6 lahodných receptů na zdravé a chutné polévky z kedlubny. Načerpejte inspiraci!

Jaro i léto jsou plné čerstvé a zdravé zeleniny.

Jednou z nich je i lahodná kedlubna.

Nemusíte ji konzumovat pouze syrovou, stejně dobře chutná i tepelně upravená.

Skvělým příkladem mohou být rozmanité recepty na kedlubnovou polévku.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Kedlubnová polévka s kešu oříšky

Základní recept můžete obohatit o kousky brambor a čerstvé či sušené houby. Kedlubnu je možné rovněž nahradit tuřínem.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 1 cibule
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 3/4 šálku kešu ořechů
  • 2 PL olivového oleje
  • 4 bobkové listy 
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olej a zlehka na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut, dokud nezměkne.
  2. Přidejte česnek a na kostičky nakrájenou oloupanou kedlubnu, povařte přibližně 2 minuty.
  3. Následně přidejte vývar, vodu, kešu oříšky, bobkové listy, tymián, pepř a sůl.
  4. Přiveďte směs k varu.
  5. Poté snižte teplotu a vařte 20-25 minut, dokud kedlubna nezměkne.
  6. Polévku odstavte a odstraňte z ní bobkové listy.
  7. Následně směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.

Tato kedlubnová polévka se podává s vločkami chilli, blanšírovanými kedlubnovými listy a panenským olivovým olejem.

Polévka z kedlubny servírovaná s olivovým olejem a kedlubnovými listy
zdroj: veganmiam.com

Krémová kedlubnová polévka

Tato polévka je krásně krémová a jemná, aniž by vyžadovala smetanu. Jedinečnou chuť i krémovost jí dodává olivový olej a brambory.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1/4 čajové lžičky sladké papriky 
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a špetku soli.
  2. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, přibližně 4 až 5 minut.
  3. Přidejte prolisovaný česnek a pepř a povařte ještě minutu.
  4. Poté vložte do hrnce i na kostičky pokrájenou oloupanou kedlubnu a brambory.
  5. Povařte přibližně 1-2 minuty a přilijte do hrnce zeleninový vývar a přidejte bobkový list.
  6. Přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte přibližně 20-25 minut, dokud kedlubna a brambory nezměknou.
  7. Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu rozmixujte směs dohladka.
  8. Ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

Tato polévka z kedlubny a brambor chutná skvěle především s čerstvým pečivem.

Krém připravený z kedlubny ozdobený kořením, bylinkami a olivovým olejem
zdroj: yupitsvegan.com

Blízkým příbuzným kapusty je kapusta. Vyzkoušejte
kapustové lahůdky v různých podobách.

Lahodná polévka s kedlubnou a květákem

Kedlubna o květák patří mezi košťálovou zeleninu. Skombinujte je v jedinečné polévce, která nejen skvěle chutná, ale zároveň vás skvěle zasytí i zahřeje.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 1 střední květák
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4-6 šálků zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka z plechovky
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu 
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky na posypání

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  2. Vařte, až cibule změkne.
  3. Následně přidejte do hrnce na kostičky nakrájenou oloupanou kedlubnu, květákové růžičky a tymián.
  4. Pověřte přibližně po dobu 5 minut.
  5. Přilijte do hrnce zeleninový vývar a přiveďte k varu.
  6. Duste přibližně dalších 25 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká.
  7. Poté do směsi přilijte kokosové mléko a rozmixujte za pomoci ponorného mixéru dohladka.
  8. Dle chuti přidejte sůl a pepř.

Kedlubnovo-květákovou polévku podávejte posypanou čerstvými bylinkami s opečeným pečivem.

Polévka přiravená z kedlubny a květáku
zdroj: nutrionnaire.com

Kedlubnový krém s mrkví a fenyklem

Specifickou chuť této polévce dodává nejen mrkev, ale rovněž fenykl, který je zde použit namísto cibule. Mimochodem fenykl má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 3-4 mrkve
  • 1 fenykl
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL čerstvě nasekané petrželky
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky na posypání

Postup:

  1. V hrnci zahřejte olivový olej, následně do něj přidejte nadrobno nakrájený fenykl a povařte přibližně 2 minuty.
  2. Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu.
  3. Promíchejte a vařte přibližně dalších 8 minut.
  4. Poté ke směsi přilijte vývar a přidejte bobkový list a petrželku.
  5. Přiveďte k varu a vaře přibližně 20-25 minut, doku zelenina zcela nezměkne.
  6. Polévku ostavte, vyjměte bobkový list a za pomoci ponorného mixeru směs rozmixujte do hladkého pyré.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
Kedlubnový krém s mrkví a fenyklem se snítkou kopru
zdroj: harvest2u.com

Smetanová polévka z kedlubny

Výborná polévka jemné smetanové chuti, která může být součástí oběda i samostatnou zdravou večeří.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 1 petržel
  • 1 brambor
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml šlehačky nebo smetany
  • 100 ml suchého bílého vína
  • Limetka
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá řeřicha

Postup:

  1. Kedlubnu, brambor i petržel umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V hrnci zahřejte olivový olej a nechte na něm přibližně 3 minuty restovat petržel.
  3. Poté přidejte i kedlubnu a brambor, povařte přibližně 5 minut.
  4. Následně zeleninu deglazujte bílým vínem.
  5. Poté přilijte do hrnce zeleninový vývar, promíchejte a nechte přibližně 20 minut povařit.
  6. Ostavte polévku z ohně a ponorným mixérem ji rozmixujte dohladka.
  7. Vraťte polévku zpět na sporák a přilijte do ní šlehačku.
  8. Přiveďte k varu, dochuťte kořením a šťávou z limetky.

Kedlubnová polévka se smetanou je velmi chutná s žitným pečivem a ozdobená čerstvou řeřichou.

Smetanová polévka s kedlubnou, ozdobená čerstvou řeřichou
zdroj: fifthfloor.kitchen

Dodejte vašemu tělu vitamíny a energii polévkami připravenými z jarní zeleniny. Jarní polévky jsou nejen zdravé a chutné, ale díky krásně zelené barvě i krásné na pohled.

Polévka s karamelizovanou kedlubnou a parmezánem

Vyzkoušejte neskutečně lahodné spojení pečené kedlubny s parmazánem v této jedinečné polévce.

Ingredience:

  • 3 kedlubny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3 šálky vody
  • 1 limetka
  • strouhaný parmazán
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kedlubnu omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Kostičky kedlubny položte na plech s pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem a posypejte solí a pepřem.
  3. Vložte je do trouby předehřáté na 180°C a pečte přibližně 10-15 minut.
  4. V mezidobě zahřejte zabývající olivový olej v hrnci a orestujte na něm nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut.
  5. Poté přidejte prolisovaný česnek a pečenou kedlubnu, vývar, vodu, bobkový list a sůl.
  6. Přiveďte k varu a vařte po dobu přibližně 25-30 minut doměkka.
  7. Vyjměte ze směsi bobkový list.
  8. Následně pomocí ponorného mixéru či kuchyňského robotu směs rozmixujte dohladka.
  9. Přidejte do polévky šťávu z limetky a důkladně pomíchejte.

Tato kedlubnová polévka se podává posypaná parmezánem a případně i troškou chilli.

Polévka z kedlubny se strouhaným parmazánem
zdroj: cooking.nytimes.com

Proč zařadit kedlubnu do svého jídelníčku?

Kedlubna či kedluben patří společně s kapustou, květákem, zelím či brokolicí mezi košťálovou zeleninu. V Čechách patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, které každý rok průměrný Čech zkonzumuje více než dva a půl kilogramu.

Kedlubna obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatá především na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v ní najdeme velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, manganu či fosforu. Mimo jiné je obsahuje rovněž mnoho vlákniny, čímž napomáhá správné funkci naší trávicí soustavy. Díky nízkému obsahu kalorií je oblíbenou součástí i různých redukčních diet.

Kedlubna v kuchyni

Nejznámější a nejčastější je konzumace syrové kedlubny. Buď jen tak, nebo se přidává do nejrůznějších zeleninových salátů. Kromě polévky lze ale z kedlubny připravit rovněž velmi chutné pomazánky, dá se  podobně jako květák či kapusta také zapékat a je možné z ní připravit i kedlubnové placičky. Jedlé jsou rovněž listy kedlubny, které lze snadno přidat do polévky či salátu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X