7 voňavých receptů na cukroví s kořením. Dodejte vašim Vánocům aroma i intenzivnější chuť!

Také se vám při vyslovení slova Vánoce vybaví nejrůznější vůně, jako je vanilka, rum či skořice?

Mnoho z těchto vůní jde ruku v ruce s vánočním pečením.

Vytvořte tu pravou voňavou atmosféru s našimi recepty na kořeněné cukroví!

Přidejte špetku koření do vašich oblíbených druhů, nebo vyzkoušejte druhy zcela nové.

Uvidíte, že vaše Vánoce dostanou nový rozměr!

Kořeněné cukroví s kardamonem

Kardamon dodá cukroví jedinečnou chuť a intenzivní aroma. Vychutnejte si ho v kombinaci s čajem či kávou.

Ingredience:

  • 3 šálky celozrnné mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/4 šálku medu
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mletého kardamonu
  • 1/2 čajové lžičky  soli
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, kardamom, sůl a jedlou sodu.
  2. V kuchyňském robotu vyšlehejte máslo a cukr.
  3. Přidejte med, vejce a vanilku.
  4. Pokračujte v míchání při střední rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
  5. Přidejte směs mouky a míchejte při nízkých otáčkách.
  6. Vzniklé těsto rozdělte na polovinu a obě dvě části zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň hodinu do ledničky.
  7. Předehřejte si troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  8. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku půl centimetru.
  9. Vykrajovátky vykrájejte libovolné tvary, potup opakujte i s druhou částí těsta.
  10. Pečte přibližně 11-13 minut.
  11. Po vychladnutí můžete kořeněné cukroví s kardamonem ozdobit libovolnou polevou.
Vánoční sněhové vločky s kadamonem.
zdroj: finecooking.com

Kromě receptů na kořeněné cukroví můžete med využít i při přípravě oblíbených medových perníčků. Inspirujte se našimi rozmanitými recepty!

Tradiční německé cukroví s kořením

Chutné, aromatické, měkké, tak by se dalo charakterizovat toto tradiční vánoční pečivo našich sousedů. Jeho tajemství tkví především ve vlastnoručně připravované směsi koření, která se na jeho přípravu používá.

Ingredience:

Na kořenící směs

  • 4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky mleté citronové kůry
  • 1/2 čajové lžičky mleté pomerančové kůry
  • 1/2 čajové lžičky mletého anýzu
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky mletých semen fenyklu
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 čajové  lžičky mletého nového koření
  • 10 namletých hřebíčků

Na kořeněné cukroví

  • 2 šálky hladké mouky
  • 7 PL medu
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/4 šálku másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 a 1/2 PL kořenící směsi
  • 1/2  čajové jedlé sody
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vody

Postup:

  1. Nejprve si připravte kořenící směs, důkladně smíchejte všechny druhy koření.
  2. V hrnci smíchejte med, cukr a máslo a za stálého míchání zahřejte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  3. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Přidejte vejce, citronovou kůru, jedlou sodu a směs koření.
  5. Poté postupně přidávejte mouku a vypracujte v těsto.
  6. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a necháme ho alespoň hodinu a půl odpočívat v ledničce.
  7. Těsto znovu prohněťte.
  8. Na pomoučeném povrchu vyválíme z těsta přibližně půl centimetru silný plát.
  9. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  10. Těsto vykrájejte pomocí formiček a cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Kořeněné cukroví pečte přibližně 10 minut, nebo dokud nezezlátne.
Tradiční německé cukroví se směsí koření.
zdroj: happykitchen.rocks

Vánoční hvězdičky se skořicí

Vůně skořice k vánočním svátkům patří. Vychutnejte si její aroma i chuť prostřednictvím tohoto jednoduchého receptu.

Ingredience:

  • 3 vaječné bílky
  • 300 g mletých mandlí
  • 200 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Postup:

  1. Nejprve ušlehejte bílky se špetkou soli do podoby tuhého sněhu.
  2. Následně do sněhu vmíchejte citronovou šťávu a moučkový cukr.
  3. Měla by vzniknout pěkná bílá hmota, čím déle mícháte, tím lépe.
  4. Pět až šest polévkových lžic této směsi si dejte do samostatné vzduchotěsné nádoby, uzavřete a dejte vychladit.
  5. Ke zbytku směsi přidejte mleté mandle, skořici a vanilkový cukr.
  6. Vypracujte v těsto.
  7. Těsto dejte na přibližně dvě hodiny do chladničky.
  8. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  9. Pracovní plochu si posypejte moučkovým cukrem a těsto rozválejte.
  10. Kořeněné cukroví vykrájejte pomocí formičky ve tvaru hvězdičky.
  11. Hvězdičky odkládejte na plech s pečícím papírem.
  12. Před vložením do trouby cukroví potřete vychladlou bílkovou směsí.
  13. Pečte přibližně 15 minut.
Vánoční hvězdičky se skořicí a bílkovou polevou.
zdroj: edeka-wucherpfennig.de

Máte pro vůni a chuť skořice slabost? Vyzkoušejte i naše další recepty na skořicové cukroví!


Okořeněné vánoční kouličky

Zdravá a chutná vánoční pochoutka, která vás okouzlí směsí svých chutí i vůní.

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku mandlí
  • 1 šálek sušených meruněk
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička mletého kardamonu
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • šťáva z 1 pomeranče
  • jemně nasekané mandle, chia semínka a skořice na obalení

Postup:

  1. Mandle vložte do mixéru a rozmixujte na drobné kousky.
  2. Přidejte koření a opět promíchejte.
  3. Přidejte meruňky a pomerančovou šťávu.
  4. Zpracovávejte, dokud se vše dobře nepromíchá a nevznikne těsto.
  5. Z těsta následně vytvarujte ručně kuličky, z množství uvedeného v tomto receptu vznikne přibližně 20 kuliček.
  6. Kuličky obalte v nasekaných mandlích, chia semínkách nebo skořici.
  7. Před podáváním je dejte na 30 minut vychladit do lednice.
Okořeněné vánoční kouličky se zázvore, skořicí, kardamonem a hřebíčkem.
zdroj: dagmarskitchen.se

Zázvor můžete přidat nejen do receptů na kořeněné cukroví nebo perníčky. Upéct si s jeho pomocí můžete i skvělé vánoční zázvorové sušenky.

Kořeněné vánoční cukroví s muškátovým oříškem

Muškátový oříšek se hodí nejen k dochucení masitých a zeleninových pokrmů, skvělý je také ve vánočním cukroví.

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
  • špetka mleté skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 4 šálky moučkového cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku mléka
  •  2 kapky libovolné barvy potravinářského barviva

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek a skořici.
  2. Máslo a cukr vyšlehejte elektrickým mixérem dohladka.
  3. Postupně přidávejte vejce, přičemž každé vejce nechte před přidáním dalšího vmíchat do máslové směsi.
  4. S posledním vejcem zašlehejte též vanilku.
  5. Přimíchejte směs mouky a vytvořte těsto.
  6. Vzniklé těsto dejte přes noc do ledničky.
  7. Předehřejte troubu na 175 °C.
  8. Těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
  9. Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary cukroví.
  10. Vložte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 8-10 minut.
  11. Když kořeněné cukroví chladne, připravte si polevu.
  12. Máslo a moučkový cukr vyšlehejte elektrickým mixérem ve velké míse dotuha.
  13. Přidejte vanilku a pomalu po troškách přimíchávejte mléko, dokud nedosáhnete roztíratelné konzistence.
  14. V případě potřeby vmíchejte potravinářské barvivo.
  15. Vychladlé cukroví polevou potřete.
Vánoční pečivo s muškátovým oříškem.
zdroj: lifemadesweeter.com

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu kořeněného cukroví je kvalitní šlehač. Pokud nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, navštivte náš velký srovnávací test.

Voňavé vánoční perníčky se směsí koření

Tyto lahodné perníčky můžete použít také jako ozdoby na váš vánoční stromeček. Stačí do horní části perníčků udělat ihned po vytáhnutí z trouby malý otvor.  

Ingredience:

  • 4 šálky žitné mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 8 PL medu
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 PL perníkového koření
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Máslo, hnědý cukr a med dejte do malého hrnce na mírný oheň.
  3. Zahřejte a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  4. Do velké mísy prosejte suché přísady, tedy mouku, kakao, prášek do pečiva a veškeré koření.
  5. Dobře promíchejte, přidejte vejce a znovu promíchejte.
  6. Rozpuštěnou máslovou směs nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
  7. Směs vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vypracujte v těsto.
  8. Těsto rozválejte na tloušťku asi 3-5 mm.
  9. Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary a kořeněné cukroví odkládejte na připravené plechy.
  10. Pečte přibližně 7-8 minut dozlatova.
Voňavé perníčky se směsí rozmanitého koření.
zdroj: matchingfoodandwine.com

K ozdobě tohoto kořeněného cukroví můžete využít některý z našich receptů na ty nejlepší polevy na perníčky.

Vánoční sušenky s hřebíčkem

Jednoduché cukroví pouze ze čtyř ingrediencí, které dá skvěle vyniknout koření, které zdaleka nemusíte používat jen při přípravě svařeného vína.

Ingredience:

  • 1 šálek másla
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 až 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  1. V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  2. Odstavte ho z ohně a odeberte pěnu.
  3. Naběračkou odeberte čiré rozpuštěné máslo, měli byste mít přibližně tři čtvrtě šálku přepuštěného másla.
  4. Přepuštěné máslo dejte na přibližně půl hodiny do chladničky, dokud neztuhne.
  5. Předehřejte si troubu na 170°C.
  6. V míse vyšlehejte zchlazené přepuštěné máslo pomocí ručního mixéru.
  7. Přidejte jeden a tři čtvrtě šálku moučkového cukru a šlehejte při nízkých otáčkách.
  8. Postupně přisypávejte mouku.
  9. Vypracujte v hladké těsto, které rozdělte na čtyři stejné díly.
  10. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte rukama dva kusy těsta na centimetr široké špalíšky.
  11. Špalíčky příčně nakrájejte na plátky o šířce přibližně tří centimetrů.
  12. Kořeněné cukroví odkládejte na plech s pečicím papírem.
  13. Stejně postupujte i se dvěma zbývajícími díly těsta.
  14. Pečte přibližně 18 minut dozlatova, v průběhu pečení plechy vyměňte.
  15. Na vychladlé cukroví prosejte zbývající čtvrtinu hrnku moučkového cukru společně s mletým hřebíčkem.
Vánoční sušenky s hřebíčkem.
zdroj: foodandwine.com

Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit nejen kořením, ale také rozmanitým alkoholem. Vyzkoušejte kromě receptů na kořeněné cukroví také ty na opilé cukroví. Použít můžete rum, vaječný likér či brandy.

Koření a pečení

Koření běžně používáme k dochucování velkého množství potravin. Kromě chuti dodá díky éterickým silicím pokrmům i aroma. Rozmanité koření v sobě ale často ukrývá i mnoho zdraví prospěšných látek, především minerálů a vitamínů. Od nepaměti se různých účinků koření využívalo také v lidovém léčitelství. Recepty na kořeněné cukroví představují zajímavou možnost, jak tuto pochutinu zařadit do našeho jídelníčku v podobě sladkostí.

Při vánočním pečení můžete kromě obvyklé vanilky či skořice využít také další koření, například zázvor, kardamon, hřebíček, muškátový oříšek či anýz. Stačí často jen malé množství a cukroví získá rázem výraznější chuť i jedinečné aroma, které vám pomůže vytvořit tu pravou vánoční atmosféru.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X