Věděli jste, že se kefír dá využít také při přípravě lívanečků?
Navíc jim dodává nejen specifickou chuť, ale také zajímavou nadýchanost a vláčnost.
Inspirujte se našimi recepty na kefírové lívance v 5 různých variantách.
Přinášíme také tip, jak si připravit vlastní domácí kefír.
Užijte si to!
Lívanečky z kefíru a špaldy
Tyto zdravé lívance z kefíru a špaldové mouky jsou chutné a nadýchané jako obláčky. V kombinaci s čerstvým ovocem či zakysanou smetanou a džemem vytvářejí v ústech naprosto božskou chuť.
Ingredience
- 3 vejce
- 1 a 3/4 šálku špaldové mouky
- 2 šálky neslazeného kefíru, pokojové teploty
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilky
- olej na smažení
- čerstvé bobulovité ovoce k podávání
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte vejce.
- Do odměrky přidejte kefír a prášek do pečiva a šlehejte do pěny.
- Přidejte do vyšlehaných vajec.
- Postupně přidávejte mouku, promíchejte a spojte a nechte asi 10 minut odstát.
- Litinovou pánev předehřejte na středně vysokou teplotu.
- Na smažení použijte trochu kokosového oleje.
- Smažte každý lívaneček z každé strany asi 1–2 minuty dozlatova.
- Podávejte s čerstvým ovocem nebo zakysanou smetanou a džemem.

Bezlepkové kefírové lívance s borůvkami
Silné a nadýchané borůvkové lívance z kefíru se perfektně hodí třeba na víkendový brunch, ale skvělé jsou i jako sladká večeře. Navíc jsou bez lepku! Užijte si je.
Ingredience
- 1 šálek + 1 polévková lžíce bezlepkové ovesné mouky (rozmixované v mixéru)
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 šálek + 1 polévková lžíce neslazeného kefíru dle vašeho výběru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (1 na těsto a 1 na smažení)
- 1,5 lžíce kokosového cukru (nebo cukru dle vašeho výběru)
- 1 velké vejce
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1 šálek čerstvých borůvek
Postup
- Smíchejte suché přísady (ovesnou mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu, kokosový cukr a mořskou sůl) a dobře promíchejte.
- Smíchejte mokré přísady: kefír, kokosový olej, vejce, vanilku.
- Dobře promíchejte vidličkou.
- Začněte předehřívat nepřilnavou pánev na středně vysokém ohni.
- Mokré přísady pomalu vmíchejte do suchých přísad a šlehejte, abyste se vyhnuli hrudkám.
- Vyzkoušejte těsto, nemělo by být příliš tekuté, protože má být nadýchané a trochu hustší.
- Pokud je příliš tekuté, přidejte trochu mouky, začněte 1 polévkovou lžící.
- Pokud je příliš husté, přidejte 1 polévkovou lžíci kefíru a ještě trochu rozpuštěného kokosového oleje.
- Opatrně přimíchejte borůvky.
- Do pánve přidejte 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a nechte rozpustit.
- Poté pomocí kuchyňské papírové utěrky nasákněte přebytek oleje.
- Když pánev po 2-3 lívancích schne, použiji k navlhčení stejnou papírovou utěrku namočenou v kokosovém oleji.
- Na pánev přidejte něco málo přes 1 polévkovou lžíci těsta a mírně ho rozprostřete do kruhu.
- Smažte z obou stran dozlatova.
- Užijte si je teplé s javorovým sirupem nebo mandlovým máslem.

Ať už čerstvé nebo mražené, borůvky jsou jednou z nejlepších surovin na pečení. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na borůvkovou buchtu. Inspirujte se a zkuste nějaký.
Objevte podobné tipy
Banánové lívance s arašídovým máslem
Tyto celozrnné lívanečky z vanilkového kefíru a banánů, potřené teplou směsí javorového sirupu a arašídového másla, jsou lehoučké a nadýchané, příjemně sladké a chuťově naprosto luxusní. Jsou perfektní snídaní, kterou si vychutná celá rodina.
Ingredience
- 2 šálky celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 2 šálky vanilkového kefíru
- 2 vejce
- 2 malé nebo 1 velký banán, nakrájený na plátky
- 2 lžíce másla
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 1/3 šálku nesoleného krémového arašídového másla
Postup
- Ve střední míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
- V malé misce promíchejte kefír a vejce, dokud se nespojí.
- Přidejte plátky banánu.
- Mokré přísady přidejte k suchým a lehce promíchejte.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
- Na každý lívanec přidejte na pánev 1/4 šálku těsta a těsto rozprostřete zadní stranou odměrky do kulatého tvaru.
- Smažte, dokud povrch lívanců nezačne bublat, asi 3 minuty.
- Obraťte lívance pomocí špachtle a smažte další 3 minuty, nebo dokud druhá strana lehce nezhnědne.
- Mezitím smíchejte javorový sirup s arašídovým máslem a směs zahřejte v troubě na cca 30 sekund.
- Lívance potřete teplou směsí javorového sirupu a arašídového másla a ihned podávejte.

Pokud řešíte, co s banány, které vám doma trochu přezrály, vězte, že právě ty jsou díky vysokému obsahu přírodního cukru a vláčné konzistenci nejvhodnější k pečení. A jako inspiraci jsme pro vás připravili 6 receptů na moučníky s banány, které si zamilujete.
Lívanečky z domácího kefíru
Tyto nadýchané lívanečky z kefíru, který si hravě můžete vyrobit i doma, zalité medem či karamelem, vás dostanou!
Ingredience
Na domácí kefír (0,5 litru):
- 2 lžíce mléčných kefírových kultur
- 0,5 l organického homogenizovaného kravského mléka
- čistá sklenice, tenká tkanina, motouz nebo gumička, dřevěná nebo plastová lžíce, plastové síto
Na lívance:
- 2 šálky domácího kefíru
- 2 vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 a 3/4 šálků hladké mouky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4-5 lžic oleje
- karamel, med, zakysaná smetana k servírování
Postup
- Kefírové kultury vložte do čisté nádoby a zalijte mlékem.
- Přikryjte tenkou tkaninou a zajistěte ji provázkem nebo gumičkou.
- Nechte působit 24 hodin a jemně jím třeste ze strany na stranu asi třikrát denně.
- Jakmile mléko zhoustne a textura je jako slabý jogurt, kefír je připraven.
- Čím více kvasí, tím víc směs houstne, dokud neuvidíte, jak se začíná oddělovat na tvaroh a syrovátku.
- Kefír propasírujte přes plastové síto a jemně jím protřepejte ze strany na stranu.
- Sklenici a kefírové kultury opláchněte vodou.
- Vložte je zpět do čisté nádoby a znovu zalijte mlékem, abyste vytvořili další dávku.
- Postupem času, jak se kultury množí a rostou, byste měli přidat více mléka, abyste upravili poměry.
- Dalším tipem je zlikvidovat všechny kultury, které vyjdou na vrch, bezprostředně po doplnění nové dávky mléka.
- Jsou to prázdné kultury, které již nepotřebujeme.
- Zdravé kultury zůstávají na dně, ale všimnete si, jak proudí nahoru, jakmile začne kvasit mléko, a to je v pořádku.
- Připravte si váš kefír a vrhněte se na přípravu lívanečků.
- Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou v míse.
- Mírně zahřejte kefír a nalijte do vaječné směsi.
- Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- V samostatné míse prošlehejte mouku se sodou, práškem do pečiva a solí.
- Přidejte suché přísady do směsi kefíru a vajec.
- Rychle vše promíchejte, ale vyhněte se nadměrnému míchání.
- Pokud zbude několik hrudek, nebojte se, zmizí během smažení.
- Nechte 5-7 minut odpočinout.
- Těsto by mělo být husté a mělo by připomínat konzistenci husté zakysané smetany.
- Na pánvi rozehřejte na olej na středně vysokou teplotu.
- Na pánev položte lžíci těsta a mezi lívanečky ponechte mezeru.
- Stáhněte plamen na minimum a smažte dozlatova, poté pomocí 2 vidliček překlopte na druhou stranu a smažte dalších pár minut dozlatova.
- Podávejte teplé se zakysanou smetanou, medem, džemem nebo karamelovou omáčkou.

Zdravé lívanečky z ovesných vloček a kefíru
Ovesné lívance s kefírem jsou vydatné a neuvěřitelně chutné. Navíc jsou strašně jednoduché na přípravu, takže je zvládne opravdu každý.
Ingredience
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 šálky kefíru (ochuceného nebo bez příchutě)
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžíce medu
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky soli
- 1 lžíce chia semínek
- 2 vejce
- ¼ šálku avokádového oleje
- suroviny k servírování dle vašeho výběru
Postup
- V misce smíchejte ovesné vločky a kefír a dejte stranou.
- V míse nebo odměrce rozšlehejte vejce, olej a med.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte vaječnou směs k moučné směsi a dobře promíchejte.
- Přidejte směs ovesných vloček/kefíru a dobře promíchejte.
- Přidejte chia semínka a promíchejte.
- Pánev rozehřejte na středním ohni.
- Jakmile je horká, přidejte asi 2 lžičky másla.
- Do pánve nalijte asi ⅓ šálku těsta (na lívaneček).
- Smažte (3–5 minut), dokud nebude horní část lívance bublinková.
- Otočte a osmažte druhou stranu.
- Hotové lívance vyjměte z pánve.
- Umístěte na žáruvzdorný servírovací plech a vložte do teplé trouby, dokud všechny nebudete mít hotové všechny lívanečky.
- Podávejte s ovocem či polevami dle výběru.
- Nechte si chutnat!

A jak se recepty povedly vám? Napište nám do komentářů!