Výtečné recepty na bábovku z kefíru 5x jinak. Vyzkoušejte všechny varianty!

Kefír je nejen zdravý, ale dodává moučníkům i dokonalou vláčnost.

Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 5 receptů na kefírové bábovky, kterým nejde odolat!

Potěšte svou rodinu i přátele perfektní sladkou tečkou, na kterou jen tak nezapomenou.

Tak pojďme na to!

Bábovka Red Velvet s polevou z mascarpone

Pokud chcete blízké osobě připravit něco opravdu fantastického, ale nemáte moc zkušeností s pečením, je tento recept na červenou kefírovou bábovku s mascarpone polevou to pravé pro vás. Krásně vypadá, je snadná na přípravu a božsky chutná!

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 2 šálky hladké mouky
  • ½ šálku krupice
  • 1 a ½ šálku cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 šálek rostlinného oleje
  • 1 šálek kefíru
  • 4 středně velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžíce červeného potravinářského barviva
  • 1 lžička octa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 2 šálky mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 a ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce mascarpone

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Formu na bábovku dobře vymažte máslem.
  • Do střední mísy prosejte mouku, krupici, cukr, jedlou sodu, sůl a kakao.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse prošlehejte olej, kefír a vejce.
  • Postupně přidávejte suchou směs.
  • Míchejte stěrkou, dokud se vše nespojí.
  • Vmíchejte potravinářské barvivo, ocet a vanilkový extrakt.
  • Těsto nalijte do připravené formy a pečte 50–55 minut, nebo dokud nevyndáte párátko zapíchnuté do středu bábovky čisté nebo s několika vlhkými drobky.
  • Nechte vychladnout a připravte si polevu.
  • Vše kromě mascarpone dejte do malého hrnce a za stálého míchání vařte na středně mírném ohni, dokud se směs nezačne vařit
  • Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud směs trochu nezhoustne.
  • Je to glazura, takže by neměla být příliš hustá.
  • Sundejte z ohně a vmíchejte mascarpone.
  • Nechte asi 10 minut vychladnout.
  • Nenechávejte polevu chladnout déle, jinak zhoustne.
  • Nalijte polevu na bábovku a počkejte, až ztuhne.
  • Poté bábovku ozdobte oblíbeným ovocem.
  • Užijte si to!
Červená bábovka z kefíru s mascarpone polevou na talíři.
www.giverecipe.com

K výbornému moučníku patří i kvalitní káva. Možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Delonghi. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Kefírová bábovka s medem

Tato bábovka s kefírem a medem patří mezi ty nejjednodušší a nejrychlejší moučníky, které si můžete upéct. Je dokonale vláčná s lehkou chutí medu. Kefír bábovce dodává měkkost, křehkost a zajímavou chuť.

Co budete potřebovat

Na bábovku:

  • 1/2 šálku másla pokojové teploty
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1/4 šálku medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek plnotučného bílého kefíru

Na polevu:

  • 2 šálky prosátého moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce medu

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vymažte máslem a vysypte moukou 23 cm formu na bábovku.
  • Šlehejte máslo a cukr po dobu 1 minuty.
  • Jedno po druhém zašlehejte vejce.
  • Přidejte med a vanilku a promíchejte.
  • V samostatné misce smíchejte suché ingredience.
  • Začněte přidávat suché ingredience k mokrým ingrediencím střídavě s kefírem.
  • Míchejte, dokud není těsto hladké a nezůstanou v něm žádné hrudky mouky.
  • Pečte 40–45 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté doprostřed bábovky čisté.
  • Nechte 15 minut vychladnout na mřížce a poté opatrně vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.
  • Všechny ingredience na polevu míchejte dohromady, dokud nezmizí všechny hrudky moučkového cukru.
  • Nalijte na vychladlou bábovku a podávejte!
Bábovka s kefírem a medem na tácu a ruka, která na ni nalévá polevu.
www.sweetfixbaker.com

Máme pro vás i další lahodné recepty na buchty z kefíru na 7 způsobů. Sladké pokušení s mléčným základem!


Bábovka z kefíru s kokosem a citronovým tvarohem

Tato bábovka je lehká a hutná zároveň. Je vláčná, jemně ochucená pomerančem, medem, vanilkou a kokosem. Trochu citronového tvarohu jí navíc dodává nezapomenutelnou, lahodně krémovou a osvěžující chuť.

Co budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g cukru
  • 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry smíchan s 1 lžičkou medu a 1 lžičkou vanilkového extraktu
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 230 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g kefíru
  • několik lžic strouhaného kokosu
  • 3 lžíce citronového tvarohu viz níže

Na citronový tvaroh:

  • 1 citron (bio)
  • 175 g cukru
  • 65 g másla
  • 2 vejce

Postup

  • Nejprve si připravte citronový tvaroh.
  • Nastrouhejte kůru z předem omytého a osušeného citronu a poté z něj vymačkejte a přefiltrujte šťávu.
  • Kůru, šťávu, cukr, lehce rozšlehaná vejce a nakrájené máslo dejte do žáruvzdorné mísy a dejte nad trochu větší kastrol s vařící vodou.
  • Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a směs nebude homogenní.
  • Pokračujte ve vaření po dobu 20-25 minut, míchejte ( nenechte směs vařit), dokud tvaroh nebude dostatečně hustý, aby pokryl zadní stranu lžíce.
  • Směs nyní přeceďte přes jemné síto, abyste se zbavili kůry a nalijte do malé sklenice.
  • Jakmile tvaroh zcela vychladne, sklenici uzavřete a dejte do lednice.
  • Vejce, žloutek, cukr a směs pomerančové kůry s medem a vanilkou dejte do mixovací nádoby a elektrickým šlehačem vyšlehejte do bledé a nadýchané hmoty.
  • Snižte rychlost a pomalu přilévejte rostlinný olej.
  • Do mísy prosejte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a promíchejte.
  • Suché ingredience přidejte do těsta a míchejte na nejnižší rychlost.
  • Na závěr vmíchejte kefír.
  • Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
  • Nalijte 1/3 těsta do připravené formy.
  • Povrch posypte strouhaným kokosem dle chuti.
  • Polovinu citronového tvarohu nandejte lžičkou na kokos a vytvořte malé tečky ve vzdálenosti 2 nebo 3 cm od sebe.
  • Zakryjte další třetinou těsta a opět posypte kokosem a ozdobte citronovým tvarohem.
  • Přilijte zbývající těsto a posypte kokosem.
  • Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40-45 minut.
  • Bábovku vyndejte z trouby a i s formo ji dejte do mrazáku.
  • Nechte bábovku v mrazáku 45-60 minut.
  • Poté ji vyjměte, nechte 1/2 hodiny odležet ve formě a nakonec vyndejte z formy.
  • Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Bábovka s kefírem, kokosem a citronovým tvarohem na talíři, posypaná moučkovým cukrem.
www.dajana-bakerscorner.blogspot.com

Kefírová bábovka s čokoládou a kaštanovým pyré

Kombinace čokolády, kaštanového pyré a rumu se vysloveně hodí do sychravého počasí. Nakyslá chuť kefíru v pozadí i celé kousky čokolády, které sem tam v bábovce zakřupají jí dodávají jedinečnost, kterou si zamilujete!

Co budete potřebovat

  • 3 vejce velikosti L
  • 270 g polohrubé mouky
  • 140 g třtinového cukru
  • 10 g holandského kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 120 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 200 g kefíru
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 120 g kaštanového pyré
  • 50 g nasekané hořké čokolády
  • máslo a kakao na vymazání a vysypání formy

Postup

  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem.
  • Celá vajíčka vyšlehejte s cukrem do bíla, poté po částech zapracujte i vlažnou čokoládu.
  • Nakonec vmíchejte kefír a rum.
  • Sypké suroviny zvlášť promíchejte a zapracujte je do tekutých.
  • Nakonec opatrně vmíchejte kaštanové pyré a nasekanou čokoládu.
  • Formu na bábovku pořádně vymažte máslem a vysypte kakaem.
  • Lžící formu rovnoměrně naplňte těstem, zarovnejte a dejte péct do vyhřáté trouby na 200°.
  • Po 10 minutách snižte teplotu na 175° a pečte, dokud párátko zapíchnuté do středu bábovky nevyjde čisté.
  • Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout a vyklopte ji na talíř.
  • Dobrou chuť!
Bábovka s kefírem, čokoládou a kaštanovým pyré.
www.mozessavydavat.sk

Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Jsou vynikající!

Bábovka s kefírem a pekanovými ořechy

Tato úžasná voňavá a vláčná kefírová bábovka potěší celou vaši rodinu i přátele. Drobenka z másla a pekanových ořechů jí dodává na dokonalosti!

Co budete potřebovat

Na drobenku:

  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce změklého másla

Na bábovku:

  • 3 šálky celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky vanilky
  • 3 vejce
  • 1 a 1/2 šálku kefíru

Na polevu:

  • 1/4 šálku másla, rozpuštěného
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 2 lžičky kefíru

Postup

  • Připravte si drobenku.
  • Míchejte máslo a cukr, dokud vám nevznikne krémová směs.
  • Vmíchejte skořici a nasekané pekanové ořechy a míchejte, dokud vám nevznikne drobivá směs.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké mixovací míse smíchejte kokosový olej a cukr.
  • Zašlehejte kefír.
  • Přidejte vanilku a vejce a po každém přidání zašlehejte.
  • Přidejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva.
  • Šlehejte, dokud se suché ingredience nespojí s vlhkými.
  • Nepřemixujte..
  • Do dobře vymazané a moukou vysypané formy na bábovku rozetřete 1/2 těsta.
  • Posypte polovinou drobenky.
  • Navrch rozetřeme zbytek těsta a uhlaďte ho.
  • Vršek těsta potřete zbylou drobenkou.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Bábovku pečte v troubě 45 až 50 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté.
  • Chlaďte na mřížce po dobu 10 minut.
  • Vyjměte z formy.
  • Nechte dále chladnout na mřížce.
  • Připravte si polevu.   
  • Rozpusťte máslo a přidejte moučkový cukr.
  • Dobře promíchejte vidličkou nebo metličkou, abyste z cukru odstranili hrudky a dosáhli hladké konzistence.
  • Přidejte vanilku a kefír.
  • Dobře prošlehejte.
  • Konzistence by měla být hladká a tekutá.
  • Pokud je poleva příliš hustá, přidejte více kefíru po 1 lžičce.
  • Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
  • Polevu rozetřete po povrchu ještě teplé bábovky.
  • Nalijte malé množství i na strany bábovky.
  • Podle potřeby ozdobte půlkami pekanových ořechů.
Bábovka z kefíru s ořechovou drobenkou a polevou na talíři.
www.joybileefarm.com

Přečtěte si také náš obsáhlý článek o kefíru. Dozvíte se, kdy je dobré kefírové mléko pít, jaký má obsah vitamínů, jak ho využít v kuchyni a dokonce i podrobný návod, jak si ho doma vyrobit.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X