Nejlepší recepty na polévky s kmínem 7x jinak! Zahřejte se v sychravém počasí

Provoňte svůj domov s těmito recepty na kmínové polévky.

Vychutnejte si příjemnou chuť smetanově krémových pokrmů, které vás nejen zahřejí, ale zvednou vám v těchto pochmurných zimních dnech náladu.

Nečekejte a připravte si jednoduchý vývar se zeleninou nebo vyzkoušejte dlouze marinované jehněčí maso s domácími taženými nudlemi či kapáním, vše ovoněné tímto skvělým kořením!

Kmínová polévka s mrkví

Tento recept na polévku z mrkve a kmínu, je založený na tradiční polévce z Blízkého východu. Je to neuvěřitelně zdravá a jednoduchá polévka, která chutná každému. Uvařená polévka má nádherně krémovou konzistenci, a to i přes to, že neobsahuje smetanu ani jiná zahušťovadla!

Co budeme potřebovat

  1. 500 g mrkve
  2. Střední bramboru
  3. Střední cibuli
  4. Lžíce mletého kmínu
  5. Lžíce olivového oleje
  6. 1,5 l kuřecího vývaru (nebo 1,5 l vody a 2 kostky bujonu)

Postup

  1. Veškerou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, aby se rychle uvařila
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej
  3. Vhodíme mrkev, cibuli a brambory
  4. Zeleninu smažíme asi 5 minut, aby se zvýraznila chuť
  5. Přidáme vývar
  6. Vaříme na střední teplotu, dokud nebude zelenina dobře uvařená a měkká
  7. Za pomoci ponorného mixéru zeleninu rozmixujeme dohladka
  8. Přidáme kmín, sůl a čerstvě mletý pepř
  9. Ochutnáme a popřípadě dokořeníme podle chuti
  10. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat další vodu
Krémová polévka z kmínu a mrkve, ozdobená pečenou mrkví a semínky.
Zdroj: kraut-kopf.de

Polévka z kmínu a kokosového mléka

Tato krémová kokosová polévka s kmínem a sladkou mrkví potěší vaše chuťové buňky, zejména díky kombinaci aromatického oleje a pečeného česneku, jímž je na závěr dochucená.

Co budeme potřebovat

Na polévkový zaklad

  1. 3 lžíce řepkového oleje
  2. Střední cibule (nakrájená na malé kostičky)
  3. 340 g mrkve (nakrájené na kolečka)
  4. Lžička soli
  5. Lžička čerstvě mletého černého pepře
  6. Lžíce mletého čerstvého zázvoru
  7. Lžíce mletého česneku
  8. Plechovka plnotučného kokosového mléka
  9. 500 ml zeleninového vývaru
  10. 2 lžičky garam masala
  11. ½ lžičky jemného chilli prášku
  12. Hrst čerstvého koriandru

Na kmínový olej

  1. 2 lžíce řepkového oleje
  2. Lžička semínek kmínu
  3. Stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)

Postup

  1. Ve středním hrnci si zahřejeme 3 lžíce řepkového oleje na střední teplotu
  2. Přidáme cibuli a mrkev a za občasného míchání vaříme po dobu 10 až 15 minut, dokud cibule nebude měkká a zesklovatělá a mrkev snadno propíchneme vidličkou
  3. Zeleninu dochutíme ½ lžičkou soli a černým pepřem
  4. Snížíme teplotu na nízkou a vmícháme zázvor s česnekem
  5. Vaříme 2 až 3 minuty, dokud se zázvor s česnekem nerozvoní a nezměknou
  6. Vmícháme kokosové mléko, zeleninový vývar, garam masalu, chilli prášek a další ½ lžičky soli
  7. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a polévku přivedeme k varu
  8. Když se polévka začne vařit, teplotu snížíme na nízkou a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut
  9. Polévku stáhneme z plotny a necháme 5 minut odstát, dokud lehce nevychladne
  10. Poté pomocí ručního ponorného mixéru opatrně polévku rozmixujeme přímo v hrnci
  11. Rozmixovanou polévku, podle chuti dochutíme solí a černým pepřem, a pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem nebo vodou
  12. Na kmínový olej si v malé pánvi nebo kastrolu zahřejeme 2 lžíce oleje
  13. Jakmile se olej začne lesknout, přidáme semínka kmínu
  14. Jakmile začne kmín praskat, přidáme na plátky nakrájený česnek
  15. Kmín a česnek vaříme na pánvi, dokud česnek nezačne zlátnout
  16. Okamžitě stáhneme pánev z ohně a nalijeme kmínový olej do malé žáruvzdorné misky
  17. Polévku rozdělíme do servírovacích misek a do každé ½ až 1 lžičku kmínového oleje
  18. Ozdobíme čerstvým koriandrem a kmínovou polévku si vychutnáme křupavým chlebem

Na křupavý chléb je nejlepší si ještě namazat nějkou výraznou pomazánku. Vytvořte si jednu z těchto romadúrových pomazánek a spojte chuť krémové polévky s výraznou chutí romadúru. Nebudete litovat!

Polévka z kokosového mléka a kmínem dochucená koriandrem.
Zdroj: simplyrecipes.com

Jednoduchý zeleninový vývar s kmínem

Tento recept na kmínovou polévku je doslova nejjednodušší pokrm na přípravu na světě. Dokonce i ti, kterým chybí kuchařský cit, zvládnou tuto polévku uvařit. Skvěle se hodí jako předkrm nebo zdravý oběd a perfektně vás zahřeje po fyzické i psychické zátěži v chladných zimních měsících.

Co budeme potřebovat

  1. Velkou cibuli (oloupaná a nakrájená)
  2. 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
  3. 6 mrkví (oloupaných a nakrájených malé kousky)
  4. Velkou bramboru (nakrájenou na kostičky)
  5. Velký svazek brokolice (nakrájený)
  6. 50 g másla
  7. Kostka kuřecího vývaru
  8. Sůl
  9. Pepř
  10. Lžíce kmínového prášku
  11. Vlašské ořechy (nasekané)
  12. Petržel

Postup

  1. Na středním teplotu si v hrnci rozpustíme máslo
  2. Přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a černý pepř
  3. Cibuli a česnek pod pokličkou opékáme asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí
  4. Přidáme nakrájenou mrkev a hrnec naplníme do ¾ vroucí vodou
  5. Rozdrobíme v kostku kuřecího vývaru
  6. Pokud používáme tekutý vývar, přidáme jej místo vody
  7. Na hrnec umístíme poklici a vaříme při vysoké teplotě po dobu 5 minut
  8. Přidáme kmín a nakrájené brambory
  9. Hrnec znovu přikryjeme poklicí a vaříme dalších 15 minut na vysokou teplotu
  10. Přidáme nakrájenou brokolici, znovu přiklopíme a vaříme dalších 10 minut na vysokou teplotu
  11. Možná budeme muset do hrnce přidat trochu vody, tolik aby zakryla zeleninu
  12. Po uvaření je čas polévku rozmixovat
  13. Pomocí tyčového mixéru polévku zpracováváme, dokud nezískáme hladkou a krémovou texturu
  14. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vody nebo vývaru na zředění
  15. V tuto chvíli polévku dochutíme pomocí soli, pepře a kmínu
  16. Polévku s kmínem servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou a nasekanými ořechy
  17. Ořechy dodají kmínové polévce trochu textury a křupavosti, což doplní sametovou jemnost

Aromatický kmín můžete buď milovat, anebo nenávidět (osobně doporučujeme to první, protože jak uvádíme na konci článku, má toto koření mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo). Proto vám vřele doporučujeme pustit se do dalších receptů, které kmín obsahují jako jsou tyto recepty s kuskusem a kuřecím masem. Možná pro vás bude lépe stravitelný, když kmín nebude primární surovinou v daném receptu.

Lahodný zeleninovým vývar s mrkví a bramborem dochucený kmínem.
Zdroj: feelgoodfoodie.net

Kmínová polévka s vejcem a krutony

Tato hedvábně jemná polévka posypaná křupavými, sýrovými, česnekovými krutony chutná nebesky a je perfektním jídlem, které si můžete vychutnat v chladnějším počasí. Není asi lepší jídlo pro zahřátí v těchto chladných a sychravých dnech!

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce hladké mouky
  2. 2 lžíce másla
  3. 2 vejce
  4. Střední cibule (nakrájená)
  5. 2 střední brambory (oloupané a nakrájené)
  6. 500 g baby mrkví
  7. Snítka majoránky
  8. Špetka kmínu
  9. 140 g Parmigiano Reggiano (nastrouhaný)
  10. Sůl
  11. Pepř
  12. 750 ml vody

Na krutony

  1. 50 g másla
  2. 5 stroužků česneku
  3. 200 g toastový chléb (nakrájený na kostičky)

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
  2. Máslo si rozpustíme v hrnci a přidáme cibuli a necháme jí zhnědnout
  3. Poté přidáme hladkou mouku a mletý kmín
  4. Směs po kouskách rozředíme vodou, dáváme pozor, aby se netvořily hrudky
  5. Přidáme mrkev a vaříme
  6. Po 15 minutách vaření přidáme brambory a znovu vaříme v přiklopeném hrnci, dalších 15 minut
  7. Mezitím si připravíme krutony
  8. Toastový chléb okrájíme, aby neměl kůrku, a nakrájíme ho na malé kostičky
  9. Kostičky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme je do trouby
  10. Pečeme je dozlatova 5-10 minut
  11. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm prolisovaný česnek
  12. Přidáme opražené krutony a promícháme, aby se krutony v másle obalily
  13. Vyndáme je z pánve a dáme stranou
  14. Vejce rozšleháme se špetkou soli, pepře a majoránky
  15. Směs vlijeme do vývaru a mícháme, aby se vše spojilo
  16. Na dno polévkových misek dáme česnekové krutony, které posypeme nastrouhaným parmazánem
  17. Přelijeme je kmínovou polévkou a podáváme
Krémové polévka z kmínu s česnekovými krutony a parmazánem.
Zdroj: thespiceadventuress.com

Polévka z kmínu a pečeného lilku

Lahodná krémová polévka z pečeného lilku s kmínovým aroma, je oblíbenou pochoutkou Blízkého východu. Netradičním se nám může zdát sázené vejce, které je součástí tohoto receptu, ale nebojte se, vše je zkombinováno tak, aby chutě ladily.

Co budeme potřebovat

  1. 2 250 g lilku
  2. 90 g tahini (sezamová pasta)
  3. Lžíce dijonské hořčice
  4. 750 ml zeleninového vývaru
  5. Špetka mletého kmínu (+ pražená semínka kmínu k podávání)
  6. 150 ml olivového oleje
  7. Šťáva z 1 citronu
  8. 6 vajec (sázených)

Postup

  1. Předehřejeme si troubu v režimu grilu na 200 stupňů
  2. Slupku lilku propícháme vidličkou a vložíme ho do trouby
  3. Za pravidelného obracení ho grilujeme 30–35 minut, dokud celý nezhnědne a nezměkne
  4. Mezitím si na pánvi s rozpuštěným máslem nebo zahřátým olejem usmažíme 6 sázených vajec (volská oka)
  5. Když jsou vejce usmažená, dáme je stranou
  6. Lilek vyndáme z trouby a vložíme ho do misky, kde ho necháme vychladnout
  7. Poté mu oloupeme slupku
  8. Z lilku poté vymačkáme přebytečnou tekutinu a vložíme ho do kuchyňského robotu a rozmixujeme ho do hladka
  9. V průběhu mixování postupně přidáváme tahini, hořčici a teplý vývar
  10. Podle chuti přidáme kmín
  11. Snižte rychlost mixování a začneme přilévat olivový olej
  12. Nakonec vmícháme citronovou šťávu
  13. Kmínovou polévku rozdělíme do misek a navrch dáme sázené vejce a posypeme praženým kmínem
Lahodná polévka z grilovaného lilku s praženým kmínem a tahini.
Zdroj: whiteplateblankslate.com

Čočková polévka s kmínem

Toto je kmínová polévka s velkou dávkou čočky, která se vymyká veškerým očekáváním. Recept vychází z tradiční turecké polévky mercimek corbasi. Patří mezi oblíbené pokrmy, zejména díky své chuti, ale také rychlé přípravě, která trvá méně než hodinu.

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce olivového oleje
  2. Velká cibule (nakrájená)
  3. 2 stroužky česneku (nasekané)
  4. Lžíce rajčatového protlaku
  5. Lžička mletého kmínu
  6. ¼ lžičky soli
  7. ¼ lžičky mletého černého pepře
  8. Špetka mletého chilli prášku nebo kajenského pepře
  9. 1 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
  10. 500 ml vody
  11. 250 g červené čočky
  12. Velkou mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  13. Šťáva z ½ citronu
  14. 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme 3 lžíce oleje na vysokou teplotu
  2. Přidáme cibuli a česnek a restujeme dozlatova, asi 4 minuty
  3. Vmícháme rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a chilli a restujeme ještě 2 minuty
  4. Přidáme vývar, vodu, čočku a mrkev
  5. Polévku přivedeme k varu, poté hrnec částečně zakryjeme pokličkou a snížíme teplotu na nízkou
  6. Vaříme asi 30 minut, dokud čočka nezměkne
  7. Polévku s kmínem ochutnáme a případně dosolíme
  8. Odebereme si polovinu kmínové polévky
  9. Tu pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na kaši a poté ji vrátíme zpět do hrnce
  10. Polévka by měla být trochu hustá
  11. Poté vmícháme citronovou šťávu a koriandr
  12. Polévku podávejte pokapanou kvalitním olivovým olejem a poprášenou chilli práškem
Hustá polévka z čočky a z kmínu, plná zeleniny, podávaná s chlebem.
Zdroj: simplyrecipes.com

Kmínová polévka s jehněčím a nudlemi

Aromatická jehněčí polévka s se silným polévkovým základem, který je plný skvěle zkombinovaného koření! Vychutnejte si dlouho marinované jehněčí maso s domácími taženými nudlemi nebo je nahraďte jednodušším polévkovým kapáním.

Co budeme potřebovat

Na jehněčí

  1. Lžíce celých hořčičných semínek
  2. 230 g jehněčího masa (nakrájené na plátky)
  3. ½ lžíce sójové omáčky
  4. Lžička hrubě mletého kmínu
  5. 1 lžička kukuřičného škrobu
  6. ½ lžičky mletého koriandru
  7. ½ lžičky chilli vloček
  8. ½ lžičky sezamového oleje
  9. ¼ lžičky česnekového prášku
  10. ¼ lžičky mletého bílého pepře
  11. 2 lžíce řepkového oleje

Na polévkový základ

  1. 1250 ml kuřecího vývaru
  2. 60 g rýžového vína (nebo rýžového octa)
  3. ½ cibule
  4. 3 sušené bobkové listy
  5. Badyán
  6. Lžíce rybí omáčky
  7. Sůl
  8. Pepř

Na domácí nudle

  • 220 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 120 ml vody

Na ozdobu

  1. Chilli olej
  2. Nasekaný čerstvý koriandr a máta
  3. Mletý bílý pepř

Postup

  1. Jehněčí plátky rozložíme na prkénko v jedné vrstvě
  2. Poté je celé „naklepeme“ ostrým nožem, aniž bychom maso prořízli
  3. Toto „naklepání“ umožňuje marinádě se lépe vstřebat a dá tak jehněčímu zajímavější chuť
  4. V míse si smícháme veškeré koření a důkladně ho promícháme
  5. Poté smícháme jehněčí maso s marinádou, aby se koření rovnoměrně rozložilo a maso obalilo
  6. Maso necháme marinovat alespoň 2 hodiny
  7. Celá hořčičná semínka si mezitím opečeme v malém hrnci na středně mírnou teplotu, dokud nezačnou praskat
  8. Přendáme je do hmoždíře a nahrubo rozdrtíme, nebo je zabalíme do papíru a rozdrtíme paličkou na maso
  9. Před smažením přidáme k jehněčímu 2 lžíce řepkového oleje a rukama ho promícháme
  10. Rozpálíme si nepřilnavou pánev na vysokou teplotu a poté přidáme maso
  11. Pečeme, dokud maso přestane být růžové
  12. Přidáme 3 lžičky mletých hořčičných semínek a pečeme dalších 30 vteřin
  13. Maso vyndáme ven na talíř a dáme stranou, dokud nebude potřeba
  14. Na polévku si orestujeme cibuli, a poté ji v hrnci smícháme s kuřecím vývarem, rýžovým vínem, sušenými bobkovými listy a badyánem
  15. Hrnec přikryjeme a polévku přivedeme k varu a vaříme 30 minut
  16. Přidáme rybí omáčku a vaříme dalších 5 minut
  17. Podle potřeby dochutíme solí
  18. Na nudle si připravíme mísu, do které přidáme mouku, sůl a vodu
  19. Začneme míchat na nízkou rychlost a postupně na rychlosti přidáváme
  20. Těsto hněteme 5-6 minut
  21. Těsto bude ze začátku lepivé a trochu suché, ale jak mouka nasaje vodu, na konci extrémně hladké a pružné
  22. Mísu zakryjeme plastovou fólií a necháme alespoň 1 hodinu odpočívat
  23. Velký plech si vyložíme pečícím papírem a dáme stranou
  24. Připravíme si malý šálek řepkového oleje
  25. Dobře si olejem namažeme ruce a poté těsto přeneste na olejem potřenou pracovní plochu
  26. Těsto vyválíme do přibližně 1 cm tlustého obdélníkového tvaru a poté ho rozkrájíme na 10 dlouhých proužků
  27. Jednotlivé proužky oddělíme a lehce potřeme olejem, aby se k sobě nelepily
  28. Každý proužek vyválíme na dlouhou, širokou a plochou nudli
  29. Nudle položíme na plech vyložený pečicím papírem
  30. K varu si přivedeme velký hrnec s vodu
  31. Pro uvaření nudlí si k varu přivedeme velký hrnec s vodou a poté nudle, jednu po druhé ponořte do vody, aby se k sobě nepřilepily
  32. Nudle se budou vařit velmi rychle, asi za 30 vteřin budou hotové a vyplanou na hladinu
  33. Nudle vyndáme z vody za pomoci děrované lžíce
  34. Nudle scedíme a rozdělte do servírovacích misek
  35. Nudle zalijeme kmínovou polévkou, navrch přidáme jehněčí maso, nasekaný koriandr a mátu, dochutíme bílým pepřem
  36. Přidáme pořádnou porci chilli oleje a ihned podáváme
Polévka s kmínem plná jehněčího masa a domácích tažených nudlí nebo polévkového kapání.
Zdroj: yummly.com

Jestli se vám zdá příprava nudlí v tomto receptu na kmínovou polévku příliš složitá, nudle lze nahradit tradičním polévkovým kapáním.

Na kmínovou polévku s kapáním si připravte vývar podle našeho receptu a na kapání budete potřebovat:

Žloutek
4 lžíce vody
3 lžíce polohrubé mouky


Žloutek, polohrubou mouku, vodu a sůl vložíme do misky a pomocí vidličky nebo metličky důkladně prošleháme. Vzniklé kapání nalijeme do horké kmínové polévky a promícháme.

Benefity kmínu pro naše zdraví

1. Hubnutí

Kmín může být prospěšný pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Studie z roku 2015 zahrnující dospělé s nadváhou porovnávala účinky kmínu na hubnutí s účinky léků na hubnutí a placeba.

Po 8 týdnech vědci zjistili, že jak skupina konzumující kmín, tak skupina užívající léky na hubnutí ztratila značné množství hmotnosti. Lidé ve skupině kmínu také zaznamenali pokles hladiny inzulínu.

Další studie z roku 2014 zjistila, že u žen s nadváhou a obezitou, které konzumovaly 3 g kmínového prášku v jogurtu každý den po dobu 3 měsíců, došlo k výraznému snížení tělesné hmotnosti, velikosti pasu a tělesného tuku.

2. Cholesterol

Výše zmíněná studie, také zjistila, že konzumace 3 g prášku kmínu denně měla za následek nižší hladiny celkového cholesterolu.

3. Cukrovka

Studie z roku 2017 u dospělých s diabetem 2. typu sledovala účinky esenciálního kmínového oleje na hladinu cukru v krvi.

Po 8 týdnech měla skupina konzumující kmínový olej významně sníženou hladinu krevního cukru, inzulínu a hemoglobinu A1c.

4. Syndrom dráždivého tračníku

Malá studie z roku 2013 zkoumala účinky konzumace kapek esenciálního oleje z kmínu na příznaky syndromu dráždivého tračníku.

Po 4 týdnech účastníci studie zaznamenali zlepšení mnoha příznaků, jako je bolest žaludku a nadýmání.

5. Stres

Kmín může hrát roli v pomoci tělu zvládat stres. Studie na potkanech zkoumala účinky extraktu kmínu na příznaky stresu.

Když zvířata dostala extrakt z kmínu před stresovou aktivitou, měla jejich těla výrazně nižší stresovou reakci, než když extrakt nedostávala.

6. Ztráta paměti

Stejná studie na potkanech se také zabývala vlivem extraktu kmínu na paměť. Studie zjistila, že zvířata, která dostávala extrakt z kmínu, si více pamatovala a rychleji reagovala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X