Nenapadá vás, co byste si uvařili?
Nebaví vás vymýšlet, co bude na oběd dnes a co zítra?
Máme pro vás skvělé a extrémně jednoduché recepty na cizrnové kari!
Cizrna je velice zdravá proteinová bomba, která dokáže (občas) nahradit pokrmy z masa.
Tak pojďme na to!
Indické kari s cizrnou Chana Masala
Chtěli byste ochutnat kari na indický způsob? Vyzkoušejte tento recept na cizrnové kari s garam masalou, pravým indickým kořením. Je to velice jednoduché a pochutnají si na něm i vegani a vegetariáni.
INGREDIENCE
- 4 hrnky uvařené nebo zavařené cizrny
- 1 střední cibule
- 2 střední rajčata
- 1 lžička rostlinného oleje
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 lžíce česnekové pasty
- 1 lžička zázvorové pasty
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky kurkumy
- ¼ hrnku koriandru (čerstvého a nasekaného)
- sůl dle chuti
- indické koření garam masala
POSTUP
- Na pánvičce si rozehřejte olej, přidejte kmín, na kostičky nakrájenou cibuli, zázvor a česnek.
- Přidejte sůl a restujte na středním ohni.
- Pokud se zázvor nebo česnek začne připalovat, přidejte 1 nebo 2 lžičky vody.
- Až cibulka zesklovatí, přidejte nakrájená rajčata, papriku, kajenský pepř, kurkumu a indické koření.
- Vařte, dokud se šťáva z rajčat neodpaří, občas promíchejte.
- Přidejte cizrnu a sůl, promíchejte a podlejte dvěma hrnky vody.
- Přiveďte kari k varu, a poté vařte ještě 10 minut na mírném ohni.
- Dle potřeby dochuťte, přidejte nasekaný koriandr.
- Servírujte s rýží.

Máme pro vás i další lahodné cizrnové recepty v 9 variantách. Inspirujte se!
Krémové kari s květákem a cizrnou
Úžasně krémové cizrnovo-květákové kari z jednoho hrnce, které prostě musíte vyzkoušet! Je nabité chutí a navíc je velmi snadné na přípravu.
INGREDIENCE
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2,5 cm zázvoru
- 1 polévková lžíce kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky garam masaly
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky chilli prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1 plechovka (400 g) konzervovaných sekaných rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mléka
- 120 ml zeleninového vývaru
- 1 střední květák (asi 4 šálky)
- 1 plechovka (400 g cizrny), scezené
Volitelně na ozdobu:
- veganská smetana
- čerstvý koriandr
POSTUP
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte lžíci oleje.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte pár minut opékat.
- Poté přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.
- Restujte minutu, míchejte, aby se nic nepřipálilo.
- Přidejte všechno koření – kari, kmín, garam masalu, kurkumu, chilli a sůl.
- Restujte asi 30 sekund, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte trochu více oleje, pokud je hrnec příliš suchý.
- Přidejte nakrájená rajčata a rajčatový protlak.
- Promíchejte a nechte pár minut vařit.
- Rozmixujte do hladka (přendejte do mísy a použijte tyčový mixér nebo vložte do mixéru) a poté vraťte do hrnce.
- Přidejte kokosové mléko, vývar a květák.
- Květák nakrájejte na kousky o velikosti sousta – ne příliš velké, ani příliš malé.
- Nechte 10-15 minut provařit a poté přidejte cizrnu na dalších 5 minut.
- Květák by měl být měkký, ale stále trochu kousavý.
- Pokud máte rádi květák opravdu měkký, vařte déle.
- Ozdobte čerstvým koriandrem a kapkou veganské smetany nebo kokosového mléka!

Objevte podobné tipy
Zeleninové kari s cizrnou
Tento jednoduchý pokrm z jednoho hrnce se skvěle hodí na zahřátí během chladných dnů a večerů. Je úžasně voňavý, vegetariánský, s hřejivým kořením, zeleninou a cizrnou. Přidání dýňového pyré kari úžasně zjemní!
INGREDIENCE
- 2 lžičky oleje
- 1 lžička papriky (nebo použijte 3/4 lžičky uzené papriky či 1/4 lžičky kajenského pepře)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 až 1 lžička kari (nebo použijte garam masalu)
- 1/4 šálku jemně nakrájené cibule
- 3 stroužky nasekaného česneku.
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1/2 šálku dýňového pyré (můžete si ho zakoupit či si připravit své vlastní – jednoduše uvaříte dýni, kterou rozmixujete)
- 1 a 1/2 šálku ovesného, kokosového nebo kešu mléka
- 450 g scezené konzervované cizrny
- 1/2 červené papriky nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku zelených fazolek
- 1/2 šálku na tenké plátky nakrájených žampionů
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nakrájeného špenátu.
- limetková šťáva a chilli vločky na ozdobu
POSTUP
- Rozpalte pánev na střední teplotu, přidejte olej.
- Přidejte papriku, koriandr, kmín, kari a dobře promíchejte.
- Koření restujte, dokud nebude voňavé.
- Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte dýňové pyré a promíchejte, přilijte nemléčné mléko dle výběru a promíchejte, přidejte cizrnu, papriku, houby, fazolky, sůl a promíchejte.
- Přikryjte a vařte 10-12 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
- Nakonec přidejte špenát a stáhněte teplotu.
- Dochuťte trochou limetkové šťávy a přidejte několik vloček chilli na ozdobu a podávejte s rýží.

Vyzkoušejte i naše úžasné recepty ze sladkých brambor. Od hranolek až po koláč, vybere si každý!
Cizrnové kari s batáty a červenou čočkou
Toto vynikající vegetariánské (a veganské) kari je plné dobrot – od sladkých brambor bohatých na vitamín A, cizrny plné vlákniny až po špenát nabitý železem. To vše je vařené v kokosovém mléce a podávané s jogurtem. Ideální jako rychlá večeře během všedních dní
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velký pórek, nakrájený na plátky
- 1 polévková lžíce jemné indické kari pasty – nebo více, pokud máte rádi trochu pikantnější jídlo (skvělá je také Patak´s korma pasta nebo Tikka)
- čerstvý zázvor o velikosti cca 2,5 cm, nastrouhaný
- 2 velké batáty, oloupané a nakrájené na velké kostky
- 400 ml plechovka kokosového mléka
- 400 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 25 g sušené červené čočky
- 115g baby špenátu
- svazek čerstvého koriandru, jemně nasekaný
- 1 limetka, rozpůlená
- bezmléčný jogurt, jemně nakrájená okurka a rýže k podávání
POSTUP
- Rozehřejte olej ve velké hluboké pánvi (která má pokličku) na středním plameni.
- Přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání 5 minut, dokud nezačne měknout.
- Přidejte pórek a opékejte dalších 5–7 minut, nebo dokud cibule i pórek nezměknou a cibule nezesklovatí.
- Dále přidejte kari pastu a minutu míchejte, poté vmíchejte nastrouhaný zázvor a vařte další minutu.
- Přidejte batáty, kokosové mléko, propláchnutou cizrnu, rajčata, rajčatový protlak a čočku.
- Dobře promíchejte, přiveďte k varu, poté stáhněte plamen, přiklopte a vařte 20–25 minut, dokud batáty nezměknou.
- Sundejte poklici, vmíchejte špenátové listy a vařte 3 minuty, dokud špenát nezvadne.
- Vmíchejte polovinu koriandru a vymačkejte polovinu limetky.
- Zbývající polovinu limetky nakrájejte na měsíčky a kari ihned podávejte s uvařenou rýží, s mističkami jogurtu,nakrájenou okurkou a s měsíčky limetky na vymačkání.
- Posypte zbylým koriandrem a ihned podávejte.

Kari s cizrnou a kuřecím masem
A pokud si masožrouti pomoci nemohou a chybí jim tam nějaký kus masa, máme tady recept na kari s cizrnou a celým kuřetem.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- celé kuře (naporcované)
- ¼ másla
- 1 střední cibule (nadrobno nakrájená)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 a ½ lžičky mleté papriky
- 1 a ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- sůl dle chuti
- 1 plechovka pasírovaných rajčat
- 450 g čerstvého špenátu
- ¼ hrnku citronové šťávy
- ½ hrnku čerstvých koriandrových lístků
- ½ hrnku smetany ke šlehání
Postup:
- Budete potřebovat tlakový hrnec.
- Pokud jej máte, využijte jej.
- Pokud ne, můžete také vařit v běžném hrnci, ale počítejte s delším časem dušení.
- Na olivovém oleji si orestujte kuře, nechte jej zatáhnout ze všech stran.
- Jakmile se kuře zatáhne, dejte si jej bokem do misky nebo na talíř.
- Do stejného hrnce dejte máslo, nechte jej rozpustit, přidejte cibuli, česnek, zázvor.
- Za občasného míchání restujte asi 15 sekund.
- Přidejte kmín, papriku, koriandr, kurkumu, kajenský pepř, černý pepř a sůl.
- Za stálého míchání restujte dalších 30 sekund.
- Přidejte pasírovaná rajčata a špenát, přikryjte a nechte vařit asi 2 minuty, dokud se špenát nepodusí.
- Přidejte koriandr, citonovou šťávu, vývar a kuře zpět do hrnce, promíchejte.
- Přikryjte pokličkou a nechte asi 15 minut vařit.
- Poté přidejte cizrnu a kari zahusťte smetanou, chvilku povařte a můžete podávat.

Dobu vaření cizrny i jiných luštěnin si můžete urychlit využitím tlakového hrnce. Inspirujte se výběrem tlakového hrnce naší recenzí.
Tak co říkáte? Vypadá to jednoduše, co?
Tak pojďte do vaření. Ať se vám to povede… A dobrou chuť!