Karotka nejrozšířenější zelenina v kuchyni
Jedná se o ranou odrůdu mrkve, která se sklízí brzy z jara. Karotka má kratší zakulacený kořen oranžové barvy se sladkou šťavnatou dužninou.
Jaké významné látky obsahuje karotka ?
Karotka jako všechna mrkev obsahuje především provitamin A -betakaroten, který je pro lidské zdraví přínosný. Dále obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E. Také obsahuje inomitol, látku důležitou pro prevenci aterosklerózy. Z minerálních látek má pak vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu, ale i chlóru. Obsahuje též četné stopové prvky – bór, vanad, železo, jód, kobalt, měď, mangan, zinek.
Jaké pozitivní účinky má karotka pro zdraví ?
- obsahuje pektin ten na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven, proto by lidé žijící a pracující v průmyslových zónách měli jíst karotku 4 až 5 x týdně v doporučených dávkách
- zvyšuje celkovou odolnost organismu
- pomáhá při zácpách
- doporučována při onemocnění jater a ledvin
- posiluje srdce a cévy
- zlepšuje vidění – hlavně šeroslepost
Srovnání výživových hodnot ve vybrané čerstvé zelenině ve 100 g
Druh zeleniny |
Energetická hodnota |
Sacharidy | Vláknina |
|
Mrkev karotka | 96 kJ | 4 g | – | |
Okurka salátová | 67 kJ | 1 g | 1 g | |
Meloun vodní |
118 kcal | 6 g | 0,69 g | |
Paprika červená |
147 kJ | 6 g | 2 g | |
Brambory |
320 kJ | 16 g | 2 g | |
Kedlubna | 127 kJ | 5 g | 3 g | |
Brokolice |
158 kJ | 6 g | 3 g | |
Chřest |
103 kJ | 2 g | 2 g | |
Artyčok | 273 kJ | 14 g | 11 g |
Co vše můžeme z karotky připravit ?
Karotku je doporučováno konzumovat především v syrovém stavu, v této podobě se hodí do salátů a lisovaných šťáv. Pokud ji budeme tepelně upravovat bude skvěle chutnat v polévkách, omáčkách, pečená nebo jako příloha k masitým pokrmům.
Jemně nastrouhaná karotka se přidává do pečiva nebo sladkých moučníků, kterým dodá jemnou chuť a příjemnou barvu.
zdroj : vegetables.co.nz