Letní grilovačky jsou za dveřmi!
Proč nezkusit naše recepty na kapra na grilu?
Jsou rychlé, chutné a jednoduché a své hosty tím určitě překvapíte.
Vyzkoušejte variantu s citronem, provensálským kořením či medem a sójovou omáčkou!
Kapr na grilu s citronovou marinádou
V tomto receptu se kapr nejprve asi 2 hodiny marinuje v aromatické citronové marinádě, která se později smíchá se zakysanou smetanou a poté se ryba griluje do šťavnaté, křehké a chutné dokonalosti.
Co budete potřebovat
- 1 kapr
- 2 citrony, malé
- 3 – 4 stroužky česneku
- 70 ml rostlinného oleje
- sůl, podle chuti
- koření na ryby, podle chuti
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup
- Pokud jste si kapra koupili celého a nevykuchaného, pak ho nejprve vykuchejte, důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte.
- Pomocí nůžek odstřihněte ploutve.
- Kapra nařízněte vodorovně na obou stranách ve stejných rozestupech.
- Na marinádu vymačkejte šťávu z 1 citronu a smíchejte ji s kořením na ryby, česnekem, olejem, solí a pepřem.
- Do marinády vložte kapra, zakryjte a dejte na 2 hodiny do lednice marinovat.
- Nakrájejte druhý citron a plátky vložte do břišní dutiny kapra.
- Marinádu, ve které jste měli kapra, smíchejte se zakysanou smetanou.
- Rozprostřete na rybu.
- Kapra grilujte na grilu na dřevěné uhlí asi 15 minut do křupava.
- Rybu několikrát otočte a potřete omáčkou ze zakysané smetany.
- Doba grilování se může mírně lišit v závislosti na velikosti ryby.
- Při grilování se ujistěte, že gril není příliš horký.
- Užijte si to!

Testujeme pro vás kontaktní elektrické grily. Jaký v naší recenzi vyhrál a proč?
Grilovaný kapr s medem a sójovou omáčkou
Rychlý a jednoduchý recept na grilované filety z kapra v omáčce z medu a sójové omáčky, který si můžete připravit na jakékoli letní grilovačce!
Co budete potřebovat
- 8 menších filetů z kapra bez kůže (každý o hmotnosti asi 90 -100 gramů g)
- 1 BIO citron
- 2 lžíce tekutého medu
- 4 lžíce tmavé sójové omáčky
- čerstvě mletý pepř
- 200 g mixu salátu
Postup
- Filety z kapra opláchněte a osušte.
- Citron rozpulte, vymačkejte z šťávu a tou pokapejte rybí filety.
- Smíchejte med, sójovou omáčku a dochuťte pepřem.
- Filety potřete vzniklou omáčkou.
- Umístěte filety na naolejovaný gril a grilujte na středním plameni z každé strany 3–4 minuty.
- Jednou polijte zbylou omáčkou.
- Podávejte na opláchnutém a osušeném salátu.

Je libo i naše další chutné recepty na ryby na grilu 6x jinak? Pochutná si opravdu každý!
Objevte podobné tipy
Kapr na grilu v asijském stylu se salátem z tuřínu
Zkuste si připravit kapra zase na nový způsob! Tahle verze se vám bude líbit. Rybí maso promíchané se sójovou a rybí omáčkou a servírované s teplým zeleninovým salátem je prostě delikatesa.
Co budete potřebovat
Na kapra:
- 1 celý menší kapr, rozdělený na jednotlivé porce
- sůl a pepř dle chuti
- sezamové semínko
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
Na salát:
- 500 g tuřínu
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 červené cibule
- 2 mrkve
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- sezamové semínko
Postup
- Porce kapra omyjte a usušte.
- Česnek a zázvor nastrouhejte najemno.
- Rybí maso ze všech stran osolte a opepřete.
- Natřete směsí zázvoru a česneku.
- Zalijte sójovou omáčkou, kterou jste předtím smíchali s rybí omáčkou.
- Povrch posypte sezamovým semínkem a nechte 24 hodin marinovat.
- Grilujte na rozpáleném grilu, dokud není ryba hotová.
- Záleží na velikosti a tloušťce kousků, ale většinou stačí kolem 6 – 7 minut z každé strany.
- Připravte si salát.
- Tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1 – 2 cm.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky.
- Řapíkatý celer nakrájejte na kousky.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej.
- Osmažte na něm červenou cibuli. Po pěti minutách přidejte kostky tuřínu.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Opékejte, dokud kostky tuřínky nezměknou.
- Dochuťte česnekem a přidejte mrkev, kterou jste pomocí škrabky na zeleninu naloupali na tenké plátky.
- Posypte sezamovým semínkem.
- Kdo má rád pikantnější chutě, může přidat i špetku chilli.
- Salát podávejte teplý, spolu s grilovaným kaprem.

Grilovaný kapr s provensálským kořením
Tento recept je neuvěřitelně jednoduchý a potřebujete na něj pouhých pár surovin. Chuť je ale výtečná a vy si rozhodně pochutnáte!
Co budete potřebovat
- 4 porce kapra
- 4 lžičky provensálského koření
- 1 lžička drceného kmínu
- kopr podle chuti
- sůl, pepř
- 1 – 1,5 dcl oleje
Postup
- Jednotlivé porce kapra omyjte a osušte.
- Každou porci potřete olejem, posypte drceným kmínem, provensálským kořením a koprem podle chuti.
- Osolte a opepřete.
- Kapra vložte přímo na rozpálený grilovací rošt grilu az každé strany grilujte po dobu 8 – 10 minut, do chvíle, kdy se na mase začnou objevovat typické zlatohnědé mřížky.
- Podávejte s pečivem a zeleninovou oblohou.

Vyzkoušejte i naše další skvělé recepty na kapra! Máme pro vás polévku, salát i hranolky.
A jak se vám naše dnešní recepty na kapra na grilu líbily? Napište nám do komentářů!