Dokážete si představit den bez kávy?
Pokud ne, jistě vás potěší sladce a pronikavě vonící kávové moučníky, kde je káva jednou z hlavních ingrediencí
Podívejte se na ty nejlepší recepty na kávové moučníky, se kterými zabodujete.
Jednoduché ořechovo-kávové řezy
Ty nejlepší řezy s kávou, které se hodí na každou příležitost, ať už na oslavu, dýchánek nebo jen tak na chuť k televizi.
Ingredience na těsto
- 160g mouky
- 65g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70g másla, rozpuštěného
- Špetka soli
- 100g nasekaných vlašských ořechů
- 110ml silné kávy
Ingredience na polevu
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce javorového sirupu
- 4 lžíce mléka
- 100g nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky instantní kávy
- Ořechy na ozdobu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Ve velké míse smíchejte mleté ořechy, mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte uvařenou kávu, rozpuštěné máslo a vejce.
- Vzniklé těsto nalijte do moukou vysypaného plechu a pečte asi 30 minut do zlatohněda.
- Těsto nechejte úplně vychladnout.
- Smíchejte všechny ingredience na polevu do hladka. Namažte ji na celý vychladlý piškot a posypejte ořechy na ozdobu.

Rádi byste si koupili kuchyňskou váhu, ale nevíte si s výběrem rady? Touto tématikou jsme se zabývali v článku o testování kuchyňských vah. Podívejte se!
Zdravý kávový dezert
Inspirujte se tímto receptem na výborný moučník ke kávě. Má nízký obsah cukru a díky mandlové mouce je také bezlepkový.
Ingredience
- 2 hrnky mandlové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku mandlového mléka
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžičky instantní kávy
- 1 lžička kypřicího prášku
- Špetka soli
Ingredience na drobenku
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 3 lžíce kokosového oleje
Postup
- Nejprve smíchejte mandlovou mouku s cukrem, muškátovým oříškem, skořicí, instantní kávou, kypřicím práškem a solí.
- Poté přidejte vejce, kokosový olej, mléko a vanilkový cukr. Řádně smíchejte, aby se vše spojilo.
- Na drobenku smíchejte všechny ingredience a rukou vypracujte drobivou směs.
- Formu či plech vymažte máslem, vysypejte moukou a nalijte těsto.
- Pečte při 180°C po dobu 25 minut.
- Po upečení nechejte moučník aspoň 10-15 minut chladnout, poté podávejte nakrájený.

Objevte podobné tipy
Kávový perník
Upečte si tak trochu jiný perník s kávovou chutí a vůní. Kávová poleva dodá tomuto moučníku jiný rozměr!
Ingredience
- 3,5 hrnku hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 velká vejce
- 150g změklého másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- Strouhaný zázvor (2 lžičky)
- 1/2 lžičky mleté skořice a 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo lžíci perníkového koření)
- Špetka soli
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 hrnek mléka
- 1 lžička jedlé sody
Ingredience na kávovou polevu
- 80g cukru
- 50g másla
- 30ml mléka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce kávy
Postup
- Pomocí mixéru nebo ručně smíchejte máslo s třtinovým cukrem do pěny.
- V malé misce rozšlehejte nastrouhaný zázvor s vejcem. Tuto zázvorovou směs přidejte do máslové.
- V samostatné větší míse prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek do pečiva, sůl, skořici a hřebíček.
- V malé nádobě smíchejte javorový sirup, mléko a sodu. Tuto směs přidejte do vaječno-máslové směsi a zamíchejte.
- Vzniklou mokrou směs opatrně a postupně zamíchávejte do směsi moukou.
- Hotové perníkové těsto nalijte do pekáčku či na plech a pečte 40-50 minut.
- Mezitím si připravte polevu tak, že v malém hrnci rozpustíte máslo, přidáte cukr, kávu a kakao. Až směs začne bublat, přidáte mléko.
- Nebojte se že směs syčí. Za okamžik syčet přestane a za stálého míchání vytvoříte hladkou polevu.
- Na upečený perník rovnoměrně pomocí stěrky naneste hotovou polevu a dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Hotový a vychladlý perník podávejte nakrájený na kostičky.

Přinášíme vám recenze a tipy na ty nejlepší kávové mlýnky.
Výborný tvarohový moučník s kávovou chutí
Co by to bylo za výběr receptů s kávovými moučníky, kdyby zde nebyl i recept podobný tiramisu? Namísto mascarpone použijeme tvaroh, aby byl výsledek ještě lahodnější.
Ingredience
- 40-45 cukrářských piškotů
- 300ml silné kávy
- 6 lžic rumu
- 450g tvarohu ve vaničce
- 4 vejce
- 100g cukru krystal
- 480ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky holandského kakaa
- Špetka soli
Postup
- V míse smíchejte uvařenou kávu s rumem a postupně ponořujte cukrářské piškoty. Jen trochu z každé strany aby nebyly úplně nasáklé a mokré.
- Do připravené dortové formy nebo jiné zapékací mísy skládejte základní vrstvu piškotů.
- Připravte si krém pomocí ručního mixéru tak, že vyšleháte tvaroh se žloutky a 50g cukru.
- Pomocí šlehače vyšlehejte smetanu a vanilkový extrakt a smíchejte s tvarohovou směsí.
- Vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny a poté zašlehejte dalších 50g cukru. Smíchejte s tvarohovou směsí.
- Polovinu krému rovnoměrně rozetřete na spodní vrstvu piškotů. Poté namočte další piškoty do kávy s rumem a naskládejte další vrstvu na krém.
- Navrch rovnoměrně rozetřete druhou polovinu krému, uhlaďte a dejte do lednice na 2-3 hodiny.
- Vychladlý dezert posypejte kakaem, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Hotový dezert podávejte nakrájený na kousky.

Máte rádi tvarohové dezerty? Inspirujte se těmito recepty na tvarohové moučníky, ze kterých si určitě vyberete!
Kávový dezert s třešňovou omáčkou
Výbornou kávovou panna cotta s přelivem z třešní si zamilujete. Pokud nemáte třešně, přeliv můžete udělat i z jahod, malin nebo třeba švestek.
Ingredience na panna cotta
- 200ml plnotučného mléka
- 300ml smetany
- 4 žloutky
- 1 lžička instantní kávy
- 65g cukru
- 4 plátky želatiny
Ingredience na přeliv
- 350g třešní (nebo jahod, malin či švestek)
- 1 celá skořice
- 1 vyškrabaný vanilkový lusk
- 50g cukru
- 300ml vody nebo červeného vína
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Nejprve vyšlehejte 4 žloutky do pěny.
- Poté přiveďte k varu mléko s vanilkovým extraktem, kávou a cukrem. Uvařené mléko smíchejte s vyšlehanými žloutky.
- Želatinové plátky namočte na 1 minutu do studené vody.
- Změklou želatinu vmíchejte do směsi, nechejte ji rozpustit a směs nechte vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte do tuha a smíchejte s vychladlým krémem. Vzniklou směs nalijte do skleniček a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 2 hodiny.
- Omáčku připravíte tak, že třešně omyjete a rozpůlíte.
- Červené víno přiveďte k varu společně s cukrem, skořicí a vydlabaným obsahem vanilkového lusku.
- Duste 5 minut a poté přidejte třešně. Tekutinu nakonec zahustíte kukuřičným škrobem rozpuštěným ve studené vodě.
- Hotovou omáčkou přelijte vychlazenou panna cottu a podávejte.

Pro kávové milovníky máme také připraveny top 3 recepty na ledovou kávu.
K těmto kávovým dezertům už chybí jen šálek dobré kávy. Kolik šálků denně je ale pro člověka ještě přínosné a kolik šálků je naopak špatné pro jeho zdraví?
Známo je, že díky obsahu kofeinu si člověk po požití kávy užívá zlepšeného soustředění, nárůstu energie a rychlejších reakcí. Kofein povzbuzuje také po fyzické stránce a to při spalování tuků, díky čemu poskytuje tělu rychlé palivo a v krvi vzrůstá hladina adrenalinu. Ten organismus nastartuje k lepšímu a efektivnějšímu fyzickému výkonu.
Podle studií bylo zjištěno, že lidé, kteří pravidelně konzumují průměrně tři šálky kávy denně, trpí méně kardiovaskulárními onemocněními a je u nich nižší riziko mrtvice a diabetu 2. typu.
Ovšem je zde riziko, pokud to lidé s pitím kávy přehánějí, mohou se dostavit i negativní účinky. Příliš vysoký příjem kofeinu působí na lidské tělo tak, že způsobuje nespavost, úzkosti, zvýšený krevní tlak a také zažívací problémy.
I u kávy tedy platí, všeho moc škodí. Je tedy potřebné si množství vypité kávy hlídat, jelikož při předávkování kofeinem může dojít i k selhání ledvin.
Pokud si tedy upečete některý z našich moučníků a dezertů, jedna káva bohatě stačí.