Kapary

Pikantní kapary

Jedná se o nerozvinutá poupata, které se sklízejí z tropického keře kapary trnité. Pupeny se po sklizni nechají ve stínu uvadat a uležet tři měsíce v soli nebo oleji. Takto připravené kapary mají slaně kyselou, málo ostrou a v závislosti od přípravy také trpkou chuť. Po úpravě mají tmavozelenou barvu
a velikost hrachu.

Jak prospívá kapary lidskému zdraví ?

Kapary je zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin, vitamínu skupiny A, B, C, E, K, kyseliny listové. Obsahují mnoho minerálních látek hlavně železo, vápník, hořčí, fosfor, draslík,  zinek a sodík.

Kapary má celkem příznívý vliv na imunitní systém. Negativem který nelze opomenout, že kapary má vysoký podíl soli. Kapary pomáhají odkašlávat, mají mírné močopudné účinky a obsahují malou dávku antihistaminik (součást protialergických léků).

Kde všude můžeme v kuchyni kapary použít ?

Kapary se často používají se ve středomořských kuchyních při přípravě do salátů, omáček, na těstoviny, pizzu i k různým masům a rybám.

Kapary v nálevu lze při vaření použít bez úpravy, kvalitnější kapary nakládané pouze v soli je třeba před použitím propláchnout, aby svou chutí nepřehlušily chuť ostatních přísad pokrmu.

Kapary

zdroj :www.lovethegarden.com