Tyto recepty na kapustové karbanátky s mletým masem vám nesmí utéct.
Jsou měkké, nadýchané a naprosto dokonalé.
Rozplynou se vám na jazyku.
Pochutnejte si s námi!
Kapustové karbanátky s mletým masem pečené v troubě
Jedná se o recept, který pochází z Ruska nebo Německa. Karbanátky z kapusty jsou velmi populární a oblíbené. Tato varianta je ještě o to speciálnější, že je zabalená do listového těsta a placičky vypadají jako hamburgery. Ale pokud chcete ochutnat klasický hamburger plný masa, potom se podívejte na naše recepty.
Co budeme potřebovat
- 500 g kynutého těsta
- 2,5 kg mletého hovězího masa
- 60 ml šálku vody
- 1 velká kapusta (nakrájená)
- 1 velká cibule (nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nakrájené)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce másla
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Těsto rozdělte na 6 dílů a vyválejte z něj kuličky. Dejte stranou.
- Mleté hovězí maso rozdrobte do velkého hrnce na střední teplotu.
- Vařte a míchejte, dokud rovnoměrně nezhnědne. Vysušte tuk.
- Přidejte vodu, kapustu, cibuli a česnek.
- Vařte na středně mírnou teplotu a podle potřeby míchejte, dokud kapusta nezměkne.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Přebytečnou tekutinu slijte a dejte stranou.
- Těsto vyvarujte do čtverce a do středu umístěte asi 180 g kapustové směsi.
- Těsto nad směsí uzavřete.
- Položte ho na plech se švem dolů.
- Pečte 15 až 18 minut v předehřáté troubě do zlatova.
- Kapustové karbanátky s mletým masem vyndejte z trouby a potřete rozpuštěným máslem.
Kynuté těsto si můžete připravit podle našich receptů.

Karbanátky z kapusty z mletého hovězího masa
Tyto placičky z kapusty a mletého masa vás svou chutí rozhodně nezklamou. Jakmile se do nich zakousnete poznáte, jak měkké a vláčné mohou být. Zkuste i plněné kapustové listy mletým masem nebo bulgurem, podívejte se na náš web, jaké další varianty si můžete vychutnat.
Co budeme potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 60 ml husté smetany
- 30 g feta
- 210 g nakrájené kapusty
- 85 g másla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky olivového oleje
- 15 g petržele
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup
- Ve velké míse smíchejte hovězí maso, vejce a sýr feta.
- Přidejte do směsi polovinu soli, polovinu černého pepře a polovinu petrželky.
- Kapustu nakrájejte.
- Rozehřejte 2/3 másla na nepřilnavé pánvi.
- Zelí vaříme na másle 15 minut za častého míchání.
- Poté ho odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec ho přidáme do masové směsi.
- Všechny ingredience důkladně promíchejte rukama a vytvořte několik placiček.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte zbylé máslo a olivový olej.
- Burgery vařte při střední teplotě 6 minut, poté je otočte a opékejte dalších 6 minut z druhé strany.
- Smíchejte hustou smetanu s rajčatovým protlakem, zbylou petrželkou, černým pepřem a solí.
- Na poslední 2–3 minuty vaření přidejte smetanu do pánve s kapustovými karbanátky.

Objevte podobné tipy
Hamburger s karbanátkem z mletého masa a kapusty
V tomto Asií inspirovaném pokrmu si opravdu pochutnáte. Jídlo doplňuje jedinečný bramborový salát ochucený mořskými řasami. Místo bramborového salátu můžete podávat i křupavé domácí krokety, jak na ně se dozvíte v našich receptech.
Co budeme potřebovat
- 300 g mletého vepřového masa
- 2 hamburgerové housky
- 340 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 cm kus zázvoru
- 1 lžička mořských řas
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 250 g kapusty
Postup
- Brambory nakrájejte na střední kostky. Zelí okrojte a vyhoďte jádřinec, listy nakrájíme na tenké plátky. Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Housky rozpůlíte.
- Do hrnce s vroucí vodou přidejte nakrájené brambory. Vařte 14 až 16 minut, dokud nejsou měkké. Důkladně sceďte a vraťte do hrnce.
- Přidejte majonézu, kečup, řasu a polovinu octa, pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Vše smíchejte a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Ve velké míse smíchejte nakrájenou kapustu, cukr, zbývající ocet, polovinu nakrájeného zázvoru a kapku olivového oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Za občasného míchání nechejte marinovat alespoň 10 minut.
- Během marinování smíchejte ve velké misce vepřové maso, nasekaný česnek a zbývající nasekaný zázvor. Nakonec přidejte kapustu. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Rukama ze směsi vytvarujte dvě placičky.
- Na pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu.
- Přidejte kapustové karbanátky a volně přikryjte alobalem; opékejte 4 až 5 minut z každé strany, dokud nezhnědnou a nepropečou se.
- Do pánve přidejte housky řeznou stranou dolů.
- Pečte je na středně vysokou teplotu, 30 sekund až 1 minutu, dokud lehce nezhnědnou.
- Sestavte hamburgery a podávejte je s bramborovým salátem.
V tomto receptu na kapustové karbanátky s mletým masem se neobejdete bez nepřilnavé pánvičky na smažení. Podívejte se na ty nejlepší grilovací pánve, které jsme pro vás zrecenzovali u nás na webu.

Karbanátky s kapustou a mletým vepřovým masem
Takto výborné kapustové karbanátky se podávají v Japonsku a jsou opravdu luxusní! Nechte se unést neobvyklými chuťovými kombinace, které vás okouzlí. Další japonskou delikatesou je sushi, i pro to máme vlastní recepty, které si můžete připravit v pohodlí domova.
Co budeme potřebovat
- 250 g mletého vepřového masa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 225 g mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 vejce
- 185 ml kuřecího vývaru
- 1/2 hlávky kapusty (jemně nakrájené)
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 75 g majonézy
- 75 g majonézy Sriracha
- 1 mrkev (oloupaná, nakrájená na dlouhé tyčinky)
- 2 jarní cibulky (nakrájená na tenké plátky)
Postup
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokou teplotu.
- Mleté maso vařte za stálého míchání vařečkou, 5 minut nebo dokud nezmění barvu.
- Přidejte sójovou omáčku. Vařte další 2 minuty.
- Přendejte do žáruvzdorné misky.
- Smíchejte mouku a vejce ve velké míse. Přidejte kuřecí vývar a míchejte do hladka. Přidejte mleté maso a polovinu kapusty. Dochuťte.
- Postříkejte pánev sprejem na vaření.
- Nalijte čtvrtinu těsta do pánve a vařte 2 minuty nebo dokud se na povrchu neobjeví bublinky.
- Placičku otočte a potřete trochou worcesterové omáčky. Vařte 1 minutu, dokud nebude uvařená.
- Placku přendejte na talíř a přikryjte fólií, aby zůstala teplá.
- Kapustové karbanátky pokapejte majonézou a omáčkou Sriracha.
- Navrch dejte mrkev, jarní cibulku a zbylou kapustu.

Je kapusta zdravá?
Obliba kapusty u nás za poslední čtyři až pět let raketově stoupla. Je k dispozici nejen na farmářských trzích, ale také v obchodech s potravinami. Můžete si jí koupit ve svazcích nebo předem opláchnutá a nakrájená v sáčcích.
Zdravotní benefity
Stejně jako jiná listová zelenina má i kapusta vysoký obsah antioxidantů. Patří mezi ně beta-karoten a vitamín C, stejně jako různé flavonoidy a polyfenoly.
Vitamin C je důležitý ve vodě rozpustný antioxidant, který plní mnoho životně důležitých funkcí v buňkách těla. Například je nezbytný pro syntézu kolagenu.
Některé látky v kapustě mohou vázat žlučové kyseliny v trávicím systému a bránit jejich zpětnému vstřebávání. To snižuje celkové množství cholesterolu v těle.
Vitamin K je důležitou živinou a je naprosto zásadní pro srážení krve.
Kde kapustu používat?
Kapusta si při vaření dobře drží svou texturu a lze ji dusit, smažit, opékat nebo konzumovat syrovou. Můžete z ní udělat smoothie, kapustové chipsy, zavadnout do polévky, rozmačkat s bramborem nebo z ní udělat pesto.
Jak vybrat tu nejlepší kapustu? Vyvarujte se zvadlých nebo hnědnoucích listů. Listy a stonky by měly být tmavě zelené s malými až středně velkými listy bez jakéhokoli žloutnutí.