Masový, zeleninový či houbový karbanátek – ty nejlepší recepty

Mleté maso má jednu velkou výhodu! Nebo možná dvě.

Jednak zpracujete i méně kvalitní masové odřezky a jednak je rychle uvařené.

Proto karbanátky patří k oblíbeným pokrmům, které mohou být díky použitým ingrediencím pokaždé jiné. Třeba i zeleninové.

Nechte se inspirovat našimi oblíbenými recepty na karbanátky, ze kterých si vybere opravdu každý.

Kapustové karbanátky

Kombinace mletého masa a kapusty je dokonalá.

INGREDIENCE

  • 400 g mletého masa
  • 400 g kapusty
  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • žemle
  • 7 lžic mléka
  • olej
  • strouhanka
  • mletý pepř
  • majoránka
  • polohrubá mouka

POSTUP

  1. Kapustu omyjeme a v osolené vodě uvaříme doměkka.
  2. Potom kapustu pomeleme nebo nasekáme na velmi drobné kousky.
  3. Do mísy dáme mleté maso a nasekanou kapustu.
  4. Doplníme žemlí namočenou v mléce.
  5. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou cibuli.
  6. Přidáme vejce a dle potřeby i strouhanku.
  7. Z masové směsi vytvarujeme karbanátky, které obalujeme v polohrubé mouce.
  8. Na pánvi rozehřejeme olej a v něm karbanátky pomalu usmažíme z obou stran.

Hotový recept na kapustové karbanátkyzdroj: pleasepasstherecipe.com

Karbanátky z mletého masa

Klasika, která nikdy nezklame, jsou karbanátky z mletého masa, které zná téměř každý.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 1 žemle
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • kmín
  • 2 vejce
  • strouhanka

POSTUP

  1. Mleté maso dáme do misky.
  2. Žemli namočíme v mléce a necháme nabobtnat.
  3. Žemli přidáme k mletému masu a zamícháme.
  4. Osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a kmínem.
  5. Přidáme 2 vejce a směs dobře promícháme.
  6. Pak z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.

Hotový recept na karbanátky z mletého masazdroj: divaindoors.wordpress.com

Květákové karbanátky

Karbanátky lze připravovat také ze zeleniny. Výborně se pro tento případ hodí i květák.

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • asi 100 g měkkého salámu
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
  2. Potom květák rozmačkáme.
  3. Květák dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, nakrájený salám.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Brokolicové karbanátky

Nemusíte brokolici? Zkuste ji v karbanátku a uvidíte, že vám budou chutnat.

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • 1 cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě ji uvaříme doměkka.
  2. Potom brokolici nasekáme nožem na drobné kousky, které dáme do misky.
  3. Přidáme utřený česnek, vejce, strouhanku.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme v polohrubé mouce.
  6. Karbanátky usmažíme na pánvičce na oleji dozlatova.

Hotový recept na brokolicové karbanátkyzdroj: foodandspice.blogspot.com

Cuketové karbanátky

Ideální zeleninou k přípravě karbanátek je také cuketa.

INGREDIENCE

  • 2 mladé cukety
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýru

POSTUP

  1. Mladou cuketu omyjeme, loupat ji ani nemusíme a nastrouháme ji.
  2. Cuketu dáme do misky, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, vejce.
  3. Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou a hmotu dobře propracujeme.
  4. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Hotový recept na cuketové karbanátkyzdroj: nomeatathlete.com

Rybí karbanátky

Máte-li rádi rybí maso, nemusíte bát se ho použít pro přípravu karbanátek.

INGREDIENCE

  • 300 g mražených rybích filet
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 vejce
  • polohrubá mouka
  • strouhanka
  • olej

POSTUP

  1. Rybí filé necháme rozmrazit a nasekáme ho na jemné kousky.
  2. Dáme do misky a přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř a majoránku.
  3. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v mouce.
  4. Karbanátky osmažíme na oleji z obou stran dozlatova.

Hotový recept na rybí karbanátkyzdroj: allrecipes.com

Houbové karbanátky

Donesli jste si z lesa košík hub a nevíte, co s nimi? Pak neváhejte a připravte si výborné houbové karbanátky.

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • olej

POSTUP

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli.
  2. Houby omyjeme a očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které přidáme k cibuli v kastrolu.
  3. Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou.
  4. Podusíme doměkka.
  5. Jak jsou houby měkké, zahustíme je strouhankou a tvarujeme karbanátky.
  6. Karbanátky obalíme v mouce a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

karbanátky receptyzdroj: snowwhite.com.mt

Pokud vám zachutnaly právě houbové karbanátky, zkuste některé ze tří receptů na houbové karbanátky na našem webu s recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.