Ingredience
- 2 kg kapra
3 dl červeného vína,
200 gr másla,
200 gr šalotky,
sůl,
pepř,Na vývar
voda
4 kolečka citronu,
2 bobkové listy,
1O zrnek pepře,
1 menší cibuli.
několik snítek tymiánu,
1 dl bílého suchého vína.
Postup receptu
- Kapra očistěte,vykuchejte,výjměte žábra, osolte, opepřte
- Zachovejte ho celého! Nejlépe je tuto operaci udělat večer předem, aby došlo k dozráni masa a rovněž proto, aby se pak tepelnou úpravou netrhala kůže
- Připravíme vývar z výše uvedených ingredienci a necháme povařit, stáhneme oheň, vložíme do vývaru kapra aby byl zcela ponořen a táhneme cca 30 minut
- Pak ho výjmeme, osušíme dáme na podávací mísu jemně potřenou máslem a vložíme do trouby vyhřátou na 100°C
- Oloupeme šalotku a nakrájíme na kostičky
- Do rendlíku nalejeme víno přidáme šalotku, osolíme, opepříme a dáme pomalu vařit téměř do výparu tekutiny
- Na dně by nám měla zůstat syrupovitá substance s uvařenou šalotkou do které budeme na velmi mírném ohni metlou všlehávát postupně kostku po kostce ztuhlé máslo do vyčepáni
- Tato operace je důležitá, jinak se Vám máslo srazí! Jakmile je poslední kousek másla zpracován, vyjměte kapra z trouby a přelejte hned kapra a podávejte
- Myslím, že budete i překvapenítím jak může obyčejný český kapr chutnat
- Jako příloha se nejlépe hodí brambory