Masové, zeleninové i houbové karbanátky – nejlepší recepty

Mleté maso má jednu velkou výhodu. Nebo možná dvě.

Jednak zpracujete i méně kvalitní masové odřezky a jednak je rychle uvařené.

Proto i karbanátky patří k oblíbeným pokrmům, které mohou být díky použitým ingrediencím pokaždé jiné. Třeba i zeleninové.

Zpracování karbanátků

Karbanátky připravujeme především masové. Ale kromě nich to mohou být i karbanátky houbové, sýrové, luštěninové, obilninové nebo i z dalších surovin. Všechny základní suroviny můžeme mezi sebou kombinovat. Postupujeme tak, že do základní směsi na karbanátky přidáme vejce, aby se dobře vázala a ochutíme solí a kořením.

Zahušťujeme strouhankou, moukou, krupicí nebo ovesnými vločkami. Směs propracujeme a pak z ní vytvarujeme okrouhlé karbanátky, obalíme je v hladké mouce, vejcích a strouhance nebo v těstíčku a v horkém tuku usmažíme.

1. Kapustové karbanátky

Kombinace mletého masa a kapusty je dokonalá. Vzniknou vám z toho chuťově výborné karbanátky, které vám určitě zachutnají.

INGREDIENCE:

  • 400 g mletého masa
  • 400 g kapusty
  • 1 cibule
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • žemle
  • 7 lžic mléka
  • olej
  • strouhanka
  • mletý pepř
  • majoránka
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Kapustu omyjeme a v osolené vodě uvaříme doměkka.
  2. Potom kapustu pomeleme nebo nasekáme na velmi drobné kousky.
  3. Do mísy dáme mleté maso a nasekanou kapustu.
  4. Doplníme žemlí namočenou v mléce.
  5. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou cibuli.
  6. Přidáme vejce a dle potřeby i strouhanku.
  7. Z masové směsi vytvarujeme karbanátky, které obalujeme v polohrubé mouce.
  8. Na pánvi rozehřeme olej a v něm karbanátky pomalu usmažíme z obou stran.

Hotový recept na kapustové karbanátky

zdroj: pleasepasstherecipe.com

2. Karbanátky z mletého masa

Klasika, která opravdu nikdy nezklame, jsou karbanátky z mletého masa, které zná téměř každý.

INGREDIENCE:

  • 500 g mletého masa
  • 1 žemle
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • kmín
  • 2 vejce
  • strouhanka

POSTUP:

  1. Mleté maso dáme do misky.
  2. Žemli namočíme v mléce a necháme nabobtnat.
  3. Žemli přidáme k mletému masu a zamícháme.
  4. Osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a kmínem.
  5. Přidáme 2 vejce a směs dobře promícháme.
  6. Pak z hmoty tvarujem karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji.

Hotový recept na karbanátky z mletého masa

zdroj: divaindoors.wordpress.com

3. Květákové karbanátky

Karbanátky lze připravovat také ze zeleniny. Výborně se pro tento případ hodí i květák.

INGREDIENCE:

  • 1 květák
  • asi 100 g měkkého salámu
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP:

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
  2. Potom květák rozmačkáme.
  3. Květák dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, nakrájený salám.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

4. Brokolicové karbanátky

Brokolice je také vhodnou zeleninou k přípravě karbanátek.

INGREDIENCE:

  • 500 g brokolice
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • 1 cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě ji uvaříme doměkka.
  2. Potom brokolici nasekáme nožem na drobné kousky, které dáme do misky.
  3. Přidáme utřený česnek, vejce, strouhanku.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme v polohrubé mouce.
  6. Karbanátky usmažíme na pánvičce na oleji dozlatova.

Hotový recept na brokolicové karbanátky

zdroj: foodandspice.blogspot.com

5. Cuketové karbanátky

Ideální zeleninou k přípravě karbanátek je také cuketa.

INGREDIENCE:

  • 2 mladé cukety
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýru

POSTUP:

  1. Mladou cuketu omyjeme, loupat ji ani nemusíme a nastrouháme ji.
  2. Cuketu dáme do misky, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, vejce.
  3. Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou a hmotu dobře propracujeme.
  4. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

Hotový recept na cuketové karbanátky

zdroj: nomeatathlete.com

6. Rybí karbanátky

Máte-li rádi rybí maso, nemusíte bát se ho použít pro přípravu karbanátek.

INGREDIENCE:

  • 300 g mražených rybích filet
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 vejce
  • polohrubá mouka
  • strouhanka
  • olej

POSTUP:

  1. Rybí filé necháme rozmrazit a nasekáme ho na jemné kousky.
  2. Dáme do misky a přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř a majoránku.
  3. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v mouce.
  4. Karbanátky osmažíme na oleji z obou stran do zlatova.

Hotový recept na rybí karbanátky

zdroj: allrecipes.com

7. Houbové karbanátky

Donesli jste si z lesa košík hub a nevíte, co s nimi? Pak neváhejte a připravte si výborné houbové karbanátky.

INGREDIENCE:

  • 500 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • olej

POSTUP:

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli.
  2. Houby omyjeme a očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které přidáme k cibuli v kastrolu.
  3. Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou.
  4. Podusíme doměkka.
  5. Jak jsou houby měkké, zahustíme je strouhankou a tvarujeme karbanátky.
  6. Karbanátky obalíme v mouce a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.

karbanátky recepty

zdroj: snowwhite.com.mt

Výbornou a chutnou přílohou ke smaženým masovým i zeleninovým karbanátkám jsou vařené brambory. Chybu neuděláme, pokud k nim nabídneme bramborovou kaši, kterou doplníme zeleninovým salátem – buď sterilovaným, nebo z čerstvé zeleniny.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 16 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *