Už jste je někdy zkoušeli?
Kapustové karbanátky jsou poměrně rychle hotové, zdravé a chutné.
Připravili jsme si pro vás hned více variant, ať máte z čeho vybírat.
Naleznete zde varianty masové i bezmasé.
Kapustové karbanátky bez masa
Můžeme je také nazvat jako batátovo-kapustové karbanátky. Recept mimo jiné zahrnuje i quinou a celý je úplně bez lepku.
INGREDIENCE:
- ½ hrnku najemno nakrájené kapusty
- 2 batáty
- 1 hrnek quinoy
- 1 lžička tymiánu
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej
POSTUP:
- Batáty si dejte upéct ve slupce do trouby a pečte asi 40 minut.
- Quinou si dejte uvařit podle instrukcí na obale.
- Upečené batáty rozmačkejte na kaši, přidejte uvařenou quinou, tymián, kapustu, prolisovaný česnek, osolte a opepřete.
- Těsto smíchejte a vytvarujte karbanátky.
- Ty pak smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Kapustové placičky se sýrem
Tyto skvělé karbanátky s kapustou si můžete klidně ugrilovat na grilovací párty a překvapit tak svou rodinu či přátele.
INGREDIENCE:
- 2 hrnky uvařeného květáku
- 1 hrnek uvařené quinoy
- ½ hrnku nakréjené kapusty
- ½ hrnku nastrouhané cukety
- ½ hrnku kukuřice
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- ½ -1 hrnek strouhanky
- ¼ -½ hrnku strouhaného sýru
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 a ½ lžičky koření na steaky
- kokosový (nebo jiný) olej na smažení
POSTUP:
- Nastrouhejte si cuketu i se slupkou nahrubo.
- Osolte ji a nechte ji vypotit.
- Zatím si rozmačkejte květák, přidejte k němu kukuřici.
- Cuketu zabalte do utěrky a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu.
- Přidejte ji ke květáku a kukuřici.
- Následně přidejte i kapustu, quinou, prolisovaný česnek, sýr, sůl, pepř, koření na steaky, strouhanku a vejce.
- Vše důkladně promíchejte a tvořte placičky.
- Smažte z obou stran na pánvi dozlatova.

Mrknout se můžete i na videorecept:
Kapustové karbanátky s mletým masem
Nebo byste si raději pochutnali na těchto kapustových karbanátcích s masem?
INGREDIENCE:
- 500 g vepřové plece
- 500 g kapusty
- 2 vejce
- 2 a ½ rohlíku
- mléko
- strouhanka
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- kmín
- majoránka
- olej
POSTUP:
- Kapustu si nakrájejte na tenko a dejte nachvíli uvařit do horké osolené vody.
- Po uvaření kapustu pořádně zceďte.
- Maso si umelte spolu s cibulí, přidejte kapustu, vejce, prolisovaný česnek, koření, sůl.
- Rohlíky si natrhejte a pokropte trochou mléka a přidejte ke směsi.
- Vše spolu smíchejte, vytvarujte placky a obalujte ve strouhance.
- Smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Objevte podobné tipy
Kapustové placky se slaninou
Za řeč stojí i tento recept na kapustové karbanátky. Slanina jim dodává ještě výraznější chuť.
INGREDIENCE:
- 600 g kapusty
- 2 vejce
- 2-3 lžíce mléka
- 2 housky (rohlíky)
- 60 g slaniny
- 30 g cibule
- 1 stroužek česneku
- pepř černý mletý
- 50 g strouhanky
- 20 g sádla nebo olej na smažení
- sůl
POSTUP:
- Kapustu nakrájete na kousky a dejte vařit do vroucí osolené vody.
- Housky si natrhejte a pokapejte mlékem, přidejte vejce, uvařenou, zcezenou a posekanou kapustu, na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli, prolisovaný česnek, koření a sůl.
- Vše smíchejte, vytvarujte karbanátky, obalte je ve strouhance.
- Dejte smažit z obou stran dozlatova.

Kapustové karbanátky v troubě
Nebo si je také můžete upéci v troubě. Trvá to sice o něco déle, ale zato jsou zdravější.
INGREDIENCE:
- ½ větší kapusty
- ¼ cibule
- 2 vajíčka
- 2 stroužky česneku
- 1 parenica
- strouhanka
- vegeta
- sůl
- majoránka
- kmín
- rostlinný olej
POSTUP:
- Kapustu si naporcujte a dejte uvařit do osolené vody.
- Poté ji nechte vychladnout a nakrájejte nadrobno.
- Využít můžete i tužších struktur, které jednoduše rozmixujete tyčovým mixérem.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, koření, sůl a na malé kostičky nakrájenou parenicu.
- Vše smíchejte a tvarujte placičky, které pak obalte ve strouhance.
- Skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem a dejte péct na 200 °C na asi 15 minut z každé strany.

Babiččiny karbanátky s kapustou a ovesnými vločkami
Jako od babičky. Poctivé a chutné.
INGREDIENCE:
- 1 kapusta
- 2 vejce
- 200 g šunkového salámu
- 3 trojúhelníčky taveného sýra
- ovesné vločky
- 3 stroužky česneku
- strouhanka
- sůl
- pepř
- vegeta
- olej na smažení
POSTUP:
- Kapustu si naporcujte a dejte vařit do poloměkka do vroucí osolené vody.
- Nechte ji důkladně okapat, a pak ji nakrájejte najemno, přidejte vejce, na kostičky nakrájený salám, pomačkaný sýr, prolisovaný česnek, koření, sůl a ovesné vločky.
- Směs nechte 20 minut odstát, aby vločky změkly.
- Pak tvarujte karbanátky, obalte ve strouhance a smažte z obou stran na rozpáleném oleji.

Karbanátky s kapustou můžete kombinovat s různými druhy zeleniny, ale i masem nebo sýrem. Jak vidíte, ani nebudeme potřebovat mouku, aby nám těsto drželo pohromadě. Stačí využít strouhanky, a to častokrát až na závěr, aby byly krásně křupavé.
Pokud budete chtít experimentovat, můžete použít i mandlovou mouku, která je bez lepku. K obalení můžete zkusit i rozdrcené kukuřičné lupínky.
Kapusta je bohatá na vitamíny skupiny B, ale mimo to je zdrojem vitamínu C, E, K a významných minerálů. Pomáhá na krásnou pleť a podporuje tvorbu červených krvinek.
Pokud se chcete vyhnout smažení, je ideální zvolit přípravu v troubě. Velice užitečná je i horkovzdušná fritéza, takže pokud ji máte doma, určitě ji zužitkujte.
Kromě receptů na kapustové karbanátky jsme vybaveni i dalšími zeleninovými, kupříkladu brokolicovými karbanátky a cuketovými karbanátky.
Za ochutnání stojí i kapustové speciality.
Tak ať vám chutná.
Podělte se s námi v komentářích, jak se to povedlo!