Omáčka s koprem v receptech klasických i vylepšených: máte chuť?

Koprová omáčka je jednou z omáček připravovanou z klasického bešamelu. 

Její varianty jsou i jiné. 

Pojďme se spolu podívat na další podoby této jednoduché a rychle hotové omáčky. 

Možná některý z receptů už znáte. 

Koprová omáčka s vajíčkem

Jednoduchá koprovka, kterou stačí doplnit vejcem a brambory, je jako klenot v české kuchyni.

INGREDIENCE:

  • 80 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 20 g cukru
  • ½ litru mléka
  • 4 dl zakysané smetany
  • čerstvý kopr
  • sůl 
  • pepř
  • ocet
  • vejce

POSTUP:

  • Z másla a mouky si udělejte jíšku, zalijte mlékem a vodou (asi 3 hrnky).
  • Vařte za stálého míchání 10 minut. 
  • Osolte, opepřete, přidejte nasekaný kopr, dochuťte octem, cukrem a nakonec zjemněte zakysanou smetanou. 
  • Podávejte s vejcem uvařeným natvrdo, volským okem nebo ztraceným vejcem.
Omáčka s koprem zahuštěná smetanou a podávaná s vejcem.
nl.pinterest.com

Tip: Zkuste více receptů na omáčky s vejcem.

Omáčka s koprem podle Pohlreicha

Opět stačí podávat se svou oblíbenou úpravou vajíčka. Poctivá, jednoduchá a výborná.

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 500 ml mléka 
  • kopr
  • sůl 
  • pepř
  • cukr
  • ocet
  • vejce 

POSTUP:

  • Rozpuštěné máslo si zasypejte moukou a udělejte jíšku. 
  • Tu postupně zalévejte mlékem a míchejte. 
  • Bešamel si nechte povařit alespoň 10 minut (míchejte). 
  • Ke konci přidejte nasekaný kopr, sůl, pepř, ocet a cukr. 
  • Podávejte s vejcem uvařeným natvrdo, volským okem nebo ztraceným vejcem.
Šéfkuchařova oblíbená koprová omáčka z bešamelového základu.
recepty.aktuality.sk

Zdravá koprová omáčka nebo dip na svačinky

Vyzkoušejte i studenou koprovou omáčku. Hodí se i namáčení všeho, co máte rádi.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek bílého jogurtu
  •  1 stroužek česneku
  •  1 lžíce čerstvého kopru
  •  ½ lžičky citronové kůry
  •  1 lžička citronové šťávy
  •  ½ lžičky soli
  •  ¼ lžičky pepře

POSTUP:

  • Do jogurtu si prolisujeme česnek, přidáme citronovou šťávu, kůru, sůl, pepř a nasekaný kopr. 
  • Promícháme, dáme vychladit do lednice. 
  • Podáváme k namáčení oblíbené zeleniny nebo jako omáčku k masu či bramborám. 
Koprový dip s česnekem a citronem.
epicurious.com

Zde můžete vidět recept na koprovou omáčku za studena:

Poctivá koprová omáčka s hovězím masem

Pro masožrouty. Varianta receptu na koprovou omáčku vylepšenou obzvláště pro gurmánské jazýčky.

INGREDIENCE:

  • 1500 g hovězího zadního masa
  • 2 plátky slaniny
  • 6 lžic másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce kopru
  • ½ citronu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 150 ml smetany šlehání
  • sůl 
  • pepř
  • ocet 
  • cukr

POSTUP:

  • Hovězí maso si umyjte, osušte a prošpikujte slaninou. 
  • Osolte, opepřete, dejte do pekáčku, dejte na něj zhruba 3 lžíce másla, podlijte vínem.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C.
  • Po 15 minutách teplotu snižte na 160 °C a nechte péct ještě hodinu a půl.
  • Nezapomeňte na pravidelné podlévání výpekem.
  • Poté troubu vypněte a nechte ještě na 10 minut v troubě, násleďne jej vyjměte a zabalte do alobalu.
  • Výpek si nařeďte do 250 ml tekutiny (tu využijeme na omáčku). 
  • Zbytek másla si nechte v hrnci rozpustit, zaprašte moukou, udělejte jíšku a podlijte výpekem. 
  • Chvíli vařte, pak přidejte smetanu ke šlehání, sůl, pepř, nasekaný kopr, citronovou kůru a dochuťte cukrem a octem. 
  • Omáčku podávejte s masem nakrájenými na plátky a ideálně knedlíkem.
Koprovka s hovězím masem a karlovarským knedlíkem jako luxusní oběd.
tasteactually.com

Koprovka pro děti 

I pro naše malé ratolesti máme tip, jak připravit chutnou omáčku s koprem bez zahuštění moukou.

INGREDIENCE:

  • máslo 
  • hovězí vývar
  • kousek mrkve
  • cuketa
  • kedlubna
  • kopr 
  • trochu smetany ke šlehání 
  • citronová šťáva

POSTUP:

  • Zeleninu dle vlastní volby nakrájejte na kostičky, orestujte na másle, podlijte vývarem a vařte do měkka. 
  • Ke konci přidejte nasekaný kopr, šťávu z citronu, chvíli povařte, a pak vše rozmixujte. 
  • Nakonec zjemněte smetanou a znovu povařte. 
  • Podávejte s bramborem a vejcem (žloutkem). 
Koprová omáčka zahuštěná kedlubnou pro děti.
blogujemvkuchini.com

Jak na přípravu aneb aby se koprová omáčka nesrazila

Koprová omáčka patří mezi nejznámější hlavní chody v české kuchyni. Pokud se k jejímu vaření odhodláte, určitě se vyplatí použít čerstvý kopr. Ten je nejen bohatší na vitamíny oproti tomu sterilovanému, ale také má pěknější barvu.

Aby si omáčka zachovala krásnou barvu kopru, je nezbytné jej umýt až těsně před vhozením do hrnce. Do omáčky nedávejte ani sebevíce jemné stonky, které by mezi zuby akorát chroupaly, nýbrž je odkrojte a nasekejte jen větvičky. 

Tou nejpodstatnější částí je zjemňování nebo zahušťování. Vůbec nejjednodušším způsobem, jak získat chutnou koprovku, je vytvořit bešamelový základ. Někdo je zvyklý zužitkovat smetanu na vaření, jiný zakysanou smetanu a další naopak smetanu ke šlehání. Žádná z variant není špatná. Při přidávání zakysané smetany však musíte důkladně šlehat. 

U smetany na vaření dávejte pozor, abyste omáčku už příliš dlouho nevařili, mohla by se pak srazit. Další příčinou sražení omáčky bývá i přidání octu příliš brzy. Musí se dát opravdu až nakonec, za tuto chemickou reakci může mléko a kyselina citronová. Pokud vám vadí kyselost octa, můžete jej předem svařit zvlášť, a až pak přidat k omáčce. 

A i kdyby se vám stala nehoda v podobě sražení omáčky, sáhněte po tyčovém mixéru. Sice už kopr neuvidíte, ale sražené cucky budou fuč.

Zkuste ještě ty nejfamóznější recepty z kopru. Kopr se skvěle páruje i se salátovými okurkami. Zde máme pár receptů na okurkové saláty nejen s koprem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.