Konfit (Confit)

Konfit dokonalá konzervace jídla

Jedná se o jeden  z nejstarších způsobů, jak uchovávat neboli konzervovat jídlo, především maso. Tento způsob úpravy jídla pochází z jihozápadní Francie, odkud se postupně rozšířil i do jiných oblastí.

Jakým způsobem se konfit připravuje ?

Maso se pomalu vaří ve vlastní šťávě a pak je uloženo do vhodné nádoby a zalije se vlastní vydušenou šťávou. V uzavřené nádobě a uložené v chladu vydrží takto připravené maso nazývané konfit i několik měsíců. Dnes jej nahrazují jiné druhy konzervace včetně mražení.

Jak lze připravit konfit v jednoduchých domácích podmínkách ?

Domácí konfit v podobě masových konzerv se dají připravit celkem jednoduše.

  • maso se osolí a poměrně zprudka zapeče
  • z trouby se vyndá, když má  zlatou barvu pečínky, nemusí být zcela měkké
  • pak se naskládá do zavařovacích „masových“ sklenic
  • zalije se výpekem a rozpuštěným sádlem
  • sklenice se musí velmi pečlivě zavíčkovat a konfit zavařit (sterilizovat)

Jak můžeme využít konfit v kuchyni ?

Konfit můžeme použít při přípravě masových pomazánek, nebo servírovat za studena s chlebem a hořčicí, za tepla poslouží jako dobrý základ třeba pro vepřového vrabce se zelím a bramborovým knedlíkem.

 

zdroj : zabijacky.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také