Nejlepší recepty na kýtu z divočáka v 5 různých obměnách! Inspirujte se

Víte, jaká část divočáka je považována za nejchutnější?

Kýta, především její vrchní šál.

Podívejte se na rozmanité možnosti její přípravy v našich receptech z kančí kýty!

Skvělé chutná se zelím, na víně i na smetaně.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Kančí kýta na smetaně

Kančí maso se v tomto receptu skvěle snoubí se dvěma typy smetany. Výsledkem je krémový pokrm velmi delikátní chuti.

Ingredience:

Maso

  • 2000 g kančí kýty
  • 3 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 šálek vody
  • 3 PL sádla nebo oleje
  • bobkový list
  • jalovec
  • sůl

Omáčka

  • 1 šálek šlehačky
  • 4 PL zakysané smetany
  • 1 šálek vody
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Kančí maso omyjte, osolte a položte do pekáče, ve kterém chcete maso péct.
  3. Kolem masa rozložte jalovec, bobkový list a oloupanou a nakrájenou cibuli a mrkev.
  4. Přelijte rozpuštěným sádlem nebo olejem.
  5. Následně do pekáče přilijte rovněž červené víno a vodu.
  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 90 minut.
  7. Po této době maso z trouby vyjměte, přelijte ho trochou vypečené šťávy a překryjte alobalem.
  8. Pokud je třeba podlijte ještě trochou vody.
  9. Snižte teplotu na 180°C a pečte po dobu dalších 30 minut.
  10. Poté kančí kýtu, stále zabalenou do alobalu, přendejte na jiný plech a vložte zpět do vypnuté trouby.
  11. Vypečenou šťávu a zeleninu z původního pekáče použijte k přípravě omáčky.
  12. Vyjměte z pekáče jalovec a bobkový list.
  13. Následně přilijte ke směsi šálek vody a pomocí vařečky ode dna odškrábněte veškeré připečené kousky.
  14. Směs z pekáče přeceďte přes síto do hrnce, zeleninu přes síto protlačte.
  15. Přidejte ke směsi zakysanou smetanu a přiveďte k varu.
  16. Vmíchejte rovněž šlehačku a kukuřičný škrob.
  17. Dochuťte solí a pepřem a povařte přibližně 2-3 minuty do zhoustnutí.

Kančí kýta na smetaně se obvykle podává s houskovým či karlovarským knedlíkem, přidat můžete i trochu dušené zeleniny.

Pokrm z kýty z divočáka ve smetanové omáčce servírovaný s knedlíkem, růžičkovou kapustou a brusinkami
zdroj: esterkocht.com

Pokrmy z divočáka nemusíte vždy připravovat pouze z kančí kýty. Zkuste i další rozmanité pochoutky z kančího masa!

Pečená kančí kýta se zelím

Nejen vepřo-knedlo-zelo je osvědčenou pochoutkou. Se zelím, knedlíkem, ať již bramborovým, houskovým či karlovarským, chutná skvěle i kančí maso.  

Ingredience:

Maso

  • 1000 g kančí kýty
  • 500 ml podmáslí
  • 375 ml červeného vína
  • 20 g másla
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 250 ml hovězího vývaru
  • bobkový list
  • jalovec
  • 1 čajová lžička mouky
  • sůl, pepř

Zelí

  • 1 hlávka červeného zelí (cca 1000 g)
  • 1 cibule
  • 2 PL sádla
  • 75 ml octa z červeného vína
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • mletý hřebíček
  • sůl

Postup:

  1. Kančí kýtu omyjte a osušte papírovými utěrkami.
  2. Z podmáslí a sto dvaceti mililitrů červeného vína si připravte marinádu.
  3. Kančí kýtu vložte do marinády asi na 24 hodin či alespoň přes noc.
  4. Namarinované maso osolte a opepřete.
  5. Na másla v hrnci nebo pekáči orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
  6. Následně slaninu vyjmete, vložte do hrnce nebo pekáče kančí kýtu a orestujte ji zlehka ze všech stran.
  7. Zalijte červeným vínem a vývarem.
  8. Přidejte bobkový list, jalovec a nakrájenou cibuli.
  9. Pekáč či hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 175°C.
  10. Pečte přibližně 2 hodiny.
  11. Následně maso z pekáče vyjměte, nechejte ho v teplé vypnuté troubě.
  12. Šťávu z pekáče po kančí kýtě přeceďte a přelijte do hrnce.
  13. Vařením ji asi o třetinu zredukujte, přidejte máslo a mouku a za stálého míchání povařte do houstnutí.
  14. Do hotové omáčky přidejte kousky orestované slaniny.
  15. Hlávku zelí omyjte, odstraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtky.
  16. Poté tyto čtvrtky nakrájejte na tenké proužky a odstraňte případné stopky a košťály.
  17. Oloupejte cibuli a rovněž ji nakrájejte.
  18. V hrnci rozehřejte sádlo a zelí s cibulí na něm orestujte.
  19. Zalijte směs octem a vodou, přidejte koření.
  20. V přiklopeném hrnci duste přibližně 40-50 minut.

Tento pokrm můžete servírovat s různými typy knedlíků.

Plátky kančího masa s červeným zelím a s bramborovým knedlíkem
zdroj: eatsmarter.com

Kančí kýta je skvělá rovněž na přípravu guláše či tradiční kančí se šípkovou. Inspirujte se našimi recepty na guláš z divočáka a naučte se připravit tu nejlepší šípkovou omáčku.  

Kýta z divočáka na zelenině

Nevšední způsob, jak do svého jídelníčku zařadit kančí maso, představuje jeho kombinace se zeleninou. Vyzkoušejte a uvidíte, že budete mile překvapeni!

Ingredience:

  • 1000 g kančí kýty
  • 1 pórek, pouze světlá část
  • 5 mrkví
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 šálek nakrájených žampionů
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omytou kančí kýtu osolte a opepřete.
  2. Následně veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kousky.
  3. V hrnci či hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a kančí maso na něm ze všech stran několik minut restujte.
  4. Poté maso vyjměte a položte stranou.
  5. Přidejte do hrnce či pánve ještě trochu oleje a vložte do něj veškerou nakrájenou zeleninu.
  6. Osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak.
  7. Následně přilijte též červené víno a oba dva druhy vývaru.
  8. Promíchejte a vložte kančí kýtu opět do hrnce či pánve.
  9. Přiklopte a duste takto přibližně po dobu 3 až 4 hodin, v zavilosti na velikosti masa. Pokud chcete čas vaření zkrátit, maso naporcujte.

Kančí kýta se zeleninou chutná skvěle jen tak, nebo k ní lze podávat různé druhy těstovin či rýži.

Kousky kančího masa se zeleninou
zdroj: georgiapellegrini.com

Lahodná kýta z kance na víně s piniovými oříšky

Červené víno, ocet z červeného vína, hořká čokoláda a sušené švestky. To je tajemství tohoto chutného receptu!

Ingredience:

  • 1000 g kančí kýty
  • 1 cibule
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 25 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 100 g sušených švestek
  • hrst piniových oříšků
  • olej

Marináda

  • 2 šálky červeného vína
  • 1 šálek octa z červeného vína
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 stroužek česneku
  • bobkový list
  • tymián
  • hřebíček
  • celý pepř

Postup:

  1. Vložte všechny ingredience na přípravu marinády, včetně oloupané a nakrájené zeleniny, do hrnce a přiveďte k varu.
  2. Následně směs odstavte a nechte vychladnout.
  3. Vložte do hrnce s marinádou maso, v případě potřeby, pokud není kančí kýta zcela ponořená, přidejte ještě trochu vína a octu.
  4. Nechte v ledničce marinovat přes noc.
  5. Následující den maso z marinády vyjměte.
  6. V hluboké pánvi či hrnci na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte kousky masa, osolte, opepřete a rovněž zlehka orestujte.
  7. Přidejte do hrnce veškerou zbylou marinádu tím, že ji přecedíte přes síto.
  8. Hrnec přiklopte a duste v závislosti na tom, jak velké kousky masa máte, 60-90 minut.
  9. Když už je maso téměř hotové, přidejte do hrnce též hořkou čokoládu, piniové oříšky a sušené švestky.
  10. Nechte několik minut dusit.
  11. Následně omáčku ochutnejte a případně přidejte ještě trochu koření, cukru nebo octa.

Takto připravená kančí kýta na víně se podává především s polentou nebo opečeným pečivem.

Kousky kýty z divočáka servírované s piniovými oříšky a  plátky opečeného pečiva
zdroj: memoriediangelina.com

Zvěřina není jen divočák či vysoká! Inspirujte se rovněž našimi recepty z bažanta. Vyzkoušejte bažanta na divoko, na víně, bažantí vývar i paštiku!

Kančí medailonky aneb minutka z divočáka

Máte slabost pro nejrůznější minutky. Zkuste si je připravit pro změnu z kančího masa.

Ingredience:

  • 1000 g kančí kýta nakrájené na medailonky
  • 3 šalotky
  • 1 mrkev
  • 400 ml vývaru
  • šťáva ze dvou granátových jablek
  • 2 PL másla
  • bobkový list
  • jalovec
  • nové koření
  • sladká paprika
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyté kančí medailonky osolte, opepřete a zlehka z obou stran orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem.
  2. Následně přendejte medailonky do pekáče a vložte je do trouby předehřáté na 120°C.
  3. Pečte do růžova, přibližně 10-15 minut, v závislosti na velikosti i tloušťce medailonků.
  4. Oloupejte mrkev a šalotku, nakrájejte je na malé kostičky.
  5. Zeleninu vložte do pánve, na které jste předtím restovali medailonky.
  6. Přidejte vývar a koření, které vložte do sáčku na koření. Ulehčíte si tím jeho následné odstraňování.
  7. Duste do doby, než zelenina změkne.
  8. Vyjmete sáček s kořením, omáčku přeceďte a vmíchejte šťávu z granátového jablka.
Kančí medailonky podávané s přelivem z granátového jablka a pečenou hruškou
zdroj: eatsmarter.com

Kýta je nejlahodnější část divočáka

Kančí maso je charakteristické svou červenou barvou a jemnou strukturou, která je ale protkána tukovými žilkami.

Kančí kýta neboli zadní noha patří k těm částem divočáka, ze kterých se připravuje nejvíce rozmanitých pokrmů. Kančí kýta sama o sobě je tvořena několika různými svaly, vrchním šálem, ořechem a spodním šálem.

Kýta je oproti jiným částem libovější, hodí se proto i na přípravu nejrůznějších medailonků a steaků, ale obecně též k pečení či dušení. Na přípravu guláše lze kančí kýtu rovněž použít, ale častěji se používá plec nebo prorostlejší krkovice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X