Máte hlad a chcete si připravit něco rychlého?
Udělejte si smažené placky!
Patří k oblíbeným pokrmům a díky použitým ingrediencím mouhou být pokaždé jiné.
Nechte se inspirovat našimi oblíbenými recepty na zeleninové karbanátky, ze kterých si vybere opravdu každý.
Kapustové placky
Tyto karbanátky jsou velmi chutné a přitom strašně jednoduché na přípavu. Kapusta v této podobě je prostě dokonalá a vy si tak zcela jistě tento pokrm zamilujete.
INGREDIENCE
- 750 g kapusty
- 2 ks vajec plus 2 ks na obalování
- 50 g hladké mouky plus cca 200 g na obalování
- 150 g strouhanky plus 200 g na obalování
- sůl a pepř dle chuti
- česnek dle chuti
- olej
- trochu mléka
POSTUP
- Kapustu očistíme od seschlých listů, nakrájíme na čtvrtky, omyjeme pod tekoucí vodou a v horké vodě spaříme.
- Vyjmeme a necháme okapat.
- Vychladlou kapustu umeleme v mlýnku, přidáme vejce, mouku, strouhanku, sůl, drcený česnek, pepř a promícháme.
- Rukama formujeme karbanátky, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích smíchanými s trochou mléka a nakonec i ve strouhance.
- Smažíme na rozpáleném oleji.

Květákové placky
Květák je zdravá zelenina, která obsahuje antioxidanty a fytonutrienty, které chrání před rakovinou. Má také vysoký obsah vlákniny, takže zasytí a vy neztloustnete. Jak sami vidíte, je spoustu důvodů, proč vyzkoušet karbanátky zrovna z květáku, tak šup na ně!
INGREDIENCE
- 1 květák
- asi 100 g měkkého salámu
- 2 vejce
- strouhanka
- olej
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
- Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
- Potom květák rozmačkáme.
- Květák dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, nakrájený salám.
- Osolíme a opepříme.
- Tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Vyzkoušejte naše další recepty na květákové karbanátky v 6 různých obměnách.
Brokolicové placky
Jsou snadné na přípravu a pochutnají si na nich i ti, kteří brokolici nemají zrovna dvakrát v lásce. Vyzkoušejte karbanátky zase trochu jinak!
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 2 vejce
- strouhanka
- polohrubá mouka
- 1 cibule
- česnek
- olej
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě ji uvaříme doměkka.
- Potom brokolici nasekáme nožem na drobné kousky, které dáme do misky.
- Přidáme utřený česnek, vejce, strouhanku.
- Osolíme a opepříme.
- Z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme v polohrubé mouce.
- Karbanátky usmažíme na pánvičce na oleji dozlatova.

Nemáte brokolicových placek dost? Inspirujte se dalšími recepty na brokolicové karbanátky, které prostě musíte vyzkoušet.
Objevte podobné tipy
Cuketové placky se sýrem
Máte doma zbylou cuketu a už nevíte, jak ji využít? I z cukety se dají udělat perfektní karbanátky! Je navíc bohatá na antioxidanty, snižuje krevní cukr v těle a ještě se po ní netloustne.
INGREDIENCE
- 2 mladé cukety
- 2 vejce
- strouhanka
- česnek
- majoránka
- pepř
- sůl
- 100 g tvrdého sýru
POSTUP
- Mladou cuketu omyjeme, loupat ji ani nemusíme a nastrouháme ji.
- Cuketu dáme do misky, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, vejce.
- Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou a hmotu dobře propracujeme.
- Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Zamilovali jste si tyto karbanátky ze zeleniny? Připravte si i další recepty na cuketové placky.
Placky z červené řepy a sýru feta
Zdravé, rychlé a snadné karbanátky z červené řepy a fety jsou ideální na snídani, oběd, ale i jako výživná svačinka. Jsou opravdu chutné a na chuť jim přijdou i odpůrci řepy.
Ingredience
- 2 vejce
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1/2 šálku mléka
- 250 g vařené červené řepy, rozemleté v mixéru na hrubou strukturu (ne jemně rozemleté)
- 100 g feta sýru, rozdrobeného
- několik čerstvých tymiánových listů, nadrobno nasekaných NEBO 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- sůl a pepř dle chuti (dávejte pozor na množství soli, protože samotná feta dodá karbanátkům určitou slanost)
- olivový olej
- řecký jogurt a bazalkové pesto, k podávání
Postup
- Vejce rozšleháme v misce.
- Přidáme mouku a mléko a promícháme.
- Přidáme červenou řepu, sýr feta a bylinky a opět dobře promícháme
- Dochutíme solí a pepřem.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej.
- Přidáme 2 lžíce těsta na pánev a smažíme 2–3 minuty nebo do mírného zhnědnutí.
- Otočíme a vaříme další 2 minuty, nebo dokud nebude placky hotové.
- Opakujeme se zbytkem těsta.
- Když jsou placky hotové, vyjmeme je z pánve a udržujeme v teple.
- Podáváme s řeckým jogurtem a lžičkou bazalkového pesta.

Houbové zeleninové karbanátky
Donesli jste si z lesa košík hub a nevíte, co s nimi? Pak neváhejte a připravte si výborné karbanátky z hub. Stačí k tomu pouze pár jednoduchých kroků.
INGREDIENCE
- 500 g čerstvých hub
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- majoránka
- kmín
- strouhanka
- polohrubá mouka
- olej
POSTUP
- V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli.
- Houby omyjeme a očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které přidáme k cibuli v kastrolu.
- Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou.
- Podusíme doměkka.
- Jak jsou houby měkké, zahustíme je strouhankou a tvarujeme karbanátky.
- Karbanátky obalíme v mouce a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Pokud vám zachutnaly právě houbové karbanátky, zkuste některé ze tří receptů na houbové karbanátky na našem webu s recepty.
Karbanátky z červené čočky
Tyto placky chutnají úžasně a dodají vám skvělou nálož bílkovin ve vegetariánské formě. Chuť je opravdu delikátní a tajemstvím jedinečné textury je přidaná cizrna.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku namočené červené čočky (namočte 3/4 šálku červené čočky, abyste získali asi 1 a 1/2 šálku)
- 1 šálek cizrny
- 1/2 šálku sladké cibule nakrájené nadrobno
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- špetka kmínu
- rostlinný olej
Postup
- Namočíme 3/4 šálku čočky do vody s několika špetkami soli na pár hodin nebo přes noc.
- Když je čočka namočená a absorbovala většinu vody, scedíme ji a odměříme 1 šálek čočky do kuchyňského robotu.
- 1/2 šálku čočky necháme tak, jak je.
- Do kuchyňského robotu přidáme také 1 šálek cizrny, koriandr a zázvor.
- Mixujeme do hladka a rozmixovanou směs přidáme do misky ke zbylé čočce.
- Přidáme cibuli a koření a dobře promícháme.
- Směs ochutnáme, abychom se ujistili, že je dostatečně kořeněná a v případě potřeby přidáme sůl a pepř.
- Rukama vytvarujeme placky (mělo bych jich být cca 8).
- Na pánvi zahřejeme asi 3 lžíce oleje na středně vysokém plameni.
- Když je olej horký, vložíme na pánev několik placek.
- Smažíme asi 5 minut z každé strany nebo dokud nejsou zlatohnědé.
- Smažíme po stejnou dobu i z druhé strany.
- Když jsou placky hotové, položíme je na talíř vyložený papírovým ubrouskem a necháme vstřebat přebytečný tuk.
- Podáváme.

Jak sami vidíte, zeleninové karbanátky můžete připravit téměř ze všeho. Možností je nespočet a volba je jen na vás.
Jako zdravější alternativu ke smažení můžete zvolit třeba pečení v troubě.
Napište nám do komentářů, které karbanátky jsou ty vaše nej!