Provoňte svůj domov s těmito recepty na kmínové polévky.
Vychutnejte si příjemnou chuť smetanově krémových pokrmů, které vás nejen zahřejí, ale zvednou vám v těchto pochmurných zimních dnech náladu.
Nečekejte a připravte si jednoduchý vývar se zeleninou nebo vyzkoušejte dlouze marinované jehněčí maso s domácími taženými nudlemi či kapáním, vše ovoněné tímto skvělým kořením!
Kmínová polévka s mrkví
Tento recept na polévku z mrkve a kmínu, je založený na tradiční polévce z Blízkého východu. Je to neuvěřitelně zdravá a jednoduchá polévka, která chutná každému. Uvařená polévka má nádherně krémovou konzistenci, a to i přes to, že neobsahuje smetanu ani jiná zahušťovadla!
Co budeme potřebovat
- 500 g mrkve
- Střední bramboru
- Střední cibuli
- Lžíce mletého kmínu
- Lžíce olivového oleje
- 1,5 l kuřecího vývaru (nebo 1,5 l vody a 2 kostky bujonu)
Postup
- Veškerou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, aby se rychle uvařila
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej
- Vhodíme mrkev, cibuli a brambory
- Zeleninu smažíme asi 5 minut, aby se zvýraznila chuť
- Přidáme vývar
- Vaříme na střední teplotu, dokud nebude zelenina dobře uvařená a měkká
- Za pomoci ponorného mixéru zeleninu rozmixujeme dohladka
- Přidáme kmín, sůl a čerstvě mletý pepř
- Ochutnáme a popřípadě dokořeníme podle chuti
- Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat další vodu

Polévka z kmínu a kokosového mléka
Tato krémová kokosová polévka s kmínem a sladkou mrkví potěší vaše chuťové buňky, zejména díky kombinaci aromatického oleje a pečeného česneku, jímž je na závěr dochucená.
Co budeme potřebovat
Na polévkový zaklad
- 3 lžíce řepkového oleje
- Střední cibule (nakrájená na malé kostičky)
- 340 g mrkve (nakrájené na kolečka)
- Lžička soli
- Lžička čerstvě mletého černého pepře
- Lžíce mletého čerstvého zázvoru
- Lžíce mletého česneku
- Plechovka plnotučného kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky garam masala
- ½ lžičky jemného chilli prášku
- Hrst čerstvého koriandru
Na kmínový olej
- 2 lžíce řepkového oleje
- Lžička semínek kmínu
- Stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)
Postup
- Ve středním hrnci si zahřejeme 3 lžíce řepkového oleje na střední teplotu
- Přidáme cibuli a mrkev a za občasného míchání vaříme po dobu 10 až 15 minut, dokud cibule nebude měkká a zesklovatělá a mrkev snadno propíchneme vidličkou
- Zeleninu dochutíme ½ lžičkou soli a černým pepřem
- Snížíme teplotu na nízkou a vmícháme zázvor s česnekem
- Vaříme 2 až 3 minuty, dokud se zázvor s česnekem nerozvoní a nezměknou
- Vmícháme kokosové mléko, zeleninový vývar, garam masalu, chilli prášek a další ½ lžičky soli
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a polévku přivedeme k varu
- Když se polévka začne vařit, teplotu snížíme na nízkou a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut
- Polévku stáhneme z plotny a necháme 5 minut odstát, dokud lehce nevychladne
- Poté pomocí ručního ponorného mixéru opatrně polévku rozmixujeme přímo v hrnci
- Rozmixovanou polévku, podle chuti dochutíme solí a černým pepřem, a pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem nebo vodou
- Na kmínový olej si v malé pánvi nebo kastrolu zahřejeme 2 lžíce oleje
- Jakmile se olej začne lesknout, přidáme semínka kmínu
- Jakmile začne kmín praskat, přidáme na plátky nakrájený česnek
- Kmín a česnek vaříme na pánvi, dokud česnek nezačne zlátnout
- Okamžitě stáhneme pánev z ohně a nalijeme kmínový olej do malé žáruvzdorné misky
- Polévku rozdělíme do servírovacích misek a do každé ½ až 1 lžičku kmínového oleje
- Ozdobíme čerstvým koriandrem a kmínovou polévku si vychutnáme křupavým chlebem
Na křupavý chléb je nejlepší si ještě namazat nějkou výraznou pomazánku. Vytvořte si jednu z těchto romadúrových pomazánek a spojte chuť krémové polévky s výraznou chutí romadúru. Nebudete litovat!

Jednoduchý zeleninový vývar s kmínem
Tento recept na kmínovou polévku je doslova nejjednodušší pokrm na přípravu na světě. Dokonce i ti, kterým chybí kuchařský cit, zvládnou tuto polévku uvařit. Skvěle se hodí jako předkrm nebo zdravý oběd a perfektně vás zahřeje po fyzické i psychické zátěži v chladných zimních měsících.
Co budeme potřebovat
- Velkou cibuli (oloupaná a nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
- 6 mrkví (oloupaných a nakrájených malé kousky)
- Velkou bramboru (nakrájenou na kostičky)
- Velký svazek brokolice (nakrájený)
- 50 g másla
- Kostka kuřecího vývaru
- Sůl
- Pepř
- Lžíce kmínového prášku
- Vlašské ořechy (nasekané)
- Petržel
Postup
- Na středním teplotu si v hrnci rozpustíme máslo
- Přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a černý pepř
- Cibuli a česnek pod pokličkou opékáme asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí
- Přidáme nakrájenou mrkev a hrnec naplníme do ¾ vroucí vodou
- Rozdrobíme v kostku kuřecího vývaru
- Pokud používáme tekutý vývar, přidáme jej místo vody
- Na hrnec umístíme poklici a vaříme při vysoké teplotě po dobu 5 minut
- Přidáme kmín a nakrájené brambory
- Hrnec znovu přikryjeme poklicí a vaříme dalších 15 minut na vysokou teplotu
- Přidáme nakrájenou brokolici, znovu přiklopíme a vaříme dalších 10 minut na vysokou teplotu
- Možná budeme muset do hrnce přidat trochu vody, tolik aby zakryla zeleninu
- Po uvaření je čas polévku rozmixovat
- Pomocí tyčového mixéru polévku zpracováváme, dokud nezískáme hladkou a krémovou texturu
- Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vody nebo vývaru na zředění
- V tuto chvíli polévku dochutíme pomocí soli, pepře a kmínu
- Polévku s kmínem servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou a nasekanými ořechy
- Ořechy dodají kmínové polévce trochu textury a křupavosti, což doplní sametovou jemnost
Aromatický kmín můžete buď milovat, anebo nenávidět (osobně doporučujeme to první, protože jak uvádíme na konci článku, má toto koření mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo). Proto vám vřele doporučujeme pustit se do dalších receptů, které kmín obsahují jako jsou tyto recepty s kuskusem a kuřecím masem. Možná pro vás bude lépe stravitelný, když kmín nebude primární surovinou v daném receptu.

Kmínová polévka s vejcem a krutony
Tato hedvábně jemná polévka posypaná křupavými, sýrovými, česnekovými krutony chutná nebesky a je perfektním jídlem, které si můžete vychutnat v chladnějším počasí. Není asi lepší jídlo pro zahřátí v těchto chladných a sychravých dnech!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- Střední cibule (nakrájená)
- 2 střední brambory (oloupané a nakrájené)
- 500 g baby mrkví
- Snítka majoránky
- Špetka kmínu
- 140 g Parmigiano Reggiano (nastrouhaný)
- Sůl
- Pepř
- 750 ml vody
Na krutony
- 50 g másla
- 5 stroužků česneku
- 200 g toastový chléb (nakrájený na kostičky)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Máslo si rozpustíme v hrnci a přidáme cibuli a necháme jí zhnědnout
- Poté přidáme hladkou mouku a mletý kmín
- Směs po kouskách rozředíme vodou, dáváme pozor, aby se netvořily hrudky
- Přidáme mrkev a vaříme
- Po 15 minutách vaření přidáme brambory a znovu vaříme v přiklopeném hrnci, dalších 15 minut
- Mezitím si připravíme krutony
- Toastový chléb okrájíme, aby neměl kůrku, a nakrájíme ho na malé kostičky
- Kostičky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme je do trouby
- Pečeme je dozlatova 5-10 minut
- Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm prolisovaný česnek
- Přidáme opražené krutony a promícháme, aby se krutony v másle obalily
- Vyndáme je z pánve a dáme stranou
- Vejce rozšleháme se špetkou soli, pepře a majoránky
- Směs vlijeme do vývaru a mícháme, aby se vše spojilo
- Na dno polévkových misek dáme česnekové krutony, které posypeme nastrouhaným parmazánem
- Přelijeme je kmínovou polévkou a podáváme

Objevte podobné tipy
Polévka z kmínu a pečeného lilku
Lahodná krémová polévka z pečeného lilku s kmínovým aroma, je oblíbenou pochoutkou Blízkého východu. Netradičním se nám může zdát sázené vejce, které je součástí tohoto receptu, ale nebojte se, vše je zkombinováno tak, aby chutě ladily.
Co budeme potřebovat
- 2 250 g lilku
- 90 g tahini (sezamová pasta)
- Lžíce dijonské hořčice
- 750 ml zeleninového vývaru
- Špetka mletého kmínu (+ pražená semínka kmínu k podávání)
- 150 ml olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 6 vajec (sázených)
Postup
- Předehřejeme si troubu v režimu grilu na 200 stupňů
- Slupku lilku propícháme vidličkou a vložíme ho do trouby
- Za pravidelného obracení ho grilujeme 30–35 minut, dokud celý nezhnědne a nezměkne
- Mezitím si na pánvi s rozpuštěným máslem nebo zahřátým olejem usmažíme 6 sázených vajec (volská oka)
- Když jsou vejce usmažená, dáme je stranou
- Lilek vyndáme z trouby a vložíme ho do misky, kde ho necháme vychladnout
- Poté mu oloupeme slupku
- Z lilku poté vymačkáme přebytečnou tekutinu a vložíme ho do kuchyňského robotu a rozmixujeme ho do hladka
- V průběhu mixování postupně přidáváme tahini, hořčici a teplý vývar
- Podle chuti přidáme kmín
- Snižte rychlost mixování a začneme přilévat olivový olej
- Nakonec vmícháme citronovou šťávu
- Kmínovou polévku rozdělíme do misek a navrch dáme sázené vejce a posypeme praženým kmínem

Čočková polévka s kmínem
Toto je kmínová polévka s velkou dávkou čočky, která se vymyká veškerým očekáváním. Recept vychází z tradiční turecké polévky mercimek corbasi. Patří mezi oblíbené pokrmy, zejména díky své chuti, ale také rychlé přípravě, která trvá méně než hodinu.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- Velká cibule (nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- Lžíce rajčatového protlaku
- Lžička mletého kmínu
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- Špetka mletého chilli prášku nebo kajenského pepře
- 1 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
- 500 ml vody
- 250 g červené čočky
- Velkou mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- Šťáva z ½ citronu
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme 3 lžíce oleje na vysokou teplotu
- Přidáme cibuli a česnek a restujeme dozlatova, asi 4 minuty
- Vmícháme rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a chilli a restujeme ještě 2 minuty
- Přidáme vývar, vodu, čočku a mrkev
- Polévku přivedeme k varu, poté hrnec částečně zakryjeme pokličkou a snížíme teplotu na nízkou
- Vaříme asi 30 minut, dokud čočka nezměkne
- Polévku s kmínem ochutnáme a případně dosolíme
- Odebereme si polovinu kmínové polévky
- Tu pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na kaši a poté ji vrátíme zpět do hrnce
- Polévka by měla být trochu hustá
- Poté vmícháme citronovou šťávu a koriandr
- Polévku podávejte pokapanou kvalitním olivovým olejem a poprášenou chilli práškem

Kmínová polévka s jehněčím a nudlemi
Aromatická jehněčí polévka s se silným polévkovým základem, který je plný skvěle zkombinovaného koření! Vychutnejte si dlouho marinované jehněčí maso s domácími taženými nudlemi nebo je nahraďte jednodušším polévkovým kapáním.
Co budeme potřebovat
Na jehněčí
- Lžíce celých hořčičných semínek
- 230 g jehněčího masa (nakrájené na plátky)
- ½ lžíce sójové omáčky
- Lžička hrubě mletého kmínu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky chilli vloček
- ½ lžičky sezamového oleje
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- 2 lžíce řepkového oleje
Na polévkový základ
- 1250 ml kuřecího vývaru
- 60 g rýžového vína (nebo rýžového octa)
- ½ cibule
- 3 sušené bobkové listy
- Badyán
- Lžíce rybí omáčky
- Sůl
- Pepř
Na domácí nudle
- 220 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 120 ml vody
Na ozdobu
- Chilli olej
- Nasekaný čerstvý koriandr a máta
- Mletý bílý pepř
Postup
- Jehněčí plátky rozložíme na prkénko v jedné vrstvě
- Poté je celé „naklepeme“ ostrým nožem, aniž bychom maso prořízli
- Toto „naklepání“ umožňuje marinádě se lépe vstřebat a dá tak jehněčímu zajímavější chuť
- V míse si smícháme veškeré koření a důkladně ho promícháme
- Poté smícháme jehněčí maso s marinádou, aby se koření rovnoměrně rozložilo a maso obalilo
- Maso necháme marinovat alespoň 2 hodiny
- Celá hořčičná semínka si mezitím opečeme v malém hrnci na středně mírnou teplotu, dokud nezačnou praskat
- Přendáme je do hmoždíře a nahrubo rozdrtíme, nebo je zabalíme do papíru a rozdrtíme paličkou na maso
- Před smažením přidáme k jehněčímu 2 lžíce řepkového oleje a rukama ho promícháme
- Rozpálíme si nepřilnavou pánev na vysokou teplotu a poté přidáme maso
- Pečeme, dokud maso přestane být růžové
- Přidáme 3 lžičky mletých hořčičných semínek a pečeme dalších 30 vteřin
- Maso vyndáme ven na talíř a dáme stranou, dokud nebude potřeba
- Na polévku si orestujeme cibuli, a poté ji v hrnci smícháme s kuřecím vývarem, rýžovým vínem, sušenými bobkovými listy a badyánem
- Hrnec přikryjeme a polévku přivedeme k varu a vaříme 30 minut
- Přidáme rybí omáčku a vaříme dalších 5 minut
- Podle potřeby dochutíme solí
- Na nudle si připravíme mísu, do které přidáme mouku, sůl a vodu
- Začneme míchat na nízkou rychlost a postupně na rychlosti přidáváme
- Těsto hněteme 5-6 minut
- Těsto bude ze začátku lepivé a trochu suché, ale jak mouka nasaje vodu, na konci extrémně hladké a pružné
- Mísu zakryjeme plastovou fólií a necháme alespoň 1 hodinu odpočívat
- Velký plech si vyložíme pečícím papírem a dáme stranou
- Připravíme si malý šálek řepkového oleje
- Dobře si olejem namažeme ruce a poté těsto přeneste na olejem potřenou pracovní plochu
- Těsto vyválíme do přibližně 1 cm tlustého obdélníkového tvaru a poté ho rozkrájíme na 10 dlouhých proužků
- Jednotlivé proužky oddělíme a lehce potřeme olejem, aby se k sobě nelepily
- Každý proužek vyválíme na dlouhou, širokou a plochou nudli
- Nudle položíme na plech vyložený pečicím papírem
- K varu si přivedeme velký hrnec s vodu
- Pro uvaření nudlí si k varu přivedeme velký hrnec s vodou a poté nudle, jednu po druhé ponořte do vody, aby se k sobě nepřilepily
- Nudle se budou vařit velmi rychle, asi za 30 vteřin budou hotové a vyplanou na hladinu
- Nudle vyndáme z vody za pomoci děrované lžíce
- Nudle scedíme a rozdělte do servírovacích misek
- Nudle zalijeme kmínovou polévkou, navrch přidáme jehněčí maso, nasekaný koriandr a mátu, dochutíme bílým pepřem
- Přidáme pořádnou porci chilli oleje a ihned podáváme

Jestli se vám zdá příprava nudlí v tomto receptu na kmínovou polévku příliš složitá, nudle lze nahradit tradičním polévkovým kapáním.
Na kmínovou polévku s kapáním si připravte vývar podle našeho receptu a na kapání budete potřebovat:
Žloutek
4 lžíce vody
3 lžíce polohrubé mouky
Žloutek, polohrubou mouku, vodu a sůl vložíme do misky a pomocí vidličky nebo metličky důkladně prošleháme. Vzniklé kapání nalijeme do horké kmínové polévky a promícháme.
Benefity kmínu pro naše zdraví
1. Hubnutí
Kmín může být prospěšný pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
Studie z roku 2015 zahrnující dospělé s nadváhou porovnávala účinky kmínu na hubnutí s účinky léků na hubnutí a placeba.
Po 8 týdnech vědci zjistili, že jak skupina konzumující kmín, tak skupina užívající léky na hubnutí ztratila značné množství hmotnosti. Lidé ve skupině kmínu také zaznamenali pokles hladiny inzulínu.
Další studie z roku 2014 zjistila, že u žen s nadváhou a obezitou, které konzumovaly 3 g kmínového prášku v jogurtu každý den po dobu 3 měsíců, došlo k výraznému snížení tělesné hmotnosti, velikosti pasu a tělesného tuku.
2. Cholesterol
Výše zmíněná studie, také zjistila, že konzumace 3 g prášku kmínu denně měla za následek nižší hladiny celkového cholesterolu.
3. Cukrovka
Studie z roku 2017 u dospělých s diabetem 2. typu sledovala účinky esenciálního kmínového oleje na hladinu cukru v krvi.
Po 8 týdnech měla skupina konzumující kmínový olej významně sníženou hladinu krevního cukru, inzulínu a hemoglobinu A1c.
4. Syndrom dráždivého tračníku
Malá studie z roku 2013 zkoumala účinky konzumace kapek esenciálního oleje z kmínu na příznaky syndromu dráždivého tračníku.
Po 4 týdnech účastníci studie zaznamenali zlepšení mnoha příznaků, jako je bolest žaludku a nadýmání.
5. Stres
Kmín může hrát roli v pomoci tělu zvládat stres. Studie na potkanech zkoumala účinky extraktu kmínu na příznaky stresu.
Když zvířata dostala extrakt z kmínu před stresovou aktivitou, měla jejich těla výrazně nižší stresovou reakci, než když extrakt nedostávala.
6. Ztráta paměti
Stejná studie na potkanech se také zabývala vlivem extraktu kmínu na paměť. Studie zjistila, že zvířata, která dostávala extrakt z kmínu, si více pamatovala a rychleji reagovala.