Recepty na závitky z kapusty 5x jinak jako netradiční pohoštění nebo lehká večeře. Inspirujte se!

Chcete si připravit něco lehkého a dietního, ale dochází vám nápady?

Pak vyzkoušejte naše recepty na kapustové závitky v několika různých variantách.

Je libo rolky s rýží, krůtím masem nebo dokonce krevetami?

Výběr je na vás.

Dobrou chuť!

Pečené závitky z kapusty plněné rýží a klobásou

Lahodné pečené kapustové rolky plněné rýží a italskou klobásou jsou skvělou večeří či příjemným předkrmem, který vám zachutná, i když nejste zrovna fanoušci kapusty.

Ingredience:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/3 šálku cibule, najemno nakrájené
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g italské klobásy
  • 3/4 šálku vařené rýže
  • 2 svazky kapustových listů

Postup       

  1. Rozehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni a restujte česnek, cibuli a 1/4 lžičky soli, dokud nezměknou, asi 5 minut.
  3. Do směsi přidejte vařenou rýži a 1/4 lžičky soli.
  4. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  5. Odložte pánev stranou.
  6. Mezitím naplňte velký hrnec vodou a přiveďte k varu.
  7. Naplňte velkou misku ledovou vodou.
  8. Po dávkách blanšírujte kapustu.
  9. Část kapustových listů blanšírujte 1 a ½ minuty, poté je ihned vložte do ledové vody, aby vychladly, přibližně na 1 až 2 minuty.
  10. Pokračujte v tomto postupu, dokud nebude všechna kapusta blanšírovaná a ochlazená.   
  11. Každý list kapusty složte na polovinu stonkem směrem ven.
  12. Otočte list tak, aby tlustý stonek směřoval k vám.
  13. Nařízněte nožem list od jeho základny k části cca 5 cm od konce.
  14. Oddělte list od stonku.
  15. Měl by vám zůstat velký list s chybějícím kusem ve tvaru V.
  16. Na spodní část listu (na základnu písmene „V“) položte malou lžíci rýže a klobásy.
  17. Zarolujte list přes směs, složte strany listu po stranách listu a upravte závitek tak, aby byla směs plně zakrytá kapustovým listem.
  18. Plněné kapustové závitky položte švem dolů do zapékací mísy vhodné do trouby.
  19. Pečte 18-20 minut.
  20. Podávejte teplé.
Pečené kapustové rolky plněné rýží a italskou klobásou servírované v pekáči.
www.apleasantlittlekitchen.com

Vyzkoušejte také naše recepty na kapustové karbanátky! Jsou poměrně rychle hotové, zdravé a chutné. Připravili jsme si pro vás hned více variant, ať máte z čeho vybírat. V článku naleznete varianty masové i bezmasé. 

Kapustové rolky plněné bulgurem

Vychutnejte si zdravou kombinaci zeleniny a obilovin v tomto lahodném receptu. Je přímo dokonalý zážitek jíst tyto závitky rukama a namáčet je do lahodného tzatziki dipu. Užijte si ho!

Ingredience:

  • ½ šálku bulguru
  • 4 polévkové lžíce + 1 lžička olivového oleje
  • ½ hrnku najemno nakrájené cibule
  • ¼ šálku najemno nakrájené červené papriky
  • 1 jarní cibulka, nasekaná
  • 1/4 šálku sušených rajčat
  • 1 malé rajče, nastrouhané
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z půlky citronu
  • 1/2 čajové lžičky + navíc mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 čajové lžičky sladké papriky
  • ½ čajové lžičky sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky sušené bazalky
  • 1 čajová lžička + navíc sušeného kopru
  • 10 – 15 listů černé kapusty (asi 1-2 svazky)
  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 1/4 okurky, nastrouhané

Postup       

  1. Do pánve na středně vysokém plameni přidejte 2 lžíce olivového oleje, cibuli a červenou papriku.
  2. Restujte 2 minuty.
  3. Přidejte 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, promíchejte a vařte další minutu.
  4. Přidejte bulgur a vařte další minutu.
  5. Přidejte 1 šálek vody a promíchejte.
  6. Směs přiveďte k varu a poté snížte plamen.
  7. Dochuťte solí, pepřem a paprikou.
  8. Přiklopte pokličkou a vařte 10–15 minut, nebo dokud se voda nevsákne a bulgur neuvaří.
  9. Odložte stranou vychladnout.
  10. V samostatném hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte kapustu a sušená rajčata.
  11. Duste asi 20 minut.
  12. Kapusta i sušená rajčata změknou.
  13. Odstraňte z tepla a sceďte.
  14. Opláchněte studenou vodou.
  15. Když směs bulguru vychladne, vmíchejte zbývající 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíci rajčatového protlaku, citronovou šťávu, nasekanou jarní cibulku, 1 nasekaný stroužek česneku, kopr, oregano, bazalku a rajčata.
  16. Uvařená sušená rajčata nakrájejte nadrobno a přidejte je do bulguru.
  17. Směs bulguru míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
  18. Ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte.
  19. Rozložte každý list kapusty tak, aby jeho vnitřní okraj směřoval nahoru.
  20. Vezměte 1-2 polévkové lžíce bulgurové směsi a položte ji na spodní konec dlouhého listu kapusty.
  21. Zarolujte list přes směs a utvořte závitek.
  22. Sklopte strany závitku dovnitř a rolujte, dokud nedosáhnete konce.
  23. Pokračujte se zbývajícími listy.
  24. Na jogurtovou omáčku smíchejte jogurt, okurku, zbývající 1 nasekaný stroužek česneku, trochu soli a kopru a 1 lžičku olivového oleje.
  25.  Podávejte spolu s kapustovými rolkami.
Závitky z kapusty plněné bulgurem servírované na talíři, zalité jogurtovým dipem.
www.glowkitchen.com

Kapustové závitky s mletým masem a rajčatovou omáčkou

Kapusta v kombinaci s mletým hovězím masem, rýží a několika druhy sýra je naprosto božská! A když si k tomu ještě přidáte domácí rajčatovou omáčku s čerstvým tymiánem, rázem máte na stole skvělý víkendový oběd, který si všichni zamilují.

Ingredience:

Na závitky:

  • 230 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce na kostičky nakrájené červené cibule
  • 1 lžička lisovaného česneku
  • olej k restování
  • 2 šálky předvařené rýže
  • 1/2 šálku ricotty nebo měkkého krémového sýra
  • 1 šálek strouhané mozzarelly
  • 1/4 šálku jemně strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 10 velkých kapustových listů, blanšírovaných 2–3 minuty ve vroucí vodě
  • 2 šálky domácí rajčatové omáčky (viz recept níže)

Na rajčatovou omáčku:

  • 2 středně velká rajčata, překrojená na polovinu
  • 2 šálky cherry rajčat
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1/2 citronu, pouze šťáva
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 čajové lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  2. Velký hrnec vody přiveďte k varu a mezitím si připravte rajčatovou omáčku.
  3. Smíchejte všechny ingredience na omáčku ve vysokorychlostním mixéru.
  4. Ochutnejte a dochuťte dle chuti (více citronu, olivového oleje, koření…).
  5. Na střední pánvi rozehřejte olej a cibuli restujte 4 minuty, přidejte česnek a restujte 1 minutu.
  6. Přidejte mleté ​​hovězí maso a restujte, dokud nebude propečené.
  7. Sundejte ze sporáku a sceďte přebytečný olej.
  8. Přidejte kapustové listy do vroucí vody a blanšírujte asi 4 minuty.
  9. V malé misce smíchejte 1 šálek vařené rýže, sýr, sůl a pepř.
  10. Dobře promíchejte.
  11. Smíchejte směs masa/cibule/česneku se směsí rýže/sýra.
  12. Vezměte zapékací mísu a na dno nádoby rozprostřete zbylou rýži.
  13. Vezměte kapustový list, vyřezejte odolnou část žíly a přidejte směs masa a rýže.
  14. Srolujte a zarovnejte rolky vedle sebe.
  15. Množství, které přidáte do listu, se bude lišit podle velikosti listu a počtu listů, se kterými pracujete.
  16. Závitky zalijte 2 šálky rajčatové omáčky a pečte 20–25 minut.
  17. Vyjměte z trouby a podávejte.
Kapustové rolky s mletým masem a sýrem servírované v pekáčku.
www.simply-gourmet.com

Recepty na kapustové polévky mohou být vegeriánské, veganské a nebo s masem či s uzeninou.
My vám ukážeme ty nejlepší z nich ve všech variantách a vybere si opravu každý. Načerpejte inspiraci a vyzkoušejte něco nového!

Kapustovo-krevetové rolky

Vyzkoušejte tyto luxusní závitky z listů černé kapusty plněné krevetami, zeleninou, nudlemi a delikátní zálivkou. Geniální předkrm či pohoštění na party!

Ingredience:

  • 60 g suchých vlasových nudlí ze škrobu fazolí mungo
  • ½ šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 polévková lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • ¾ šálku strouhané mrkve
  • 4 ředkvičky, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce nakrájené jarní cibulky
  • 340 g vařených krevet, rozpůlených podélně
  • 12 velkých listů černé kapusty

Postup       

  1. Ve velké míse smíchejte nudle a tolik vroucí vody, aby byly ponořené.
  2. Nechte stát 7 minut.
  3. Nastříhejte nudle na několika místech nůžkami.
  4. Přimíchejte mražené boby edamame a nechte ještě 3 minuty odstát.
  5. Sceďte.
  6. Propláchněte studenou vodou a vraťte do mísy.
  7. Na dresink v míse promíchejte limetkovou šťávu, omáčku hoisin, strouhaný zázvor, nasekané lístky máty, opečený sezamový olej a sójovou omáčku.
  8. K nudlím a edamame přidejte mrkev, ředkvičky a jarní cibulku.
  9. Vmíchejte dresink.
  10. Přidejte krevety a lehce promíchejte.
  11. Zakryjte a nechte vychladnout alespoň 30 minut.
  12. Lžící nandejte asi ¼ šálku směsi do každého listu kapusty a srolujte.
Listy kapusty, na kterých je servírovaná směs z krevet a nudlí.
www.bhg.com

Italské závitky z kapusty s krůtím masem

Kořeněné mleté krůtí maso zabalené do listů černé kapusty je skvělý způsob, jak zkombinovat zeleninu bohatou na živiny s bílkovinou, která je vylepšena italským kořením. Blanšírujte, rolujte a vařte!

Ingredience:

  • 6–7 velkých listů černé kapusty
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 a 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 čajová lžička citronové šťávy + více podle potřeby

Postup       

  1. Ze zhruba 6–7 velkých listů černé kapusty odřízněte tlustý stonek, přičemž horní polovinu nechte neporušenou.
  2. Přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci, poté jeden po druhém ponořte každý list kapusty do vody na 10–12 sekund a potom rychle přeneste do misky s ledovou vodou (namočte na dalších 10–12 sekund).
  3. Každý list položte na velký ručník a osušte.
  4. Sušené bylinky smíchejte s mletým krůtím, naberte zhruba 1/4 až 1/3 šálku krůtí směsi a umístěte do blízkosti horní části listu kapusty.
  5. Sklopte list kolem horní části náplně, poté list pomalu otočte kolem náplně, zasuňte strany a pořádně zarolujte.
  6. Jakmile máte závitky připravené, rozehřejte 2 lžičky olivového oleje na velké pánvi na středním plameni a vložte závitky na pánev.
  7. Zakryjte pánev pokličkou a vařte čtyři minuty.
  8. Poté sejměte pokličku, pomocí kuchyňských kleští jemně otočte závitky a snižte teplotu na střední/nízkou.
  9. Vařte dalších 8 minut.
  10. Zalijte závitky citronovou šťávou a poté vyjměte z pánve.   
  11. Podávejte ihned nebo nechte vychladnout.
  12. Když jste připraveni servírovat, nakrájejte závitky ostrým nožem na třetiny nebo na čtvrtiny.
  13. Pokud chcete, zakapejte ještě trochou citrónové šťávy.
Italské kapustové rolky plněné krůtím masem servírované na talíři.
www.physicalkitchness.com

Máme pro vás také nejlepší recepty na kapustové lahůdky aneb co vše se dá z této zdravé zeleniny připravit. Vyzkoušejte je všechny!

A jak kapustové závitky chutnaly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X