Doba přípravy: 70 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 0,5 sladké smetany nebo mléka
- 30 g hl. Mouky
- 2 0,5 kyselé smetany
- kávová lžička cukru
- 1 lžíce usekaného kopru
- sůl
- ocet
- 1 žloutek nebo 2 vejce a 10 g másla.
Postup receptu
- Kyselou smetanu nebo mléko přivedeme do varu V 1 0,5 dl smetany dobře promícháme rozkvedlanou mouku, za stálého míchání ji přilijeme do vařící smetany a necháme vařit 5-10 min na mírném ohni povařit
- Omáčku zjemníme tím, že žloutek rozmícháme v trošce oddělané omáčky a pak vlijeme do hotové omáčky a chviličku povaříme
- Pak ještě jak kdo má rád můžeme přidat uvařené vejce na hniličku nebo na tvrdo
- Příloha je k této moc dobré omáčce doporučovaná knedla, vařený brambor
- Nakonec se přidává kopr čerstvý nebo sterilovaný podle toho co je zrovna dostupné
Ježiši, tak málo kopru, to u nás s tam dává na toto množství tak 4 lžíce řčerstvého nasekaného kopru panečku. je ot hrozně málo, to tam ani nemůže jít cítit ten kopr.
Mě to příjde též málo kopru sakra? Odjakživa tam dávám tak 3 až 4 lžíce kopru a panečku jaká je koprovka a nejlepší je druhý den odleželá.
No jasně čím víc kopru tím líp, určitě bych koprem neštřila kuchařky.
A hodně osladit a hodně smetánky to máme všichni doma strašně rádi a k tomu stačí jen uvařit vajíčko a brambor.
► Kopr se, podle Matoliho herbáře, dával ve středověku cituji“zuřícím šílencům“. Má prý uklidnňující účinky.
Rizoto dělám každý měsíc a nemůžeme se jej nabažit, buď ho děláme s houbami nebo s kuřecí a mletým masem nebo jen se zelninou jak máme prostě chuť:)A to je na tom to bezva jak je to jídlo variabilní:)
Dneska jsem ho dělala s masem z konzervy, ale musí být hovězí a k tomu jsem dala mraženou zeleninku a hodně smažené cibulky a nakonec jsem to smíchala dohromady a zapekla se sýrem v troubě mňám
nevím jak se paní jemnuje, ale musím ji poděkovat za super tip na božské rizoto bomba, nikd ymě tak moc nechutnalo:)
nedalo mě to a taky jsem to rizoto od paní prubla a přidla jsme si do toho ještě mletou papriku na dochucení a konečnou barvičku rizotka, takly dobrota:)