Ty nejlepší recepty na kapustové lahůdky aneb co vše se dá z této zdravé zeleniny připravit!

Zelená koule plná vitamínů a minerálů, kterou ale mnoho z nás nemá příliš v lásce.

Pokud i vy patříte k těm, kteří mají k této brukvovité zelenině odpor, vyzkoušejte naše jedinečné recepty s kapustou!

Při použití správného koření a dalších ingrediencí se z ní dají připravit velmi chutné pokrmy.

Uvidíte, že budete mile překvapeni!

Zapečená kapusta s hovězím masem, rajčaty a sýrem

Skvělý casserole, který si díky jeho dokonalé chuti naprosto zamilujete! Navíc ho můžete uchovat v ledničce i po dobu několika dní!

Ingredience:

  • 1 větší kapusta
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 šálky rýže
  • 2 šálky mozzarelly
  • 1/4 šálku vody
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička worestrové omáčky
  • 1/2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 1 PL olivového oleje
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Na pánvi orestujte mleté hovězí maso, nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  3. Následně přidejte k masu oregano, tymián, sladkou papriku, worcestrovou omáčku a důkladně promíchejte.
  4. Přilijte do pánve rovněž vodu, rajčatový protlak a rajčata z konzervy.
  5. Za občasného míchání duste po dobu 15-20 minut.
  6. Poté oheň vypněte a vmíchejte do směsi rýži.
  7. V mezidobě, když se maso s omáčkou vaří, na jiné pánvi s olejem poduste na kousky nakrájenou kapustu.
  8. V průběhu dušení kapustu osolte a opepřete, vařte přibližně 5-7 minut.
  9. Následně polovinu kapusty dejte na dno vymazané zapékací misky.
  10. Na kapustu následně nalijte směs s masem a omáčkou a tu  překryjte zbytkem kapusty.
  11. Překryjte alobalem a vložte do trouby péct na přibližně 40 minut.
  12. Poté z misky odstraňte alobal, přidejte kousky mozzarelly a pečte ještě 15-20 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a zapečená kapusta nezačne hnědnout.

Kapustový casserole servírujte posypaný čerstvou petrželkou.

Pokrm s kapustou zapékanou s hovězím masem a sýrem
zdroj: casserolecrissy.com

Inspirujte se rovněž rozmanitými pokrmy z růžičkové kapusty. Můžete ji vařit, zapékat, smažit i dusit!

Zdravá kapustová polévka  

Tato chutná a bohatá polévka je oblíbeným pokrmem nejen pro vegetariány a vegany. Skvěle vás zahřeje i zasytí!

Ingredience:

  • 1/2 kapusty
  • 4 šálky vývaru
  • 2 šálky vody
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 400 g sterilovaných bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky chilli
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  2. Dochuťte solí, pepřem a chilli a povařte přibližně 5 minut doměkka.
  3. Přidejte fazole, prolisované stroužky česneku a tymián.
  4. Promíchejte a následně přilijte vývar i vodu.
  5. Přiveďte směs k varu a přidejte do ní nadrobno pokrájenou kapustu a rajčata.
  6. Poduste přibližně 10 minut.
  7. Přidejte do polévky čerstvě nasekanou petrželku a případně dosolte.

Polévku z kapusty podávejte s čerstvým pečivem.

Kapustová polévka se směsí zeleniny
zdroj: delish.com

Závitky z kapustových listů v rajské omáčce

Tajemství chutných a na pohled hezkých závitků spočívá v blanšírování. Listy je potřeba krátce povařit v horké vodě, následně zprudka zchladit a osušit. Tato technika zaručí, že si listy zachovají svou krásně zelenou barvu, budou poddajné, ale nebudou při balení praskat.

Ingredience:

Závitky

  • 1 kapusta
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 šálek rýže
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • olej
  • sůl, pepř

Rajčatová omáčka

  • 800 g sekaných rajčat v konzervě
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 2 PL másla
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 2 PL třtinového cukru
  • 1 PL vinného octa
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji přibližně 5 minut.
  2. Přidejte česnek, rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř.
  3. Důkladně promíchejte.
  4. Vmíchejte cukr a ocet a za občasného míchání přiveďte směs k varu.
  5. Vařte přibližně 10-15 minut.
  6. V mezidobě vložte do hrnce s vodou povařit kapustu.
  7. Vařte přibližně 3-5 minut, než se kapustové listy stanou vláčnými.
  8. Následně kapustu vyjměte, prudce zchlaďte a odloupejte z ní dvanáct listů.
  9. V misce promíchejte mleté maso s rýží, solí, pepřem, cibulí, petrželkou.
  10. Na závěr přimíchejte vejce a půl šálku předpřipravené rajské omáčky.
  11. Následně do středu každého kapustového listu masovou směs a list následně zabalte do podoby závitku.
  12. Pokud chcete, můžete listy zpevnit pomocí párátek, aby se případně při pečení nerozbalily.
  13. Listy vložte do zapékací misky a přelijte rajskou omáčkou.
  14. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 60 minut, dokud listy i maso nebudou měkké.

Kapustové závitky podávejte s bramborovou kaší přelité rajskou omáčkou.

Závitky z kapustových listů plněné mletým masem servírované s rajskou omáčkou
zdroj: dinneratthezoo.com

Velmi oblíbeným pokrmem z kapusty jsou rovněž placičky. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na kapustové karbanátky.

Dušená kapusta s masem a zeleninou

Máte z dětství na tento pokrm špatné vzpomínky? Tato verze vás rozhodně mile překvapí, chutná skoro každému!

Ingredience:

  • 1 kapusta
  • 400 g mletého masa
  • 200 g slaniny
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 800 ml vývaru
  • 1/2 cibule
  • 2 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte na 2 minuty dusit do hrnce.
  2. Když pustí trochu tuku, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a mrkev a vařte 5-8 minut doměkka.
  3. Přidejte mleté maso, sladkou papriku, oregano, sůl a pepř.
  4. Za stálého míchání poduste 2-3 minuty.
  5. Následně přilijte vývar a přidejte rajčata.
  6. Až se začne směs vařit, přidejte na kousky nakrájenou kapustu a za občasného míchání vařte přibližně 40 minut.
  7. Promíchejte, ochutnejte a případně dokořeňte.
Miska s pokrmem z dušené kapusty, mletého masa a zeleniny
zdroj: primaverakitchen.com

Netradiční sekaná z kapusty

Originální varianta sekané, která se od těch klasických liší v tom, že na ni nepotřebujete žádné mleté maso.

Ingredience:

  • 1 menší kapusta
  • 10 plátků slaniny
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 2/3 šálku mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 2 PL másla

Postup:

  1. Do hrnce s vodou vložte kapustu nakrájenou na čtvrtky a vařte ji přibližně 30 minut.
  2. Poté kapustu sceďte, propláchněte studenou vodou a nakrájejte na menší kousky. 
  3. Odstraňte z kapusty veškerou přebytečnou vodu.
  4. Na pánvi zlehka orestujte slaninu nakrájenou na kostičky.
  5. V misce smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a pepř.
  6. Poté přidejte vejce a máslo a po troškách vmíchejte mléko.
  7. Míchejte, dokud není směs hladká.
  8. Nechte 30 minut odstát.
  9. Do směsi mouky následně přidejte kapustu a slaninu a důkladně promíchejte.
  10. Hotovou směs přendejte do vymazané zapékací misky či pekáče.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 200°C přibližně 50-55 minut.

Kapustová sekaná chutná znamenitě s bramborem a tatarskou omáčkou.

Kapustová sekaná s kousky slaniny
zdroj: insatiable-lens.com

Plněná kapusta aneb kapustový bochánek 

Jedinečný pokrm, jehož servírování je jedinečným gastronomickým zážitkem.

Ingredience:

Náplň

  • 1 kapusta
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3/4 šálku vařené rýže
  • 1 šálek vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • sůl, pepř

Omáčka

  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 150 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 2 PL másla
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V misce smíchejte rajčata, protlak, cibuli, máslo, cukr a koření do podoby omáčky.
  2. Pomocí ostrého nože vydlabejte kapustovou hlavu tak, aby vám zbyla „skořápka“ s asi 3 centimetry silnou stěnou.
  3. Vydlabaný střed kapusty nakrájejte na drobné kousky.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou kapustu a cibuli doměkka, přibližně 5 minut.
  5. Poté směs z tepla odstraňte a nechte vychladnout.
  6. V misce smíchejte mleté maso, cibulovo-kapustovou směs, rýži, vejce, sůl a pepř.
  7. Přilijte ke směsi rajčatovou omáčku a promíchejte.
  8. Následně tuto směs pomocí lžíce přendejte do kapustové skořápky.
  9. Celou kapustovou hlavu pevně zabalte do bavlněného plátna, ve kterém budete kapustu vařit, aby se nerozpadla.
  10. Takto zabalenou hlavu vložte do hrnce s šálkem vody a přiklopené pokličkou vařte přibližně 60-75 minut na mírném ohni, dokud kapusta nezměkne.
  11. Poté kapustu z hrnce opatrně vyjměte a rozbalte plátno.
Kapustový bochník plněný směsí masa, zeleniny a rýže
zdroj: tasteofhome.com

Blízkým příbuzným kapusty je květák. Vyzkoušejte smažený květák v různých podobách!

Kapustový nákyp

Připravte si s námi tuto chutnou pochoutku! Část mozzarelly můžete pro zintenzivnění chuti nahradit i jinými sýry, například parmezánem či gorgonzolou!

Ingredience:

  • 1/2 kapusty
  • 4 vejce
  • 1 a 1/2 šálku mozzarelly
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku majonézy
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • 2 PL jarní cibulky
  • čerstvá pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce a majonézu.
  3. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kukuřičný škrob.
  4. Směs mouky předejte ke směsi z vajíček a důkladně rozmíchejte v hladké těstíčko.
  5. Najemno nasekanou kapustu v misce posypejte solí, důkladně promíchejte.
  6. Následně ke kapustě přidejte najemno nasekanou jarní cibulku.
  7. Směs kapusty a cibulky vložte do vymazané zapékací misky a přelijte ji těstíčkem.
  8. Navrchu posypejte kousky mozzarelly.
  9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35 minut dozlatova.

Takto připravená kapusta chutná nejlépe s čerstvým pečivem.

Lahodný kapustový nákyp
zdroj: natashakitchen.com

Křupavé kapustové řízky jako originální příloha

Toužíte zaujmout rodinu či přátele zdravou a netradiční přílohou k masu? Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept!

Ingredience:

  • 1 kapusta
  • 2 PL řepkového leje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Hlavu kapusty nakrájejte na přibližně centimetr a půl silné plátky.
  3. Tyto plátky následně z obou stran potřete olejem, osolte a opepřete.
  4. Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15-20 minut.

Tuto lahodnou přílohu podávejte především k pečenému masu. Můžete ji kombinovat rovněž s dalšími přílohami, například s bramborami.

pečené řízky z kapustových plátků
zdroj: dinnerthendessert.com

Proč zařadit kapustu do svého jídelníčku?

Kapusta neboli jiným názvem také brukev obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatá především na vitamín C, E, K a vitamíny skupiny B.  Z minerálních látek v ní najdeme  velké množství draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu či železa. Obecně se rozlišují tři druhy kapusty, hlávková, růžičková a kadeřavá.

Výhodou kapusty je, že ji můžeme připravovat na mnoho způsobů, například dusit, zapékat či smažit. Lze ji použít rovněž do salátů, ale před konzumací je nutné ji lehce povařit. Mimochodem s kapustou se v našem jídelníčku setkáváme již v záznamech ze středověku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X