Tradiční a výborná koprová omáčka

Tradiční a výborná koprová omáčka
Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 3,5 l sladké smetany nebo mléka
  • 30 g hl. mouky
  • 2,5 l kyselé smetany
  • kávová lžička cukru
  • 1 lžíce usekaného kopru
  • sůl
  • ocet
  • 1 žloutek nebo 2 vejce
  • 10 g másla

Postup receptu

  1. Asi 2 l sladké smetany nebo mléka a kyselou smetanu přivedeme k varu
  2. V 1,5 dl smetany dobře promícháme rozkvedlanou mouku, za stálého míchání ji přilijeme do vařící smetany a necháme vařit 5–10 min na mírném ohni povařit
  3. Omáčku zjemníme tím, že žloutek rozmícháme v trošce oddělané omáčky, a pak vlijeme do hotové omáčky a chviličku povaříme
  4. Pak ještě, jak kdo má rád, můžeme přidat uvařené vejce na hniličku nebo natvrdo
  5. Příloha je k této moc dobré omáčce doporučovaná knedla, vařený brambor
  6. Nakonec se přidává kopr čerstvý nebo sterilovaný podle toho, co je zrovna dostupné
Komentáře
  1. Ježiši, tak málo kopru, to u nás s tam dává na toto množství tak 4 lžíce řčerstvého nasekaného kopru panečku. je ot hrozně málo, to tam ani nemůže jít cítit ten kopr.

  2. Mě to příjde též málo kopru sakra? Odjakživa tam dávám tak 3 až 4 lžíce kopru a panečku jaká je koprovka a nejlepší je druhý den odleželá.

  3. A hodně osladit a hodně smetánky to máme všichni doma strašně rádi a k tomu stačí jen uvařit vajíčko a brambor.

  4. ► Kopr se, podle Matoliho herbáře, dával ve středověku cituji“zuřícím šílencům“. Má prý uklidnňující účinky.

  5. Rizoto dělám každý měsíc a nemůžeme se jej nabažit, buď ho děláme s houbami nebo s kuřecí a mletým masem nebo jen se zelninou jak máme prostě chuť:)A to je na tom to bezva jak je to jídlo variabilní:)

  6. Dneska jsem ho dělala s masem z konzervy, ale musí být hovězí a k tomu jsem dala mraženou zeleninku a hodně smažené cibulky a nakonec jsem to smíchala dohromady a zapekla se sýrem v troubě mňám

  7. nevím jak se paní jemnuje, ale musím ji poděkovat za super tip na božské rizoto bomba, nikd ymě tak moc nechutnalo:)

  8. nedalo mě to a taky jsem to rizoto od paní prubla a přidla jsme si do toho ještě mletou papriku na dochucení a konečnou barvičku rizotka, takly dobrota:)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X