Kardamom

Kardamom zajímavé orientální koření

Jedná se o koření, které se získává z keře, který plodí tobolky obsahující semena, ponechaná v tobolkách, aby z nich neuniklo aroma. Jejich sběr vyžaduje ruční práci, proto patří kardamom spolu s vanilkou a šafránem k nejdražším kořením.

Malá kulatá semena obsahují větší počet semen červenošedé až červenohnědé barvy a jemně aromatické silice. Toto koření má příjemnou eukalyptovou, aromaticky citronovou vůni a nasládlou kořenitou chuť. Podle způsobu zpracování se dělí kardamom na bělený a nebělený, celý nebo mletý.

Jaké léčivé účinky má kardamom ?

Obsahuje mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje.

Jak může být kardamom prospěšný ?

  • při na trávení
  • na posílení krevního oběhu
  • při pálení žáhy
  • odhleňuje a detoxikuje organismus
  • zklidňuje revmatické a ledvinové bolesti
  • astma i bolest v krku

Jak lze kardamon využít v kuchyni ?

Kardamom patří mezi základní koření o v orientální kuchyně, používá jako celý nebo mletý. Společně s kurkumou je příbuzný zázvoru, vydatně tak zvýrazňuje chutě slaných i sladkých pokrmů. Bývá součástí kořenících směsí jako jsou kari nebo garam masala.

U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva, jako jsou perníky a koláčky. V malém množství je přidáván také do uzenin. Málo se ví, že kardamom také skvěle dochutí steaky, mletá masa a pikantní omáčky.
Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů.

Špetka kardamomu se přidává také do černého čaje nebo do kávy, čímž oba nápoje získají nezaměnitelnou chuť a aroma.

Kardamom

zdroj : www.amazon.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00