Jaké ryby známe a neznáme

Určitě každý z nás zná rozlišení na ryby sladkovodní a mořské. Některé druhy se vyskytují také ve vodách smíšených. 

Mezi sladkovodní ryby řadíme:

  • kapry
  • lososy
  • karasy
  • úhoře
  • štiky
  • candáty
  • amury
  • cejny
  • sumce

Mezi mořské ryby řadíme:

  • lososy
  • tuňáky
  • tresky
  • žraloky
  • sledě
  • makrely
  • platýsy
  • mečouny
  • sardinky

Jakou rybu si na talíř naservírujete, je samozřejmě závislé na dostupnosti. V supermarketech již najdeme celou řadu ryb. 

Na výběr máme čerstvé chlazené nebo vakuované ryby. Ty jsou samozřejmě nejlepší. Lepší, než drátem do oka, jsou samozřejmě i ryby mražené, filety mražené přímo na moři nebo konzervy, uzené a sušené polotovary.

Recepty na ryby pro naše zdraví

Ryby jsou zdravé hlavně díky známým omega-3 nenasyceným kyselinám, které jsou přínosem pro naše srdce, mozek a zrak. Jsou bohatým zdrojem vitamínu D, B2 a minerálů jako je kalcium, fosfor, železo, zinek, draslík, hořčík.

Ryby v gastronomii

Rybí recepty jsou různé a odvíjejí se od chutí jednotlivých národů. Nám naštěstí dělá každé vánoční svátky radost kapr. Tradičně jej připravujeme smažený v trojobalu. Chcete letos ochutnat novinku? Zkuste recept na kapra na netradiční způsob.

Mimo jiné nesmíme zapomenout na naši tradiční vánoční polévku. Rybí polévka se servíruje v mnoha domácnostech. Nevíte si rady, jak ji připravit? Inspirujte se našimi 5 nejlepšími recepty na rybí polévku.

Pojďte se podívat i na další tipy. Víte jak na nejlépe připravené pokrmy z mořských ryb? Inspirujte se recepty na pečené i smažené mořské ryby.

X