Recept: Kapr na červeno

Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 kg kapra
    3 dl červeného vína,
    200 gr másla,
    200 gr šalotky,
    sůl,
    pepř,

    Na vývar
    voda
    4 kolečka citronu,
    2 bobkové listy,
    1O zrnek pepře,
    1 menší cibuli.
    několik snítek tymiánu,
    1 dl bílého suchého vína.

Postup receptu

  1. Kapra očistěte,vykuchejte,výjměte žábra, osolte, opepřte
  2. Zachovejte ho celého! Nejlépe je tuto operaci udělat večer předem, aby došlo k dozráni masa a rovněž proto, aby se pak tepelnou úpravou netrhala kůže
  3. Připravíme vývar z výše uvedených ingredienci a necháme povařit, stáhneme oheň, vložíme do vývaru kapra aby byl zcela ponořen a táhneme cca 30 minut
  4. Pak ho výjmeme, osušíme dáme na podávací mísu jemně potřenou máslem a vložíme do trouby vyhřátou na 100°C
  5. Oloupeme šalotku a nakrájíme na kostičky
  6. Do rendlíku nalejeme víno přidáme šalotku, osolíme, opepříme a dáme pomalu vařit téměř do výparu tekutiny
  7. Na dně by nám měla zůstat syrupovitá substance s uvařenou šalotkou do které budeme na velmi mírném ohni metlou všlehávát postupně kostku po kostce ztuhlé máslo do vyčepáni
  8. Tato operace je důležitá, jinak se Vám máslo srazí! Jakmile je poslední kousek másla zpracován, vyjměte kapra z trouby a přelejte hned kapra a podávejte
  9. Myslím, že budete i překvapenítím jak může obyčejný český kapr chutnat
  10. Jako příloha se nejlépe hodí brambory

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 14 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *