Skvělé zeleninové placky v 7 snadných variantách. Inspirujte se!

Máte hlad a chcete si připravit něco rychlého?

Udělejte si smažené placky!

Patří k oblíbeným pokrmům a díky použitým ingrediencím mouhou být pokaždé jiné.

Nechte se inspirovat našimi oblíbenými recepty na zeleninové karbanátky, ze kterých si vybere opravdu každý.

Kapustové placky

Tyto karbanátky jsou velmi chutné a přitom strašně jednoduché na přípavu. Kapusta v této podobě je prostě dokonalá a vy si tak zcela jistě tento pokrm zamilujete.

INGREDIENCE

  • 750 g kapusty
  • 2 ks vajec plus 2 ks na obalování
  • 50 g hladké mouky plus cca 200 g na obalování
  • 150 g strouhanky plus 200 g na obalování
  • sůl a pepř dle chuti
  • česnek dle chuti
  • olej
  • trochu mléka

POSTUP

  1. Kapustu očistíme od seschlých listů, nakrájíme na čtvrtky, omyjeme pod tekoucí vodou a v horké vodě spaříme.
  2. Vyjmeme a necháme okapat.
  3. Vychladlou kapustu umeleme v mlýnku, přidáme vejce, mouku, strouhanku, sůl, drcený česnek, pepř a promícháme.
  4. Rukama formujeme karbanátky, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích smíchanými s trochou mléka a nakonec i ve strouhance.
  5. Smažíme na rozpáleném oleji.
Kapustové placky na talíři se zeleninou a příborem.
www.dobruchut.aktuality.sk

Květákové placky

Květák je zdravá zelenina, která obsahuje antioxidanty a fytonutrienty, které chrání před rakovinou. Má také vysoký obsah vlákniny, takže zasytí a vy neztloustnete. Jak sami vidíte, je spoustu důvodů, proč vyzkoušet karbanátky zrovna z květáku, tak šup na ně!

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • asi 100 g měkkého salámu
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
  2. Potom květák rozmačkáme.
  3. Květák dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, nakrájený salám.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.
Kvetákové placky na talířku.
www.gimmedelicious.com

Vyzkoušejte naše další recepty na květákové karbanátky v 6 různých obměnách.

Brokolicové placky

Jsou snadné na přípravu a pochutnají si na nich i ti, kteří brokolici nemají zrovna dvakrát v lásce. Vyzkoušejte karbanátky zase trochu jinak!

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • 1 cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě ji uvaříme doměkka.
  2. Potom brokolici nasekáme nožem na drobné kousky, které dáme do misky.
  3. Přidáme utřený česnek, vejce, strouhanku.
  4. Osolíme a opepříme.
  5. Z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme v polohrubé mouce.
  6. Karbanátky usmažíme na pánvičce na oleji dozlatova.
Brokolicové placky s citrony a smetanou.
www.recipetineats.com

Nemáte brokolicových placek dost? Inspirujte se dalšími recepty na brokolicové karbanátky, které prostě musíte vyzkoušet.


Cuketové placky se sýrem

Máte doma zbylou cuketu a už nevíte, jak ji využít? I z cukety se dají udělat perfektní karbanátky! Je navíc bohatá na antioxidanty, snižuje krevní cukr v těle a ještě se po ní netloustne.  

INGREDIENCE

  • 2 mladé cukety
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýru

POSTUP

  1. Mladou cuketu omyjeme, loupat ji ani nemusíme a nastrouháme ji.
  2. Cuketu dáme do misky, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, vejce.
  3. Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou a hmotu dobře propracujeme.
  4. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.
Cuketové placky se sýrem.
www.nomeatathlete.com

Zamilovali jste si tyto karbanátky ze zeleniny? Připravte si i další recepty na cuketové placky.

Placky z červené řepy a sýru feta

Zdravé, rychlé a snadné karbanátky z červené řepy a fety jsou ideální na snídani, oběd, ale i jako výživná svačinka. Jsou opravdu chutné a na chuť jim přijdou i odpůrci řepy.

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku mléka
  • 250 g vařené červené řepy, rozemleté ​​v mixéru na hrubou strukturu (ne jemně rozemleté)
  • 100 g feta sýru, rozdrobeného
  • několik čerstvých tymiánových listů, nadrobno nasekaných NEBO 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti (dávejte pozor na množství soli, protože samotná feta dodá karbanátkům určitou slanost)
  • olivový olej
  • řecký jogurt a bazalkové pesto, k podávání

Postup

  1. Vejce rozšleháme v misce.
  2. Přidáme mouku a mléko a promícháme.
  3. Přidáme červenou řepu, sýr feta a bylinky a opět dobře promícháme
  4. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Na pánvi rozpálíme olivový olej.
  6. Přidáme 2 lžíce těsta na pánev a smažíme 2–3 minuty nebo do mírného zhnědnutí.
  7. Otočíme a vaříme další 2 minuty, nebo dokud nebude placky hotové.
  8. Opakujeme se zbytkem těsta.
  9. Když jsou placky hotové, vyjmeme je z pánve a udržujeme v teple.
  10. Podáváme s řeckým jogurtem a lžičkou bazalkového pesta.
Placky z červené  řepy s řeckým jogurtem a pestem v misce se lžící.
www.sugeretal.com

Houbové zeleninové karbanátky

Donesli jste si z lesa košík hub a nevíte, co s nimi? Pak neváhejte a připravte si výborné karbanátky z hub. Stačí k tomu pouze pár jednoduchých kroků.

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • strouhanka
  • polohrubá mouka
  • olej

POSTUP

  1. V kastrolu na oleji osmažíme nakrájenou cibuli.
  2. Houby omyjeme a očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které přidáme k cibuli v kastrolu.
  3. Osolíme a opepříme a ochutíme majoránkou.
  4. Podusíme doměkka.
  5. Jak jsou houby měkké, zahustíme je strouhankou a tvarujeme karbanátky.
  6. Karbanátky obalíme v mouce a smažíme na oleji dozlatova z obou stran.
Houbové placky vyskládané na sobě.
www.collectingmemoriess.blogspot.com

Pokud vám zachutnaly právě houbové karbanátky, zkuste některé ze tří receptů na houbové karbanátky na našem webu s recepty.

Karbanátky z červené čočky

Tyto placky chutnají úžasně a dodají vám skvělou nálož bílkovin ve vegetariánské formě. Chuť je opravdu delikátní a tajemstvím jedinečné textury je přidaná cizrna.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku namočené červené čočky (namočte 3/4 šálku červené čočky, abyste získali asi 1 a 1/2 šálku)
  • 1 šálek cizrny
  • 1/2 šálku sladké cibule nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • špetka kmínu
  • rostlinný olej

Postup

  1. Namočíme 3/4 šálku čočky do vody s několika špetkami soli na pár hodin nebo přes noc.
  2. Když je čočka namočená a absorbovala většinu vody, scedíme ji a odměříme 1 šálek čočky do kuchyňského robotu.
  3. 1/2 šálku čočky necháme tak, jak je.
  4. Do kuchyňského robotu přidáme také 1 šálek cizrny, koriandr a zázvor.
  5. Mixujeme do hladka a rozmixovanou směs přidáme do misky ke zbylé čočce.
  6. Přidáme cibuli a koření a dobře promícháme.
  7. Směs ochutnáme, abychom se ujistili, že je dostatečně kořeněná a v případě potřeby přidáme sůl a pepř.
  8. Rukama vytvarujeme placky (mělo bych jich být cca 8).
  9. Na pánvi zahřejeme asi 3 lžíce oleje na středně vysokém plameni.
  10. Když je olej horký, vložíme na pánev několik placek.
  11. Smažíme asi 5 minut z každé strany nebo dokud nejsou zlatohnědé.
  12. Smažíme po stejnou dobu i z druhé strany.
  13. Když jsou placky hotové, položíme je na talíř vyložený papírovým ubrouskem a necháme vstřebat přebytečný tuk.
  14. Podáváme.
Placky z červené čočky a cizrny vyskládané na sobě.
www.elkeliving.com

Jak sami vidíte, zeleninové karbanátky můžete připravit téměř ze všeho. Možností je nespočet a volba je jen na vás.

Jako zdravější alternativu ke smažení můžete zvolit třeba pečení v troubě.

Napište nám do komentářů, které karbanátky jsou ty vaše nej!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X