Zelená koule plná vitamínů a minerálů, kterou ale mnoho z nás nemá příliš v lásce.
Pokud i vy patříte k těm, kteří mají k této brukvovité zelenině odpor, vyzkoušejte naše jedinečné recepty s kapustou!
Při použití správného koření a dalších ingrediencí se z ní dají připravit velmi chutné pokrmy.
Uvidíte, že budete mile překvapeni!
Zapečená kapusta s hovězím masem, rajčaty a sýrem
Skvělý casserole, který si díky jeho dokonalé chuti naprosto zamilujete! Navíc ho můžete uchovat v ledničce i po dobu několika dní!
Ingredience:
- 1 větší kapusta
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 šálky rýže
- 2 šálky mozzarelly
- 1/4 šálku vody
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 400 g rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička worestrové omáčky
- 1/2 čajové lžičky sušeného oregana
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 1 PL olivového oleje
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi orestujte mleté hovězí maso, nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Následně přidejte k masu oregano, tymián, sladkou papriku, worcestrovou omáčku a důkladně promíchejte.
- Přilijte do pánve rovněž vodu, rajčatový protlak a rajčata z konzervy.
- Za občasného míchání duste po dobu 15-20 minut.
- Poté oheň vypněte a vmíchejte do směsi rýži.
- V mezidobě, když se maso s omáčkou vaří, na jiné pánvi s olejem poduste na kousky nakrájenou kapustu.
- V průběhu dušení kapustu osolte a opepřete, vařte přibližně 5-7 minut.
- Následně polovinu kapusty dejte na dno vymazané zapékací misky.
- Na kapustu následně nalijte směs s masem a omáčkou a tu překryjte zbytkem kapusty.
- Překryjte alobalem a vložte do trouby péct na přibližně 40 minut.
- Poté z misky odstraňte alobal, přidejte kousky mozzarelly a pečte ještě 15-20 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a zapečená kapusta nezačne hnědnout.
Kapustový casserole servírujte posypaný čerstvou petrželkou.

Inspirujte se rovněž rozmanitými pokrmy z růžičkové kapusty. Můžete ji vařit, zapékat, smažit i dusit!
Zdravá kapustová polévka
Tato chutná a bohatá polévka je oblíbeným pokrmem nejen pro vegetariány a vegany. Skvěle vás zahřeje i zasytí!
Ingredience:
- 1/2 kapusty
- 4 šálky vývaru
- 2 šálky vody
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 400 g sterilovaných bílých fazolí
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 řapíkaté celery
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky chilli
- 1 čajová lžička tymiánu
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka
Postup:
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Dochuťte solí, pepřem a chilli a povařte přibližně 5 minut doměkka.
- Přidejte fazole, prolisované stroužky česneku a tymián.
- Promíchejte a následně přilijte vývar i vodu.
- Přiveďte směs k varu a přidejte do ní nadrobno pokrájenou kapustu a rajčata.
- Poduste přibližně 10 minut.
- Přidejte do polévky čerstvě nasekanou petrželku a případně dosolte.
Polévku z kapusty podávejte s čerstvým pečivem.

Závitky z kapustových listů v rajské omáčce
Tajemství chutných a na pohled hezkých závitků spočívá v blanšírování. Listy je potřeba krátce povařit v horké vodě, následně zprudka zchladit a osušit. Tato technika zaručí, že si listy zachovají svou krásně zelenou barvu, budou poddajné, ale nebudou při balení praskat.
Ingredience:
Závitky
- 1 kapusta
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 šálek rýže
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/4 šálku čerstvé petrželky
- 1 vejce
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- olej
- sůl, pepř
Rajčatová omáčka
- 800 g sekaných rajčat v konzervě
- 400 g rajčatového protlaku
- 2 PL másla
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 2 PL třtinového cukru
- 1 PL vinného octa
- sůl, pepř
Postup:
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji přibližně 5 minut.
- Přidejte česnek, rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte.
- Vmíchejte cukr a ocet a za občasného míchání přiveďte směs k varu.
- Vařte přibližně 10-15 minut.
- V mezidobě vložte do hrnce s vodou povařit kapustu.
- Vařte přibližně 3-5 minut, než se kapustové listy stanou vláčnými.
- Následně kapustu vyjměte, prudce zchlaďte a odloupejte z ní dvanáct listů.
- V misce promíchejte mleté maso s rýží, solí, pepřem, cibulí, petrželkou.
- Na závěr přimíchejte vejce a půl šálku předpřipravené rajské omáčky.
- Následně do středu každého kapustového listu masovou směs a list následně zabalte do podoby závitku.
- Pokud chcete, můžete listy zpevnit pomocí párátek, aby se případně při pečení nerozbalily.
- Listy vložte do zapékací misky a přelijte rajskou omáčkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 60 minut, dokud listy i maso nebudou měkké.
Kapustové závitky podávejte s bramborovou kaší přelité rajskou omáčkou.

Velmi oblíbeným pokrmem z kapusty jsou rovněž placičky. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty na kapustové karbanátky.
Dušená kapusta s masem a zeleninou
Máte z dětství na tento pokrm špatné vzpomínky? Tato verze vás rozhodně mile překvapí, chutná skoro každému!
Ingredience:
- 1 kapusta
- 400 g mletého masa
- 200 g slaniny
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 800 ml vývaru
- 1/2 cibule
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 PL sušeného oregana
- 2 čajové lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
Postup:
- Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte na 2 minuty dusit do hrnce.
- Když pustí trochu tuku, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a mrkev a vařte 5-8 minut doměkka.
- Přidejte mleté maso, sladkou papriku, oregano, sůl a pepř.
- Za stálého míchání poduste 2-3 minuty.
- Následně přilijte vývar a přidejte rajčata.
- Až se začne směs vařit, přidejte na kousky nakrájenou kapustu a za občasného míchání vařte přibližně 40 minut.
- Promíchejte, ochutnejte a případně dokořeňte.

Objevte podobné tipy
Netradiční sekaná z kapusty
Originální varianta sekané, která se od těch klasických liší v tom, že na ni nepotřebujete žádné mleté maso.
Ingredience:
- 1 menší kapusta
- 10 plátků slaniny
- 2/3 šálku hladké mouky
- 2/3 šálku mléka
- 2 vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 2 PL másla
Postup:
- Do hrnce s vodou vložte kapustu nakrájenou na čtvrtky a vařte ji přibližně 30 minut.
- Poté kapustu sceďte, propláchněte studenou vodou a nakrájejte na menší kousky.
- Odstraňte z kapusty veškerou přebytečnou vodu.
- Na pánvi zlehka orestujte slaninu nakrájenou na kostičky.
- V misce smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a pepř.
- Poté přidejte vejce a máslo a po troškách vmíchejte mléko.
- Míchejte, dokud není směs hladká.
- Nechte 30 minut odstát.
- Do směsi mouky následně přidejte kapustu a slaninu a důkladně promíchejte.
- Hotovou směs přendejte do vymazané zapékací misky či pekáče.
- Pečte v troubě předehřáté na 200°C přibližně 50-55 minut.
Kapustová sekaná chutná znamenitě s bramborem a tatarskou omáčkou.

Plněná kapusta aneb kapustový bochánek
Jedinečný pokrm, jehož servírování je jedinečným gastronomickým zážitkem.
Ingredience:
Náplň
- 1 kapusta
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 3/4 šálku vařené rýže
- 1 šálek vody
- 1 vejce
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- sůl, pepř
Omáčka
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 150 g rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 2 PL másla
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 2 čajové lžičky sušeného oregana
- 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- sůl, pepř
Postup:
- V misce smíchejte rajčata, protlak, cibuli, máslo, cukr a koření do podoby omáčky.
- Pomocí ostrého nože vydlabejte kapustovou hlavu tak, aby vám zbyla „skořápka“ s asi 3 centimetry silnou stěnou.
- Vydlabaný střed kapusty nakrájejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou kapustu a cibuli doměkka, přibližně 5 minut.
- Poté směs z tepla odstraňte a nechte vychladnout.
- V misce smíchejte mleté maso, cibulovo-kapustovou směs, rýži, vejce, sůl a pepř.
- Přilijte ke směsi rajčatovou omáčku a promíchejte.
- Následně tuto směs pomocí lžíce přendejte do kapustové skořápky.
- Celou kapustovou hlavu pevně zabalte do bavlněného plátna, ve kterém budete kapustu vařit, aby se nerozpadla.
- Takto zabalenou hlavu vložte do hrnce s šálkem vody a přiklopené pokličkou vařte přibližně 60-75 minut na mírném ohni, dokud kapusta nezměkne.
- Poté kapustu z hrnce opatrně vyjměte a rozbalte plátno.

Blízkým příbuzným kapusty je květák. Vyzkoušejte smažený květák v různých podobách!
Kapustový nákyp
Připravte si s námi tuto chutnou pochoutku! Část mozzarelly můžete pro zintenzivnění chuti nahradit i jinými sýry, například parmezánem či gorgonzolou!
Ingredience:
- 1/2 kapusty
- 4 vejce
- 1 a 1/2 šálku mozzarelly
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 1/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- 2 PL jarní cibulky
- čerstvá pažitka na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce a majonézu.
- V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kukuřičný škrob.
- Směs mouky předejte ke směsi z vajíček a důkladně rozmíchejte v hladké těstíčko.
- Najemno nasekanou kapustu v misce posypejte solí, důkladně promíchejte.
- Následně ke kapustě přidejte najemno nasekanou jarní cibulku.
- Směs kapusty a cibulky vložte do vymazané zapékací misky a přelijte ji těstíčkem.
- Navrchu posypejte kousky mozzarelly.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 35 minut dozlatova.
Takto připravená kapusta chutná nejlépe s čerstvým pečivem.

Křupavé kapustové řízky jako originální příloha
Toužíte zaujmout rodinu či přátele zdravou a netradiční přílohou k masu? Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept!
Ingredience:
- 1 kapusta
- 2 PL řepkového leje
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Hlavu kapusty nakrájejte na přibližně centimetr a půl silné plátky.
- Tyto plátky následně z obou stran potřete olejem, osolte a opepřete.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15-20 minut.
Tuto lahodnou přílohu podávejte především k pečenému masu. Můžete ji kombinovat rovněž s dalšími přílohami, například s bramborami.

Proč zařadit kapustu do svého jídelníčku?
Kapusta neboli jiným názvem také brukev obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatá především na vitamín C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v ní najdeme velké množství draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu či železa. Obecně se rozlišují tři druhy kapusty, hlávková, růžičková a kadeřavá.
Výhodou kapusty je, že ji můžeme připravovat na mnoho způsobů, například dusit, zapékat či smažit. Lze ji použít rovněž do salátů, ale před konzumací je nutné ji lehce povařit. Mimochodem s kapustou se v našem jídelníčku setkáváme již v záznamech ze středověku.