5 úžasných receptů na guláš z divočáka, který se vám bude v ústech jen rozplývat!

Guláš patří mezi vyhledávané pochoutky.

Existuje v mnoha rozmanitých podobách.

Kromě hovězího, vepřového či drůbežího masa ho lze připravit rovněž ze zvěřiny.

Inspirujte se našimi recepty na kančí guláš.

Jeho intenzivní chuť i vůni si hned zamilujete!

Klasický kančí guláš

Tradiční recept, ve kterém se snoubí chuť kančího masa především s cibulí a kořením. Chuť je zde mírně ozvláštněna kouskem slaniny.

Ingredience:

  • 600 g kančího masa
  • 3 cibule
  • 50 g slaniny
  • 100 ml červeného vína
  • 400 ml vody
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 4 rajčata
  • 8 PL sójové omáčky
  • 2 PL oleje
  • jalovec
  • hřebíček
  • kukuřičný škrob nebo solamyl
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso omyjte, nakrájejte na kousky a zlehka orestujte v hrnci s rozpáleným olejem.
  2. Maso vyjměte a do hrnce dejte zesklovatět nakrájenou cibuli.
  3. Po chvilce přidejte do hrnce rovněž na kostičky nakrájenou slaninu.
  4. Když je slanina lehce orestovaná, přidejte rajčatové pyré a krátce povařte.
  5. Následně přidejte nakrájená rajčata a důkladně zamíchejte.
  6. Přilijte vodu a červené víno.
  7. Když se směs začne vařit, přidejte kančí maso, sójovou omáčku a koření.
  8. Promíchejte a za občasného míchání vařte v přiklopeném hrnci přibližně 2 až 2,5 hodiny.
  9. Po uplynutí této doby vyjměte jalovec a hřebíček a v případě potřeby zahustěte pomocí kukuřičného škrobu či solamylu.

Tento kančí guláš lze servírovat s knedlíky, těstovinami či čerstvým pečivem.

Guláš připravený z kančího masa servírovaný s těstovinami
zdroj: kikkoman.eu

Divočáka nemusíte vždy konzumovat jen ve formě guláše. Vyzkoušejte také další pochoutky z kančího masa!

Kančí guláš na víně

Červené víno je jednou z ingrediencí, která se při přepravě kančího masa často využívá. Dodá mu lahodnou chuť i vůni. Nejinak je tomu i v tomto receptu!

Ingredience:

Marináda

  • 1000 g kančího masa
  • 2 šálky červeného vína
  • 1 šálek octa z červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • hřebíček
  • jalovec
  • rozmarýn

Omáčka

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g cukru
  • 30 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 3-4 sušené švestky
  • bobkový list
  • ocet z červeného vína
  • olivový olej
  • jalovec
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso nakrájejte na menší kousky a dejte ho naložit společně s nakrájenou zeleninou a kořením do marinády z červeného vína a octu.
  2. Nechte marinovat nejlépe přes noc.
  3. Následující den kančí maso zlehka orestujte v hrnci s olivovým olejem.
  4. Následně k masu přidejte nakrájenou cibuli a nechte dusit do měkka.
  5. Když je cibule měkká, přilijte do hrnce zbytek marinády, bez koření, a případně i též trochu horké vody. Maso musí být celé ponořené v tekutině.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Hrnec přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste na mírném ohni asi 2 až 2 a půl hodiny, v závislosti na velikosti kousků masa.
  8. Ke konci, když už je maso téměř zcela měkké, si v jiném hrnci smíchejte zbývající ingredience na omáčku a za stálého míchání nechte asi 3-4 minuty vařit.
  9. Když je tato omáčka hotová, přidejte ji do hrnce s kančím masem a promíchejte.

Tento pokrm můžete servírovat například s polentou či s rozmanitými přílohami z brambor.

Gulášová omáčka z divočáka připravovaná na červeném víně a podávaná s polentou
zdroj: polentaebaccala.com

Maďarský guláš, segedínský guláš, zabijačkový guláš i buřtguláš. Inspirujte se našimi recepty na guláš 10krát jinak!

Lahodný guláš z kančí kýty se zeleninou

Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete tento recept ozvláštnit přidáním sušených mletých chilli papriček. Stačí je přidat ke směsi zesklovatělé cibule, mrkve a celeru.

Ingredience:

Marináda

  • 1000 g kančí kýty
  • 2 šálky červeného vína
  • 1/2 šálku octu z červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 PL balzamikového octa
  • bobkový list
  • tymián
  • nové koření

Omáčka

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku sušených švestek
  • 1 řapíkatý celer
  • bobkový list
  • 1 PL hnědého cukru
  • pomerančová kůra
  • sušené mleté chilli papričky (volitelné)
  • kousek vysokoprocentní hořké čokolády
  • 4 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu všechny ingredience na marinádu kromě kančího masa, tedy směs nakrájené zeleniny, vína, vinného octa a koření.
  2. Nechte vychladnout a do takto připravené marinády vložte na 24 hodin kančí maso nakrájené na kousky.
  3. Poté maso z marinády vyjměte, tekutinu přeceďte. Uchovejte pouze tekutinu, nikoli zbytky zeleniny a koření.
  4. V hrnci na olivovém oleji rozvoňte prolisovaný česnek.
  5. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, restujte přibližně 6-8 minut.
  6. Následně vložte do hrnce i namarinované maso a promíchejte.
  7. Přilijte marinádu a přiveďte k varu.
  8. Přidejte bobkový list, sušené švestky a cukr.
  9. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně po dobu 2 hodin.
  10. Když je maso měkké, přidejte trochu pomerančové kůry a nastrouhanou čokoládu.
  11. Promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.

Kančí kýta jako guláš chutná výborně s knedlíkem, bramborovou kaší i šťouchanými brambory.

Pokrm z kančího masa a směsi zeleniny s bramborovou kaší
zdroj: thespruceeats.com

Gulášová omáčka z divočáka ozvláštněná borůvkami

Sušené švestky se ke kančímu masu přidávají poměrně často. Vyzkoušejte ho tentokrát ozvláštnit lesními plody!

Ingredience:

  • 800 g kančího masa
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL borůvkového džemu
  • 100 g borůvek
  • 2 PL mouky (volitelné)
  • 2 PL olivového oleje
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • hřebíček
  • skořice
  • jalovec
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kančí maso umyjte, nakrájejte na kousky a zlehka orestujte v hrnci nebo v hluboké pánvi s rozpáleným olejem.
  2. Následně maso vyjměte a do hrnce dejte zesklovatět nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku.
  3. Po chvilce přidejte do hrnce rovněž nakrájenou mrkev.
  4. Když je zelenina měkká, přilijte hovězí vývar a červené víno.
  5. Když se směs začne vařit, přidejte koření a vraťte do hrnce kousky masa.
  6. Promíchejte a za občasného míchání vařte přiklopené přibližně 2 až 2,5 hodiny.
  7. Několik minut před koncem přidejte borůvky a borůvkový džem.
  8. Odstraňte jalovec, bobkový list a hřebíček a v případě potřeby zahustěte trochou mouky.

Tento kančí guláš podávejte s knedlíkem, bramborovou kaší či čerstvým pečivem.

Guláčová omáčka z kančího s borůvkami a bramborovou kaší
zdroj: yummly.com

Zvěřina není jen kančí. Vyzkoušejte rovněž naše lahodné recepty ze srnčího masa. Připravte si z něj guláš i steak!

Výborný guláš z divočáka na pivu

Kromě červeného vína můžete při přípravě kančího masa využít i pivo. Obvykle se doporučuje především pivo černé, použít lze ale i světlé.

Ingredience:

  • 800 g kančího masa, například kýty
  • 150 ml černého piva
  • 200 ml vody nebo vývaru
  • 3 cibule
  • 2 PL hladké mouky
  • bobkový list
  • jalovec
  • tymián
  • nové koření
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté kančí maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, posypejte tymiánem a zalijte olivovým olejem.
  2. Nechte takto marinovat alespoň po dobu 30 minut.
  3. Následně na pánvi či v hrnci zesklovaťte na oleji nakrájenou cibuli.
  4. Přidejte namarinované kančí maso a zlehka orestujte.
  5. Přidejte ke směsi bobkový list a ostatní koření, podlijte pivem.
  6. Hrnec či pánev přiklopte a nechte dusit, než maso změkne.
  7. V průběhu dušení podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
  8. Na závěr zahustěte omáčku pomocí mouky.

Takto připravený pokrm servírujte s knedlíkem, polentou nebo bramborovou kaší.

Guláš z divočáka na pivu servírovaný s bramborovou kaší
zdroj: elizabethminchilli.com

Klasikou je kančí maso se šípkovou. Šípkovou omáčku lze připravit rozmanitě, naučte se to společně s námi!

Kančí guláš jako pravá gastronomická pochoutka

Kančí guláš patří k nejoblíbenějším pokrmům, které se z kančího masa připravují. Jeho tajemství spočívá předěsím v pomalém způsobu přípravy a kombinaci kančího masa s rozmanitým kořením a často též s červeným vínem.

Z koření se kromě pepře a soli využívá zejména jalovec, bobkový list, nové koření a případně též tymián či hřebíček. Kromě toho lze zakoupit i speciální koření určené právě na přípravu zvěřiny. Jestliže máte doma lesní houby, ať již čerstvé nebo sušené, nebojte se je do kančího guláše přidat.

Aby měl guláš ještě lepší chuť, doporučuje se maso na několik hodin či přes noc naložit. Jestliže chcete naopak guláš uvařit rychleji, vyplatí se tlakový hrnec, guláš lze rovněž upéct v troubě.

Z příloh se kančí guláš nejčastěji servíruje s houskovým či karlovarským knedlíkem a čerstvým chlebem. Výborně ale chutná také s polentou, takto se podává například v Itálii, bramborovou kaší, šťouchanými brambory i těstovinami. Výsledný pokrm pak na talíři můžete ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou a červenou cibulí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X