Nejlepší recepty na šampaňské života neboli kombuchu! Vyzkoušejte je

Už jste o něm slyšeli? O tomto úžasném zdravém a všestranném nápoji, který je známý už téměř 2 000 let?

Ano, či ne. Přesto musíte zkusit tyto recepty na kombuchu. Jsou opravdu fantastické. Recepty na tento nápoj jsou jednoduché, skvěle popsané a najdete u nich spoustu typů, jak docílit zdárného konce. Zároveň se dozvíte čím tento zdravý nápoj ochutit, aby byl ještě lepší než nejlepší!

Doufám, že jsem vás dostatečně navnadila a vy se ihned do její výroby pustíte!

Domácí kombucha

Zde je kompletní popis, i s tipy, jak si vyrobit fermentovaný nápoj u vás doma. Vyrobit si vlastní slazený zdravý nápoj je tak snadné a hlavně zábavné!

Co budeme potřebovat

  1.  3½ 3 l vody
  2. 250 g cukru (bílý cukr v surovém stavu nebo třtinový cukr)
  3. 8 sáčků čaje nebo 4 polévkové lžíce sypaného čaje (černý, zelený nebo bílý)
  4. Kombuchu

Na dochucení

  1. 200 ml šťávy
  2. 300 g nakrájeného ovoce
  3. 4 lžíce čerstvých bylinek (nebo koření)

Postup

  1. Připravíme si základ sladkého čaje
  2. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody
  3. Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
  4. Odstraníme hrnec z plotny a přidáme čaj (pokud používáme sypaný čaj, vložíme jej nejprve do louhovací kuličky)
  5. Necháme alespoň 10 minut odstát, aby se čaj vylouhoval (i když je také dobré, když čaj necháme odležet několik hodin). Než budeme pokračovat, čaj vyndáme
  6. Do vody ve střední, hrnci přidáme na výrobu kombuchy, cukr
  7. Poté přidáme základ sladkého čaje do cukrové vody a necháme alespoň 10 minut neb několik hodin louhovat
  8. Nalijme sladký čaj do nádoby a přidáme zbývající 2 1/2 litru vody
  9. Před přidáním připravené kombuchy zkontrolujeme zředěnou směs sladkého, abychom se ujistili, že dostatečně vychladla
  10. Do zředěného sladkého čaje vmícháme připravenou kombuchu
  11. Sklenici zakryjeme dvojitou vrstvou látky a zajistíme gumičkou
  12. Utěrka umožňuje proudění vzduchu dovnitř a ven z nádoby, což je nezbytné pro fermentaci, ale hustá tkanina a těsná gumička zabrání pronikání prachu a hmyzu
  13. Umístíme sklenici někam mimo dosah přímého slunečního záření a při stálé pokojové teplotě
  14. V ideálním případě chceme sklenici mít tam, kde ji můžeme během příštího týdne nebo dvou často kontrolovat. Úplná tma není nutná, jen se ujistíme, že nebude vystavena přímému slunečnímu záření
  15. Kombucha nejlépe fermentuje mezi 21 a 25 stupni (vyšší teploty způsobují rychlejší kvašení a nižší teploty fermentaci zpomalují)
  16. Kombuchu necháme kvasit 7 až 14 dní, nebo dokud nám nezačne chutnat
  17. Doporučuji kombuchu fermentovat alespoň 7 dní, ale opravdu neexistuje žádná minimální ani maximální doba. Kombuchu začneme ochutnávat po několika dnech (stačí si nalít trochu do sklenice)
  18. V prvních dnech fermentace bude kombucha chutnat velmi sladce – jako slazený čaj – ale postupně bude kyselejší a octovitější, čím déle bude fermentovat. Kolem sklenice se také začne šířit octového aroma. To je známka zdravé fermentace
  19. Pokračujeme v ochutnávání každých pár dní, dokud nám nebude chutnat. Jakmile nám zachutná, je hotová
  20. Přesuňte sklenici na pracovní desku, kde bude prostor pro práci
  21. Poblíž máme misku, odměrku na tekutiny, několik čistých skleněných nebo plastových lahví a malý trychtýř
  22. Čistýma rukama sáhneme do sklenice kombuchy a uchopíme všechny nové vrstvy, které se vytvořily a přenesme je do mísy
  23. Při přenášení jí zkontrolujeme, abychom se ujistili, že na ní nejsou žádné známky plísní
  24. Vzniklou kombuchu rozdělíme do připravených lahví
  25. Pokud chceme, přidáme do každé láhve trochu šťávy, nakrájeného ovoce, čerstvých bylinek nebo koření na dochucení
  26. Pevně ​​uzavřeme každou lahvičku
  27. Uzavřené láhve kombuchy umístíme někam mimo dosah přímého slunečního záření a při pokojové teplotě po dobu 1 až 5 dní, aby měly čas nasytit
  28. Kontrolujeme jí každý den otevřením jedné z lahviček. Když uslyšíme tiché prasknutí a uvidíme, jak bubliny proudí na povrch poté, co ji otevřeme, je vše připraveno
  29. Všechny lahve dáme do lednice a vypijeme do dvou týdnů
  30. Nenecháváme lahve s kombuchou nechlazené déle než 5 dní – jinak hrozí, že se uvnitř nahromadí příliš mnoho oxidu uhličitého a lahve se mohou prasknout

Hlavní body pro úspěšnou kombuchu
Kombucha se nejlépe fermentuje mezi 21 a 25 stupni (vyšší teploty způsobují rychlejší kvašení a nižší teploty fermentaci zpomalují), úplná tma není nutná

Kombuchu kvasíme 7 až 14 dní

V prvních dnech fermentace bude kombucha chutnat velmi sladce, čím delší proces fermentace bude, tím kyselejší a octovitější se stane

Lahve s kombuchou nenecháváme nechlazené déle než 5 dní – jinak hrozí, že se uvnitř nahromadí příliš mnoho oxidu uhličitého a lahve mohou prasknout

Otevírejte lahve s kombuchou pomalu a opatrně nad dřezem. Přesycené lahve někdy při otevření vyprsknou a způsobí nepořádek! Všechny lahvičky spotřebujte do dvou týdnů. Kombucha bude i v lednici nadále velmi pomalu kvasit a můžete si všimnout, že postupem času postupně mění chuť.

Fermentovaný zdravý nápoj ze zeleného nebo černého čaje plný vitamínů.
Zdroj: blog.piquetea.com

Zdravý fermentovaný nápoj z čaje

Naučte se s námi jak si jednoduše připravit tento recept na kombuchu. Je to tak jednoduché a navíc v tipech najdete jakým způsobem si jí ochutit, aby došla k naprosté dokonalosti.

Co budeme potřebovat

  1. 2 sáčky zeleného čaje (nebo 2 lžičky sypaného čaje)
  2. 2 sáčky černého čaje (nebo 2 lžičky sypaného čaje)
  3. 100-200 g krupicového cukru (podle chuti)
  4. Kombucha
  5. 100-200 ml tekutiny z kombuchy

Postup

  1. Do kastrůlku nalijeme 2 litry převařené vody, přidáme čajové sáčky a cukr (podle toho, jak máme rádi sladký nebo hořký čaj)
  2. Vše zamícháme, aby se cukr rozpustil, a čaj necháme 6-10 minut vyluhovat
  3. Čajové sáčky vyjmeme a vyhodíme, aniž bychom je mačkali zpátky do vylouhovaného čaje
  4. Před nalitím do velké skleněné dózy o objemu 2,5 až 3 litry necháme čaj zcela vychladnout
  5. Přidáme kombuchu a trochu tekutiny, kterou obsahuje
  6. Zakryjeme sklenici tenkou utěrkou, aby kombucha mohla „dýchat“ a zajistíme gumičkou
  7. Necháme jí kvasit jeden až dva týdny při pokojové teplotě mimo přímé slunce
  8. Nedáváme jí ani do skříně, protože cirkulace vzduchu je důležitá
  9. Po prvním týdnu ochutnáváme kombuchu denně, čím déle ji necháme, tím bude chuť kyselejší
  10. Až budeme připraveni, nalijeme kombuchu do lahví
  11. Kombucha je připravena k okamžitému pití, nebo můžeme zahájit „sekundární fermentaci“ přidáním ovoce, bylinky a koření do tekutiny a nechat ji před pitím ještě několik dní odležet
  12. V lednici vydrží až tři měsíce.
Lahodný zdravý fermentovaný nápoj z čaje s dalšími příchutěmi.
Zdroj: pickuplimes.com

Citronová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy přidejte kůru a šťávu z 1 citronu a 1-2 lžičky strouhaného zázvoru a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme před podáváním.

Kombucha s lesním ovocem
Do 750 ml kombuchy přidejte hrst nakrájených jahod, borůvek nebo rozmačkaných malin a dobře promíchejte. Nalijte do lahve a uzavřete. Nechte dva až čtyři dny při pokojové teplotě, denně ochutnávejte, dokud nedosáhne požadované úrovně sycení a chuti. Přecedíme a vychladíme k podávání.

Mangová kombucha
Nakrájené mango rozdělte do lahví a poté nalijte do lahví s fermentovanou kombuchu. V každé láhvi ponechte asi 3 centimetry místa nad uzávěrem. Uzavřete lahve. Skladujte kombuchu v lahvích při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo a počkejte 1 až 3 dny, než se kombucha nasytí.

Co je léčivá houba: kombucha

Kombucha je perlivý sladkokyselý nápoj vyrobený z čaje. Mnoho lidí říká, že pomáhá zmírnit nebo předcházet různým zdravotním problémům, od vypadávání vlasů po rakovinu a AIDS. Existuje jen málo vědeckých důkazů na podporu těchto tvrzení, ale některé složky nápoje pro nás mohou být dobré.

Kombucha existuje již téměř 2000 let. Nejprve se vařila v Číně a poté se rozšířila do Japonska a Ruska. V Evropě se stala populární na počátku 20. století. Prodeje jsou na vzestupu, protože jí předchází pověst zdravého a energetického nápoje.

Zdravotní účinky kombuchy

Benefity

Zastánci říkají, že pomáhá trávení, zbavuje tělo toxinů a zvyšuje energii.

Říká se také, že posiluje imunitní systém, pomáhá zhubnout, odstranit vysoký krevní tlak a srdeční choroby a předcházet rakovině.

Ale pro tato tvrzení neexistuje mnoho důkazů na podporu.

Tvrzení o schopnosti kombuchy zlepšovat trávení pocházejí ze skutečnosti, že fermentace vytváří probiotika. Probiotika pomáhají při průjmech a syndromu dráždivého tračníku a mohou dokonce posílit váš imunitní systém.

Když je kombucha vyrobena ze zeleného čaje, to také přináší určité výhody. Patří sem výskyt sloučenin, které působí jako antioxidanty, které chrání vaše buňky před poškozením. Zelený čaj vám také může pomoci spalovat tuky a chránit vás před srdečními chorobami.

Studie na zvířatech ukazují, že nápoj mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

1. Kombucha je potenciálním zdrojem probiotik

2. Kombucha může pomáhat spalovat tuky

3. Kombucha obsahuje antioxidanty

4. Kombucha může zabíjet bakterie

5. Kombucha může snížit riziko srdečních chorob

6. Kombucha může pomoci zvládnout diabetes

7. Kombucha může pomoci chránit před rakovinou

Pro podporu zdraví je také dobré sáhnout po takzvaných smoothie nápojích. Jsou to rozmixované kousky čerstvého nebo i mraženého ovoce či zeleniny. Jejich hlavní výhodou je, že jsou hotové hned a nemusíte na ně čekat než projdou procesem fermentace. Takže si je můžete připlovat, dokud příprava domácí kombuchy nebude u konce!
Vyzkoušejte naše recepty na ovocné smoothie nebo i na smoothie se zeleninou, vybere si každý.

Negativní účinky

Výroba kombuchy znamená nechat množit bakterie v tekutině, kterou budete pít. Mnohé z bakterií jsou považovány za probiotika, ale pokud nejsou správně připraveny, mohou v tekutině růst škodlivé bakterie nebo plísně.

Od poloviny 90. let bylo hlášeno několik případů onemocnění a nejméně jedno úmrtí u lidí, kteří pili kombuchu. Onemocnění zahrnovalo problémy s játry, nahromadění kyseliny mléčné v těle, alergické reakce a nevolnost.

Některé organizace nedoporučují pití kombuchy kvůli riziku otravy a malým důkazům o jejích přínosech.

Jiné organizace ale říkjí, že kombucha je bezpečná, když je správně připravena. Pokud ho vyrábíte doma, odborníci doporučují používat skleněné, nerezové nebo plastové nádoby. Udržujte vše hygienicky ošetřené, včetně vašich rukou.

Kde koupit kombuchu

Kombucha se v dnešní době dá koupit v každé zdravé výživě, a nebo se dokonce dá objednat v online obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X