Kopřiva nejen pro zdraví ale i v kuchyni

Kopřiva dvoudomá, kterou si musíme odlišit od menší kopřivy žahavky, je odedávna rostlinou, která byla a dosud je využitelná v domácnostech.

Kopřiva je léčivkou, kterou lze poměrně snadno využít k domácímu léčení. Mladé listy kopřiv poslouží v kuchyni k obohacení jídel vitamínem C i k jejich zpestření.

Právě z této kopřivy jsme pro vás připravili tři úžasné a zdravé recepty. Nechte si chutnat.

Špenát z kopřiv se sázeným vejcem

Skvělé jídlo proti artritidě. Jedním z nejúžasnějších účinků kopřivy je její schopnost čistit organismus od usazenin kyseliny močové, odvádět žlučové usazeniny z cest žlučovodů a zlepšovat činnost jater, díky čemuž se organismus může zbavit jedovatých látek a posílit žaludek.

INGREDIENCE

  • 800 g výhonky a listy mladých kopřiv
  • 90 g másla
  • 1 ks cibule
  • ocet
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 4 vejce

POSTUP

Špenát z kopřiv se sázeným vejcemzdroj: thethingswellmake.com

Jarní detoxikační kopřivový čaj

Jarní popíjení čerstvého záparu čaje z kopřiv je vhodný pro jeho schopnost stimulovat látkovou výměnu v celém těle a podporovat krvetvorbu.

Kopřiva je také močopudná a nabíjí naše znavené schránky po zimě energií pro tělo i hlavu.

INGREDIENCE

  • hrstka čerstvých listů kopřivy dvoudomé
  • 250 ml vroucí vody

POSTUP

  1. Kopřivu nasekáme na kousky a v hrnku zalijeme vroucí vodou.
  2. Přikryjeme třeba talířkem a necháme cca 20 minut zapařit.
  3. Poté pijeme zhruba 14 dní každý den ráno a večer na lačno, vždy čerstvý šálek po doušcích.

Jarní detoxikační kopřivový čajzdroj: womanonly.cz

Domácí kopřivový sirup

Bylinu na výrobu sirupu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.

Kopřiva užívaná vnitřně je podpůrným prostředkem při léčení různých druhů krvácení – vykašlávání krve či krvavé zvracení

INGREDIENCE

  • 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
  • 1 omytý citron nebo pomeranč
  • 2 kávové lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 l vody
  • asi 1,3 kg cukru

 POSTUP

  1. Omytý pokrájený citron i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme.
  2. Kopřivu pod tekoucí vodou pořádně opláchneme a dáme do nerezové nebo skleněné mísy.
  3. Zalijeme svařenou vodou s citronem.
  4. Voda nesmí být vroucí, necháme ji lehce vychladnout. asi 5 minut.
  5. Zatěžkáme např. plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená a necháme stát 24 hodin.
  6. Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr.
  7. Přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové a cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru.
  8. Šťávu zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr.
  9. Sbíráme pěnu, která se tvoří.
  10. Zahříváme dostatečně dlouho, ale dáváme pozor, abychom udrželi teplotu pod bodem varu.
  11. Pak už jen naléváme do lahví a uskladníme.
  12. Pro jistotu můžeme sterilovat při 80 stupních.
  13. Užíváme jako sirup do vody, ke slazení čaje, nebo až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci.

Domácí kopřivový sirupzdroj: snedeno.cz

Pokud vás recepty zaujaly, můžete zkusit i přípravit kopřivovou polévku, kopřivovou nádivku, nebo použít kopřivu jako bylinku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.