Kefír je nejen zdravý, ale dodává moučníkům i dokonalou vláčnost.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 5 receptů na kefírové bábovky, kterým nejde odolat!
Potěšte svou rodinu i přátele perfektní sladkou tečkou, na kterou jen tak nezapomenou.
Tak pojďme na to!
Bábovka Red Velvet s polevou z mascarpone
Pokud chcete blízké osobě připravit něco opravdu fantastického, ale nemáte moc zkušeností s pečením, je tento recept na červenou kefírovou bábovku s mascarpone polevou to pravé pro vás. Krásně vypadá, je snadná na přípravu a božsky chutná!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 2 šálky hladké mouky
- ½ šálku krupice
- 1 a ½ šálku cukru
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce kakaa
- 1 šálek rostlinného oleje
- 1 šálek kefíru
- 4 středně velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžíce červeného potravinářského barviva
- 1 lžička octa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 2 šálky mléka
- 4 lžíce cukru
- 1 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce mascarpone
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Formu na bábovku dobře vymažte máslem.
- Do střední mísy prosejte mouku, krupici, cukr, jedlou sodu, sůl a kakao.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte olej, kefír a vejce.
- Postupně přidávejte suchou směs.
- Míchejte stěrkou, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte potravinářské barvivo, ocet a vanilkový extrakt.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 50–55 minut, nebo dokud nevyndáte párátko zapíchnuté do středu bábovky čisté nebo s několika vlhkými drobky.
- Nechte vychladnout a připravte si polevu.
- Vše kromě mascarpone dejte do malého hrnce a za stálého míchání vařte na středně mírném ohni, dokud se směs nezačne vařit
- Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud směs trochu nezhoustne.
- Je to glazura, takže by neměla být příliš hustá.
- Sundejte z ohně a vmíchejte mascarpone.
- Nechte asi 10 minut vychladnout.
- Nenechávejte polevu chladnout déle, jinak zhoustne.
- Nalijte polevu na bábovku a počkejte, až ztuhne.
- Poté bábovku ozdobte oblíbeným ovocem.
- Užijte si to!

K výbornému moučníku patří i kvalitní káva. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Delonghi. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Kefírová bábovka s medem
Tato bábovka s kefírem a medem patří mezi ty nejjednodušší a nejrychlejší moučníky, které si můžete upéct. Je dokonale vláčná s lehkou chutí medu. Kefír bábovce dodává měkkost, křehkost a zajímavou chuť.
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 vejce pokojové teploty
- 1/4 šálku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek plnotučného bílého kefíru
Na polevu:
- 2 šálky prosátého moučkového cukru
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce medu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vymažte máslem a vysypte moukou 23 cm formu na bábovku.
- Šlehejte máslo a cukr po dobu 1 minuty.
- Jedno po druhém zašlehejte vejce.
- Přidejte med a vanilku a promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte suché ingredience.
- Začněte přidávat suché ingredience k mokrým ingrediencím střídavě s kefírem.
- Míchejte, dokud není těsto hladké a nezůstanou v něm žádné hrudky mouky.
- Pečte 40–45 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté doprostřed bábovky čisté.
- Nechte 15 minut vychladnout na mřížce a poté opatrně vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.
- Všechny ingredience na polevu míchejte dohromady, dokud nezmizí všechny hrudky moučkového cukru.
- Nalijte na vychladlou bábovku a podávejte!

Máme pro vás i další lahodné recepty na buchty z kefíru na 7 způsobů. Sladké pokušení s mléčným základem!
Objevte podobné tipy
Bábovka z kefíru s kokosem a citronovým tvarohem
Tato bábovka je lehká a hutná zároveň. Je vláčná, jemně ochucená pomerančem, medem, vanilkou a kokosem. Trochu citronového tvarohu jí navíc dodává nezapomenutelnou, lahodně krémovou a osvěžující chuť.
Co budete potřebovat
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 200 g cukru
- 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry smíchan s 1 lžičkou medu a 1 lžičkou vanilkového extraktu
- 120 ml rostlinného oleje
- 230 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g kefíru
- několik lžic strouhaného kokosu
- 3 lžíce citronového tvarohu viz níže
Na citronový tvaroh:
- 1 citron (bio)
- 175 g cukru
- 65 g másla
- 2 vejce
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
- Nastrouhejte kůru z předem omytého a osušeného citronu a poté z něj vymačkejte a přefiltrujte šťávu.
- Kůru, šťávu, cukr, lehce rozšlehaná vejce a nakrájené máslo dejte do žáruvzdorné mísy a dejte nad trochu větší kastrol s vařící vodou.
- Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a směs nebude homogenní.
- Pokračujte ve vaření po dobu 20-25 minut, míchejte ( nenechte směs vařit), dokud tvaroh nebude dostatečně hustý, aby pokryl zadní stranu lžíce.
- Směs nyní přeceďte přes jemné síto, abyste se zbavili kůry a nalijte do malé sklenice.
- Jakmile tvaroh zcela vychladne, sklenici uzavřete a dejte do lednice.
- Vejce, žloutek, cukr a směs pomerančové kůry s medem a vanilkou dejte do mixovací nádoby a elektrickým šlehačem vyšlehejte do bledé a nadýchané hmoty.
- Snižte rychlost a pomalu přilévejte rostlinný olej.
- Do mísy prosejte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a promíchejte.
- Suché ingredience přidejte do těsta a míchejte na nejnižší rychlost.
- Na závěr vmíchejte kefír.
- Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
- Nalijte 1/3 těsta do připravené formy.
- Povrch posypte strouhaným kokosem dle chuti.
- Polovinu citronového tvarohu nandejte lžičkou na kokos a vytvořte malé tečky ve vzdálenosti 2 nebo 3 cm od sebe.
- Zakryjte další třetinou těsta a opět posypte kokosem a ozdobte citronovým tvarohem.
- Přilijte zbývající těsto a posypte kokosem.
- Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40-45 minut.
- Bábovku vyndejte z trouby a i s formo ji dejte do mrazáku.
- Nechte bábovku v mrazáku 45-60 minut.
- Poté ji vyjměte, nechte 1/2 hodiny odležet ve formě a nakonec vyndejte z formy.
- Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Kefírová bábovka s čokoládou a kaštanovým pyré
Kombinace čokolády, kaštanového pyré a rumu se vysloveně hodí do sychravého počasí. Nakyslá chuť kefíru v pozadí i celé kousky čokolády, které sem tam v bábovce zakřupají jí dodávají jedinečnost, kterou si zamilujete!
Co budete potřebovat
- 3 vejce velikosti L
- 270 g polohrubé mouky
- 140 g třtinového cukru
- 10 g holandského kakaa
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 120 g másla
- 100 g hořké čokolády
- 200 g kefíru
- 2 lžíce tuzemského rumu
- 120 g kaštanového pyré
- 50 g nasekané hořké čokolády
- máslo a kakao na vymazání a vysypání formy
Postup
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem.
- Celá vajíčka vyšlehejte s cukrem do bíla, poté po částech zapracujte i vlažnou čokoládu.
- Nakonec vmíchejte kefír a rum.
- Sypké suroviny zvlášť promíchejte a zapracujte je do tekutých.
- Nakonec opatrně vmíchejte kaštanové pyré a nasekanou čokoládu.
- Formu na bábovku pořádně vymažte máslem a vysypte kakaem.
- Lžící formu rovnoměrně naplňte těstem, zarovnejte a dejte péct do vyhřáté trouby na 200°.
- Po 10 minutách snižte teplotu na 175° a pečte, dokud párátko zapíchnuté do středu bábovky nevyjde čisté.
- Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout a vyklopte ji na talíř.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Jsou vynikající!
Bábovka s kefírem a pekanovými ořechy
Tato úžasná voňavá a vláčná kefírová bábovka potěší celou vaši rodinu i přátele. Drobenka z másla a pekanových ořechů jí dodává na dokonalosti!
Co budete potřebovat
Na drobenku:
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce změklého másla
Na bábovku:
- 3 šálky celozrnné mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1 a 1/2 lžičky vanilky
- 3 vejce
- 1 a 1/2 šálku kefíru
Na polevu:
- 1/4 šálku másla, rozpuštěného
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 2 lžičky kefíru
Postup
- Připravte si drobenku.
- Míchejte máslo a cukr, dokud vám nevznikne krémová směs.
- Vmíchejte skořici a nasekané pekanové ořechy a míchejte, dokud vám nevznikne drobivá směs.
- Dejte stranou.
- Ve velké mixovací míse smíchejte kokosový olej a cukr.
- Zašlehejte kefír.
- Přidejte vanilku a vejce a po každém přidání zašlehejte.
- Přidejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- Šlehejte, dokud se suché ingredience nespojí s vlhkými.
- Nepřemixujte..
- Do dobře vymazané a moukou vysypané formy na bábovku rozetřete 1/2 těsta.
- Posypte polovinou drobenky.
- Navrch rozetřeme zbytek těsta a uhlaďte ho.
- Vršek těsta potřete zbylou drobenkou.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Bábovku pečte v troubě 45 až 50 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté.
- Chlaďte na mřížce po dobu 10 minut.
- Vyjměte z formy.
- Nechte dále chladnout na mřížce.
- Připravte si polevu.
- Rozpusťte máslo a přidejte moučkový cukr.
- Dobře promíchejte vidličkou nebo metličkou, abyste z cukru odstranili hrudky a dosáhli hladké konzistence.
- Přidejte vanilku a kefír.
- Dobře prošlehejte.
- Konzistence by měla být hladká a tekutá.
- Pokud je poleva příliš hustá, přidejte více kefíru po 1 lžičce.
- Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
- Polevu rozetřete po povrchu ještě teplé bábovky.
- Nalijte malé množství i na strany bábovky.
- Podle potřeby ozdobte půlkami pekanových ořechů.

Přečtěte si také náš obsáhlý článek o kefíru. Dozvíte se, kdy je dobré kefírové mléko pít, jaký má obsah vitamínů, jak ho využít v kuchyni a dokonce i podrobný návod, jak si ho doma vyrobit.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!