5 luxusních receptů na nadýchané lívanečky z kefíru. Který se stane vaším favoritem?

Věděli jste, že se kefír dá využít také při přípravě lívanečků?

Navíc jim dodává nejen specifickou chuť, ale také zajímavou nadýchanost a vláčnost.

Inspirujte se našimi recepty na kefírové lívance v 5 různých variantách.

Přinášíme také tip, jak si připravit vlastní domácí kefír.

Užijte si to!

Lívanečky z kefíru a špaldy

Tyto zdravé lívance z kefíru a špaldové mouky jsou chutné a nadýchané jako obláčky. V kombinaci s čerstvým ovocem či zakysanou smetanou a džemem vytvářejí v ústech naprosto božskou chuť.

Ingredience

  • 3 vejce
  • 1 a 3/4 šálku špaldové mouky
  • 2 šálky neslazeného kefíru, pokojové teploty
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilky
  • olej na smažení
  • čerstvé bobulovité ovoce k podávání

Postup                                       

  1. Ve velké míse vyšlehejte vejce.
  2. Do odměrky přidejte kefír a prášek do pečiva a šlehejte do pěny.
  3. Přidejte do vyšlehaných vajec.
  4. Postupně přidávejte mouku, promíchejte a spojte a nechte asi 10 minut odstát.
  5. Litinovou pánev předehřejte na středně vysokou teplotu.
  6. Na smažení použijte trochu kokosového oleje.
  7. Smažte každý lívaneček z každé strany asi 1–2 minuty dozlatova.
  8. Podávejte s čerstvým ovocem nebo zakysanou smetanou a džemem.
Špaldové lívanečky z kefíru ozdobené ovocem, servírované na talířku.
www.flavorfulhome.com

Bezlepkové kefírové lívance s borůvkami

Silné a nadýchané borůvkové lívance z kefíru se perfektně hodí třeba na víkendový brunch, ale skvělé jsou i jako sladká večeře. Navíc jsou bez lepku! Užijte si je.

Ingredience

  • 1 šálek + 1 polévková lžíce bezlepkové ovesné mouky (rozmixované v mixéru)
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 šálek + 1 polévková lžíce neslazeného kefíru dle vašeho výběru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (1 na těsto a 1 na smažení)
  • 1,5 lžíce kokosového cukru (nebo cukru dle vašeho výběru)
  • 1 velké vejce
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 šálek čerstvých borůvek

Postup                                       

  1. Smíchejte suché přísady (ovesnou mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu, kokosový cukr a mořskou sůl) a dobře promíchejte.
  2. Smíchejte mokré přísady: kefír, kokosový olej, vejce, vanilku.
  3. Dobře promíchejte vidličkou.
  4. Začněte předehřívat nepřilnavou pánev na středně vysokém ohni.
  5. Mokré přísady pomalu vmíchejte do suchých přísad a šlehejte, abyste se vyhnuli hrudkám.
  6. Vyzkoušejte těsto, nemělo by být příliš tekuté, protože má být nadýchané a trochu hustší.
  7. Pokud je příliš tekuté, přidejte trochu mouky, začněte 1 polévkovou lžící.
  8. Pokud je příliš husté, přidejte 1 polévkovou lžíci kefíru a ještě trochu rozpuštěného kokosového oleje.
  9. Opatrně přimíchejte borůvky.
  10. Do pánve přidejte 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a nechte rozpustit.
  11. Poté pomocí kuchyňské papírové utěrky nasákněte přebytek oleje.
  12. Když pánev po 2-3 lívancích schne, použiji k navlhčení stejnou papírovou utěrku namočenou v kokosovém oleji.
  13. Na pánev přidejte něco málo přes 1 polévkovou lžíci těsta a mírně ho rozprostřete do kruhu.
  14. Smažte z obou stran dozlatova.
  15. Užijte si je teplé s javorovým sirupem nebo mandlovým máslem.   
Kefírové lívanečky bez lepku naskládané na sobě a ozdobené borůvkami.
www.thedishonhealthy.com

Ať už čerstvé nebo mražené, borůvky jsou jednou z nejlepších surovin na pečení. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na borůvkovou buchtu. Inspirujte se a zkuste nějaký.

Banánové lívance s arašídovým máslem

Tyto celozrnné lívanečky z vanilkového kefíru a banánů, potřené teplou směsí javorového sirupu a arašídového másla, jsou lehoučké a nadýchané, příjemně sladké a chuťově naprosto luxusní. Jsou perfektní snídaní, kterou si vychutná celá rodina.

Ingredience

  • 2 šálky celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 šálky vanilkového kefíru
  • 2 vejce
  • 2 malé nebo 1 velký banán, nakrájený na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • 1/3 šálku nesoleného krémového arašídového másla

Postup                                       

  1. Ve střední míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
  2. V malé misce promíchejte kefír a vejce, dokud se nespojí.
  3. Přidejte plátky banánu.
  4. Mokré přísady přidejte k suchým a lehce promíchejte.
  5. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
  6. Na každý lívanec přidejte na pánev 1/4 šálku těsta a těsto rozprostřete zadní stranou odměrky do kulatého tvaru.
  7. Smažte, dokud povrch lívanců nezačne bublat, asi 3 minuty.
  8. Obraťte lívance pomocí špachtle a smažte další 3 minuty, nebo dokud druhá strana lehce nezhnědne.
  9. Mezitím smíchejte javorový sirup s arašídovým máslem a směs zahřejte v troubě na cca 30 sekund.
  10. Lívance potřete teplou směsí javorového sirupu a arašídového másla a ihned podávejte.
Lívance z kefíru a banánů naskládané na sobě, servírované s plátky čerstvých banánů a arašídovým máslem.
www.karalydon.com

Pokud řešíte, co s banány, které vám doma trochu přezrály, vězte, že právě ty jsou díky vysokému obsahu přírodního cukru a vláčné konzistenci nejvhodnější k pečení. A jako inspiraci jsme pro vás připravili 6 receptů na moučníky s banány, které si zamilujete.

Lívanečky z domácího kefíru

Tyto nadýchané lívanečky z kefíru, který si hravě můžete vyrobit i doma, zalité medem či karamelem, vás dostanou!

Ingredience

Na domácí kefír (0,5 litru):

  • 2 lžíce mléčných kefírových kultur
  • 0,5 l organického homogenizovaného kravského mléka
  • čistá sklenice, tenká tkanina, motouz nebo gumička, dřevěná nebo plastová lžíce, plastové síto

Na lívance:

  • 2 šálky domácího kefíru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 a 3/4 šálků hladké mouky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4-5 lžic oleje
  • karamel, med, zakysaná smetana k servírování

Postup                                       

  1. Kefírové kultury vložte do čisté nádoby a zalijte mlékem.
  2. Přikryjte tenkou tkaninou a zajistěte ji provázkem nebo gumičkou.
  3. Nechte působit 24 hodin a jemně jím třeste ze strany na stranu asi třikrát denně.
  4. Jakmile mléko zhoustne a textura je jako slabý jogurt, kefír je připraven.
  5. Čím více kvasí, tím víc směs houstne, dokud neuvidíte, jak se začíná oddělovat na tvaroh a syrovátku.
  6. Kefír propasírujte přes plastové síto a jemně jím protřepejte ze strany na stranu.
  7. Sklenici a kefírové kultury opláchněte vodou.
  8. Vložte je zpět do čisté nádoby a znovu zalijte mlékem, abyste vytvořili další dávku.
  9. Postupem času, jak se kultury množí a rostou, byste měli přidat více mléka, abyste upravili poměry.
  10. Dalším tipem je zlikvidovat všechny kultury, které vyjdou na vrch, bezprostředně po doplnění nové dávky mléka.
  11. Jsou to prázdné kultury, které již nepotřebujeme.
  12. Zdravé kultury zůstávají na dně, ale všimnete si, jak proudí nahoru, jakmile začne kvasit mléko, a to je v pořádku.
  13. Připravte si váš kefír a vrhněte se na přípravu lívanečků.
  14. Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou v míse.
  15. Mírně zahřejte kefír a nalijte do vaječné směsi.
  16. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
  17. V samostatné míse prošlehejte mouku se sodou, práškem do pečiva a solí.
  18. Přidejte suché přísady do směsi kefíru a vajec.
  19. Rychle vše promíchejte, ale vyhněte se nadměrnému míchání.
  20. Pokud zbude několik hrudek, nebojte se, zmizí během smažení.
  21. Nechte 5-7 minut odpočinout.
  22. Těsto by mělo být husté a mělo by připomínat konzistenci husté zakysané smetany.
  23. Na pánvi rozehřejte na olej na středně vysokou teplotu.
  24. Na pánev položte lžíci těsta a mezi lívanečky ponechte mezeru.
  25. Stáhněte plamen na minimum a smažte dozlatova, poté pomocí 2 vidliček překlopte na druhou stranu a smažte dalších pár minut dozlatova.
  26. Podávejte teplé se zakysanou smetanou, medem, džemem nebo karamelovou omáčkou.
Domácí lívance z kefíru servírované na velkém tácu, na který žena nalévá sladkou polevu.
www.gastrosenses.com

Zdravé lívanečky z ovesných vloček a kefíru

Ovesné lívance s kefírem jsou vydatné a neuvěřitelně chutné. Navíc jsou strašně jednoduché na přípravu, takže je zvládne opravdu každý.

Ingredience

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 šálky kefíru (ochuceného nebo bez příchutě)
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžíce medu
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 vejce
  • ¼ šálku avokádového oleje
  • suroviny k servírování dle vašeho výběru

Postup       

  1. V misce smíchejte ovesné vločky a kefír a dejte stranou.
  2. V míse nebo odměrce rozšlehejte vejce, olej a med.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Přidejte vaječnou směs k moučné směsi a dobře promíchejte.
  5. Přidejte směs ovesných vloček/kefíru a dobře promíchejte.
  6. Přidejte chia semínka a promíchejte.
  7. Pánev rozehřejte na středním ohni.
  8. Jakmile je horká, přidejte asi 2 lžičky másla.
  9. Do pánve nalijte asi ⅓ šálku těsta (na lívaneček).
  10. Smažte (3–5 minut), dokud nebude horní část lívance bublinková.
  11. Otočte a osmažte druhou stranu.
  12. Hotové lívance vyjměte z pánve.
  13. Umístěte na žáruvzdorný servírovací plech a vložte do teplé trouby, dokud všechny nebudete mít hotové všechny lívanečky.
  14. Podávejte s ovocem či polevami dle výběru.
  15. Nechte si chutnat!
Ovesné lívance z kefíru naskládané na sobě a ozdobené čerstvými malinami.
www.homemadeandyummy.com

A jak se recepty povedly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X