Ať už hledáte inspiraci na vánoční cukroví nebo hledáte jen něco sladkého, co se hodí k zakousnutí po vydatném obědě či ke kávě s přáteli. Právě jste narazili na zlatý důl!
Tyto recepty na kokosové rohlíčky v sobě mají úplně všechno a vyberete si recept pro každou příležitost.
Vychutnejte si lahodné, křehké a nadýchané těsto plné kokosové chuti a aroma.
Jakou dobrotou z kokosu začnete?
Kokosové rohlíčky plněné krémem
Tyto bohaté, křehké a nadýchané kynuté rohlíčky s kokosem jsou příjemným doplňkem pro nedělní brunch nebo pro posezení s přáteli u kávy.
Co budeme potřebovat
Na rohlíčky
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 2 polévkové lžíce teplé vody
- 125 ml teplé husté smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru (plus 2 lžičky)
- Vejce
- 300 g hladké mouky (rozdělené)
- Špetka soli
- 60 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
Na náplň
- 2 lžíce másla (změklého)
- 60 g moučkového cukru
- 60 g slazeného strouhaného kokosu
Na ozdobu
- Vejce
- 2 lžíce mléka
- 60 g slazeného strouhaného kokosu
Postup
- V malé misce si rozpustíme droždí v teplé vodě
- Vmícháme teplou smetanu, cukr, vejce a 60 g mouky
- Do velké mísy dáme sůl a zbývající mouku
- Do mouky nakrájíme máslo a promícháme, aby nám vznikla drobivá směs
- Vmícháme směs droždí a propracováváme, dokud se nesmíchá a nezapracuje, ale nehněteme
- Těsto zakryjeme a dáme do chladničky alespoň na 2 až 3 hodiny nebo přes noc
- Na náplň smícháme máslo a moučkový cukr
- Vmícháme kokos a dáme stranou
- Těsto rozdělíme na polovinu
- Obě části dáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a každou část rozválíme na kruh
- Potřeme vytvořenou náplní a každý kruh nakrájíme na osm trojúhelníčků
- Jednotlivé trojúhelníky srolujeme od nejširšího konce a položíme je na vymazané plechy
- Konce rohlíčků zahneme tvaru půlměsíce
- Přikryjeme je a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 1 hodinu
- Na polevu smícháme vejce a mléko
- Polevou potřeme těsto a posypeme ho kokosem
- Kokosové rohlíčky pečeme na 180 stupňů po dobu 13-18 minut, dokud nezezlátnou
- Rohlíčky vyndáme z trouby a na mřížce je necháme vychladnout
Plánujete se v neděli trochu prospat? Potom není nic lepšího než začít den s pořádným brunchem! Jak na něj a jaké pokrmy se k němu nejlépe hodí se dočtete v tomto článku s recepty na brunch! Musíte je vyzkoušet, jsou naprosto famózní!

Vánoční kokosové rohlíčky
Tradiční rohlíčky s kokosem, které jsou nedílnou součástí vánočního tácu s cukrovím. V našem receptu vám přinášíme dokonce dvě možnosti jak těsto vytvarovat, aby výběr z tvarů byl o něco pestřejší.
Co budeme potřebovat
- 250 g rozpuštěného másla
- 175 g krystalového cukru
- Lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 500 g jemně strouhaného kokosu (polosladký nebo neslazený)
- 500 g hladké mouky
- 250 g kokosové mouky
Na cukrovou posypku
- 100 g moučkového cukru
- Pytlík vanilkového cukru
Postup
- Do středně velkého hrnce přidáme studené máslo a rozpustíme ho při nízké teplotě
- Jakmile se rozpustí, odstraníme ho z tepla a před dalším použitím ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu
- Když je máslo teplé (ne horké), přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a dobře nespojí s máslem
- Přidáme vejce a pokračujeme v míchání
- Přidáme prášek do pečiva a pokračujeme v míchání
- Směs přelijeme do velké mísy a přidáme kokos
- Když je vše důkladně promícháno, přidáme obě mouky a pokračujeme v míchání, dokud se vše nezapracuje do těsta
- Těsto vyndáme z mísy a pokračujeme v hnětení ručně
- Těsto rozdělíme na polovinu a z každého vytvoříme různě tvarované cukroví z kokosu
- Na kokosové rohlíčky z těsta odlomíme ½ lžičky a v rukou z ní vyválíme kouli
- Poté kuličku vyválíme do tvaru dlouhé rolky a ohneme jí jako do tvaru půlměsíce
- Na sušenky ve tvaru mašle z těsta odlomíme ½ lžičky a v rukou z ní vytvarujeme kouli
- Poté kuličku vyválíme jako nudli a oba konce jemně stlačíme vidličkou, aby připomínaly mašličku
- Plech vyložíme pečicím papírem a oba druhy cukroví na ně přeneseme
- Kokosové rohlíčky i kokosové mašličky pečeme při 160 stupních po dobu 15 minut
- Poté je necháme na 5 minut vychladnout
- Připravíme si směs moučkového cukru a vanilkového cukru
- Rohlíčky i mašličky, ještě lehce teplé, v cukrové směsi obalujeme
- Poté je necháme úplně vychladnout a skladujeme je na chladném místě

Rohlíčky s kokosem máčené v čokoládě
Tyto máslové kokosové rohlíčky jsou opravdu velmi snadné na přípravu. Vzniklé křehké cukroví se hodí nejenom jako sváteční pohoštění, ale také jako rychlá sladká svačinka, když toužíte po něčem malém k zakousnutí.
Co budeme potřebovat
- 375 g moučkového cukru
- 250 g másla (změkčeného)
- Velké vejce
- 2 lžičky vanilky
- 450 g hladké mouky
- 200 g kokosové mouky (nebo strouhaného neslazeného kokosu)
- Lžička zakysané smetany
- Lžička jedlé sody
Na polevu
- 400 g polosladké čokolády (nasekané na kousky)
- 2 lžíce másla
Na posypání
- 100 g pekanových ořechů (jemně nasekaných)
Postup
- V misce smícháme moučkový cukr, máslo, vejce a vanilku
- Směs šleháme na střední rychlost, dokud nebude krémová
- Přidáme mouku, smetanu a jedlou sodu
- Znovu šleháme při nízké rychlosti, dokud se vše dobře nepromíchá
- Vzniklé těsto rozdělíme na čtvrtiny
- Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu chladit do ledničky
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Každou čtvrtinu vyválíme do dlouhé nudle
- Každou nudli nařežeme na 4 kusy
- Každý kousek vytvarujte do tvaru půlměsíce
- Umístíme je na plechy vyložené pečícím papírem
- Vložíme do trouby a pečeme 8–10 minut, dokud nezezlátnou
- Vyndáme je a necháme zcela vychladnout
- Smícháme čokoládové kousky a máslo v malé misce vhodné do mikrovlnné trouby, kde jí v krátkých intervalech rozpouštíme a promícháváme
- Každý kokosový rohlíček z ½ namočíme v čokoládě
- Podle potřeby ihned posypeme nasekanými pekanovými ořechy
- Rohlíčky necháme odpočívat, dokud čokoláda neztuhne

Objevte podobné tipy
Foukané rohlíčky z kokosu
Jednoduchý recept na foukané kokosové rohlíčky, který vyžaduje minimální počet ingrediencí, minimální cukrářské zkušenosti, ale velkou lásku pro sladké. V tomto receptu jsou důležité formičky na vymačkávání toho správného a originálního tvaru.
Co budeme potřebovat
- 750 g moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- 500 g Hery (nebo másla)
- 250 g kokosové mouky
- 1 a ½ pytlíku prášku do pečiva
Postup
- Ve velké míse si smícháme všechny ingredience
- Vypracujeme křehké těsto a vytvoříme z něj kuličku
- Těsto bude sypké, ale to je v pořádku
- Těsto poté vymačkáváme do formiček na foukané koksové rohlíčky
- Troubu si předehřejeme na 130 stupňů
- Plech s kokosovými rohlíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 130 stupňů dozlatova
- Rohlíčky vyndáme a vyklopíme z formiček
- Poté j necháme zcela vychladnout
Pokud nemáme dostatek formiček, tak formičky vyložíme potravinářskou fólii a těsto vymačkáváme do formičky. Rohlíček poté vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem. Vznikne stejně tvarovaný rohlíček, jako kdyby byl pečený ve formičce.

Kokosový croissant
Nejlepší věc, kterou můžete udělat s den starými croissanty, je naplnit je makadamovým krémem, posypat strouhaným kokosem a posypat moučkovým cukrem. Pak už záleží jen na vás, jak tento recept na rohlíčky s kokosem budete servírovat. Budete je podávat samostatně nebo naplněné nějakým jemným a lehkým krémem nebo s domácí marmeládou? Fantazii se meze nekladou.
Co budeme potřebovat
- 6 domácích croissantů (nebo v obchodě koupených, den starých)
Na krém
- 170 g makadamových ořechů
- 10 g hladké mouky
- Špetka soli
- 90 g másla (změkčené)
- 75 g cukru krystal
- Velké vejce
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
Na polevu
- 80 g strouhaného kokosu
- Lžíce moučkového cukru
Postup
- V míse kuchyňského robotu si rozdrtíme makadamové ořechy na jemný prášek, aniž bychom z nich udělali ořechové máslo
- Přendáme je do malé mísy, přidáme mouku a sůl a důkladně promícháme, aby vznikla jemná směs bez hrudek
- Ve větší míse si začneme šlehat změklé máslo, dokud nebude mít krémovou konzistenci
- Přidáme moučkový cukr a při nízké rychlosti promícháváme
- Poté rychlost zvýšíme a pokračujeme ve šlehání, dokud směs nebude nadýchaná
- K máslu přidáme polovinu směsi makadamových ořechů a mícháme na nízkou rychlost, dokud se vše úplně nespojí
- Přidáme zbytek ořechů a znovu mícháme, dokud se úplně nezapracují
- Nakonec přidáme vejce a vanilkový extrakt a promícháme, aby se vše spojilo
- Ořechovou směs šleháme na nízkou rychlost, dokud se úplně nespojí a krém nebude hladký
- Poté ho umístíme alespoň na 2 hodiny do ledničky, aby vychladl
- Troubu si předehřejeme troubu na 160 stupňů
- Neslazený strouhaný kokos vysypeme v rovnoměrné vrstvě na talíř nebo do větší misky
- Croissanty rozkrojíme napůl a spodní poloviny potřeme asi 3 lžícemi makadamového krému
- Horní poloviny z vrchu potřeme asi 1 lžící makadamového krému
- Horní poloviny poté namočíme do strouhaného kokosu
- Lehce jej ke croissantu přitlačíme, aby se kokos dobře přichytil
- Obě poloviny croissantu vložíme na plech, namazanou stranou nahoru a pečeme asi 20 minut
- Poté kokosové rohlíčky vyndáme a necháme vychladnout
- Rohlíčky podáváme posypané moučkovým cukrem
Vyzkoušejte i další nadýchané kokosové dobroty jakou jsou tyto buchty s kokosem.

Jak vyrobit domácí kokosové máslo?
Chcete se naučit, jak si vyrobit vlastní máslo z kokosu v pohodlí domova? Tento recept na kokosové máslo vás přesvědčí o tom, že nic snazšího není a v obchodě si ho už nikdy nekoupíte.
- 700 g kokosových lupínků
- Špetka soli
Postup
- Do mixovací mísy kuchyňského robota přidáme 350 g kokosových lupínků
- Mixujeme je asi 30 vteřin, dokud výrazně nezmenší svůj objem
- Pomocí stěrky oškrábeme strany mixéru a přidáme zbytek kokosu
- Mixujeme dalších 60-90 vteřin, dokud nedosáhneme hladké konzistence
- Pokud po 2-3 minutách kokos stále nepřipomíná máslo, přidáme 1 lžíci kokosového oleje a znovu promícháme
- Máslo dáme do skleničky a skladujeme při pokojové teplotě 2-3 měsíce