Upečte si lahodné vánoční cukroví z kávy. Těmto receptům prostě neodoláte

Pochopitelně, ne každý má rád kávovou chuť.

Pokud však patříte mezi její milovníky, vánoční cukroví kávové je pro vás jako stvořené.

Chcete si připravit výborná kávová zrna?

Máte chuť také na kávové oválky?

Nebo si chcete naplnit linecké kávovým krémem? Připravte si nejprve linecké podle našich skvělých receptů a naplňte je kávovým krémem (viz níže).

Nepečené kávové sušenky

Mezi velice oblíbené kávové vánoční cukroví patří sušenky.

Připravit se dají na různé způsoby, dokonce jsou i recepty na zdravé varianty.

Jestliže nechcete zapínat troubu, nemusíte, toto vánoční cukroví z kávy je nepečené.

INGREDIENCE

  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku kávy
  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 3 hrnky vařené quinoi (připravíte ze zhruba 1 hrnku nevařené quinoi)
  • čokoládové lupínky na zdobení

POSTUP

  1. Vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Udělejte si místo v lednici či mrazáku.
  3. V hrnci smíchejte kokosový olej, javorový sirup a kávu. Směs přiveďte za stálého míchání k varu, dokud se vám nespojí jednotlivé suroviny. Směs nechejte zhruba jednu minutu povařit, a potom dejte hrnec bokem.
  4. Smíchejte arašídové máslo, vanilku a sůl. Přimíchejte to do quinoi.
  5. Dohromady smíchejte všechny připravené směsi a dělejte potom malé kopečky na připravený plech s pečicím papírem.
  6. Ozdobte sušenky čokoládovými lupínky.
  7. Potom vložte vánoční cukroví kávové do lednice.
sušenky z kávy bez pečení
Zdroj: coffeeandquinoa.com

Paleo vánoční cukroví kávové

Pokud se při stravování řídíte paleo pravidly, potom nemusíte zoufat, protože i vy si můžete dopřát vánoční kávové cukroví.

Nepoužívá se klasická mouka, ani tradiční cukr.

INGREDIENCE NA SUŠENKY

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/4 hrnku kokosové mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky skořice
  • špetka mořské soli
  • 1 lžíce čerstvé namleté kávy
  • 1/2 hrnku ghí či kokosového oleje
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce

INGREDIENCE NA POLEVU

  • 3/4 hrnku kokosového másla
  • 1/4 hrnku čistého javorového sirupu
  • 3 lžíce studené kávy
  • 2 lžíce mandlového mléka

POSTUP

  1. Ve velké misce si smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, jedlou sodu, skořici, sůl a kávu.
  2. Přidejte ghí a kokosový cukr. Suroviny mixujte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
  3. Přidejte vejce a vanilku, a potom opět mixujte.
  4. Nakonec přidejte suché přísady a vypracujte těsto.
  5. Těsto nechejte vychladnout přes noc v lednici.
  6. Jakmile je těsto vychlazené, předehřejte si troubu na 180 °C.
  7. Vyložte si plech pečicím papírem.
  8. Rozválejte si těsto na plát vysoký zhruba 5 mm.
  9. Vykrajujte si různé tvary z těsta a cukroví dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Cukroví pečte zhruba 8 až 10 minut, a potom ho nechejte vychladnout.
  11. Připravte si zatím polevu, a to tak, že smícháte všechny ingredience v misce. Podle potřeby přidejte více mandlového mléka. Důležité je, aby se dala poleva dobře roztírat.
  12. Jakmile je cukroví vychladlé, ozdobte ho polevou. 
cukroví z kávy pro paleo strávníky
Zdroj: sweetapolita.com

Kávová zrna

Mezi velice oblíbené vánoční cukroví kávové zrna jednoznačně patří.

Kávová zrna si můžete připravit klidně během celého roku, nebo si udělejte podle tohoto receptu kávové muffiny.  

INGREDIENCE

  • 2 lžíce teplého plnotučného mléka
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 3/4 hrnku nesoleného másla pokojové teploty
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. V mikrovlnné troubě si ohřejte 2 lžíce mléka. Do horkého mléka přidejte instantní kávu a míchejte ji do té doby, než se kávové granulky nerozpustí.
  3. Teplé kávové mléko dejte do mrazničky, aby se ochladilo.
  4. V misce smíchejte mouku s kakaem. Směs odložte stranou.
  5. V druhé misce utřete máslo s tvarohem.
  6. Poté přidejte do másla ještě hnědý cukr, vanilkový extrakt a ochlazené kávové mléko. Smíchejte všechny ingredience tak, aby se spojily.
  7. Smíchejte suché ingredience s mokrými tak, aby vzniklo těsto.
  8. Z těsta potom vytvarujte oválky.
  9. Kávová zrna dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Potom vezměte párátko a jemně udělejte doprostřed oválku z těsta rýhu, aby cukroví vypadalo jako kávové zrno.
  11. Toto vánoční cukroví z kávy pečte zhruba 10 minut. 
chutné cukroví z kávy ve tvaru kávových zrnek
Zdroj: sweetsociety.com

Kávové oválky s baileysovou polevou

Ochutnali jste někdy kávu s baileysem? Chutnala vám?

Připravte si potom speciální vánoční cukroví. Kávové oválky s baileysovou polevou jsou opravdovou slastí.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 2 hrnky práškového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce instantní kávy rozpuštěné v 1/4 hrnku vody
  • 1 a 1/2 lžíce smetany do kávy
  • 3 a 1/2 hrnku mouky
  • 1 lžička prášku na pečení
  • 1/4 lžičky soli

POSTUP

  1. V misce utřete máslo s cukrem.
  2. Přidejte vejce a míchejte, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
  3. Dále do misky nalijte kávu, přidejte kypřicí prášek, špetku soli a nakonec mouku.
  4. Vypracujte těsto, které potom nechejte na půl hodin v lednici uležet.
  5. Vytáhněte těsto z lednice a vytvořte z něj oválky, které pak jemně rozmáčkněte třeba vidličkou.
  6. Rozehřejte si troubu na 180 °C a vánoční kávové cukroví pečte zhruba 10 minut.
  7. Během toho, co vám budou kávové oválky chladnout, se pusťte do polevy.
TIP: Polevu s likérem baileys udělejte podle receptu na kokosovo-rumovou polevu, ovšem namísto rumu dejte baileys. Kokos použít můžete, ale nemusíte, záleží na vás.
oválky s kávovou příchutí s baileys polevou
Zdroj: twosisterscrafting.com

Cappuccino sušenky

Sušenky si můžete přizpůsobit svým chutím. Zatímco někomu v nich chutnají i ořechy, jinému zase vyhovuje kávové cukroví bez ořechů.

Třeba zrovna v tomto receptu je namísto ořechů použita bílá čokoláda.  

INGREDIENCE

  • 1 hrnek a 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce instantní kávy či espressa
  • 1/2 hrnku nakrájeného nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 a 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce pokojové teploty
  • 3/4 hrnku bílé čokolády nakrájené na malé kousky

POSTUP

  1. V misce smíchejte mouku, jedlou sodu a instantní kávu či espresso. Misku odložte stranou.
  2. V další misce utřete máslo s cukrem. Poté přidejte vejce a znovu směs mixujte, dokud nebude nadýchaná. Přidejte vanilkový extrakt a opět chvíli směs mixujte.
  3. Smíchejte suché suroviny s mokrými tak, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Přidejte do těsta kousky bílé čokolády, a potom ho nechejte uležet v lednici alespoň na hodinu, ideálně však i na tři dny.
  5. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  6. Plech si vyložte pečicím papírem.
  7. Z těsta potom vytvořte kuličky, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a jemně je rozmáčkněte, aby vznikly sušenky.
  8. Pečte toto vánoční cukroví s kávou zhruba 12 minut, dokud nezačnou okraje hnědnout.
  9. Sušenky vyjměte z trouby a nechejte vychladnout.
TIP: Vánoční kávové sušenky si můžete klidně i zamrazit, a to na dva měsíce. Stejně tak si můžete zmrazit i samotné těsto. Po dvou měsících stačí těsto vytáhnout, nechat ho chvíli na pokojové teplotě, a potom z něj vytvořit sušenky a dát péct.
křehké sušenky s cappuccinovou příchutí
Zdroj: thebitchinkitchin.blogspot.com

Kávový krém do cukroví

Pečete si na vánoce plněné cukroví? Připravte si linecké podle těchto tradičních receptů a naplňte ho kávovým krémem.

Kávový krém do cukroví můžete použít nejen na vánoční cukroví, ale klidně i do dortů.

INGREDIENCE

  1. 250 g másla pokojové teploty
  2. 500 g moučkového cukru
  3. 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  4. 3 lžíce instantní kávy
  5. 1 a 1/2 lžíce vroucí vody

POSTUP

  1. Instantní kávu smíchejte s vroucí vodou a nechejte vychladnout.
  2. Máslo si naporcujte na plátky a poté ho rozmixujte. Postupně do něj přidejte moučkový cukr.
  3. Za stálého mixování přidejte vanilkový extrakt a postupně také kávu.
  4. Zkontrolujte konzistenci kávového krému, přičemž by měl být měkký, nikoliv tuhý. Jestliže je pořád tužší, potom ho ještě chvíli mixujte. 
krém z kávy na muffinech
Zdroj: charlotteslivelykitchen.com

Znáte historii vánočního cukroví?

S historií vánočního cukroví jako takového je to trochu složitější.

Podle dochovaných písemností však tradice sahá zhruba do 16. století.

Dříve se však nepřipravovalo takové cukroví jako dnes, ale mělo malinko jinou podobu.

Zpravidla se jednalo o figurky z ovoce, stejně tak byly oblíbená vykrajovaná zvířata, která měla i ochranářskou funkci. V minulosti totiž lidé věřili, že takové cukroví ochrání živá zvířata v hospodářství.

Cukroví ve tvaru slunce se zase dávalo na dveře domů a ovocné stromy, aby byla velká úroda.

Pokud byste hledali dnešní podobu cukroví, tak prvně se takové objevilo okolo 19. století, nicméně pouze v bohatých rodinách.

Dnes se však pečou už různé druhy, a to jak výše uvedené kávové cukroví vánoční, tak i perníčky, linecká kolečka, medvědí tlapky, kokosové pusinky, vosí hnízda, sádlové koláčky, vínové cukroví a podobně.  
Pokud jste si už vybrali z kávových receptů, tak si upečte podle našich receptů ještě vánoční cukroví s ořechy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.