1 hodinu
- Poté slijeme pěnu a vývar přecedíme
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a za stálého míchání přisypeme mouku
- Do másla a mouky za stálého míchání vlijeme vývar a smetanu
- Snížíme teplotu a necháme mírně probublávat asi 10 minut
- Půlky paprik opláchneme, odstraníme semínka a nakrájíme jí na kostičky
- Do polévky přidáme na kostičky nakrájenou papriku a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou
- Na knedlíky si namočíme nakrájené husky asi na 20 minut v mléce
- Vyšleháme si máslo, dokud nebude nadýchané
- Vejce a žloutek přidáme a zašleháme do másla
- Do máslové směsi vmícháme houskové krutony, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a necháme asi 30 minut vychladnout
- Mezitím si přivedeme na plotně k varu hrnec s osolenou vodou, kde budeme knedlíky vařit
- Mokrýma rukama z těsta tvarujeme knedlíky a vaříme 10-15 minut v horké osolené vodě
- Kaldoun z husy a s knedlíčky ihned podáváme

Kachní kaldoun s vaječnými nudlemi
Tento recept na krémovou polévku z kachního masa je jedním z receptů mé maminky, který mě nikdy neomrzí. Je to opravdu jeden z nejlepších receptů na polévku, který kdy ochutnáte. Je skvělá do jakéhokoliv nezmaru, když vás přepadne chřipka nebo se potřebujete zahřát.
Co budeme potřebovat
- 760 g pórku (nakrájeného na tenké plátky)
- 660 g celeru (oloupaného a nakrájeného na kostky)
- 3 lžíce másla
- 1,25 l kuřecího vývaru
- 60 ml 15% nebo 35% smetany
- Petrželka (nasekaná)
- Upečené kachní stehno (vykostěné a naporcované)
- 75 g ostrého sýra čedar (nakrájeného na plátky)
Na vaječné nudle
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 2 vejce
- Sůl
Postup
- Ve velkém hrnci na másle osmahneme do měkka pórek a celer
- Přidáme vývar a směs přivedeme k varu
- V zakrytém hrnci dusíme 20 minut, dokud zelenina nezměkne
- V mixéru nebo tyčovým mixérem polévku rozmixujeme dohladka
- Následně ji přecedíme přes síto
- Dochutíme solí a pepřem
- Podle potřeby přidáme smetanu
- Kaldoun udržujeme v teple, dokud nebudeme připraveni k podávání
- Polévku před podáváním posypeme podle potřeby petrželkou
- Na vaječné nudle si na pracovní desku vysypeme mouky, v níž vytvoříme důlek
- Do něj vyklepneme vejce, přidáme sůl a postupně od středu zapracováváme mouku
- Jakmile vytvoříme těsto, začneme jej hníst a zapracovávat
- Podle potřeby si můžeme upravit konzistenci těsta lžící ledové vody nebo moukou navíc
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout v lednici na 30 minut
- Odpočaté těsto rozválíme na tenký plát, zaprášíme moukou a chvíli ho necháme oschnout
- Poté plát nakrájíme na proužky a ty potom na nudle
- Hotové nudle přidáváme do polévky v rámci kroku 7 a necháme provařit

Objevte podobné tipy
Drůbeží kaldoun
Nejlepší a nejjednodušší krémová polévka, kterou budete milovat. Zejména proto, že nestrávíte celý den v kuchyni a budete mít vše hotové a připravené za méně než 30 minut! Tento recept na polévku je ideálním pro snadnou týdenní večeři a pro všechny , kteří milují vydatné polévky.
Co budeme potřebovat
- 250 g vařených nakrájených kuřecích prsou
- 125 g vařených husích drobů
- 125 g vařených kachních prsou
- 1 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového vývaru)
- 2 lžičky olivového oleje
- 100 g nakrájené cibule
- 200 g na kostičky nakrájené mrkve
- 100 g celeru nakrájeného na kostičky
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 220 g strouhaného jemného sýra čedar
- 125 g smetanového sýra měkkého)
- 100 ml husté smetany
- Lžička košer soli
- Čerstvý černý pepř
- 400 g nevařených těstovin (jakékoliv malé těstoviny)
- 200 g baby špenátu
- 100 g parmazánu (na ozdobu)
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a přidáme mrkev, celer, cibuli, česnek
- Začneme smažit asi 5 minut, dokud zelenina nebude měkká a voňavá
- Přidáme vařené drůbeží maso a droby a pokračujeme za pravidelného míchání ve vaření po dobu 3 minut
- Přidáme vývar, hustou smetanu a smetanový sýr
- Hrnec přikryjeme a přivedeme k varu a poté vaříme dalších 15 minut
- Snížíme teplotu, poté přidáme těstoviny a čedar a vaříme, dokud nejsou těstoviny uvařené na skus, al dente
- Ke konci vaření přidáme špenát do drůbežího kaldouna a mícháme, dokud špenát nezvadne
- Polévku dochutíme solí a černým pepřem
- Krémovou kuřecí těstovinovou polévku rozdělíme do misek a navrch přidáme extra parmazán
Pokud máte rádi řidší polévky, můžete těstoviny uvařit bokem a přidat je do polévky na závěr a před podáváním prohřát.

Krémová polévka z krůty
Smetanový krůtí kaldoun plný křehkého masa, polévkové zeleniny, bylinek, smetany a vína, s chutí a aroma ořechového sýru Gouda. Toto je ta pravá polévka do jakékoliv chladné nepohody.
Co budeme potřebovat
Na základ
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 ml kuřecího vývaru
Na polévku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 6 mrkví oloupaných a nakrájených na plátky
- 2 řapíkaté celery nakrájený na plátky
- Středně žlutá cibule nakrájená na kostičky
- Stroužek česneku nasekaný
- 750ml kuřecího vývaru
- 30 ml suchého nebo polosuchého bílého vína
- 500 ml smetany na vaření
- ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
- Lžíce sušené petrželky
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky provensálského koření
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky papriky
- ¼ lžičky vloček červené papriky
- 750 g vařené krůty nakrájené na kostky
- Gouda (nastrouhaný na ozdobu)
- Čerstvá petrželka (nasekaná na ozdobu)
Postup
- Ve středním hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla a navrch přisypeme mouku
- Rychle šleháme, dokud se ingredience dobře nepropojí
- Za občasného šlehání vaříme, dokud jíška nezíská světle zlatohnědou barvu
- Pomalu a za stálého šlehání přiléváme do jíšky 250 ml kuřecího vývaru a rychle šleháme, dokud nemáme hladkou směs
- Jíšku stáhneme z plotny a odstavíme
- Ve velkém hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje na středně vysoké teplotě
- Přidáme mrkev a celer
- Ty restujeme 5 minut a občas promícháme
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme jí další 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí
- Přidáme nasekaný česnek a vaříme 30 vteřin, aby se česnek rozvoněl
- Pomalu přidáváme vývar a mícháme
- Přidáme víno, zápražku a znovu dobře promícháme
- Směs přivedeme k varu a často mícháme
- Snížíme teplotu na nízkou a přidáme všechny ostatní ingredience kromě sýru Gouda
- Vaříme 15 minut a poté ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
- Kaldoun dále vaříme, dokud nezhoustne, ještě asi 30–45 minut, nebo do požadované konzistence
- Bobkové listy vyhodíme
- Ozdobíme posypáním strouhaným Goudou a petrželkou
- Podáváme s křupavým opečeným chlebem

Historie svátku svatého Martina
Husí kaldoun neodmyslitelně patří k oslavám svátku svatého Martina, který každý rok slavíme 11. listopadu. Novodobé tradice jsou spjaté s podáváním různých pochutin z husy či kachny a hlavně svatomartinského vína. Pojďme se podívat, co kromě nabyté hostiny, předcházelo vzniku tohoto svátku.
Martin z Tours, dnes známý jako svatý Martin se narodil roku 316. Během svého mládí byl velmi ovlivněn svým otcem, na jehož přání a k Martinově nelibosti, se stal vojákem. I přes svůj odpor byl velmi úspěšným vojákem a brzy se dočkal povýšení.
Po návratu z armád, žil jako poustevník a v roce 372 se stal biskupem. Po zbytek života žil velmi skromným životem. Roku 397, během jedné ze svých misijních cest zemřel. Dožil se, na tu dobu, úctyhodných 81 let a jeho pohřeb se konal právě 11. listopadu, na který se vztahuje tento svátek.
K oslavám tohoto svátku patří nedomyslitelně husa, které podle pověsti Martina během jeho kázání rušily, a proto si musí svůj trest během jeho svátku odpykat na pekáči.
Jiná pověst zase říká, že Martin neměl velký zájem na tom, být jmenován biskupem a schoval se před tímto jmenováním do husníku mezi husy. Ty ho ale svými hlasitými projevy prozradily.
Oslavy historicky připadaly na období, kdy končil zemědělský rok, úroda již byla sklizena a uchována a byla to jedna z posledních velkých oslav před nadcházejícím šestitýdenním půstem.
Na svatomartinskou tabuli tradičně patřilo husí maso, které se zdělalo do posledního kousku, kdy drůbky se použily do kaldounu, z jater se udělala paštika nebo se osmažili na husím sádle a zbytek byla již tradiční pečínka.
Vedle masa je tradičním pokrmem pečivo známé jako svatomartinské rohlíky, rohy nebo podkovy.