Chcete si připravit něco lehkého a dietního, ale dochází vám nápady?
Pak vyzkoušejte naše recepty na kapustové závitky v několika různých variantách.
Je libo rolky s rýží, krůtím masem nebo dokonce krevetami?
Výběr je na vás.
Dobrou chuť!
Pečené závitky z kapusty plněné rýží a klobásou
Lahodné pečené kapustové rolky plněné rýží a italskou klobásou jsou skvělou večeří či příjemným předkrmem, který vám zachutná, i když nejste zrovna fanoušci kapusty.
Ingredience:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/3 šálku cibule, najemno nakrájené
- 1/2 lžičky soli
- 230 g italské klobásy
- 3/4 šálku vařené rýže
- 2 svazky kapustových listů
Postup
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni a restujte česnek, cibuli a 1/4 lžičky soli, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Do směsi přidejte vařenou rýži a 1/4 lžičky soli.
- Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Odložte pánev stranou.
- Mezitím naplňte velký hrnec vodou a přiveďte k varu.
- Naplňte velkou misku ledovou vodou.
- Po dávkách blanšírujte kapustu.
- Část kapustových listů blanšírujte 1 a ½ minuty, poté je ihned vložte do ledové vody, aby vychladly, přibližně na 1 až 2 minuty.
- Pokračujte v tomto postupu, dokud nebude všechna kapusta blanšírovaná a ochlazená.
- Každý list kapusty složte na polovinu stonkem směrem ven.
- Otočte list tak, aby tlustý stonek směřoval k vám.
- Nařízněte nožem list od jeho základny k části cca 5 cm od konce.
- Oddělte list od stonku.
- Měl by vám zůstat velký list s chybějícím kusem ve tvaru V.
- Na spodní část listu (na základnu písmene „V“) položte malou lžíci rýže a klobásy.
- Zarolujte list přes směs, složte strany listu po stranách listu a upravte závitek tak, aby byla směs plně zakrytá kapustovým listem.
- Plněné kapustové závitky položte švem dolů do zapékací mísy vhodné do trouby.
- Pečte 18-20 minut.
- Podávejte teplé.

Vyzkoušejte také naše recepty na kapustové karbanátky! Jsou poměrně rychle hotové, zdravé a chutné. Připravili jsme si pro vás hned více variant, ať máte z čeho vybírat. V článku naleznete varianty masové i bezmasé.
Kapustové rolky plněné bulgurem
Vychutnejte si zdravou kombinaci zeleniny a obilovin v tomto lahodném receptu. Je přímo dokonalý zážitek jíst tyto závitky rukama a namáčet je do lahodného tzatziki dipu. Užijte si ho!
Ingredience:
- ½ šálku bulguru
- 4 polévkové lžíce + 1 lžička olivového oleje
- ½ hrnku najemno nakrájené cibule
- ¼ šálku najemno nakrájené červené papriky
- 1 jarní cibulka, nasekaná
- 1/4 šálku sušených rajčat
- 1 malé rajče, nastrouhané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- šťáva z půlky citronu
- 1/2 čajové lžičky + navíc mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 čajové lžičky sladké papriky
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky sušené bazalky
- 1 čajová lžička + navíc sušeného kopru
- 10 – 15 listů černé kapusty (asi 1-2 svazky)
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/4 okurky, nastrouhané
Postup
- Do pánve na středně vysokém plameni přidejte 2 lžíce olivového oleje, cibuli a červenou papriku.
- Restujte 2 minuty.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, promíchejte a vařte další minutu.
- Přidejte bulgur a vařte další minutu.
- Přidejte 1 šálek vody a promíchejte.
- Směs přiveďte k varu a poté snížte plamen.
- Dochuťte solí, pepřem a paprikou.
- Přiklopte pokličkou a vařte 10–15 minut, nebo dokud se voda nevsákne a bulgur neuvaří.
- Odložte stranou vychladnout.
- V samostatném hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte kapustu a sušená rajčata.
- Duste asi 20 minut.
- Kapusta i sušená rajčata změknou.
- Odstraňte z tepla a sceďte.
- Opláchněte studenou vodou.
- Když směs bulguru vychladne, vmíchejte zbývající 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíci rajčatového protlaku, citronovou šťávu, nasekanou jarní cibulku, 1 nasekaný stroužek česneku, kopr, oregano, bazalku a rajčata.
- Uvařená sušená rajčata nakrájejte nadrobno a přidejte je do bulguru.
- Směs bulguru míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
- Ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte.
- Rozložte každý list kapusty tak, aby jeho vnitřní okraj směřoval nahoru.
- Vezměte 1-2 polévkové lžíce bulgurové směsi a položte ji na spodní konec dlouhého listu kapusty.
- Zarolujte list přes směs a utvořte závitek.
- Sklopte strany závitku dovnitř a rolujte, dokud nedosáhnete konce.
- Pokračujte se zbývajícími listy.
- Na jogurtovou omáčku smíchejte jogurt, okurku, zbývající 1 nasekaný stroužek česneku, trochu soli a kopru a 1 lžičku olivového oleje.
- Podávejte spolu s kapustovými rolkami.

Objevte podobné tipy
Kapustové závitky s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Kapusta v kombinaci s mletým hovězím masem, rýží a několika druhy sýra je naprosto božská! A když si k tomu ještě přidáte domácí rajčatovou omáčku s čerstvým tymiánem, rázem máte na stole skvělý víkendový oběd, který si všichni zamilují.
Ingredience:
Na závitky:
- 230 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce na kostičky nakrájené červené cibule
- 1 lžička lisovaného česneku
- olej k restování
- 2 šálky předvařené rýže
- 1/2 šálku ricotty nebo měkkého krémového sýra
- 1 šálek strouhané mozzarelly
- 1/4 šálku jemně strouhaného parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
- 10 velkých kapustových listů, blanšírovaných 2–3 minuty ve vroucí vodě
- 2 šálky domácí rajčatové omáčky (viz recept níže)
Na rajčatovou omáčku:
- 2 středně velká rajčata, překrojená na polovinu
- 2 šálky cherry rajčat
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mletého česneku
- 1/2 citronu, pouze šťáva
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 čajové lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušené cibule
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Velký hrnec vody přiveďte k varu a mezitím si připravte rajčatovou omáčku.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku ve vysokorychlostním mixéru.
- Ochutnejte a dochuťte dle chuti (více citronu, olivového oleje, koření…).
- Na střední pánvi rozehřejte olej a cibuli restujte 4 minuty, přidejte česnek a restujte 1 minutu.
- Přidejte mleté hovězí maso a restujte, dokud nebude propečené.
- Sundejte ze sporáku a sceďte přebytečný olej.
- Přidejte kapustové listy do vroucí vody a blanšírujte asi 4 minuty.
- V malé misce smíchejte 1 šálek vařené rýže, sýr, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte.
- Smíchejte směs masa/cibule/česneku se směsí rýže/sýra.
- Vezměte zapékací mísu a na dno nádoby rozprostřete zbylou rýži.
- Vezměte kapustový list, vyřezejte odolnou část žíly a přidejte směs masa a rýže.
- Srolujte a zarovnejte rolky vedle sebe.
- Množství, které přidáte do listu, se bude lišit podle velikosti listu a počtu listů, se kterými pracujete.
- Závitky zalijte 2 šálky rajčatové omáčky a pečte 20–25 minut.
- Vyjměte z trouby a podávejte.

Recepty na kapustové polévky mohou být vegeriánské, veganské a nebo s masem či s uzeninou.
My vám ukážeme ty nejlepší z nich ve všech variantách a vybere si opravu každý. Načerpejte inspiraci a vyzkoušejte něco nového!
Kapustovo-krevetové rolky
Vyzkoušejte tyto luxusní závitky z listů černé kapusty plněné krevetami, zeleninou, nudlemi a delikátní zálivkou. Geniální předkrm či pohoštění na party!
Ingredience:
- 60 g suchých vlasových nudlí ze škrobu fazolí mungo
- ½ šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 polévková lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
- 1 lžička opečeného sezamového oleje
- 1 čajová lžička sójové omáčky
- ¾ šálku strouhané mrkve
- 4 ředkvičky, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce nakrájené jarní cibulky
- 340 g vařených krevet, rozpůlených podélně
- 12 velkých listů černé kapusty
Postup
- Ve velké míse smíchejte nudle a tolik vroucí vody, aby byly ponořené.
- Nechte stát 7 minut.
- Nastříhejte nudle na několika místech nůžkami.
- Přimíchejte mražené boby edamame a nechte ještě 3 minuty odstát.
- Sceďte.
- Propláchněte studenou vodou a vraťte do mísy.
- Na dresink v míse promíchejte limetkovou šťávu, omáčku hoisin, strouhaný zázvor, nasekané lístky máty, opečený sezamový olej a sójovou omáčku.
- K nudlím a edamame přidejte mrkev, ředkvičky a jarní cibulku.
- Vmíchejte dresink.
- Přidejte krevety a lehce promíchejte.
- Zakryjte a nechte vychladnout alespoň 30 minut.
- Lžící nandejte asi ¼ šálku směsi do každého listu kapusty a srolujte.

Italské závitky z kapusty s krůtím masem
Kořeněné mleté krůtí maso zabalené do listů černé kapusty je skvělý způsob, jak zkombinovat zeleninu bohatou na živiny s bílkovinou, která je vylepšena italským kořením. Blanšírujte, rolujte a vařte!
Ingredience:
- 6–7 velkých listů černé kapusty
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 a 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 čajová lžička citronové šťávy + více podle potřeby
Postup
- Ze zhruba 6–7 velkých listů černé kapusty odřízněte tlustý stonek, přičemž horní polovinu nechte neporušenou.
- Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, poté jeden po druhém ponořte každý list kapusty do vody na 10–12 sekund a potom rychle přeneste do misky s ledovou vodou (namočte na dalších 10–12 sekund).
- Každý list položte na velký ručník a osušte.
- Sušené bylinky smíchejte s mletým krůtím, naberte zhruba 1/4 až 1/3 šálku krůtí směsi a umístěte do blízkosti horní části listu kapusty.
- Sklopte list kolem horní části náplně, poté list pomalu otočte kolem náplně, zasuňte strany a pořádně zarolujte.
- Jakmile máte závitky připravené, rozehřejte 2 lžičky olivového oleje na velké pánvi na středním plameni a vložte závitky na pánev.
- Zakryjte pánev pokličkou a vařte čtyři minuty.
- Poté sejměte pokličku, pomocí kuchyňských kleští jemně otočte závitky a snižte teplotu na střední/nízkou.
- Vařte dalších 8 minut.
- Zalijte závitky citronovou šťávou a poté vyjměte z pánve.
- Podávejte ihned nebo nechte vychladnout.
- Když jste připraveni servírovat, nakrájejte závitky ostrým nožem na třetiny nebo na čtvrtiny.
- Pokud chcete, zakapejte ještě trochou citrónové šťávy.

Máme pro vás také nejlepší recepty na kapustové lahůdky aneb co vše se dá z této zdravé zeleniny připravit. Vyzkoušejte je všechny!
A jak kapustové závitky chutnaly vám? Napište nám do komentářů!