Cukroví z karamelu je sladká dobrota, které zachutná každému

Pokud patříte mezi milovníky karamelu, zřejmě si nenecháte o Vánocích odpustit ani karamelové cukroví. 

Víte, jak upéct vánoční cukroví s karamelem, aby nebylo tvrdé jako kámen? 

Stačí se držet následujících receptů a vykouzlíte vánoční cukroví s karamelovým krémem, například jím můžete naplnit linecké.

Upečte si první linecká kolečka podle těchto receptů, a potom do nich dejte karamelový krém. 

Chcete při pečení používat také karamelové salko, protože vám chutná? 

Žádný problém.

Brownie ze slaného karamelu

Chutná vám brownie? Jedná se o moučník, jenž k nám přišel až ze Spojených států.

Používá se třené těsto s moukou a kakaem.

Obohaťte moučník ještě o karamel a vznikne vám oblíbené karamelové vánoční cukroví.

INGREDIENCE NA BROWNIE

  • 3/4 kostky másla
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli

INGREDIENCE NA KARAMEL

  • 1 hrnek cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 lžíce másla
  • 1/4 hrnku smetany
  • mořská sůl

POSTUP NA BROWNIE

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte si menší plech čtvercového tvaru pečicím papírem.
  2. V pánvi si na mírném ohni rozpusťte máslo.
  3. Smíchejte si v misce rozpuštěné máslo, kakaový prášek a cukr. Postupně do této směsi přimíchejte vejce a vanilkový extrakt.
  4. V další misce smíchejte mouku se solí a přidejte kakaovou smě s cukrem, vejcem a vanilkovým extraktem.
  5. Těsto dejte na plech a pečte v předehřáté troubě zhruba 35 až 40 minut. Potom nechejte brownie vychladnout.

POSTUP NA KARAMEL

  1. Do malého hrnce dejte cukr a vodu. Vařte cukr na mírném ohni a míchejte ho dřevěnou vařečkou. Směs za stálého míchání přiveďte k varu. Potom zvyšte teplotu, přestaňte míchat a vařte směs do té doby, než nebude zlatá.
  2. Hrnec odstavte a zamíchejte do směsi máslo a smetanu. Směs bude trochu prskat, tak si dejte pozor.
  3. Potom nechejte karamel vychladnout. Jakmile začne houstnout, polijte jím vychlazené brownie.
  4. Posypte brownie mořskou solí a nechejte moučník alespoň 20 minut odstát, než ho začnete krájet. 
karamelové brownies
Zdroj: delish.com

Brioškový chléb s bourbonovo-karamelovou polevou

Přemýšlíte nad tím, co si uděláte na Štědrý den za snídani?

Co takhle vyzkoušet brioškový chléb a ozdobit ho bourbonovo-karamelovou polevou?

Sice se nejedná o tradiční karamelové cukroví, ale nemusíte se každý rok držet svých tradic.

Pokud se bojíte, že vaše ratolesti by tento dezert nechtěly jíst, můžete jim připravit podle tohoto receptu klasickou vánoční štolu.

INGREDIENCE NA CHLÉB

  • 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku krystalového cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 6 hrnků na kousky nakrájených briošek (seženete je například v Makru)

INGREDIENCE NA KARAMEL

  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/4 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 4 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kousky
  • 1 hrnek smetany
  • 2 lžíce bourbonu
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Připravte si první těsto na chleba. Použijte pečicí formu o průměru 20 centimetrů (v případě hranaté formy 20×20 centimetrů).
  2. V misce rozšlehejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt, cukr a sůl. Rozšlehejte zvlášť vejce a přidejte je do misky. Poté přidejte nakrájené briošky a nechejte 30 minut odstát.
  3. Předehřejte si zatím troubu na 180 °C.
  4. Těsto dejte do formy na pečení a dejte péct na zhruba 30 až 40 minut.
  5. Připravte si mezitím bourbon-karamelovou polevu. V hrnci smíchejte cukr, citronovou šťávu a 1/4 hrnku vody. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání dřevěnou vařečkou ji vařte, dokud cukr nezhustne a neztmavne. To bude trvat zhruba 10 až 14 minut.
  6. Hrnec odstavte a vmíchejte do něj máslo, přidejte opatrně smetanu, bourbon a vanilkový extrakt. Potom karamel míchejte, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
  7. Potom dejte hrnec zpět na mírný oheň a vařte zhruba 10 minut, dokud není karamel dostatečně hustý.
  8. Hrnec dejte bokem, nechejte vychladnout, a potom jím ozdobte upečený brioškový chléb. 
brioškový chléb s karamelem je výbornou pochoutkou
Zdroj: goodhousekeeping.com

Karamelové cukroví s náplní

Chutná vám křehké cukroví? Chcete, aby se vám rozpustilo na jazyku?

Připravte si lahodné vánoční cukroví karamelové s náplní.

INGREDIENCE NA CUKROVÍ

  • 1 a 1/2 hrnku nesoleného másla pokojové teploty
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky

INGREDIENCE NA KARAMELOVOU NÁPLŇ

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 150 g másla pokojové teploty
  • voda

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vyložte si plech pečicím papírem.
  2. V misce smíchejte máslo, cukr, vanilkový extrakt a sůl. Ingredience rozmixujte za pomoci elektrického mixéru, dokud nebude směs nadýchaná a lehká.
  3. Snižte výkon mixéru na minimum a přidávejte postupně mouku. Jakmile se suroviny spojí, mixér vypněte, aby se těsto „nepřemíchalo“.
  4. Rozválejte si těsto na pláty tlusté zhruba 3 milimetry. Vyřežte z něj kolečka.
  5. Kolečka dejte na plech a dejte je péct na zhruba 10 až 12 minut do trouby.
  6. Potom si připravte karamelový krém na vánoční cukroví.  
  7. Plechovku salka dejte do hrnce s vroucí vodou a nechejte ji vařit zhruba 1,5 až 2 hodiny.
  8. Poté nechejte plechovku vychladnout.
  9. Pohlídejte si, aby bylo zkaramelizované mléko ještě vlažné a vmíchejte do něj máslo pokojové teploty. Karamel dokonale promíchejte a potom ho použijte jako náplň mezi upečená kolečka.
  10. Cukroví z karamelového salka si můžete upéct klidně i během roku. Je to jednoduché a rychlé. 
vánoční cukroví slepované karamelem
Zdroj: aspicyperspective.com

Důlkové koláčky s karamelem

Důlkové cukroví je o Vánocích velice oblíbené. Použít se dá klidně jeden a ten samý recept na koláčky, jen náplně můžete měnit.

Vyzkoušejte důlkové koláčky s karamelem. Nemusíte používat karamelové salko. Recepty máme i na karamel bez salka (viz níže).  

INGREDIENCE NA KOLÁČKY

  • 2/3 hrnku nesoleného máslo pokojové teploty
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 velká vejce (použijete pouze žloutky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky hladké mouky

INGREDIENCE NA KARAMEL

  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku nesoleného másla
  • 2 polévkové lžíce smetany ke šlehání

POSTUP

  1. Smíchejte 2/3 hrnku másla, cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Rozmixujte ingredience tak, aby se dokonale spojily.
  2. Přidejte mouku a mixujte suroviny tak, aby vzniklo těsto. Potom ho dejte na 1 hodinu vychladnout do lednice, aby ztuhlo.
  3. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  4. Z těsta dělejte kuličky a za pomocí druhého konce vařečky do nich udělejte důlek.
  5. Důlkové koláčky potom pečte zhruba 7 až 10 minut.
  6. Smíchejte si hnědý cukr a máslo v malém hrnci. Vařte směs na mírném ohni za stálého míchání, dokud ji nepřivedete k varu.
  7. Jakmile karamel přivedete k varu, ještě ho minutu míchejte.
  8. Hrnec následně odstavte a zamíchejte do karamelu šlehačku.
  9. Jakmile karamel trochu ochladne, dávejte ho do důlkových koláčků. 
koláčky s důlkem s karamelovou náplní
Zdroj: landolakes.com

Křehké karamelové rohlíčky

A máme tu další oblíbené vánoční cukroví. Karamelové rohlíčky jsou v podstatě obměnou vanilkových rohlíčků.

Karamelové rohlíčky patří mezi vánoční cukroví z karamelového salka.

Jestliže si chcete připravit i tradiční vanilkové rohlíčky, postupujte podle našeho receptu.

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 55 g moučkového cukru
  • 110 g másla pokojové teploty
  • 110 g namletých ořechů
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce (použijete žloutky)
  • citronová kůra

INGREDIENCE NA KARAMEL

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 1 celá kostka másla
  • čokoládová poleva

POSTUP

  1. V misce smíchejte mouku, máslo pokojové teploty, moučkový cukr, ořechy, kakao, žloutky a citronovou kůru.
  2. Vypracujte těsto, které nechejte alespoň 30 minut v lednici.
  3. Z těsta vyválejte plát, z něhož potom vykrajujte rohlíčky. Jestliže nemáte formičky na rohlíčky, nevadí, je možné vykrajovat i kolečka či jiné tvary.
  4. Vyložte si plech pečicím papírem.
  5. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  6. Rohlíčky potom pečte tak, aby byly dozlatova.
  7. Mezitím si připravte karamelovou náplň. Karamelové salko vyšlehejte s máslem tak, aby vznikl hladký krém.
  8. Pomocí cukrářského sáčku krémem ozdobte rohlíčky.
  9. Po ztuhnutí je ještě namočte v čokoládové polevě. A máte karamelové vánoční cukroví s čokoládovou polevou. 
rohlíčky z karamelu rozplývající se na jazyku
Zdroj: pinterest.com

Jak správně připravit karamel?

První pokusy se vám nezdařily? Pokaždé vám karamel tak ztvrdl, že byl jako kámen?

Jestliže nechcete vyhazovat další karamel do koše, tak si důkladně přečtěte následující návod.

Karamel představuje nenahraditelnou složku celé řady cukrářských výrobků.

Vzniká postupným zahříváním na zhruba 170 °C.

Při přípravě karamelu buďte obezřetní, protože má tendenci stříkat. Ideální je obléct si tričko s dlouhým rukávem.

Pro přípravu karamelu vám postačí 500 gramů krystalového cukru a 120 gramů másla. Cukr s máslem dejte do hrnce se silnějším dnem, ale směs neustále míchejte, aby se nepřipálila. Jakmile se začnou objevovat hrudky, dejte plamen na menší a neustále karamel míchejte, dokud se hrudky nerozpustí.

Po dosažení vhodné konzistence zastavte tepelný proces a dejte karamel vychladnout. Tepelný proces se dá zastavit také tak, že do směsi ihned po uvaření přidáte máslo, a tím dosáhnete jemného karamelu.

Připravte si tedy vánoční domácí cukroví. Karamelové trubičky, rohlíčky, ale i důlkové koláčky zachutnají všem členům domácnosti.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.