Kornspitz

Kornspitz není obyčejný rohlík

patří mezi druhy speciálního pečiva. Jedná se o druh rohlíku, který je vyroben z vysoce kvalitních surovin.

Z kterých surovin je kornspitz vyrobený ?

  • pšeničné a žitné mouky
  • pšeničného, žitného a sojového  šrotu
  • pšeničných otrub
  • pšeničných klíčků
  • lněných  semínek

Jak kornspitz vypadá ?

Má charakteristický rustikální vzhled s dvěma podélnými šikými zářezy. Originální kornspitz by měl být obalen v žitné mouce, jeho křupavou kůrku zdobí krystalky soli a kmín. Má zvláštní, nezaměnitelnou kořeněnou chuť.

Díky jeho složení bývá velmi oblíben u konzumentů vyvážené a zdravé stravy a ne nadarmo je zařazen mezi funkční potraviny.

Co jsou to funkční potraviny ?

Potraviny obsahující vysoké množství látek, které prospívají lidskému zdraví, tedy přísad, které aktivně ovlivňují fyziologické procesy v těle, zvyšují výkonnost a posilují imunitní systém.

Tento typ pečiva zasytí, ale má i pozitivní zdravotní efekt. Má nižší glykemický index a proto zasytí na delší dobu.

Srovnání výživových hodnot ve vybraném pečivu v 1 ks (45 – 60 g)

Druh pečiva
Energetická hodnota
Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
Kornspitz 596 kJ 6 g 26 g 1 g 3 g
Rohlík tukový 505 kJ 4 g 23 g 1 g 0,84 g
Kaiserka cereální
660 kJ 6 g 26 g 3 g 2 g
Grahamový rohlík 810 kJ 6 g 33 g 3 g 3 g
Chléb konzumní 867 kJ 6 g 41 g 0,9 g 4 g
Toustový chléb světlý 888 kJ 8 g 41 g 2 g 1 g
Houska vícezrnná
840 kJ 6 g 38 g 2 g 2 g

Kornspitz patří mezi patentované potraviny a nedovoluje tak nahrazovat suroviny, z kterých je vyroben. Ale tak jako všechny úspěšné značky je i Konrspitz často napodobován.

K čemu lze kornspitz podávat ?

Kornspitz by neměl chybět v každém zdravém jídelníčku, výborně se hodí ke snídani s bílkovinovým základem což jsou vejce nebo sýry, bude i vhodným doplňkem pomazánek.

Kornspitz

zdroj : www.baeckerei-hiessberger.at

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00