Originální a chutný kapr na červeno

Originální a chutný kapr na červeno
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 kg kapra
  • 3 dl červeného vína
  • 200 g másla
  • 200 g šalotky
  • sůl
  • pepř

Na vývar:

  • voda
  • 4 kolečka citronu
  • 2 bobkové listy
  • 10 zrnek pepře
  • 1 menší cibuli
  • několik snítek tymiánu
  • 1 dl bílého suchého vína

Postup receptu

  1. Kapra očistěte, vykuchejte, vyjměte žábra, osolte, opepřete
  2. Zachovejte ho celého! Nejlépe je tuto operaci udělat večer předem, aby došlo k dozráni masa a rovněž proto, aby se pak tepelnou úpravou netrhala kůže
  3. Připravíme vývar z výše uvedených ingredienci a necháme povařit, stáhneme oheň, vložíme do vývaru kapra, aby byl zcela ponořen, a táhneme cca 30 minut
  4. Pak ho vyjmeme, osušíme dáme na podávací mísu jemně potřenou máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C
  5. Oloupeme šalotku a nakrájíme na kostičky
  6. Do rendlíku nalejeme víno přidáme šalotku, osolíme, opepříme a dáme pomalu vařit téměř do výparu tekutiny
  7. Na dně by nám měla zůstat syrupovitá substance s uvařenou šalotkou, do které budeme na velmi mírném ohni metlou vmíchávat postupně kostku po kostce ztuhlé máslo do vyčerpání
  8. Tato operace je důležitá, jinak se vám máslo srazí
  9. Jakmile je poslední kousek másla zpracován, vyjměte kapra z trouby a přelejte hned kapra a podávejte
  10. Jako příloha se nejlépe hodí brambory

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X