Karotka

Karotka nejrozšířenější zelenina v kuchyni

Jedná se o ranou odrůdu mrkve, která se sklízí brzy z jara. Karotka má kratší zakulacený kořen oranžové barvy  se sladkou šťavnatou dužninou.

Jaké významné látky obsahuje karotka ?

Karotka jako všechna mrkev obsahuje především provitamin A -betakaroten, který je pro lidské zdraví přínosný.  Dále obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E. Také obsahuje inomitol, látku důležitou pro prevenci aterosklerózy. Z minerálních látek má pak vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu, ale i chlóru. Obsahuje též četné stopové prvky – bór, vanad, železo, jód, kobalt, měď, mangan, zinek.

Jaké pozitivní účinky má karotka pro zdraví ?

  • obsahuje pektin ten na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven, proto by lidé žijící a pracující v průmyslových zónách měli jíst karotku 4 až 5 x týdně v doporučených dávkách
  • zvyšuje celkovou odolnost organismu
  • pomáhá při zácpách
  • doporučována při onemocnění jater a ledvin
  • posiluje srdce a cévy
  • zlepšuje vidění – hlavně šeroslepost

Srovnání výživových hodnot ve vybrané čerstvé zelenině ve 100 g

Druh zeleniny
Energetická hodnota
Sacharidy Vláknina
Mrkev karotka 96 kJ 4 g
Okurka salátová 67 kJ 1 g 1 g
Meloun vodní
118 kcal 6 g 0,69 g
Paprika červená
147 kJ 6 g 2 g
Brambory
320 kJ 16 g 2 g
Kedlubna 127 kJ 5 g 3 g
Brokolice
158 kJ 6 g 3 g
Chřest
103 kJ 2 g 2 g
Artyčok 273 kJ 14 g 11 g

Co vše můžeme z karotky připravit ?

Karotku je doporučováno konzumovat především v syrovém stavu, v této podobě se hodí do salátů a lisovaných šťáv. Pokud ji budeme tepelně upravovat bude skvěle chutnat v polévkách, omáčkách, pečená nebo jako příloha k masitým pokrmům.

Jemně nastrouhaná karotka se přidává do pečiva nebo sladkých moučníků, kterým dodá jemnou chuť a příjemnou barvu.

Karotka

zdroj : vegetables.co.nz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00