Recepty na kapustové polévky mohou být vegeriánské, veganské a nebo s masem či s uzeninou.
My si dneska ukážeme ty nejlepší z nich ve všech variantách a vybere si opravu každý.
Výhodou je i to, že všechny tyto polévky jsou nejenom velice chutné, ale i jednoduché na přípravu.
Načerpejte inspiraci a pojďte vyzkoušet něco nového!
Detoxikační kapustová polévka
Na téhle polévce si pochutnají nejen vegani. Tato detoxikační polévka s kapustou nejen skvěle chutná, ale je také velice jednoduchá a rychlá.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 šálků kapusty
- 4 šálky květáku
- 1 brambora
- šťáva z jednoho citronu
- 3 šálky zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Postup
- Cibuli, kapustu, brambory i květák nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
- Do hrnce nalijeme olej a zahřejeme.
- Až se olej dostatečně rozpálí tak přidáme veškerou zeleninu a krátce orestujeme.
- Restovanou zeleninu zalijeme vývarem a vaříme asi 8 minut dokud brambory nezměknou.
- Jakmile je veškerá zelenina uvařená tak můžeme celý obsah hrnce přelít do mixéru a nebo můžeme polévku rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Hotovou polévku dochutíme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, solí a pepřem.

Polévka z kapusty s mrkví a sýrem
Do této kapustové polévky se zamilujete. Je to perfektní svačina nejen v chladné zimní dny kdy vás skvěle zahřeje.
Ingredience
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 800g mrkve
- 5 šálků vývaru
- 2 šálky kapusty
- 1 šálek strouhaného sýra (výborný je třeba čedar)
- sůl, pepř
Postup
- Mrkve očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Ve velkém hrnci si rozpálíme olej, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a mrkev. Zeleninu orestujeme asi 5 minut a přidáme sůl a pepř.
- Přilijeme vývar,zmírníme plamen a vaříme dokud mrkve nebudou měkké, a to asi 25 minut
- Jakmile jsou mrkve měkké tak polévku rozmixujeme. Můžeme ji přelít do mixéru a nebo můžeme použít tyčový mixér.
- Do rozmixované polévky přidáme kapustu a nastrouhaný sýr a vaříme na mírném plameni dokud se sýr nerozpustí a kapusta nezměkne.
- Před podáváním polévku posypeme sýrem. Tato kaputová polévka je výborná s chlebem.

TIP: Pokud máte rádi sýr tak doporučujeme vyzkoušet některý z těchto výborných receptů na sýrové polévky.
Polévka s kapustou a klobásou
Tento rychlý recept na polévku skvěle chutná, ale budete ho mít na stole během patnácti minut.
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 klobása
- 4 šálky kapusty
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička sladké uzené papriky
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky a klobásu na kolečka.
- Ve středně velkém hrnci rozpálíme olej a přidáme cibuli a krátce na to i klobásu. Za stálého míchání restujeme dvě minuty.
- Přidáme papriku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a orestujeme asi půl minuty až se nám koření rozvoní.
- Přidáme scezené fazole a kapustu nakrájenou na kostičky a zalijeme vývarem.
- Vaříme dokud nám kapusta nezměkne, a to asi 5-7 minut. Polévku ihned podáváme.

Objevte podobné tipy
Italská kapustová polévka
Tato výborná polévka má původ v Itálii a jsme si jistí že si ji oblíbíte i vy. Polévka je veganská, bezlepková a navíc plná chutí a velmi vydatná.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule
- 4 šálky kapusty
- 2 středně velké mrkve
- 2 šálky hub
- 2 stroužku česneku
- 6 šálků vývaru
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 balení gnocchi
- 1 lžička italských bylinek
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci rozpálíme olej.
- Přidáme cibuli, mrkve a opékáme asi tři minuty. Poté přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek a mícháme další 4 minuty.
- Přidáme sůl, pepř, bylinky a zalijeme vývarem.
- Jakmile se nám polévka začne vařit tak přidáme plechovku rajčat a nakrájenou kapustu a vaříme dokud nám veškerá zelenina nezměkne.
- Mezitím si na pánvi rozpálíme trochu oleje a opékáme gnocchi dokud nebudou mít zlatavou barvu. Takto připravené gnocchi přidáme do hotové polévky těsně před podáváním. Gnocchi můžete koupit hotové a nebo si můžete připravit vlastní z brambor.

Kuřecí polévka s kapustou
Pokud máte rádi v polévce kuřecí maso tak je tento recept na chutnou a zdravou polévku přímo pro vás.
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule
- 1 kuřecí prso bez kosti
- 1 velká mrkev
- 4 šálku kapusty
- 4 šálky vývaru
- kousek zázvoru
- ¼ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého čili
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a kuřecí prsa a mrkev nakrájíme na kostičky.
- V hrnci si rozpálíme olej, přidáme cibuli a restujeme dokud nám cibule zesklovatí.
- Přidáme kuřecí prsa a orestujeme asi tři minuty až se nám maso zatáhne.
- Zázvor oloupeme a nastrouháme a spolu s mrkví a kořením ho přidáme do hrnce.
- Přidáme vývar a vaříme na mírném plamenu dokud nám kuře a zelenina nezměknou.
- Nakonec přidáme nakrájenou kapustu a vaříme už asi jen asi 3 minuty aby nám kapusta změkla.

Proč jíst kapustové polévky?
- Kapusta obsahuje spoustu vitamínů a minerálů
- Obsahuje jen velice málo tuku, ale velká část tuku v kapustě obsahuje zdraví prospěšné omega3 mastné kyseliny
- Je výborná pokud si hlídáte váhu, obsahuje totiž jen velmi málo kalorií
- V kapustě je vysoký obsah vlákniny
- Kapusta je bohatá na vitamín A, K, C a B6
- V kapustě také najdeme spoustu magnézia, draslíku a vápníku
- Obsahuje vysoké množství antioxidantů
- Kapusta pomáhá snižovat cholesterol a také snižuje riziko infarktu
Skvělým způsobem jak kapustu zpracovat jsou právě kapustové polévky. Kterou z těchto výborných polévek vyzkoušíte jako první? Nezapomeňte nám napsat který z receptů vás ohromil nejvíce.