Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 kg kapra
- 3 dl červeného vína
- 200 g másla
- 200 g šalotky
- sůl
- pepř
Na vývar:
- voda
- 4 kolečka citronu
- 2 bobkové listy
- 10 zrnek pepře
- 1 menší cibuli
- několik snítek tymiánu
- 1 dl bílého suchého vína
Postup receptu
- Kapra očistěte, vykuchejte, vyjměte žábra, osolte, opepřete
- Zachovejte ho celého! Nejlépe je tuto operaci udělat večer předem, aby došlo k dozráni masa a rovněž proto, aby se pak tepelnou úpravou netrhala kůže
- Připravíme vývar z výše uvedených ingredienci a necháme povařit, stáhneme oheň, vložíme do vývaru kapra, aby byl zcela ponořen, a táhneme cca 30 minut
- Pak ho vyjmeme, osušíme dáme na podávací mísu jemně potřenou máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C
- Oloupeme šalotku a nakrájíme na kostičky
- Do rendlíku nalejeme víno přidáme šalotku, osolíme, opepříme a dáme pomalu vařit téměř do výparu tekutiny
- Na dně by nám měla zůstat syrupovitá substance s uvařenou šalotkou, do které budeme na velmi mírném ohni metlou vmíchávat postupně kostku po kostce ztuhlé máslo do vyčerpání
- Tato operace je důležitá, jinak se vám máslo srazí
- Jakmile je poslední kousek másla zpracován, vyjměte kapra z trouby a přelejte hned kapra a podávejte
- Jako příloha se nejlépe hodí brambory