Dokážete si představit den bez kávy?
Pokud ne, jistě vás potěší sladce a pronikavě vonící kávové moučníky, kde je káva jednou z hlavních ingrediencí.
Kdo je mistrem v přípravě nejen espressa, ale i kávových moučníků, jsou Italové.
Základ jejich proslulého tiramisu není tvořen ničím jiným nežli cukrářskými piškoty namočenými v silné kávě.
Ale ani u nás se nenecháme zahanbit, podívejte se na populární recepty v našich končinách.
Lahodný krém na dorty i rolády
Krém, jehož příprava vám zabere jen několik minut. Váš moučník bude neodolatelný.
INGREDIENCE
- 5 žloutků
- 15 g instantní kávy
- 650 ml plnotučného mléka
- 180 g krupicového cukru
- 60 g hladké mouky
POSTUP
- Polovinu mléka ohřejeme na plotně.
- Přisypeme kávu a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Poté vyšleháme žloutky s cukrem
- Pomalu vlíváme mléko.
- Přisypeme mouku.
- Za stálého míchání přivedeme k varu.
- Mícháme do zhoustnutí.
Objevte podobné tipy
Dort s přídavkem čokolády
Recept spojuje dvě sladké neřesti – kávu a čokoládu. Dezert rozhodně nebudete připravovat naposledy.
INGREDIENCE na korpus
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 6 lžic kakaového prášku
- 1 lžička soli
- 1 hrnek majonézy
- 1 hrnek vychladlé silné kávy
- vanilková esence
INGREDIENCE na krém
- 1/3 hrnku šlehačky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce vychladlé silné kávy
- 1 hrnek čokoládových chipsů (popř. nastrouhané čokolády)
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Všechny ingredience na korpus promícháme a vypracujeme těsto.
- Nalijeme do dortové formy a pečeme přibližně 30 min.
- Dort necháme vychladnout a připravíme si krém.
- Ingredience na krém vložíme do hrnce a za stálého míchání zahříváme.
- Jakmile se krém začíná vařit, sporák vypneme.
- Nalijeme na dort a podáváme.
Tak trochu jiná bábovka
Na bábovku existuje 1000 a 1 receptů. Vyzkoušejte ten následující a zaručeně se stane jedním z vašich favoritů.
INGREDIENCE
- 200 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 130 g másla
- 130 ml silné kávy
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 10 g kakaa
- 50 g mletých mandlí
- moučkový cukr na posypání
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 160 °C.
- Všechny ingredience pečlivě promícháme a vypracujeme těsto.
- Pečeme přibližně 50 minut.
- Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Roláda pro všechny příležitosti
Co by to bylo za výběr nejlepších receptů bez tolik oblíbené rolády. Nedělní dezert bez hodin strávených u plotny.
INGREDIENCE na těsto
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- 5 bílků
- špetka soli
- trocha vody
INGREDIENCE na krém
- 3 žloutky
- 250 g Hery
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce kávy
- 1 lžíce kakaa
- hrst mletých vlašských ořechů
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Nejprve si připravíme těsto.
- Smícháme žloutky, cukr a mouku.
- Přidáme 6 lžic vody.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Sníh opatrně vmícháme do těsta.
- Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme přibližně 10 minut.
- Ještě horkou roládu zarolujeme a necháme chladnout.
- Poté připravíme krém.
- Žloutky utřeme s cukrem a Herou.
- Přidáme rum, kávu a kakao.
- Mícháme dohladka.
- Krém necháme 2 hodiny odpočívat v ledničce.
- Roládu rozvineme, pomažeme krémem a posypeme oříšky.
- Opět zarolujeme a podáváme.
Tradiční korpus z piškotového těsta
Poctivý a klasický korpus z piškotové těsta, který je skvělým základem téměř každého dortu.
INGREDIENCE na těsto
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1/3 hrnku silné kávy
- 5 vajec
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 150 °C.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Zašleháme i polovinu cukru.
- Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru a kávou.
- Mouku promícháme s práškem do pečiva.
- Ke žloutkům opatrně vmícháme polovinu mouky a polovinu sněhu z bílků.
- Přidáme i zbytek mouky a sněhu.
- Pečeme přibližně hodinu.
- Plníme libovolnými krémy.
K těmto kávovým moučníkům schází už jen skvělý šálek kávy. V teplé a studené variantě jej jednoduše připravíte v kávovarech Dolce Gusto.
Představili jsme vám pět skvělých a jednoduchých receptů, kde hlavní roli hraje káva.
Kávové moučníky se dobře kombinují i s ovocem, vhodné jsou především banány, ale i jablka.
Na ozdobu se také nebojíme použít mleté ořechy.
Pro kávové milovníky máme také připraveny top 3 recepty na ledové kafe.