Strouhaný kokos je oblíbenou surovinou pro pečení výborných moučníků a cukroví, na kterých si pochutná hlavně ten, který má rád sladké.
Milovníci sladkých moučníků jistě ocení kokosové řezy, které můžete kombinovat s čokoládou i se smetanou.
My vám přinášíme 4 recepty na sladké kokosové řezy.
Kokosové řezy s krémem
Pro opravdové labužníky přinášíme recept na výborný moučník, který se díky krému rozplývá na jazyku. Kokosové řezy s krémem nejsou nijak náročné na přípravu, kterou zvládne i začínající kuchařka.
INGREDIENCE
Těsto
- 4 vejce
- 180 g pískového cukru
- 100 ml oleje
- 150 ml mléka
- 40 g kakaa
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání plechu
- strouhaný kokos
Krém
- 700 ml mléka
- 200 g pískového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 200 g strouhaného kokosu
- 200 g másla
POSTUP
- Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu a přidáme mouku s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
- Vše dobře promícháme.
- Ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme ho opatrně do těsta.
- Plech si vymažeme a vysypeme buď strouhaným kokosem, nebo hrubou moukou.
- Těsto dáme péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia, až se bude odlepovat od krajů plechu.
- Na krém svaříme mléko, cukr a mouku v hustou kaši, do které vmícháme máslo. Dále již nevaříme.
- Máslo necháme rozpustit, stále mícháme, pak vmícháme i kokos.
- Vezmeme vychladlý a upečený korpus a krém na něho rovnoměrně rozetřeme.
- Krém můžeme polít čokoládovou polevou a řezy necháme do druhého dne odležet.
- Pak nakrájíme na jednotlivé dílky.
zdroj: kitchen.nine.com.au
Objevte podobné tipy
Kokosové řezy se smetanou
Šlehačka umí zjemnit téměř každý moučník. Ne jinak je tomu i u kokosových řezů se smetanou. Pro přípravu použijte hrnek o objemu asi 250 ml.
INGREDIENCE
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku másla
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 3/4 hrnku kokosu
- smetana ke šlehání
POSTUP
- Smícháme mouku, máslo, cukr, vejce, mléko a prášek do pečiva na husté těsto.
- Těsto nalijeme na vymazaný plech.
- Smícháme moučkový cukr a kokos a touto směsí posypeme těsto na plechu.
- Upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia asi po dobu 25 minut.
- Upečené těsto polijeme neušlehanou smetanou, která se do těsta pěkně vsákne a těsto je pak vláčné.
zdroj: foodtolove.com.au
Kokosové řezy
Jednoduché kokosové řezy budete mít okamžitě připravené. Nemusíte se bát je nabídnout jako pohoštění pro návštěvu. Chutnají báječně. Pro přípravu těchto kokosových řezů použijte hrnek o objemu asi 250 ml.
INGREDIENCE
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky kokosu
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 2 celá vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 dl oleje
- 1 prášek do pečiva
POSTUP
- V míse smícháme mouku, kokos, cukr, mléko, olej, vejce a kypřící prášek do pečiva.
- Plech vyložíme pečícím papírem a na něho nalijeme připravené těsto.
- Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi po dobu 40 minut.
zdroj: lovefoodies.co
Kokosové řezy s čokoládou
Čokoláda a kokos patří neodmyslitelně k sobě. Proto vyzkoušejte kokosové řezy s čokoládou, které určitě potěší vaše chuťové pohárky.
INGREDIENCE
- 200 g kokosu
- 200 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 čokoládová poleva
- 1 kondenzované mléko
- 8 bílků
POSTUP
- Ušleháme bílky do tuhého sněhu, opatrně zašleháme cukr a vmícháme mouku a kokos.
- Plech si vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme na něho připravené těsto.
- Upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
- Ušleháme kondenzované mléko s máslem na krém.
- Vychladlé těsto potřeme krémem a polijeme čokoládou.
zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons
Kokos a jeho použití
Kokos samozřejmě nemůžeme získat z domácích zdrojů, takže jsme odkázáni na nákup dováženého kokosu. Pro potřebu do moučníků jej v obchodech pořídíme již nastrouhaný na jemné nudličky.
Jedná se o strouhanou bílou dužinu kokosových ořechů, která obsahuje poměrně vysoké procento tuku a sušením je z ní odstraněn již tak nízký obsah vody.
Strouhaným kokosem se dá velmi dobře zdobit pouhým posypáním. Bílý kokos se dobře vyjímá především v kombinaci s tmavým těstem nebo tmavou polevou.
Strouhaný kokos však můžeme i opatrně trochu opražit do velmi světle hnědé barvy, čímž získá na chuti. Kokos se také velmi jednoduše může zabarvit potravinářským barvivem do libovolné barvy. Stačí jej promíchat s několika kapkami barviva a nechat proschnout.
Kokos je také oblíbenou surovinou na vánoční cukroví, kuličky či krémy.