Nenapadá vás, co byste si uvařili?
Nebaví vás vymýšlet, co bude na oběd dnes a co zítra?
Máme pro vás skvělé a extrémně jednoduché vaření s cizrnou.
Cizrna je velice zdravá proteinová bomba, která dokáže (občas) nahradit pokrmy z masa.
Vyzkoušejte recepty na kari s cizrnou a vařte i s pomocí videoreceptu.
Indické kari s cizrnou Chana Masala
Chtěli byste ochutnat kari na indický způsob? Vyzkoušejte tento recept na cizrnové kari s garam masalou, pravým indickým kořením. Je to velice jednoduché a pochutnají si na něm i vegani a vegetariáni.
Ingredience:
- 4 hrnky uvařené nebo zavařené cizrny
- 1 střední cibule
- 2 střední rajčata
- 1 lžička rostlinného oleje
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 lžíce česnekové pasty
- 1 lžička zázvorové pasty
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky kurkumy
- ¼ hrnku koriandru (čerstvého a nasekaného)
- sůl dle chuti
- indické koření garam masala
Postup:
- Na pánvičce si rozehřejte olej, přidejte kmín, na kostičky nakrájenou cibuli, zázvor a česnek.
- Přidejte sůl a restujte na středním ohni.
- Pokud se zázvor nebo česnek začne připalovat, přidejte 1 nebo 2 lžičky vody.
- Až cibulka zesklovatí, přidejte nakrájená rajčata, papriku, kajenský pepř, kurkumu a indické koření.
- Vařte, dokud se šťáva z rajčat neodpaří, občas promíchejte.
- Přidejte cizrnu a sůl, promíchejte a podlejte dvěma hrnky vody.
- Přiveďte kari k varu, a poté vařte ještě 10 minut na mírném ohni.
- Dle potřeby dochuťte, přidejte nasekaný koriandr.
- Servírujte s rýží.

Objevte podobné tipy
Recept na cizrnové kari hotové za 20 minut
Hledáte inspiraci na jednoduchý a rychlý oběd? Tak tento doporučujeme nejen pro vegany a vegetariány, ale mohou si na něm pochutnat i masožrouti. Nezní to jako super tip na odlehčenou letní rychlovku?
Ingredience:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 4 celé hřebíčky
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky kajenského pepře
- špetka soli
- 400 g cizrny (uvařené nebo v plechovce)
- 400 g krájených rajčat (plechovka)
- ½ hrnku vývaru (zeleninového, masového)
- čerstvý koriandr
Postup:
- Na velké pánvi si rozehřejte olej, přidejte cibulku a 5 minut ji restujte.
- Přidejte česnek, zázvor, hřebíček, kurkumu, kmín, koriandr, skořici, pepř a nechte 1 minutu restovat.
- Přidejte cizrnu, rajčata a podlejte vývarem.
- Po dosažení bodu varu vařte ještě 10 minut, občas promíchejte.
- Servírujte s rýží posypané čerstvým koriandrem.

Kari s cizrnou a kuřecím masem + videorecept
A pokud si masožrouti pomoci nemohou a chybí jim tam nějaký kus masa, máme tady recept na kari s cizrnou a celým kuřetem. Jako bonus pro vás máme i videorecept, tak se podívejte.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- celé kuře (naporcované)
- ¼ másla
- 1 střední cibule (nadrobno nakrájená)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 a ½ lžičky mleté papriky
- 1 a ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky mletého pepře
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- sůl dle chuti
- 1 plechovka pasírovaných rajčat
- 450 g čerstvého špenátu
- ¼ hrnku citronové šťávy
- ½ hrnku čerstvých koriandrových lístků
- ½ hrnku smetany ke šlehání
Postup:
- Budeme potřebovat tlakový hrnec. Pokud jej máte, využijte jej. Pokud ne, můžete také vařit v běžném hrnci, ale počítejte s delším časem dušení.
- Na olivovém oleji si orestujte kuře, nechte jej zatáhnout ze všech stran.
- Jakmile se kuře zatáhne, dejte si jej bokem do misky nebo na talíř.
- Do stejného hrnce dejte máslo, nechte jej rozpustit, přidejte cibuli, česnek, zázvor.
- Za občasného míchání restujte asi 15 sekund.
- Přidejte kmín, papriku, koriandr, kurkumu, kajenský pepř, černý pepř a sůl.
- Za stálého míchání restujte dalších 30 sekund.
- Přidejte pasírovaná rajčata a špenát, přikryjte a nechte vařit asi 2 minuty, dokud se špenát nepodusí.
- Přidejte koriandr, citonovou šťávu, vývar a kuře zpět do hrnce, promíchejte.
- Přikryjte pokličkou a nechte asi 15 minut vařit.
- Poté přidejte cizrnu a kari zahusťte smetanou, chvilku povařte a můžete podávat.
Videorecept je zde:

Tak co říkáte? Vypadá to jednoduše, co?
Tak pojďte do vaření. Ať se vám to povede… A dobrou chuť!
Dobu vaření cizrny i jiných luštěnin si můžete urychlit využitím tlakového hrnce.
Inspirujte se výběrem tlakového hrnce naší recenzí.