Jaro i léto jsou plné čerstvé a zdravé zeleniny.
Jednou z nich je i lahodná kedlubna.
Nemusíte ji konzumovat pouze syrovou, stejně dobře chutná i tepelně upravená.
Skvělým příkladem mohou být rozmanité recepty na kedlubnovou polévku.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Kedlubnová polévka s kešu oříšky
Základní recept můžete obohatit o kousky brambor a čerstvé či sušené houby. Kedlubnu je možné rovněž nahradit tuřínem.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 cibule
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 3/4 šálku kešu ořechů
- 2 PL olivového oleje
- 4 bobkové listy
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte olej a zlehka na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a na kostičky nakrájenou oloupanou kedlubnu, povařte přibližně 2 minuty.
- Následně přidejte vývar, vodu, kešu oříšky, bobkové listy, tymián, pepř a sůl.
- Přiveďte směs k varu.
- Poté snižte teplotu a vařte 20-25 minut, dokud kedlubna nezměkne.
- Polévku odstavte a odstraňte z ní bobkové listy.
- Následně směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
Tato kedlubnová polévka se podává s vločkami chilli, blanšírovanými kedlubnovými listy a panenským olivovým olejem.

Krémová kedlubnová polévka
Tato polévka je krásně krémová a jemná, aniž by vyžadovala smetanu. Jedinečnou chuť i krémovost jí dodává olivový olej a brambory.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 2 brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleje
- 1 bobkový list
- 1/4 čajové lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a špetku soli.
- Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, přibližně 4 až 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a pepř a povařte ještě minutu.
- Poté vložte do hrnce i na kostičky pokrájenou oloupanou kedlubnu a brambory.
- Povařte přibližně 1-2 minuty a přilijte do hrnce zeleninový vývar a přidejte bobkový list.
- Přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte přibližně 20-25 minut, dokud kedlubna a brambory nezměknou.
- Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu rozmixujte směs dohladka.
- Ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
Tato polévka z kedlubny a brambor chutná skvěle především s čerstvým pečivem.

Blízkým příbuzným kapusty je kapusta. Vyzkoušejte
kapustové lahůdky v různých podobách.
Lahodná polévka s kedlubnou a květákem
Kedlubna o květák patří mezi košťálovou zeleninu. Skombinujte je v jedinečné polévce, která nejen skvěle chutná, ale zároveň vás skvěle zasytí i zahřeje.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 střední květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4-6 šálků zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka z plechovky
- 1 PL olivového oleje
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky na posypání
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Vařte, až cibule změkne.
- Následně přidejte do hrnce na kostičky nakrájenou oloupanou kedlubnu, květákové růžičky a tymián.
- Pověřte přibližně po dobu 5 minut.
- Přilijte do hrnce zeleninový vývar a přiveďte k varu.
- Duste přibližně dalších 25 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká.
- Poté do směsi přilijte kokosové mléko a rozmixujte za pomoci ponorného mixéru dohladka.
- Dle chuti přidejte sůl a pepř.
Kedlubnovo-květákovou polévku podávejte posypanou čerstvými bylinkami s opečeným pečivem.

Objevte podobné tipy
Kedlubnový krém s mrkví a fenyklem
Specifickou chuť této polévce dodává nejen mrkev, ale rovněž fenykl, který je zde použit namísto cibule. Mimochodem fenykl má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 3-4 mrkve
- 1 fenykl
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 2 PL čerstvě nasekané petrželky
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky na posypání
Postup:
- V hrnci zahřejte olivový olej, následně do něj přidejte nadrobno nakrájený fenykl a povařte přibližně 2 minuty.
- Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu.
- Promíchejte a vařte přibližně dalších 8 minut.
- Poté ke směsi přilijte vývar a přidejte bobkový list a petrželku.
- Přiveďte k varu a vaře přibližně 20-25 minut, doku zelenina zcela nezměkne.
- Polévku ostavte, vyjměte bobkový list a za pomoci ponorného mixeru směs rozmixujte do hladkého pyré.
- Dochuťte solí a pepřem.

Smetanová polévka z kedlubny
Výborná polévka jemné smetanové chuti, která může být součástí oběda i samostatnou zdravou večeří.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 petržel
- 1 brambor
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml šlehačky nebo smetany
- 100 ml suchého bílého vína
- Limetka
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
- čerstvá řeřicha
Postup:
- Kedlubnu, brambor i petržel umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a nechte na něm přibližně 3 minuty restovat petržel.
- Poté přidejte i kedlubnu a brambor, povařte přibližně 5 minut.
- Následně zeleninu deglazujte bílým vínem.
- Poté přilijte do hrnce zeleninový vývar, promíchejte a nechte přibližně 20 minut povařit.
- Ostavte polévku z ohně a ponorným mixérem ji rozmixujte dohladka.
- Vraťte polévku zpět na sporák a přilijte do ní šlehačku.
- Přiveďte k varu, dochuťte kořením a šťávou z limetky.
Kedlubnová polévka se smetanou je velmi chutná s žitným pečivem a ozdobená čerstvou řeřichou.

Dodejte vašemu tělu vitamíny a energii polévkami připravenými z jarní zeleniny. Jarní polévky jsou nejen zdravé a chutné, ale díky krásně zelené barvě i krásné na pohled.
Polévka s karamelizovanou kedlubnou a parmezánem
Vyzkoušejte neskutečně lahodné spojení pečené kedlubny s parmazánem v této jedinečné polévce.
Ingredience:
- 3 kedlubny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 šálky vody
- 1 limetka
- strouhaný parmazán
- sůl, pepř
Postup:
- Kedlubnu omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Kostičky kedlubny položte na plech s pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem a posypejte solí a pepřem.
- Vložte je do trouby předehřáté na 180°C a pečte přibližně 10-15 minut.
- V mezidobě zahřejte zabývající olivový olej v hrnci a orestujte na něm nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut.
- Poté přidejte prolisovaný česnek a pečenou kedlubnu, vývar, vodu, bobkový list a sůl.
- Přiveďte k varu a vařte po dobu přibližně 25-30 minut doměkka.
- Vyjměte ze směsi bobkový list.
- Následně pomocí ponorného mixéru či kuchyňského robotu směs rozmixujte dohladka.
- Přidejte do polévky šťávu z limetky a důkladně pomíchejte.
Tato kedlubnová polévka se podává posypaná parmezánem a případně i troškou chilli.

Proč zařadit kedlubnu do svého jídelníčku?
Kedlubna či kedluben patří společně s kapustou, květákem, zelím či brokolicí mezi košťálovou zeleninu. V Čechách patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, které každý rok průměrný Čech zkonzumuje více než dva a půl kilogramu.
Kedlubna obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatá především na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v ní najdeme velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, manganu či fosforu. Mimo jiné je obsahuje rovněž mnoho vlákniny, čímž napomáhá správné funkci naší trávicí soustavy. Díky nízkému obsahu kalorií je oblíbenou součástí i různých redukčních diet.
Kedlubna v kuchyni
Nejznámější a nejčastější je konzumace syrové kedlubny. Buď jen tak, nebo se přidává do nejrůznějších zeleninových salátů. Kromě polévky lze ale z kedlubny připravit rovněž velmi chutné pomazánky, dá se podobně jako květák či kapusta také zapékat a je možné z ní připravit i kedlubnové placičky. Jedlé jsou rovněž listy kedlubny, které lze snadno přidat do polévky či salátu.