Sladká tečka v podobě moučníku z kávy. Inspirace pro každého

Dokážete si představit den bez kávy?

Pokud ne, jistě vás potěší sladce a pronikavě vonící kávové moučníky, kde je káva jednou z hlavních ingrediencí

Podívejte se na ty nejlepší recepty na kávové moučníky, se kterými zabodujete.

Jednoduché ořechovo-kávové řezy

Ty nejlepší řezy s kávou, které se hodí na každou příležitost, ať už na oslavu, dýchánek nebo jen tak na chuť k televizi.

Ingredience na těsto

  • 160g mouky
  • 65g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70g másla, rozpuštěného
  • Špetka soli
  • 100g nasekaných vlašských ořechů
  • 110ml silné kávy

Ingredience na polevu

  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce mléka
  • 100g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky instantní kávy
  • Ořechy na ozdobu

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Ve velké míse smíchejte mleté ořechy, mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  • Přidejte uvařenou kávu, rozpuštěné máslo a vejce.
  • Vzniklé těsto nalijte do moukou vysypaného plechu a pečte asi 30 minut do zlatohněda.
  • Těsto nechejte úplně vychladnout.
  • Smíchejte všechny ingredience na polevu do hladka. Namažte ji na celý vychladlý piškot a posypejte ořechy na ozdobu.
Moučník s kávou a vlašskými ořechy.
Zdroj: nadiashealthykitchen.com

Rádi byste si koupili kuchyňskou váhu, ale nevíte si s výběrem rady? Touto tématikou jsme se zabývali v článku o testování kuchyňských vah. Podívejte se!

Zdravý kávový dezert

Inspirujte se tímto receptem na výborný moučník ke kávě. Má nízký obsah cukru a díky mandlové mouce je také bezlepkový.

Ingredience

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku mandlového mléka
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • Špetka soli

Ingredience na drobenku

  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 3 lžíce kokosového oleje

Postup

  • Nejprve smíchejte mandlovou mouku s cukrem, muškátovým oříškem, skořicí, instantní kávou, kypřicím práškem a solí.
  • Poté přidejte vejce, kokosový olej, mléko a vanilkový cukr. Řádně smíchejte, aby se vše spojilo.
  • Na drobenku smíchejte všechny ingredience a rukou vypracujte drobivou směs.
  • Formu či plech vymažte máslem, vysypejte moukou a nalijte těsto.
  • Pečte při 180°C po dobu 25 minut.
  • Po upečení nechejte moučník aspoň 10-15 minut chladnout, poté podávejte nakrájený.
Kávová buchta z mandlové mouky s drobenkou navrchu.
Zdroj: freshwaterpeaches.com

Kávový perník

Upečte si tak trochu jiný perník s kávovou chutí a vůní. Kávová poleva dodá tomuto moučníku jiný rozměr!

Ingredience

  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 150g změklého másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • Strouhaný zázvor (2 lžičky)
  • 1/2 lžičky mleté skořice a 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo lžíci perníkového koření)
  • Špetka soli
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička jedlé sody

Ingredience na kávovou polevu

  • 80g cukru
  • 50g másla
  • 30ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce kávy

Postup

  • Pomocí mixéru nebo ručně smíchejte máslo s třtinovým cukrem do pěny.
  • V malé misce rozšlehejte nastrouhaný zázvor s vejcem. Tuto zázvorovou směs přidejte do máslové.
  • V samostatné větší míse prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek do pečiva, sůl, skořici a hřebíček.
  • V malé nádobě smíchejte javorový sirup, mléko a sodu. Tuto směs přidejte do vaječno-máslové směsi a zamíchejte.
  • Vzniklou mokrou směs opatrně a postupně zamíchávejte do směsi moukou.
  • Hotové perníkové těsto nalijte do pekáčku či na plech a pečte 40-50 minut.
  • Mezitím si připravte polevu tak, že v malém hrnci rozpustíte máslo, přidáte cukr, kávu a kakao. Až směs začne bublat, přidáte mléko.
  • Nebojte se že směs syčí. Za okamžik syčet přestane a za stálého míchání vytvoříte hladkou polevu.
  • Na upečený perník rovnoměrně pomocí stěrky naneste hotovou polevu a dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
  • Hotový a vychladlý perník podávejte nakrájený na kostičky.
Kousek perníku s kávovou polevou, posypaný moučkovým cukrem.
Zdroj: fivesilverspoons.com

Přinášíme vám recenze a tipy na ty nejlepší kávové mlýnky.

Výborný tvarohový moučník s kávovou chutí

Co by to bylo za výběr receptů s kávovými moučníky, kdyby zde nebyl i recept podobný tiramisu? Namísto mascarpone použijeme tvaroh, aby byl výsledek ještě lahodnější.

Ingredience

  • 40-45 cukrářských piškotů
  • 300ml silné kávy
  • 6 lžic rumu
  • 450g tvarohu ve vaničce
  • 4 vejce
  • 100g cukru krystal
  • 480ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky holandského kakaa
  • Špetka soli

Postup

  • V míse smíchejte uvařenou kávu s rumem a postupně ponořujte cukrářské piškoty. Jen trochu z každé strany aby nebyly úplně nasáklé a mokré.
  • Do připravené dortové formy nebo jiné zapékací mísy skládejte základní vrstvu piškotů.
  • Připravte si krém pomocí ručního mixéru tak, že vyšleháte tvaroh se žloutky a 50g cukru.
  • Pomocí šlehače vyšlehejte smetanu a vanilkový extrakt a smíchejte s tvarohovou směsí.
  • Vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny a poté zašlehejte dalších 50g cukru. Smíchejte s tvarohovou směsí.
  • Polovinu krému rovnoměrně rozetřete na spodní vrstvu piškotů. Poté namočte další piškoty do kávy s rumem a naskládejte další vrstvu na krém.
  • Navrch rovnoměrně rozetřete druhou polovinu krému, uhlaďte a dejte do lednice na 2-3 hodiny.
  • Vychladlý dezert posypejte kakaem, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  • Hotový dezert podávejte nakrájený na kousky.
Kousek tvarohové tiramisu s holandským kakaem.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Máte rádi tvarohové dezerty? Inspirujte se těmito recepty na tvarohové moučníky, ze kterých si určitě vyberete!

Kávový dezert s třešňovou omáčkou

Výbornou kávovou panna cotta s přelivem z třešní si zamilujete. Pokud nemáte třešně, přeliv můžete udělat i z jahod, malin nebo třeba švestek.

Ingredience na panna cotta

  • 200ml plnotučného mléka
  • 300ml smetany
  • 4 žloutky
  • 1 lžička instantní kávy
  • 65g cukru
  • 4 plátky želatiny

Ingredience na přeliv

  • 350g třešní (nebo jahod, malin či švestek)
  • 1 celá skořice
  • 1 vyškrabaný vanilkový lusk
  • 50g cukru
  • 300ml vody nebo červeného vína
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  • Nejprve vyšlehejte 4 žloutky do pěny.
  • Poté přiveďte k varu mléko s vanilkovým extraktem, kávou a cukrem. Uvařené mléko smíchejte s vyšlehanými žloutky.
  • Želatinové plátky namočte na 1 minutu do studené vody.
  • Změklou želatinu vmíchejte do směsi, nechejte ji rozpustit a směs nechte vychladnout.
  • Smetanu vyšlehejte do tuha a smíchejte s vychladlým krémem. Vzniklou směs nalijte do skleniček a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 2 hodiny.
  • Omáčku připravíte tak, že třešně omyjete a rozpůlíte.
  • Červené víno přiveďte k varu společně s cukrem, skořicí a vydlabaným obsahem vanilkového lusku.
  • Duste 5 minut a poté přidejte třešně. Tekutinu nakonec zahustíte kukuřičným škrobem rozpuštěným ve studené vodě.
  • Hotovou omáčkou přelijte vychlazenou panna cottu a podávejte.
Kávová panna cotta s ovocným přelivem.
Zdroj: malteskitchen.de

Pro kávové milovníky máme také připraveny top 3 recepty na ledovou kávu.

K těmto kávovým dezertům už chybí jen šálek dobré kávy. Kolik šálků denně je ale pro člověka ještě přínosné a kolik šálků je naopak špatné pro jeho zdraví?

Známo je, že díky obsahu kofeinu si člověk po požití kávy užívá zlepšeného soustředění, nárůstu energie a rychlejších reakcí. Kofein povzbuzuje také po fyzické stránce a to při spalování tuků, díky čemu poskytuje tělu rychlé palivo a v krvi vzrůstá hladina adrenalinu. Ten organismus nastartuje k lepšímu a efektivnějšímu fyzickému výkonu.

Podle studií bylo zjištěno, že lidé, kteří pravidelně konzumují průměrně tři šálky kávy denně, trpí méně kardiovaskulárními onemocněními a je u nich nižší riziko mrtvice a diabetu 2. typu.

Ovšem je zde riziko, pokud to lidé s pitím kávy přehánějí, mohou se dostavit i negativní účinky. Příliš vysoký příjem kofeinu působí na lidské tělo tak, že způsobuje nespavost, úzkosti, zvýšený krevní tlak a také zažívací problémy.

I u kávy tedy platí, všeho moc škodí. Je tedy potřebné si množství vypité kávy hlídat, jelikož při předávkování kofeinem může dojít i k selhání ledvin.

Pokud si tedy upečete některý z našich moučníků a dezertů, jedna káva bohatě stačí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.