Konfit dokonalá konzervace jídla
Jedná se o jeden z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, především maso. Tento způsob úpravy jídla pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil i do jiných oblastí.
Jakým způsobem se konfit připravuje ?
Maso se pomalu vaří ve vlastní šťávě a pak je uloženo do vhodné nádoby a zalije se vlastní vydušenou šťávou. V uzavřené nádobě a uložené v chladu vydrží takto připravené maso nazývané konfit i několik měsíců. Dnes jej nahrazují jiné druhy konzervace včetně mražení.
Jak lze připravit konfit v jednoduchých domácích podmínkách ?
Domácí konfit v podobě masových konzerv se dají připravit celkem jednoduše.
- maso se osolí a poměrně zprudka zapeče
- z trouby se vyndá, když má zlatou barvu pečínky, nemusí být zcela měkké
- pak se naskládá do zavařovacích „masových“ sklenic
- zalije se výpekem a rozpuštěným sádlem
- sklenice se musí velmi pečlivě zavíčkovat a konfit zavařit (sterilizovat)
Jak můžeme využít konfit v kuchyni ?
Konfit můžeme použít při přípravě masových pomazánek, nebo servírovat za studena s chlebem a hořčicí, za tepla poslouží jako dobrý základ třeba pro vepřového vrabce se zelím a bramborovým knedlíkem.
