Kokos se používá při pečení i zdobení mnoha různých dezertů.
Dodá jim nejen skvělou chuť, ale svou bílou barvou i eleganci.
Inspirujte se našimi jedinečnými recepty na kokosové řezy!
Vyzkoušejte kombinaci s čokoládou, vanilkou či šlehačkou.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Bílkové kokosové řezy se šlehačkou
Vyšlehané bílky dodají tomuto dezertu vláčnost a jemnost, kokos skvělou chuť.
Ingredience:
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek vody
- 4 vaječné bílky
- 1 šálek kondenzovaného mléka
- 1/3 šálku másla
- 1/3 šálku kokosového oleje
- 2 šálky cukru
- 1 PL prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu
Poleva
- 2 šálky šlehačky
- 2 a 1/2 PL cukru
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu
- 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Vymažte a vysypte moukou formu na pečení.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem a poté do směsi přidejte vanilkový a kokosový extrakt.
- Přidejte postupně moučnou směs společně s vodou k cukrové směsi.
- Na závěr vmíchejte i bílky a vypracujte v těsto.
- Těsto nalijte do připravené formy nebo zapékací misky a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte přibližně 35 -40 minut.
- Po vyjmutí z trouby do dezertu udělejte hroty vidličky otvory a nechte zcela vychladnout.
- V mezidobě vyšlehejte kondenzované mléko a poté přilijte jím vychladlý dezert.
- Na polevu vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem, kokosovým a vanilkovým extraktem.
- Šlehačkovou polevu rozetřete po celém dezertu a na závěr posypejte strouhaným kokosem.
- Uchovávejte v chladničce, dokud nebudou kokosové řezy připraveny k podávání.

Luxusní ananasovo-kokosové řezy
Jednoduchý a lahodný dezert s lehkou a nadýchanou ananasovou polevou, která je vyrobená z pouhých tří ingrediencí!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku cukru krystal
- 3/4 šálku strouhaného kokosu
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 šálek podmáslí
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 lžičky kokosového nebo vanilkového extraktu
Poleva
- 500 g ananasu v plechovce v mírně sladkém nálevu
- 100 g vanilkového pudinku
- 250 ml šlehačky
- strouhaný kokos na ozdobu
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Vymažte tukem a vysypte moukou pekáč či hlubší plech, ve kterém chcete ananasovo-kokosové řezy připravovat.
- V míse smíchejte suché přísady, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a strouhaný kokos.
- V jiné míse nebo velké odměrce smíchejte podmáslí, olej, vejce a kokosový či vanilkový extrakt.
- Následně obě směsi smíchejte.
- Výsledné těsto by mělo být hladké a husté.
- Vložte těsto do připravené formy na pečení a pečte přibližně 30 minut.
- Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
- Z plechovky s ananasem slijte šťávu a vymačkejte z ananasu co nejvíce tekutiny.
- V míse vyšlehejte ananasovou šťávu s vanilkovým pudinkem.
- Šlehejte, dokud směs nezhoustne.
- Poté přidejte kousky ananasu a dobře promíchejte.
- Samostatně vyšlehejte šlehačku a následně ji jemně vmíchejte do ananasové směsi.
- Vzniklou polevou potřete vychladlý dezert.
- Posypejte strouhaným kokosem a dejte na několik hodin vychladnut do ledničky.

Kokos můžete při pečení použít jen v receptech na kokosové řezy, ale také při přípravě rozmanitých buchet s kokosem. Kterou vyzkoušíte jako první?
Nepečené Raffaello řezy s kokosem
Kdo by neznal proslulé kuličky s lahodným krémem a mandlí zdobené strouhaným kokosem. Vyrobte si jejich vlastní domácí verzi!
Ingredience:
- 500g libovolných máslových sušenek
- 400 ml šlehačky
- 400g mascarpone
- 250 ml mléka
- 120g sušeného strouhaného kokosu
- 200g rozpuštěné bílé čokolády
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1 citronu
Postup:
- Strouhaný kokos zalijte čtyřmi až pěti polévkovými lžícemi mléka a dejte v hrnci na 2-3 minuty zahřát.
- Nechte vychladnout a směs přelijte přes síto, přičemž kokos prolisujte. Získáte tak opravdu intenzivní kokosovou chuť.
- V míse smíchejte mascarpone a rozpuštěnou bílou čokoládu a vyšlehejte do podoby krému.
- Přidejte kokosové mléko, vanilkový extrakt u a citronovou kůru.
- V samostatné misce vyšlehejte šlehačku a přidejte ji do směsi mascarpone.
- Vše důkladně promíchejte dohromady.
- Vyšší plech nebo dortovou formu vyložte papírem na pečení.
- Jednotlivé máslové sušenky namočte do zbývajícího do mléka a vyskládejte je na dno.
- Na sušenky rozetřete silnější vrstvu směsi z bílé čokolády, mascarpone a kokosu.
- Postup opakujte i s dalšími sušenkami.
- Nakonec na vrchní stranu naneste krém a strouhaný kokos.
- Můžete přidat na ozdobu i několik kuliček Raffaello.
- Kokosové řezy uložte na přes noc do ledničky.

V době Vánoc můžete kokos na váš stůl lehce dostat v podobě lahodného kokosového cukroví.
Objevte podobné tipy
Čokoládovo-kokosový moučník Eskymo
Vizuálně i chuťově velmi zajímavý dezert, který zachutná nejen vám, ale i vaší návštěvě.
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
- 3/4 šálku rostlinného oleje
- 3/4 šálku teplé vody
- 3/4 šálku strouhaného kokosu
- 360 g kokosového krému v plechovce
- 360 g kondenzovaného mléka
- 1 šálek opečeného strouhaného kokosu na posypání
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 3/4 čajové lžičky soli
Poleva
- 1 šálek šlehačky
- 1 šálek moučkového cukru
- 100 g mascarpone
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C, při jejím předehřívání si do ní můžete dát opéct strouhaný kokos, pečte přibližně 5-7 minut dozlatova.
- V míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt, řecký jogurt, olej a teplou vodu.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte strouhaný kokos.
- Promíchejte a těsto nalijte do připravené vymazané formy na pečení.
- Formou několikrát poklepejte, aby se těsto usadilo.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
- Hroty vidličky udělejte do horní části horkého dezertu otvory.
- V malé misce vyšlehejte kokosový krém a kondenzované mléko dohladka.
- Poté pomalu směs nalijte na horký dezert a pomocí stěrky rovnoměrně rozetřete.
- Takto připravený dezert dejte vychladit do ledničky alespoň na dvě hodiny.
- V mezidobě si připravte polevu.
- V jedné misce vyšlehejte dotuha šlehačku, v jiné mascarpone.
- K mascarpone přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a opět vyšlehejte.
- Následně obě směsi smíchejte a potřete jimi vychlazený dezert.
- Na závěr posypejte opečeným kokosem.
- Před podávání dejte znovu vychladit.

Kromě receptů na kokosové řezy můžete pro slavnostní příležitosti vyzkoušet i naše originální recepty na hraběnčiny řezy. Kombinaci jablek, ořechů a smetany neodoláte.
Jednoduché řezy s kokosovým krémem
Jemný dezert, jehož lahodný krém se rozplývá na jazyku. Díky jeho snadné přípravě ho zvládne i začínající kuchařka.
Ingredience:
- 125 g másla
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 vejce
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/3 šálku mléka
- 1/2 čajové lžičky kokosového extraktu
Krém
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 a 1/3 šálku strouhaného kokosu
- 2 bílky
- 1 PL vody
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Formu na pečení vymažte tukem.
- V míse vyšlehejte máslo, kokosový extrakt a cukr do nadýchané pěny.
- Po jednom zašlehejte vejce.
- Směs přeneste do velké mísy.
- Vmíchejte polovinu kokosu a polovinu prosáté mouky, polovinu zakysané smetany a polovinu mléka. Důkladně zamíchejte.
- Poté přidejte i zbývající kokos, mouku, zakysanou smetanu a mléko a promíchejte dohladka.
- Těsto přeneste do formy.
- Pečte přibližně 50 minut.
- Když kokosové řezy chladnou, připravte si kokosový krém.
- V míse smíchejte moučkový cukr s kokosem, bílky a vodou, dobře promíchejte

Bounty dezert s kokosem a čokoládou
Také si z dětství vybavujete slavné čokoládové tyčinky s kokosovou náplní? Není nic snazšího než se jimi inspirovat při přípravě tohoto originálního receptu.
Ingredience:
- 1/2 šálku másla
- 3/4 šálku cukru
- 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky soli.
- 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva.
Kokosový krém a zdobení
- 2 a 1/4 šálku mléka
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 3/4 šálku cukru
- 5 PL dětské krupičky
- 2 PL másla
- 100 g hořké čokolády na polevu
- strouhaný kokos na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- V míse smíchejte cukr a rozpuštěné máslo.
- Přidejte lehce rozšlehaná vejce, vanilkový extraktu, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a mouku.
- Důkladně míchejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
- Těsto nalijte do vymazané formy na pečení.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.
- V mezidobě si připravte kokosový krém.
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a postupně přidejte všechny ingredience, tedy kokos, mléko, krupičku a cukr.
- Za stálého míchání krátce povařte, až ze směsi vznikne hustý krém.
- Dezert i krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Následně krémem dezert potřete.
- Uložte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
- Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a vychlazený dezert jí polijte.
- Opět dejte do ledničky vychladit.

Kokos a pečení
Kokos je pravděpodobně společně s kakaem při pečení nejčastěji využívanou exotickou ingrediencí. V receptech na kokosové řezy můžete použít kokos strouhaný či plátky. Strouhaný kokos je vhodnější pro přidání do těsta, plátky kokosu vypadají efektivněji jako ozdoba. V obou případech se jedná o sušenou bílou dužinu kokosových ořechů. Pokud sušení probíhá šetrně, uchová si kokos většinu svých zdraví prospěšných látek, jako je vápník, draslík, hořčík, fosfor či vláknina.
Strouhaný i plátkový kokos se dá velmi jednoduše opražit světle hnědé barvy. Kromě změny barvy dojde i k zintenzivnění jeho chuti. V případě potřeby je možné ho rovněž obarvit pomocí rozmanitých potravinářských barviv. Stačí na něj nakapat několik kapek barviva a nechat uschnout.