Víte, jaká část divočáka je považována za nejchutnější?
Kýta, především její vrchní šál.
Podívejte se na rozmanité možnosti její přípravy v našich receptech z kančí kýty!
Skvělé chutná se zelím, na víně i na smetaně.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Kančí kýta na smetaně
Kančí maso se v tomto receptu skvěle snoubí se dvěma typy smetany. Výsledkem je krémový pokrm velmi delikátní chuti.
Ingredience:
Maso
- 2000 g kančí kýty
- 3 cibule
- 2 mrkve
- 1 šálek červeného vína
- 1 šálek vody
- 3 PL sádla nebo oleje
- bobkový list
- jalovec
- sůl
Omáčka
- 1 šálek šlehačky
- 4 PL zakysané smetany
- 1 šálek vody
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Kančí maso omyjte, osolte a položte do pekáče, ve kterém chcete maso péct.
- Kolem masa rozložte jalovec, bobkový list a oloupanou a nakrájenou cibuli a mrkev.
- Přelijte rozpuštěným sádlem nebo olejem.
- Následně do pekáče přilijte rovněž červené víno a vodu.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 90 minut.
- Po této době maso z trouby vyjměte, přelijte ho trochou vypečené šťávy a překryjte alobalem.
- Pokud je třeba podlijte ještě trochou vody.
- Snižte teplotu na 180°C a pečte po dobu dalších 30 minut.
- Poté kančí kýtu, stále zabalenou do alobalu, přendejte na jiný plech a vložte zpět do vypnuté trouby.
- Vypečenou šťávu a zeleninu z původního pekáče použijte k přípravě omáčky.
- Vyjměte z pekáče jalovec a bobkový list.
- Následně přilijte ke směsi šálek vody a pomocí vařečky ode dna odškrábněte veškeré připečené kousky.
- Směs z pekáče přeceďte přes síto do hrnce, zeleninu přes síto protlačte.
- Přidejte ke směsi zakysanou smetanu a přiveďte k varu.
- Vmíchejte rovněž šlehačku a kukuřičný škrob.
- Dochuťte solí a pepřem a povařte přibližně 2-3 minuty do zhoustnutí.
Kančí kýta na smetaně se obvykle podává s houskovým či karlovarským knedlíkem, přidat můžete i trochu dušené zeleniny.

Pokrmy z divočáka nemusíte vždy připravovat pouze z kančí kýty. Zkuste i další rozmanité pochoutky z kančího masa!
Pečená kančí kýta se zelím
Nejen vepřo-knedlo-zelo je osvědčenou pochoutkou. Se zelím, knedlíkem, ať již bramborovým, houskovým či karlovarským, chutná skvěle i kančí maso.
Ingredience:
Maso
- 1000 g kančí kýty
- 500 ml podmáslí
- 375 ml červeného vína
- 20 g másla
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 250 ml hovězího vývaru
- bobkový list
- jalovec
- 1 čajová lžička mouky
- sůl, pepř
Zelí
- 1 hlávka červeného zelí (cca 1000 g)
- 1 cibule
- 2 PL sádla
- 75 ml octa z červeného vína
- 100 ml vody
- 1 čajová lžička cukru
- bobkový list
- sladká paprika
- mletý hřebíček
- sůl
Postup:
- Kančí kýtu omyjte a osušte papírovými utěrkami.
- Z podmáslí a sto dvaceti mililitrů červeného vína si připravte marinádu.
- Kančí kýtu vložte do marinády asi na 24 hodin či alespoň přes noc.
- Namarinované maso osolte a opepřete.
- Na másla v hrnci nebo pekáči orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
- Následně slaninu vyjmete, vložte do hrnce nebo pekáče kančí kýtu a orestujte ji zlehka ze všech stran.
- Zalijte červeným vínem a vývarem.
- Přidejte bobkový list, jalovec a nakrájenou cibuli.
- Pekáč či hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 175°C.
- Pečte přibližně 2 hodiny.
- Následně maso z pekáče vyjměte, nechejte ho v teplé vypnuté troubě.
- Šťávu z pekáče po kančí kýtě přeceďte a přelijte do hrnce.
- Vařením ji asi o třetinu zredukujte, přidejte máslo a mouku a za stálého míchání povařte do houstnutí.
- Do hotové omáčky přidejte kousky orestované slaniny.
- Hlávku zelí omyjte, odstraňte vnější listy a nakrájejte na čtvrtky.
- Poté tyto čtvrtky nakrájejte na tenké proužky a odstraňte případné stopky a košťály.
- Oloupejte cibuli a rovněž ji nakrájejte.
- V hrnci rozehřejte sádlo a zelí s cibulí na něm orestujte.
- Zalijte směs octem a vodou, přidejte koření.
- V přiklopeném hrnci duste přibližně 40-50 minut.
Tento pokrm můžete servírovat s různými typy knedlíků.

Kančí kýta je skvělá rovněž na přípravu guláše či tradiční kančí se šípkovou. Inspirujte se našimi recepty na guláš z divočáka a naučte se připravit tu nejlepší šípkovou omáčku.
Objevte podobné tipy
Kýta z divočáka na zelenině
Nevšední způsob, jak do svého jídelníčku zařadit kančí maso, představuje jeho kombinace se zeleninou. Vyzkoušejte a uvidíte, že budete mile překvapeni!
Ingredience:
- 1000 g kančí kýty
- 1 pórek, pouze světlá část
- 5 mrkví
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 šálek nakrájených žampionů
- 2 PL rajčatového protlaku
- 1/2 šálku červeného vína
- 2 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky kuřecího vývaru
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Omytou kančí kýtu osolte a opepřete.
- Následně veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kousky.
- V hrnci či hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a kančí maso na něm ze všech stran několik minut restujte.
- Poté maso vyjměte a položte stranou.
- Přidejte do hrnce či pánve ještě trochu oleje a vložte do něj veškerou nakrájenou zeleninu.
- Osolte, opepřete a vmíchejte rajčatový protlak.
- Následně přilijte též červené víno a oba dva druhy vývaru.
- Promíchejte a vložte kančí kýtu opět do hrnce či pánve.
- Přiklopte a duste takto přibližně po dobu 3 až 4 hodin, v zavilosti na velikosti masa. Pokud chcete čas vaření zkrátit, maso naporcujte.
Kančí kýta se zeleninou chutná skvěle jen tak, nebo k ní lze podávat různé druhy těstovin či rýži.

Lahodná kýta z kance na víně s piniovými oříšky
Červené víno, ocet z červeného vína, hořká čokoláda a sušené švestky. To je tajemství tohoto chutného receptu!
Ingredience:
- 1000 g kančí kýty
- 1 cibule
- 2 čajové lžičky cukru
- 25 g vysokoprocentní hořké čokolády
- 100 g sušených švestek
- hrst piniových oříšků
- olej
Marináda
- 2 šálky červeného vína
- 1 šálek octa z červeného vína
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 stroužek česneku
- bobkový list
- tymián
- hřebíček
- celý pepř
Postup:
- Vložte všechny ingredience na přípravu marinády, včetně oloupané a nakrájené zeleniny, do hrnce a přiveďte k varu.
- Následně směs odstavte a nechte vychladnout.
- Vložte do hrnce s marinádou maso, v případě potřeby, pokud není kančí kýta zcela ponořená, přidejte ještě trochu vína a octu.
- Nechte v ledničce marinovat přes noc.
- Následující den maso z marinády vyjměte.
- V hluboké pánvi či hrnci na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte kousky masa, osolte, opepřete a rovněž zlehka orestujte.
- Přidejte do hrnce veškerou zbylou marinádu tím, že ji přecedíte přes síto.
- Hrnec přiklopte a duste v závislosti na tom, jak velké kousky masa máte, 60-90 minut.
- Když už je maso téměř hotové, přidejte do hrnce též hořkou čokoládu, piniové oříšky a sušené švestky.
- Nechte několik minut dusit.
- Následně omáčku ochutnejte a případně přidejte ještě trochu koření, cukru nebo octa.
Takto připravená kančí kýta na víně se podává především s polentou nebo opečeným pečivem.

Zvěřina není jen divočák či vysoká! Inspirujte se rovněž našimi recepty z bažanta. Vyzkoušejte bažanta na divoko, na víně, bažantí vývar i paštiku!
Kančí medailonky aneb minutka z divočáka
Máte slabost pro nejrůznější minutky. Zkuste si je připravit pro změnu z kančího masa.
Ingredience:
- 1000 g kančí kýta nakrájené na medailonky
- 3 šalotky
- 1 mrkev
- 400 ml vývaru
- šťáva ze dvou granátových jablek
- 2 PL másla
- bobkový list
- jalovec
- nové koření
- sladká paprika
- sůl, pepř
Postup:
- Omyté kančí medailonky osolte, opepřete a zlehka z obou stran orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem.
- Následně přendejte medailonky do pekáče a vložte je do trouby předehřáté na 120°C.
- Pečte do růžova, přibližně 10-15 minut, v závislosti na velikosti i tloušťce medailonků.
- Oloupejte mrkev a šalotku, nakrájejte je na malé kostičky.
- Zeleninu vložte do pánve, na které jste předtím restovali medailonky.
- Přidejte vývar a koření, které vložte do sáčku na koření. Ulehčíte si tím jeho následné odstraňování.
- Duste do doby, než zelenina změkne.
- Vyjmete sáček s kořením, omáčku přeceďte a vmíchejte šťávu z granátového jablka.

Kýta je nejlahodnější část divočáka
Kančí maso je charakteristické svou červenou barvou a jemnou strukturou, která je ale protkána tukovými žilkami.
Kančí kýta neboli zadní noha patří k těm částem divočáka, ze kterých se připravuje nejvíce rozmanitých pokrmů. Kančí kýta sama o sobě je tvořena několika různými svaly, vrchním šálem, ořechem a spodním šálem.
Kýta je oproti jiným částem libovější, hodí se proto i na přípravu nejrůznějších medailonků a steaků, ale obecně též k pečení či dušení. Na přípravu guláše lze kančí kýtu rovněž použít, ale častěji se používá plec nebo prorostlejší krkovice