10 nejlepších receptů na kokosové pusinky! Vychutnejte si každé sousto

Recepty na kokosky jako od babičky! Sladká dobrota, kterou si upečete za pár minut.

Jemné nadýchané a křehké těsto, přesně takové tyto sněhové pusinky plné kokosu jsou.

Vyzkoušejte je s kondenzovaným mlékem nebo v jejich zdravé a fit podobě s quinou.

Nápadům a chutím se meze nekladou, proto si je pojďte s námi vychutnat!

Kokosky ze Salka

Tyto sladké kokosové pusinky jsou inspirované tradiční brazilskou sladkostí beijinhos de coco! Jsou to jemné kokosové kuličky vyrobené pouze ze 4 ingrediencí za méně než 30 minut. Beijinhos v překladu v portugalštině doslova znamená „polibky“. Jako základ se používá slazené kondenzované mléko a máslo.

Co budeme potřebovat

  1. Plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 g)
  2. 250 g slazeného drceného kokosu
  3. 25 g másla
  4. Lžička vanilkového extraktu
  5. Hřebíček (na ozdobu volitelné)

Postup

  1. Máslem si vymažeme plech na pečení
  2. V hrnci si smícháme kondenzované mléko, kokosové vločky a máslo
  3. Vše společně začneme na střední teplotu za stálého míchání vařit, dokud směs nezhoustne
  4. Vaříme přibližně 5–8 minut
  5. Když je těsto na kokosové pusinky hotové, sundáme hrnec z plotny
  6. Vmícháme vanilkový extrakt
  7. Směs následně rozetřeme na vymazaný plech a necháme vychladnout na pokojovou teplotu
  8. Pomocí lžíce těsto nabíráme a rukama je tvarujeme do kuliček
  9. Kuličky následně celé obalíme v kokosu
  10. Vložíme je do ozdobných košíčků na muffiny a doprostřed dáme hřebíček

Hřebíček slouží pouze jako ozdoba, před konzumací je nutné ho odstranit.

Jestli čekáte opravdu velkou návštěvu a už teď víte, že kokosek nebude dost, nezoufejte! Kupte o jednu plechovku kondenzovaného mléka více a použijte jí pro přípravu jednoho z těchto skvělých medovníků!

Měkké kokosové pusinky z kondenzovaného mléka a kokosu.
Zdroj: travelcooktell.com

Kokosky z bílků

Tyto sněhové pusinky z bílků a kokosu jsou zevnitř krásně měkké a zvenku křupavé. Pochutnejte si na této sladké dobrotě i u vás doma a to snadno a rychle!

Co budeme potřebovat

  1. Velký bílek
  2. 125 g moučkového cukru
  3. 250 g slazeného strouhaného kokosu

Postup

  1. Vaječný bílek přidáme do malé misky, kde ho necháme 30 minut při pokojové teplotě odpočívat
  2. Poté ho začneme šlehat na střední rychlost, dokud nezačne tuhnout
  3. Postupně začneme po 1 lžíci přisypávat moučkový cukr a mixujeme na nejvyšší stupeň, dokud nevznikne pevný sníh
  4. Následně vmícháme kokos
  5. Ze směsi, pomocí polévkových lžic, tvoříme sněhové kopečky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem
  6. Pečeme na 160 stupňů po dobu 18-20 minut, dokud nejsou pevné na dotek
  7. Vyndáme je z trouby a necháme je na mřížce ochladit
  8. Sněhové pusinky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě
Lahodné sušenky z vyšlehaného cukrového bílku s kokosem.
Zdroj: alattefood.com

Pusinky z kokosu se zázvorovou náplní

Tyto plněné kokosky jsou lepší než z kde jaké cukrárny! Jsou inspirované tradiční francouzskou pochoutkou, makronkami. Ale na rozdíl od těch francouzských je tento recept je mnohem jednodušší a jeho chuť je identická!

Co budeme potřebovat

Na pusinky

  1. 100 g drceného kokosu
  2. 200 g moučkového cukru
  3. 4 bílky

Na náplň

  1. 200 g nízkotučného smetanového sýru
  2. 2½ lžičky moučkového cukru
  3. Lžička
  4. Čerstvý zázvor asi 5 cm (opravdu jemně nakrájený na kostičky)
  5. Lžíce zázvorového sirupu
  6. 8 středně velkých jahod (nakrájených na plátky)

Postup

  1. Na pusinky si předehřejeme troubu na 110 stupňů
  2. Dva velké plechy vyložíme pečicím papírem a dáme je stranou
  3. Na střední teplotu si rozpálíme nepřilnavou pánev
  4. Přidáme kokos a pár minut ho opékáme, dokud nebude zlatohnědý a opečený
  5. Přendáme ho do mísy a dáme stranou
  6. Pomocí ručního mixéru si v míse začneme šlehat cukr s jedním bílkem po dobu asi 30 vteřin
  7. Přidáme druhý bílek a šleháme ještě asi dvě minuty
  8. Když směs začne pěkně houstnout, přidáme jeden po druhém zbývající bílky
  9. Bílky šleháme, dokud nám nevznikne hustý a lesklý sníh  
  10. Nakonec jemně vmícháme kokos, dokud se vše dobře nespojí
  11. Pomocí lžíce naplníme směsí cukrářský zdobící
  12. Pomocí sáčku na plechu vytvoříme asi 48 sněhových pusinek
  13. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu 30 minut
  14. Kokosky by měly být zvenku křupavé, ale uvnitř stále trochu měkké
  15. Když jsou upečené, vyndáme je z trouby a necháme je vychladnout.
  16. Mezitím si připravíme zázvorovou náplň
  17. Všechny ingredience, kromě jahod, důkladně smícháme v misce a pomocí lžíce nalijeme směs do cukrářského sáčku
  18. Pytlík se směsí vložíme do lednice, dokud nebude potřeba
  19. Jakmile kokosky úplně vychladnou, pomocí cukrářského sáčku na zdobení, vytvoříme na hladké části malou kuličku zázvorové náplně
  20. Na jednu část položíme plátek jahody a poté ji zkompletujeme s druhou kokoskou
  21. Postup opakujeme, dokud nám nedojdou pusinky
  22. Ihned podáváme

Těsto na kokosové pusinky by mělo být tak tuhé, že když otočíte misku dnem vzhůru, sníh se ani nehne.
Bílkových pusinek musí být sudý počet, jinak všechny nezkompletujete!

Kokosové pusinky z bílků plněné krémem ze zázvoru a jahodou.
Zdroj: vikalinka.com

Hrníčkové kokosky s tvarohem

Tyto pusinky z bílků a s citronovým tvarohem jsou perfektní křehké máslové sušenky. Tento recept na kokosky si můžete upravit podle vaší libosti. Vyměňte tvaroh za čokoládovou pecku, nebo čerstvou malinu či jahodu! Nápadům se meze nekladou.

Co budeme potřebovat

  1. ¾ hrnečku másla (pokojové teploty)
  2. ½ hrnečku cukru
  3. ½ lžičky vanilkového extraktu
  4. 1 ¾ hrnečku hladké mouky
  5. Špetka soli
  6. Vejce rozšlehané se lžící vody
  7. 1 ½ hrnečku slazeného strouhaného kokosu
  8. Tvaroh
  9. Citronový cukr

Postup

  1. Máslo a cukr pomocí stojanového mixéru šleháme tak, aby se krásně propojily
  2. Přidáme vanilku a znovu promícháme
  3. Mouku a sůl prosejeme si dohromady
  4. Pomocí mixéru na nízkou rychlost vmícháme mouku do máslové směsi
  5. Mícháme, dokud se těsto nezačne spojovat
  6. Těsto položíme na kus potravinářské fólie
  7. Vytvoříme z něj šišku, kterou do fólie pevně zabalíme
  8. Takto těsto necháme 30 minut chladit
  9. Mezitím si zapneme na 160 stupňů troubu
  10. Rozšleháme si vejce s vodou
  11. Smícháme si tvaroh s citronovým cukrem
  12. Těsto rozdělíme na polovinu a každou polovinu na 8 stejných dílů
  13. Jednotlivé kusy těsta vyválíme do kuličky
  14. Každou kuličku těsta ponoříme do vaječné hmoty a obalíme v kokosu
  15. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem
  16. Jemně každou kuličku stlačíme, aby se lehce zploštila
  17. Prstem v každé kuličce vytlačíme malou prohlubeň středu každé kokosky
  18. Do každé prohlubně dáme ½ lžičky citronového tvarohu
  19. Pusinky vložíme do trouby a pečeme 18-25 minut na 160 stupňů, odkud nezezlátnou
  20. Po upečení tvarohové kokosky rozložíme na mřížku, aby vychladly
Kokosové makronky s citronovým tvarohem a kokosem.
Zdroj: mybakingaddiction.com

Kokosové pusinky s mrkví

Tyto zdravé kokosky s mrkví jsou zvenku křupavé, uvnitř vlhké a měkké. Chuť je osvěžující, intenzivní a chutí připomíná teplý mrkvový dort.

Co budeme potřebovat

  1. 4 vaječné bílky
  2. 50 g cukru krystal
  3. 2 lžičky mleté skořice
  4. ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  5. ¼ lžičky soli
  6. Lžička vanilkového extraktu
  7. Velkou nastrouhanou mrkev
  8. 30 g nasekaných vlašských ořechů
  9. 360 g slazeného strouhaného kokosu

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Dva plechy si vyložíme pečicím papírem
  3. Ve velké míse smícháme bílky, cukr, sůl, koření a vanilkový extrakt
  4. Vše spolu šleháme ručním mixérem, dokud směs nezpění a nezačne tuhnout a cukr rozpustí.
  5. Vmícháme nastrouhanou mrkev a ořechy, několikrát jemně promícháme
  6. Přidáme kokos a pokračujte v jemném míchání, dokud se vše rovnoměrně nepromíchá a nespojí
  7. Pomocí lžíce položíme na plech hromádku kokosového těsta na pusinky
  8. Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut dozlatova

Kokosky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny při pokojové teplotě nebo 5 dní v lednici.
Sladká mrkev je skvělou ingrediencí i do dortů. Upečte si skvělý mrkvový dort s krémem z mascarpone a neuvěříte svých chuťovým buňkám!

Pusinky z kokosu a mrkve bez sladidel.
Zdroj: healthyfoodforliving.com

Pusinky s kokosem přelité čokoládou

Tento typ makronek se snadno vyrábí a vyžaduje jen velmi málo přísad. Proto je tak oblíbený, protože to jsou super rychlé kokosky. Již po několika minutách příprav je tato sladkost připravena v troubě k pečení a vy se tak můžete za pár minut těšit na křupavé a do zlatova upečené makronky z kokosu.

Co budeme potřebovat

  1. 360 g drceného kokosu
  2. 60 g hladké mouky
  3. 4 žloutky
  4. 120 g třtinového cukru
  5. 30 g másla
  6. 2 lžíce kokosového extraktu (nebo vanilkového extraktu)

Na zdobení

  1. 50 g tmavé nebo mléčné čokolády (rozpuštěné)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  • Vymažeme si plech máslem
  • V míse důkladně promícháme kokos, mouku, žloutky, třtinový cukr, máslo
  • Mícháme, dokud nevznikne lepivé těsto, které můžeme tvarovat
  • Těsto rozdělíme na 24 stejných kuliček a položíme na připravený plech
  • Pečeme asi 25 minut
  • Kokosové pusinky by měly být zlatohnědé
  • Vyndáme je z trouby a necháme úplně vychladnout
  • Vychladlé kokosky pokapeme rozpuštěnou čokoládou
Kokosové sušenky přelité rozpuštěnou tmavou čokoládou.
Zdroj: simplyquinoa.com

Čokoládové kokosky

Křehké bílkové pusinky z čokolády a kokosu jsou měkké, nadýchané a vynikající. Do pusinek jsme přidali kokosový extrakt a kokos, aby chutě spolu ladily dohromady a byly ještě více kokosové.

Co budeme potřebovat

  1. 150 g hladké mouky
  2. ¼ lžičky jedlé sody
  3. Špetku soli
  4. 75 g másla
  5. 7 lžic neslazeného kakaa
  6. 100 g cukru krystal
  7. 40 g třtinového cukru
  8. 40 g bílého jogurtu
  9. Lžička vanilkového extraktu
  10. ¼ lžičky kokosového extraktu
  11. 40 g strouhaného kokosu
  12. Čokoládové pecky (nastrouhaná nebo nasekaná čokoláda)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
  2. Dva plechy si vyložíme pečicím papírem
  3. Prosejeme si mouku, jedlou sodu a sůl do jedné mísy a dáme stranou
  4. Ve velkém hrnci na střední teplotu si rozpustíme máslo
  5. Když je rozpuštěné, sundáme ho z plotny a vmícháme kakaový prášek a oba cukry
  6. Směs bude hladká a bude vypadat jako písek
  7. Přidáme jogurt, vanilkový a kokosový extrakt a důkladně mícháme, aby se ingredience spojily
  8. Přidáme moučnou směs a mícháme
  9. Nakonec vmícháme kokos a kousky čokolády
  10. Pomocí lžíce odebíráme kousky kokosového těsta a pokládáme je na připravené plechy
  11. Vložíme do trouby a pečeme 8 až 10 minut
  12. Vyndáme a necháme vystydnout
  13. Na závěr všechny pusinky posypeme kokosem
Čokoládové kokosové dobroty s jogurtem a kokosovým extraktem.
Zdroj: theeastcoastkitchen.com

Nepečené veganské kokosky

Tyto veganské nepečené kokosové kuličky zalité čokoládou jsou dokonalou sladkostí! Recept na kokosové pusinky je jednoduchý, rychlý a budete potřebovat pouze 5 základních ingrediencí!

Co budeme potřebovat

  1. 90 g strouhaného kokosu
  2. Lžíce moučkového cukru
  3. Lžíce kokosového oleje
  4. 60 ml plnotučného kokosového mléka
  5. 40 g veganské čokolády na pečení

Postup

  1. Do mísy přidáme strouhaný kokos a moučkový cukr
  2. Promícháme a poté přidáme kokosový olej a kokosové mléko
  3. Znovu promícháme, dokud se směs nezačne lepit
  4. Rukama tvarujeme kuličky
  5. Kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem a dáme je do lednice ztuhnout alespoň na 15 minut
  6. Na čokoládovou polevu si na vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření
  7. Následně v ní kokosky obalíme a vrátíme na plech
  8. Kokosové kuličky dáme opět na 30 minut do lednice, dokud čokoláda neztuhne
Nepečené veganské kokosové sušenky bez živočišných produktů.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Vánoční kokosky s kandovanými třešněmi

Oslavte sváteční období s tímto netradičním receptem na vánoční kokosové pusinky s kandovaným ovocem! Vychutnejte si je v teple rodinné pohody, při sledování vánočních pohádek.

Co budeme potřebovat

  1. 4 bílky
  2. 200 g cukru
  3. 30 g hladké mouky
  4. Špetka soli
  5. ½ lžičky mandlového extraktu
  6. 4 hrnky kokosu
  7. 30 g nakrájených červených kandovaných třešní
  8. 30 g nakrájených zelených kandovaných třešní

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Plechy na pečení si vymažeme máslem a lehce posypeme moukou
  3. Ve velké míse si ušleháme bílky do pěny
  4. Přidáme cukr, mouku, sůl a mandlový extrakt
  5. Mícháme, dokud se ingredience dobře nespojí
  6. Přisypeme kokos a kandované třešně
  7. Vzniklé těsto pomocí lžíce dáváme na plechy
  8. Vložíme do trouby a pečeme 13 až 17 minut, dokud pusinky neztuhnou a lehce nezhnědnou
  9. Vyndáme a necháme vystydnout

Další vánoční dobrotou, která nesmí chybět na štědrovečerním stole je bezpochyby andělský dort. Jeho výroba je stejně snadná jako u kokosek. Je totiž také z bílků.

Vánoční kokosky s kandovaným ovocem a koosem.
Zdroj: jamhands.net

Zdravé kokosky s quinou

Tyto zdravé pusinky s kokosem a quinou jsou snadné a lahodné! Slazené jsou pouze medem a trochou čokolády. Kombinace kokosu a quinoi z této dobroty udělá nutriční super bombu.

Co budeme potřebovat

  1. 2 bílky
  2. 30 g medu
  3. 375 g neslazeného strouhaného kokosu
  4. 120 g vařené quinoi
  5. Špetka soli
  6. 60 g čokolády (rozpuštěné)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Plech si vyložíme pečícím papírem
  3. Mixérem si ušleháme bílky na tuhý sníh a dáme stranou
  4. V míse si smícháme med, kokos, quinou a sůl
  5. Med může být trochu těžké smíchat, ale pokračujeme v míchání a on se rovnoměrně rozdělí
  6. Do mísy přidáme bílky a vše opatrně smícháme dohromady
  7. Tento krok provádíme extrémně jemně a opatrně, aby vaječné bílky nespadly
  8. Dvěma lžícemi nabíráme těsto a dáváme ho na vyložený plech
  9. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 – 25 minut, dokud nejsou pusinky krásně zlatavé
  10. Necháme je vychladnout v troubě s otevřenými dvířky alespoň 30 minut
  11. Čokoládu si rozpustíme na vodní lázni a pusinky čokoládou pokapeme
Lahodné zdravé kokosové sušenky s quinou.
Zdroj: beamingbaker.com

Quinoa se v našich kuchyních objevila poměrně nedávno. Je to skvělá surovina, která obsahuje důležité vitamíny, minerály a živiny, které naše tělo potřebuje. Proto je doporučováno jí pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nechte se inspirovat dalšími sladkými i slanými recepty s quinou a podpořte své zdraví.

Kokos, jíst či nejíst?

Zdravotní přínosy kokosu 

Historicky lidé používali kokos jako součást tradiční medicíny.  Babské rady mimo jiné zmiňují následující benefity: 

Posiluje imunitu 

Chrání před nachlazením a nemocemi 

Pomáhá při zánětech  

Zabíjí bakterie 

Vědecké výzkumy přináší studie, které hovoří o dalších potenciálních zdravotních přínosech. 

Kokos zlepšuje vytrvalost. Kokosová dřeň obsahuje velké množství mastných kyselin (MCFA), což je typ nasyceného tuku, který je pro lidské tělo mnohem snadněji stravitelný než tuky živočišné. Bylo prokázáno, že tyto tuky, zvyšují vytrvalost u trénovaných sportovců. 

Dopřejte si společně s kokosem i lepší zdraví vaší ústní dutiny. MCFA nalezené v kokosové dřeni také mají antimikrobiální vlastnosti. Ty mohou být užitečné při prevenci infekcí souvisejících s kořenovými kanálky a dalšími problémy se zuby. 

Přestože konzumace kokosu nenahrazuje správnou dentální hygienu, může pomoci zabít některé nežádoucí bakterie nacházející se ve vašich ústech a chránit tak dásně a zuby před infekcí nebo kazem. 

Pomůže vám zhubnout. Pravidelná konzumace kokosu vám může pomoci při hubnutí.  

MCFA se ve velkém množství nacházejí v kokosové dřeni a pomáhají se spalováním tuků. 

Potenciální rizika kokosu 

Přestože kokosová dřeň poskytuje vysoce hodnotné živiny, tato potravina obsahuje i vysoké množství nasycených tuků, takže je nejlepší užívat si ho s mírou. 

Zdravé alternativy 

Pokud se chcete nasyceným tukům vyhnout nebo je úplně omezit, vyberte si jiné potraviny, které mají vysoký obsah zdravých tuků, jako jsou ořechy, semínka nebo avokádo. Nejlepší ovšem je všechny tuky kombinovat, protože strava by mela být pestrá a vyvážená, což znamená i jisté množství nasycených tuků. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X