Recepty na kari s cizrnou 3x jinak aneb tipy na rychlý oběd nebo večeři

Nenapadá vás, co byste si uvařili?

Nebaví vás vymýšlet, co bude na oběd dnes a co zítra?

Máme pro vás skvělé a extrémně jednoduché vaření s cizrnou.

Cizrna je velice zdravá proteinová bomba, která dokáže (občas) nahradit pokrmy z masa.

Vyzkoušejte recepty na kari s cizrnou a vařte i s pomocí videoreceptu.

Indické kari s cizrnou Chana Masala 

Chtěli byste ochutnat kari na indický způsob? Vyzkoušejte tento recept na cizrnové kari s garam masalou, pravým indickým kořením. Je to velice jednoduché a pochutnají si na něm i vegani a vegetariáni.

Ingredience:

  • 4 hrnky uvařené nebo zavařené cizrny
  • 1 střední cibule
  • 2 střední rajčata
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 lžíce česnekové pasty
  • 1 lžička zázvorové pasty
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky kurkumy
  • ¼ hrnku koriandru (čerstvého a nasekaného)
  • sůl dle chuti
  • indické koření garam masala 

Postup:

  • Na pánvičce si rozehřejte olej, přidejte kmín, na kostičky nakrájenou cibuli, zázvor a česnek.
  • Přidejte sůl a restujte na středním ohni.
  • Pokud se zázvor nebo česnek začne připalovat, přidejte 1 nebo 2 lžičky vody.
  • Až cibulka zesklovatí, přidejte nakrájená rajčata, papriku, kajenský pepř, kurkumu a indické koření.
  • Vařte, dokud se šťáva z rajčat neodpaří, občas promíchejte.
  • Přidejte cizrnu a sůl, promíchejte a podlejte dvěma hrnky vody.
  • Přiveďte kari k varu, a poté vařte ještě 10 minut na mírném ohni.
  • Dle potřeby dochuťte, přidejte nasekaný koriandr.
  • Servírujte s rýží.
tohle cizrnové kari je vhodné pro vegetariány i vegany
Zdroj: flickr.com

Recept na cizrnové kari hotové za 20 minut

Hledáte inspiraci na jednoduchý a rychlý oběd? Tak tento doporučujeme nejen pro vegany a vegetariány, ale mohou si na něm pochutnat i masožrouti. Nezní to jako super tip na odlehčenou letní rychlovku?

Ingredience:

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • špetka soli
  • 400 g cizrny (uvařené nebo v plechovce)
  • 400 g krájených rajčat (plechovka)
  • ½ hrnku vývaru (zeleninového, masového)
  • čerstvý koriandr

Postup:

  • Na velké pánvi si rozehřejte olej, přidejte cibulku a 5 minut ji restujte.
  • Přidejte česnek, zázvor, hřebíček, kurkumu, kmín, koriandr, skořici, pepř a nechte 1 minutu restovat.
  • Přidejte cizrnu, rajčata a podlejte vývarem.
  • Po dosažení bodu varu vařte ještě 10 minut, občas promíchejte.
  • Servírujte s rýží posypané čerstvým koriandrem.
kari s cizrnou jako rychlovka
Zdroj: pxhere.com

Kari s cizrnou a kuřecím masem + videorecept

A pokud si masožrouti pomoci nemohou a chybí jim tam nějaký kus masa, máme tady recept na kari s cizrnou a celým kuřetem. Jako bonus pro vás máme i videorecept, tak se podívejte. 

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • celé kuře (naporcované)
  • ¼ másla
  • 1 střední cibule (nadrobno nakrájená)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 a ½ lžičky mleté papriky
  • 1 a ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • sůl dle chuti
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat
  • 450 g čerstvého špenátu
  • ¼ hrnku citronové šťávy
  • ½ hrnku čerstvých koriandrových lístků
  • ½ hrnku smetany ke šlehání

Postup:

  • Budeme potřebovat tlakový hrnec. Pokud jej máte, využijte jej. Pokud ne, můžete také vařit v běžném hrnci, ale počítejte s delším časem dušení.
  • Na olivovém oleji si orestujte kuře, nechte jej zatáhnout ze všech stran.
  • Jakmile se kuře zatáhne, dejte si jej bokem do misky nebo na talíř.
  • Do stejného hrnce dejte máslo, nechte jej rozpustit, přidejte cibuli, česnek, zázvor.
  • Za občasného míchání restujte asi 15 sekund.
  • Přidejte kmín, papriku, koriandr, kurkumu, kajenský pepř, černý pepř a sůl.
  • Za stálého míchání restujte dalších 30 sekund.
  • Přidejte pasírovaná rajčata a špenát, přikryjte a nechte vařit asi 2 minuty, dokud se špenát nepodusí.
  • Přidejte koriandr, citonovou šťávu, vývar a kuře zpět do hrnce, promíchejte.
  • Přikryjte pokličkou a nechte asi 15 minut vařit.
  • Poté přidejte cizrnu a kari zahusťte smetanou, chvilku povařte a můžete podávat.

Videorecept je zde:

kari s kuřecím a cizrna s rýží jako příloha
Zdroj: flickr.com

Tak co říkáte? Vypadá to jednoduše, co?

Tak pojďte do vaření. Ať se vám to povede… A dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit