Kopřiva dvoudomá, kterou si musíme odlišit od menší kopřivy žahavky, je odedávna rostlinou, která byla a dosud je využitelná v domácnostech.
Kopřiva je léčivkou, kterou lze poměrně snadno využít k domácímu léčení. Mladé listy kopřiv poslouží v kuchyni k obohacení jídel vitamínem C i k jejich zpestření.
Právě z této kopřivy jsme pro vás připravili tři úžasné a zdravé recepty. Nechte si chutnat.
Špenát z kopřiv se sázeným vejcem
Skvělé jídlo proti artritidě. Jedním z nejúžasnějších účinků kopřivy je její schopnost čistit organismus od usazenin kyseliny močové, odvádět žlučové usazeniny z cest žlučovodů a zlepšovat činnost jater, díky čemuž se organismus může zbavit jedovatých látek a posílit žaludek.
INGREDIENCE
- 800 g výhonky a listy mladých kopřiv
- 90 g másla
- 1 ks cibule
- ocet
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- 4 vejce
POSTUP
zdroj: thethingswellmake.com
Objevte podobné tipy
Jarní detoxikační kopřivový čaj
Jarní popíjení čerstvého záparu čaje z kopřiv je vhodný pro jeho schopnost stimulovat látkovou výměnu v celém těle a podporovat krvetvorbu.
Kopřiva je také močopudná a nabíjí naše znavené schránky po zimě energií pro tělo i hlavu.
INGREDIENCE
- hrstka čerstvých listů kopřivy dvoudomé
- 250 ml vroucí vody
POSTUP
- Kopřivu nasekáme na kousky a v hrnku zalijeme vroucí vodou.
- Přikryjeme třeba talířkem a necháme cca 20 minut zapařit.
- Poté pijeme zhruba 14 dní každý den ráno a večer na lačno, vždy čerstvý šálek po doušcích.
zdroj: womanonly.cz
Domácí kopřivový sirup
Bylinu na výrobu sirupu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.
Kopřiva užívaná vnitřně je podpůrným prostředkem při léčení různých druhů krvácení – vykašlávání krve či krvavé zvracení
INGREDIENCE
- 450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé
- 1 omytý citron nebo pomeranč
- 2 kávové lžičky kyseliny citronové
- 1,5 l vody
- asi 1,3 kg cukru
POSTUP
- Omytý pokrájený citron i s případnými peckami zalijeme vodou a 10 minut povaříme.
- Kopřivu pod tekoucí vodou pořádně opláchneme a dáme do nerezové nebo skleněné mísy.
- Zalijeme svařenou vodou s citronem.
- Voda nesmí být vroucí, necháme ji lehce vychladnout. asi 5 minut.
- Zatěžkáme např. plochým talířem, aby byla všechna kopřiva ponořená a necháme stát 24 hodin.
- Druhý den kopřivu scedíme přes plátno nebo papírový filtr.
- Přidáme 2 kávové lžičky kyseliny citronové a cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru.
- Šťávu zahříváme a mícháme, aby se rozpustil cukr.
- Sbíráme pěnu, která se tvoří.
- Zahříváme dostatečně dlouho, ale dáváme pozor, abychom udrželi teplotu pod bodem varu.
- Pak už jen naléváme do lahví a uskladníme.
- Pro jistotu můžeme sterilovat při 80 stupních.
- Užíváme jako sirup do vody, ke slazení čaje, nebo až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci.
zdroj: snedeno.cz
Pokud vás recepty zaujaly, můžete zkusit i přípravit kopřivovou polévku, kopřivovou nádivku, nebo použít kopřivu jako bylinku.