Ochutnejte zajímavé recepty s kdouloní obecnou, na kterých si určitě pochutnáte. Inspirujte se!

Fandíte pochoutkám z různých druhů ovoce? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na kdoule.

Ještě jste neměli tu možnost tuto zajímavou surovinu vyzkoušet? To je škoda.

Má totiž zcela charakteristickou chuť, takže vaše chuťové pohárky budou jásat s každým dalším soustem.

Potěšte své blízké, kamarády nebo třeba i kolegy z práce a vyrobte jim něco skvělého na zub, za co vás budou zbožňovat!

Kdoule a vepřová pečeně

Příprava pokrmů v pomalém hrnci je hračka, ale musíte k tomu mít ty správné suroviny. Zkuste si uvařit tento jednoduchý recept, kde masu sekunduje téměř zapomenuté ovoce v podobě kdoule. Skvěle chutná a přesto jej spousta hospodyněk zcela opomíjí a je to rozhodně škoda. Mrkněte i na jiné recepty z pomalého hrnce.

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 800 g vepřové krkovičky
  • 1 červená cibule nakrájená na čtvrtky
  • 2 – 3 velké kdoule, oloupané, zbavené jádřinců, nakrájené na měsíčky
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 cm kousek jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 polévková lžíce celých čerstvých listů šalvěje
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/2 hrnku suchého sherry
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 140 g jablečného pyré
  • 1 a 1/2 hrnku kuskusu
  • 1 a 1/2 hrnku vařící vody
  • 1/4 hrnku hrubě nasekaných pistácií
  • 1 oloupaná cuketa nakrájená na tenké proužky
  • Čerstvé listy šalvěje na ozdobu

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu. Vložíme plátky vepřového masa a vaříme 5 až 6 minut, nebo dokud z obou stran nezíská zlatavý nádech. Přendáme na talíř.
  • Na pánev přidáme cibuli a kdoule. Vaříme 2 minuty. Přihodíme česnek, zázvor a šalvěj. Za stálého míchání vaříme další 1 minutu.
  • Vmícháme med a suché sherry, povaříme 2 minuty a přeneseme do pomalého hrnce.
  • Přidáme tyčinku skořice, hořčici i jablečné pyré.
  • Mícháme, aby se vše spojilo. Přisypeme vepřové maso. Zakryjeme pokličkou a vaříme 4 hodiny na vysokou teplotu (nebo 8 hodin na nízkou teplotu). Maso během vaření dvakrát otočíme.
  • Těsně předtím, než je vepřové maso hotové, nasypeme kuskus do žáruvzdorné mísy, zalijeme vroucí vodou, promícháme a zakryjeme. Dáme na 5 – 7 minut odstát, aby se tekutina vstřebala do kuskusu.
  • Mezitím rozehřejeme zbývající olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Přidáme pistácie a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Přidáme cuketu a mícháme 2 až 3 minuty nebo dokud nezměkne.
  • Přimícháme do kuskusu, dochutíme solí a pepřem.
  • Vepřové maso přendáme na prkénko, nasekáme nahrubo. Vyhodíme tyčinku skořice. Kuskus rozdělíme na talíře, přidáme porci masa a kdoule, posypeme lístky šalvěje a můžeme podávat.

Tip: Jestli si nevíte rady s výběrem vhodného kuchyňského náčiní na přípravu takových pokrmů, zkuste mrknout na naší recenzi na pomalé hrnce.

Kdoule z pomalého hrnce.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Kdoulová marmeláda

Toto ovoce je vysoce aromatické a dá se říci, že je to tak trochu kříženec hrušky s jablkem, i když má mnohem pevnější slupku i strukturu. S ohledem na to, že je to dost tvrdé ovoce, konzumuje se většinou po tepelné úpravě. Tento recept je jednoduchý a výsledek vás možná překvapí.

Ingredience:

  • 1 600 g čerstvých kdoulí
  • 5 hrnků čisté vody
  • 5 rozpůlených chemicky neošetřených citronů
  • 6 hrnků cukru

Postup

  • Vlhkým hadříkem očistíme slupku každé kdoule. Nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřince se semínky.  Nevyhazujeme, ale zabalíme do kousku látky či utěrky a zavážeme kuchyňským provázkem.
  • Nakrájené kdoule vložíme do hrnce s vodou spolu s odloženými jádry a semínky uvnitř utěrky. Citrony nakrájíme na tenké plátky a přidáme na pánev.
  • Vaříme, dokud ovoce nezměkne po dobu asi 45 až 60 minut. Pozorně hlídáme, aby se ovoce nerozvařilo.
  • Do nerezové misky dáme cukr a zahřejeme 5 minut v troubě při 120 stupních a poté vmícháme do hrnce s ovocem.
  • Za stálého míchání vaříme na středním ohni až do té doby, kdy bude dosaženo bodu tuhnutí. Kdoule musí mít sytě růžovou barvu.
  • Dáme si do lednice vychladit talířek, poté na něj dáme trochu marmelády a otestujeme strukturu. Pokud se na povrchu utvoří škraloup a při naklonění talířku stéká v hrudkovitém stavu, je připravená ke sterilování.
  • Marmeládu rozdělíme do připravených sterilizovaných čistých sklenic a důkladně zavíčkujeme. Pomocí hadříku sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme 2 – 3 minuty, by se víčka zatáhla.
  • Když vychladnou, otřeme sklenice, polepíme štítky a uložíme na chladném místě, kde marmeláda vydrží minimálně 12 měsíců.

Tip: Po otevření dáme marmeládu vychladit do lednice a spotřebujeme do 2 až 3 měsíců.

Recept na kdouloňovou marmeládu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Kdoulový sýr

Tento vynikající recept se připravuje hlavně na Vánoce. Přestože hovoříme o sýru, správný název je Membrillo, což je vlastně husté sladké želé vyrobené z kdoule. Ty mají vysoký obsa pektinu, nemusíme tak přidávat žádné další složky. Na výrobu želé stačí ovoce a cukr.

Ingredience:

  • 4 kdoule
  • 350 – 400 g cukru

Postup

  • Kdoule oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nahrubo.
  • Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou měkké.
  • Scedíme, přendáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré.
  • Hotové pyré seškrábneme na pánev nebo do hrnce se silným dnem.
  • Do kaše/pyré přidáme na váhu stejné množství cukru jako je hmotnost kdoulí a dobře promícháme.
  • Vaříme velmi pomalu zhruba 1 hodinu, nebo dokud pasta nezíská krásnou tmavě jantarovou barvu.
  • Nezapomínáme pravidelně míchat, aby se směs nelepila a nepřipalovala.
  • Žáruvzdornou servírovací misku nebo zapékací, vyložíme potravinářskou fólií a poté do ní seškrábneme pastu.
  • Vyrovnáme povrch stěrkou, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté vložíme do lednice, kde pasta zatuhne do pevného bloku.
  • Jakmile ztuhne, lze jej nakrájet na menší bloky a podávat se sýrem nebo uzeninami, použít jako hustou pomazánku na toasty a krekry, ale také jako náplň do sladkého pečiva.
Membrillo kdoulová pasta.
Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/

Likér z kdoule

Mnozí toto ovoce zavrhují, protože je hodně tuhé. To je sice pravda, ale to neznamená, že si jej nemůžeme vychutnat v různých podobách. Faktem je, že má úžasnou vůni a hřejivou chuť, jen se do něj nemůžeme zakousnout jako třeba do šťavnatého jablka.

Ingredience:

  • 2 velké kdoule
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrst okvětních lístků růže
  • 1 tyčinka skořice
  • Vodka nebo brandy na doplnění lahve

Postup

  • Omyjeme kdoule a odstraníme vnější chmýří měkkým hadříkem.
  • Všechny kdoule musí mít sytě žlutou barvu. Nesmí být zelené, protože takové jsou téměř bez chuti.
  • Kdoule nastrouháme do čtvrtlitrové sklenice. Navrch dáme cukr, okvětní lístky růží a tyčinku skořice.
  • Nádobu poté naplníme vodkou nebo brandy tak, aby hladina dosahovala cca 1 cm od hrdla.
  • Sklenici důkladně uzavřeme a co nejvíce protřepeme.
  • Umístíme ji na chladné tmavé místo, kde jí necháme 2–3 měsíce vyluhovat.
  • Nezapomeneme sklenici aspoň dvakrát až třikrát týdně protřepat.
Kdoulový likér s hřejivou chutí podzimního ovoce.
Zdroj: https://adamantkitchen.com

Kdoulová vejmrda

Křen, chutney (po česku čatní), tak se této pochoutce může říkat. Díky použitému druhu ovoce bude mít zcela charakteristickou chuť. Směs je lahodná, osvěžující a má ten správný říz. Hodí se k masu, ale klidně i k pečené zelenině.

Ingredience:

  • 1 kg kdoulí
  • 300 ml bílého suchého vína
  • 500 ml litru čerstvé jablečné šťávy
  • 180 g cukru
  • 30 g čerstvého křenu
  • 1 chilli paprička zbavená semínek
  • Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce mořské soli s bylinkami
  • Špetku bílého pepře (kdo nemá, může dát i černý nebo čtyřbarevný)

Postup

  • Kdoule otřeme suchou kuchyňskou utěrkou, aby se zbavilo chloupků a poté omyjeme pod tekoucí vodou.
  • Ovoce oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejnoměrné měsíčky.
  • Bílé víno a jablečnou šťávu přivedeme k varu. Cukr dáme do jiného hrnce a necháme zkaramelizovat.
  • Vlijeme směs jablečné šťávy a bílého vína. Přidáme kdoule a vaříme, dokud není ovoce měkké. do měkka.
  • Vyjmeme polovinu kdoulí a nahrubo je nasekáme. Zatím je dáme stranou.
  • Zbylé kdoule rozmixujeme na pyré. Přidáme nastrouhaný křen, chilli papričku a nakrájené kdoule, co jsme si předtím dali stranou.
  • Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Podle chuti dochutíme citronovou šťávou, octem, bylinkovou solí a pepřem.
  • Čatní nalijeme do předehřátých sklenic a ihned uzavřeme.
Kdoulový křen.
Zdroj: https://bosskitchen.com

Rychlý kompot

Kdoule si moc dobře rozumí s různými druhy koření, což dokazuje i tento skvělý recept, ke kterému se určitě čas od času rádi vrátíte.

Ingredience:

  • 3 oloupané kdoule (zbavené jádřinců a nakrájené na kousky)
  • 300 ml vody
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 badyán
  • 3 lusky kardamomu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 – 2 polévková lžíce javorového sirupu

Postup

  • Do 200 ml vody vymačkáme citron a připravené kdoule ihned vložíme do citronové vody, aby nezhnědly.
  • Poté kdoule scedíme, propláchneme a vložíme je do středně velké pánve s kořením, javorovým sirupem a 100 ml vody.
  • Přivedeme k varu, poté přikryjeme a vaříme na mírném ohni 20–30 minut, dokud kdoule nezměknou.
  • Vyjmeme celé koření a ještě teplé podáváme jen tak samotné, jako přílohu ke slanému jídlu nebo při snídani s kaší.
Snadný recept na kořeněný kdoulový kompot.
Zdroj: https://cookveggielicious.com

Kdouloň obecná

Říká se jí také Kdouloň podlouhlá (Cydonia oblonga) mnozí z nás ani neznají, a to i přesto, že je tento ovocný strom znám již více než 4 000 let. Faktem je, že tento druh ovoce se řadí spíše k těm méně známým, což je velká škoda.

Je to vynikající ingredience na přípravu aromatických marmelád a džemů, které má vysoký obsah pektinu. Když nasajeme její vůní, cítíme kombinaci intenzivní vůně jablka s hruškou.

Pokud umístíme jeden takový plod do uzavřené místnosti, dokáže jí zaplnit během chvilky vůní podobně jako svíčka, která hoří několik minut. Bohužel se nepěstuje příliš ve velkém, najdeme ji jen v hrstce zahrad a to hlavně v teplejších oblastech.

Věřte, že když ji ochutnáte v syrovém stavu, budete se šklebit ještě za týden. Plod Kdouloně obecné je totiž velmi tvrdý a trpký. Jakmile však projde tepelnou úpravou, její chuť se zlepší o 200 % a vy si jí nebudete moci vynachválit.

Kde se dá kdoule ochutnat?

Aktuálně se vyskytuje zejména v oblasti Středozemí a ve střední Asii. U nás se dříve také pěstovala ve velkém, ale později ustoupila jablkům. Jinak na ní můžeme narazit ve středních Čechách a na jižní Moravě.

Dokonce existují i taková místa, kde se z těchto plodů stala tzv. pláňata. Co se týká koupě kdoulí, v běžné síti distributorů je určitě nenajdeme, je však možné zakoupit různé produkty, které se z nich vyrábí. Jinak je dobré oslovit soukromé pěstitele, jestli vám kdoule prodají.

Co obsahují?

Pro začátek je dobré zmínit, že jsou přímo nadupané pektinem, díky čemuž se toto ovoce snadno a rychle želíruje, navíc je vynikající ingrediencí, ze které se dá vyrobit želé v čistě přírodním duchu.

Kromě 10 % cukrů, obsahují také vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, vonné silice, trpké třísloviny, a také minerální látka jako je zinek, draslík, vápník, měď, železo či fosfor.

Jaké mají tyto plody účinky?

  • Podpora trávení.
  • Pomoc při žaludečních problémech a zánětech.
  • Prevence nadýmání, nechutenství a průjmu.
  • Regulace obsahu vody v těle.
  • Detoxikace organismu.
  • Snižování hladiny cholesterolu.

Co se dá z plodů vytvořit?

  • Džem
  • Marmeláda
  • Kompot
  • Sladké koláče
  • Masové pokrmy
  • Pleťové masky
  • Sušené plody

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X