Nejlepší recepty na kořeněné vánoční cukroví

Když se řeknou vánoce, také se vám vybaví vůně skořice, vanilky, rumu nebo pomerančové kůry? Kořenit cukroví není nezbytně nutné, někomu se to může zdát i podivné. Nicméně ta správná vůně pomůže dotvořit tu pravou domácí vánoční atmosféru.

Ve vánoční kuchyni využijete i další druhy koření:

  • zázvor
  • anýz
  • badyán
  • hřebíček
  • koriandr
  • fenykl
  • chilli
  • a další

Některé druhy používáme do cukroví samostatně, někdy z nich vytváříme směsi. Kořeněné cukroví vnáší určitou změnu mezi typické druhy vánočního cukroví, a proto není od věci alespoň menší množství takového cukroví upéct.

Inspirujte se následujícími recepty.

1. Recept na skořicové kořeněné cukroví

Skořici lze přidat do prakticky každého vánočního těsta. Vybrali jsme následující jednoduchý recept, po kterém se budou všem členům rodiny sbíhat sliny.

INGREDIENCE

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • cukr krystal (na posypání)
  • nasekané vlašské ořechy (na posypání)
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Máslo, mouku, moučkový cukr a skořici vložíme do mísy.
  2. Vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Těsto zabalíme do sáčku a necháme přes noc uležet.
  4. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Těsto vyválíme.
  6. Vykrajujeme různé tvary.
  7. Potřeme vejcem.
  8. Posypeme cukrem a ořechy.
  9. Pečeme přibližně 15 minut.

Chutný hotový recept na vánoční skořicové kořeněné cukroví.

2. Recept na zázvorové kořeněné cukroví

Zázvor příjemně zaštípe na jazyku a pak je přebit jemně sladkou chutí vánočního cukroví. Stojí za vyzkoušení.

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 500 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru (lze i sušený)

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Přidáme mouku, zázvor a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto vyválíme.
  4. Vykrajujeme různé tvary nebo uděláme kuličky.
  5. Pečeme přibližně 10 minut.
  6. Troubu vypneme a necháme 5 minut dojít.

Chutný hotové recept na kořeněné zázvorové cukroví.

Tip: hotové zázvorky obalujeme v moučkovém cukru nebo zdobíme polevou.

3. Recept na kořeněné cukroví s hřebíčkem

Sušenkové cukroví, které budete muset schovávat nejen před dětmi. Příprava je velice jednoduchá.

INGREDIENCE

  • 2 tyčinky Margot
  • 2 tatranky
  • 250 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 nadrcené hřebíčky
  • špetka skořice
  • 1 vejce

POSTUP

  1. Sušenky nastrouháme.
  2. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme těsto.
  3. Těsto necháme v lednici přes noc uležet.
  4. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Těstem plníme formičky na pracny nebo vytvarujeme kuličky.
  6. Pečeme přibližně 10 minut.

Hotový recept na skvělé kořeněné cukroví s hřebíčkem,

Představili jsme vám tři chutné recepty, jak si okořenit přípravu vánočního cukroví.

Cukroví je vhodné upéci několik dní před Vánocemi. Rozleží se a chutě se příjemně spojí.

Králem mezi recepty na kořeněné cukroví, jsou bezpochyby vánoční perníčky.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 10 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *