Kdoule

Kdoule netradiční voňavé ovoce

Jedná se o plod keře nebo stromu kdouloně. Plody jsou malvice kulovitého až podlouhlého tvaru s žlutou pronikavou vůní. Tvarem se velmi podobají jablkům nebo hruškám. Slupka kdoulí může mít  výrazné žebrováním s plstnatou slupkou, která po otěru zůstane lesklá a někdy mastná. Dužnina kdoule se světle žlutým zabarvením je šťavnatá, silně aromatická, voní po citrusech. V syrovém stavu jsou plody špatně stravitelné, proto se nekonzumují bez tepelné úpravy.

Jaké látky prospěšné zdraví obsahuje kdoule ?

Kromě velkého množství pektinu obsahují vitamín C a skupinu vitaminu B, sacharidy, organické kyseliny, třísloviny a minerální látky – zinek, železo, draslík či vápník.

Proč je kdoule významná pro lidské zdraví ?

Kdoule prospívá lidem, kteří mají problém udržet stolici nebo trpí nadýmáním. Doporučuje se jako první tuhá potrava po akutní fázi průjmu způsobeného gastroenteritidou (zánětem žaludku a tenkého střeva) nebo kolitidou. Pektin v kdoulích pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jak správně kdoule upravit, aby se daly konzumovat ?

Díky své kyselosti se kdoule v syrovém stavu nedá příliš konzumovat. Můžeme z nich ovšem připravit výborné kompoty, marmelády, džemy, křížaly a především rosoly – při zpracování se uplatňují především pektiny obsažené v jádřinci a ve slupce.

Kdoule

zdroj : www.gardeningknowhow.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také