7 vynikajících receptů na řezy s kokosem pro každou příležitost. Načerpejte inspiraci!

Kokos se používá při pečení i zdobení mnoha různých dezertů.

Dodá jim nejen skvělou chuť, ale svou bílou barvou i eleganci.

Inspirujte se našimi jedinečnými recepty na kokosové řezy!

Vyzkoušejte kombinaci s čokoládou, vanilkou či šlehačkou.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Bílkové kokosové řezy se šlehačkou

Vyšlehané bílky dodají tomuto dezertu vláčnost a jemnost, kokos skvělou chuť.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek vody
  • 4 vaječné bílky
  • 1 šálek kondenzovaného mléka
  • 1/3 šálku másla
  • 1/3 šálku kokosového oleje
  • 2 šálky cukru
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu

Poleva

  • 2 šálky šlehačky
  • 2 a 1/2 PL cukru
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu
  • 1  a 1/2 šálku strouhaného kokosu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Vymažte a vysypte moukou formu na pečení.
  3. Do středně velké mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  4. V jiné vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
  5. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem a poté do směsi přidejte vanilkový a kokosový extrakt.
  6. Přidejte postupně moučnou směs společně s vodou k cukrové směsi.
  7. Na závěr vmíchejte i bílky a vypracujte v těsto.
  8. Těsto nalijte do připravené formy nebo zapékací misky a rovnoměrně rozetřete.
  9. Pečte přibližně 35 -40 minut.
  10. Po vyjmutí z trouby do dezertu udělejte hroty vidličky otvory a nechte zcela vychladnout.
  11. V mezidobě vyšlehejte kondenzované mléko a poté přilijte jím vychladlý dezert.
  12. Na polevu vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem, kokosovým a vanilkovým extraktem.
  13. Šlehačkovou polevu rozetřete po celém dezertu a na závěr posypejte strouhaným kokosem.
  14. Uchovávejte v chladničce, dokud nebudou kokosové řezy připraveny k podávání.
Moučník připravený z kokosu, bílků a šlehačky.
zdroj: breadboozebacon.com

Luxusní ananasovo-kokosové řezy

Jednoduchý a lahodný dezert s lehkou a nadýchanou ananasovou polevou, která je vyrobená z pouhých tří ingrediencí!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku cukru krystal
  • 3/4 šálku strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 šálek podmáslí
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 lžičky kokosového nebo vanilkového extraktu

Poleva

  • 500 g ananasu v plechovce v mírně sladkém nálevu
  • 100 g vanilkového pudinku
  • 250 ml šlehačky
  • strouhaný kokos na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Vymažte tukem a vysypte moukou pekáč či hlubší plech, ve kterém chcete ananasovo-kokosové řezy připravovat.
  3. V míse smíchejte suché přísady, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a strouhaný kokos.
  4. V jiné míse nebo velké odměrce smíchejte podmáslí, olej, vejce a kokosový či vanilkový extrakt.
  5. Následně obě směsi smíchejte.
  6. Výsledné těsto by mělo být hladké a husté.
  7. Vložte těsto do připravené formy na pečení a pečte přibližně 30 minut.
  8. Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
  9. Z plechovky s ananasem slijte šťávu a vymačkejte z ananasu co nejvíce tekutiny.
  10. V míse vyšlehejte ananasovou šťávu s vanilkovým pudinkem.
  11. Šlehejte, dokud směs nezhoustne.
  12. Poté přidejte kousky ananasu a dobře promíchejte.
  13. Samostatně vyšlehejte šlehačku a následně ji jemně vmíchejte do ananasové směsi.
  14. Vzniklou polevou potřete vychladlý dezert.
  15.  Posypejte strouhaným kokosem a dejte na několik hodin vychladnut do ledničky.
Dezert připravený z ananasu a kokosu.
zdroj: crunchycreamysweet.com

Kokos můžete při pečení použít jen v receptech na kokosové řezy, ale také při přípravě rozmanitých buchet s kokosem. Kterou vyzkoušíte jako první?

Nepečené Raffaello řezy s kokosem

Kdo by neznal proslulé kuličky s lahodným krémem a mandlí zdobené strouhaným kokosem. Vyrobte si jejich vlastní domácí verzi!

Ingredience:

  • 500g libovolných máslových sušenek
  • 400 ml šlehačky
  • 400g mascarpone
  • 250 ml mléka
  • 120g sušeného strouhaného kokosu
  • 200g rozpuštěné bílé čokolády
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu

Postup:

  1. Strouhaný kokos zalijte čtyřmi až pěti polévkovými lžícemi mléka a dejte v hrnci na 2-3 minuty zahřát.
  2. Nechte vychladnout a směs přelijte přes síto, přičemž kokos prolisujte. Získáte tak opravdu intenzivní kokosovou chuť.
  3. V míse smíchejte mascarpone a rozpuštěnou bílou čokoládu a vyšlehejte do podoby krému.
  4. Přidejte kokosové mléko, vanilkový extrakt u a citronovou kůru.
  5. V samostatné misce vyšlehejte šlehačku a přidejte ji do směsi mascarpone.
  6. Vše důkladně promíchejte dohromady.
  7. Vyšší plech nebo dortovou formu vyložte papírem na pečení.
  8. Jednotlivé máslové sušenky namočte do zbývajícího do mléka a vyskládejte je na dno.
  9. Na sušenky rozetřete silnější vrstvu směsi z bílé čokolády, mascarpone a kokosu.
  10. Postup opakujte i s dalšími sušenkami.
  11. Nakonec na vrchní stranu naneste krém a strouhaný kokos.
  12. Můžete přidat na ozdobu i několik kuliček Raffaello.
  13. Kokosové řezy uložte na přes noc do ledničky.
Nepečený kokosový moučník ve stylu Raffaello.
zdroj: mummysfantandeasy.com

V době Vánoc můžete kokos na váš stůl lehce dostat v podobě lahodného kokosového cukroví.

Čokoládovo-kokosový moučník Eskymo

Vizuálně i chuťově velmi zajímavý dezert, který zachutná nejen vám, ale i vaší návštěvě.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 a 1/2  šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
  • 3/4 šálku rostlinného oleje
  • 3/4 šálku teplé vody
  • 3/4 šálku strouhaného kokosu
  • 360 g kokosového krému v plechovce
  • 360 g kondenzovaného mléka
  • 1 šálek opečeného strouhaného kokosu na posypání
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 čajové lžičky soli

Poleva

  • 1 šálek šlehačky
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 100 g mascarpone
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C, při jejím předehřívání si do ní můžete dát opéct strouhaný kokos, pečte přibližně 5-7 minut dozlatova.
  2. V míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  3. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt, řecký jogurt, olej a teplou vodu.
  4. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  5. Přidejte strouhaný kokos.
  6. Promíchejte a těsto nalijte do připravené vymazané formy na pečení.
  7. Formou několikrát poklepejte, aby se těsto usadilo.
  8. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
  9. Hroty vidličky udělejte do horní části horkého dezertu otvory.
  10. V malé misce vyšlehejte kokosový krém a kondenzované mléko dohladka.
  11. Poté pomalu směs nalijte na horký dezert a pomocí stěrky rovnoměrně rozetřete.
  12. Takto připravený dezert dejte vychladit do ledničky alespoň na dvě hodiny.
  13. V mezidobě si připravte polevu.
  14. V jedné misce vyšlehejte dotuha šlehačku, v jiné mascarpone.
  15. K mascarpone přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a opět vyšlehejte.
  16. Následně obě směsi smíchejte a potřete jimi vychlazený dezert.
  17. Na závěr posypejte opečeným kokosem.
  18. Před podávání dejte znovu vychladit.
Čokoládový moučník s kokosovým krémem.
zdroj: yellowblissroad.com

Kromě receptů na kokosové řezy můžete pro slavnostní příležitosti vyzkoušet i naše originální recepty na hraběnčiny řezy. Kombinaci jablek, ořechů a smetany neodoláte.

Jednoduché řezy s kokosovým krémem

Jemný dezert, jehož lahodný krém se rozplývá na jazyku. Díky jeho snadné přípravě ho zvládne i začínající kuchařka.

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2  šálku strouhaného kokosu
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/2 čajové lžičky kokosového extraktu

Krém

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 a 1/3 šálku strouhaného  kokosu
  • 2 bílky
  • 1 PL vody

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Formu na pečení vymažte tukem.
  3. V míse vyšlehejte máslo, kokosový extrakt a cukr do nadýchané pěny.
  4. Po jednom zašlehejte vejce.
  5. Směs přeneste do velké mísy.
  6. Vmíchejte polovinu kokosu a polovinu prosáté mouky, polovinu zakysané smetany a polovinu mléka. Důkladně zamíchejte.
  7. Poté přidejte i zbývající kokos, mouku, zakysanou smetanu a mléko a promíchejte dohladka.
  8. Těsto přeneste do formy.
  9. Pečte přibližně 50 minut.
  10. Když kokosové řezy chladnou, připravte si kokosový krém.
  11.  V míse smíchejte moučkový cukr s kokosem, bílky a vodou, dobře promíchejte
Jednoduchý dezert s kokosovým krémem.
zdroj: kitchen.nine.com.au

Bounty dezert s kokosem a čokoládou

Také si z dětství vybavujete slavné čokoládové tyčinky s kokosovou náplní? Není nic snazšího než se jimi inspirovat při přípravě tohoto originálního receptu.  

Ingredience:

  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli.
  • 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva.

Kokosový krém a zdobení

  • 2 a 1/4 šálku mléka
  • 2 šálky strouhaného kokosu
  • 3/4 šálku cukru
  • 5 PL dětské krupičky
  • 2 PL másla
  • 100 g hořké čokolády na polevu
  • strouhaný kokos na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. V míse smíchejte cukr a rozpuštěné máslo.
  3. Přidejte lehce rozšlehaná vejce, vanilkový extraktu, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a mouku.
  4. Důkladně míchejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
  5. Těsto nalijte do vymazané formy na pečení.
  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.
  7. V mezidobě si připravte kokosový krém.
  8. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a postupně přidejte všechny ingredience, tedy kokos, mléko, krupičku a cukr.
  9. Za stálého míchání krátce povařte, až ze směsi vznikne hustý krém.
  10. Dezert i krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  11. Následně krémem dezert potřete.
  12. Uložte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
  13. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a vychlazený dezert jí polijte.
  14. Opět dejte do ledničky vychladit.
Dezert ve stylu Bounty s kokosem a čokoládou.
zdroj: amiraspantry.com

Kokos a pečení

Kokos je pravděpodobně společně s kakaem při pečení nejčastěji využívanou exotickou ingrediencí. V receptech na kokosové řezy můžete použít kokos strouhaný či plátky. Strouhaný kokos je vhodnější pro přidání do těsta, plátky kokosu vypadají efektivněji jako ozdoba. V obou případech se jedná o sušenou bílou dužinu kokosových ořechů. Pokud sušení probíhá šetrně, uchová si kokos většinu svých zdraví prospěšných látek, jako je vápník, draslík, hořčík, fosfor či vláknina.

Strouhaný i plátkový kokos se dá velmi jednoduše opražit světle hnědé barvy. Kromě změny barvy dojde i k zintenzivnění jeho chuti. V případě potřeby je možné ho rovněž obarvit pomocí rozmanitých potravinářských barviv. Stačí na něj nakapat několik kapek barviva a nechat uschnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X