Lahodné recepty na dortové korpusy. Nechte se inspirovat!

Máte připravit dort na narozeninovou oslavu, ale nevíte jaký korpus zvolit?

Žádný problém! Mrkněte na některé z našich receptů pro těsto na dorty.

Dorty tvořené z nadýchaného piškotového těsta, či z hříšného kakaového korpusu s kousky čokolády, kterými neurazíte a chvále se nevyhnete. Volba je jen a pouze na vás!

Vyzkoušejte některé korpusy na dorty právě z našich receptů.

Piškotový korpus

Jednoduchý světlý piškotový dort je vyroben pouze z několika ingrediencí, které máte pravděpodobně ve spíži. Tak jen do toho!

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1 a 1/2 šálku práškového cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Kulatou dortovou formu vyložte pečícím papírem, popř. vymažte máslem a jemně vysypejte moukou.
  • Vejce vyklepněte do mísy a šlehejte mixérem přibližně 1 minutu.
  • Následně přidejte 1,5 šálku práškového cukru, stále mixujte.
  • . Smíchejte dohromady rozpuštěné máslo a horkou vodu.
  • Postupně přidávejte i prosátou mouku a prášek do pečiva. Po několika minutách se vám začne tvořit těsto.
  • Poté přidejte vanilkový extrakt a přestaňte mixovat.
  • Vše jemně promíchejte špachtlí.
  • Přidejte směs z vody a másla a opět jemně promíchejte.
  • Těsto nalijte do formy na dort, vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut. Korpus kontrolujte pomocí špejle vložením do středu a následným vyjmutím. Pokud je špejle čistá, dort je hotový.
  • Poté dort vyjměte z trouby na chladící rošt a nechte vychladnout na 5 až 10 minut.
  • Po uplynuté době vyklepněte korpus z formy.
nadýchané základní piškotové těsto na dort
zdroj: letthebakingbegin.com

Populární moučník, jehož hlavní přísadou je med. Ano, to jsou recepty na medovníky, tak neváhejte a pusťte se alespoň do jednoho z nich!

Kakaové těsto na dort

Sladký moučník plný kakaa s čokoládovou polevou navrch. Neuděláte chybu, když si kousek dáte!

Ingredience

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1/3 šálku kakaa
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku vroucí vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Formu na pečení vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem a odložte stranou.
  • Smíchejte všechny suché ingredience ve velké míse a dobře promíchejte.
  • Do suchých ingrediencí přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt.
  • Šlehejte asi 2 až 3 minuty ručním mixérem či metlou, dokud se všechny přísady pořádně nespojí a nevznikne jemné těsto.
  • Hned v této fázi vmíchejte do těsta vroucí vodu. Díky tomu bude těsto tenké.
  • Těsto následně vlijte do připravené formy a vložte do trouby.
  • Pečte po dobu 30 až 35 minut, dokud není těsto hotové a nelepí se na špejli při zkoušení.
  • Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
korpus s kakaem a čokoládovou polevou
zdroj: lynnskitchenjournal.com

Kdo by neměl rád krtkův dort? Zkuste si vyrobit domácí krtkův dort v několika variantách.

Vanilkový korpus

Klasický vanilkový korpus, se kterým můžete tvořit božské dorty rozmanitých chutí a nikdy jím nezklamete. Snadno a jednoduše!

Ingredience

  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 a 1/2 šálku cukru krystal
  • 4 vejce
  • 2 lžíce vanilkové extraktu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 a 1/2 čajová lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/3 šálku podmáslí

Ingredience

  • Předehřejte troubu na 160°C a formu na pečení vymažte olejem či kouskem másla a vysypejte trochou mouky.
  • Ve velké míse vyšlehejte ručním šlehačem změkčené máslo s olejem, dokud se nespojí.
  • Pomalu přisypávejte cukr a stále šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná.
  • Přidejte vejce i vanilkový extrakt a šlehejte dál, aby se do směsi začlenilo co nejvíce vzduchu.
  • V oddělené misce prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva, vše dobře promíchejte.
  • K suchým přísadám přidávejte postupně podmáslí a nechte spojit.
  • Poté Přidejte vyšlehanou směs a smíchejte.
  • Následovně těsto vlijte do připravené formy na pečení, vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud není korpus zlatohnědý.
  • Když bude hotový, vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
základní vanilkové dortové těsto pro každou příležitost
zdroj: bromabakery.com

Očekáváte návštěvu a nevíte, jaký moučník rychle připravit? Mrkněte se na tyto recepty rychlých a chutných dortů!

Bezlepkové těsto na dort

Tento snadný bezlepkový čokoládový dort je super jednoduchý a má perfektní chuť. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 320 g krystalového cukru
  • 285 g bezlepkové mouky
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu, bezlepkového
  • 3/4 šálku vroucí vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C a vymažte dortovou formu nebo vyložte pečícím papírem.
  • Ve velké míse rozmíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl, dokud nejsou viditelné hrudky.
  • Přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt, míchejte další 2 minuty.
  • Poté přimíchejte vroucí vodu. Vznikne těsto.
  • Těsto vlijte do pečící formy a lžící rovnoměrně rozprostřete.
  • Vložte do trouby a pečte po dobu 35 až 40 minut. Strukturu těsta kontrolujte pomocí špejle.
  • Když je korpus upečený, vyjměte z trouby a nechte odpočívat a vychladnout alespoň na 5 minut. Nakonec vyklepněte.
  • Na polevu můžete připravit. 115 g másla, 1/2 šálku kakaa, 450 g práškového cukru a 1/4 šálku mléka.
  • V misce vyšlehejte máslo a vanilku, dokud nebudou hladké a krémové.
  • Přimíchejte kakaový prášek a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Postupně přidávejte práškový cukr.
  • Pomalu zašlehejte mléko. V případě potřeby zašlehejte další mléko, abyste dosáhly požadované konzistence.
  • Nakonec krémem pomažete a vyzdobíte korpus.
těsto na dort z bezlepkových ingrediencí
zdroj: glutenfreepalate.com

Malinký a snadný moučník po obědě? Žádný problém! Zkuste si upéct jeden ze sladkých mug cake dezertů.

Mramorový korpus

Mramorový dort je klasická vzpomínka na vaření z dětství. Chutný zákusek k čaji v ten pravý čas.

Ingredience

  • 225 g změkčeného másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 3 lžíce mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C.
  • Dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Pakliže máte kuchyňského robota, jednoduše vložte máslo, cukr, vejce, prosátou mouku, mléko a vanilkový extrakt do mísy a míchejte 2 až 3 minuty do hladka. U ručního mixéru postupně přidávejte a mixujte všechny uvedené ingredience.
  • Poté směs rozdělte do dvou misek.
  • Do jedné z misek vsypte kakao a důkladně zamíchejte.
  • Do formy pak střídavě nalévejte čokoládové a světlé, vanilkové těsto.
  • Když je forma na pečení naplněna těstem, poklepejte dnem o pracovní plochu, abyste těsto zbavily přebytečných bublin vzduchu.
  • Vezměte špejli a decentně promíchejte směs, abyste vytvořili mramorový efekt.
  • Vložte do trouby a pečte po dobu 40 až 45 minut. Opět hlídejte upečené těsto pomocí špejle.
  • Po upečení vyjměte formu z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočívat a vychladnout.
  • Nakonec vyklopte korpus z formy.
dort z mramorového těsta a čokoládou
zdroj: recipes.sainsburys.co.uk

K těmto dezertům už bude chybět jen jediná věc. Dokonalá káva! Takovou můžete vykouzlit třeba v jednom z pákových kávovarů z naší recenze. Mrkněte se, pro koho jsou vhodné.

Nízký korpus na dort

Nejlepší, jednoduchý dort z Texasu, který je tvořen z tenkého kakaového korpusu a pokrývá ho teplá čokoládová poleva. Ideální na večírek! A můžete si ho okořenit i špetkou chilli koření, aby měl říz.

Ingredience

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 2 velká vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 6 lžic mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 šálku másla
  • 3 a 3/4 šálku práškového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C a vymažte plech či dortovou formu máslem.
  • V menším hrnci na středním ohni nechte přivést k varu vodu.
  • K vodě přidejte kakao i máslo a vše míchejte.
  • Mezitím v samotné misce smíchejte prosátou mouku, sodu a sůl.
  • V další menší misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku.
  • Do směsi s moukou přidejte směs ze zakysané smetany, vajec a vanilky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Jakmile je čokoládová směs v hrnci vroucí, odstavte ji z ohně a nalijte do těsta. Míchejte, dokud se nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
  • Nalijte těsto do připravené formy či plechu a stěrkou uhlaďte, aby byla rovnoměrně rozptýlena.
  • Pečte v předehřáté troubě po dobu 15 až 20 minut nebo do ztuhnutí těsta.
  • Když je dort zhruba v polovině pečení, připravte si poolevu.
  • Přidejte do hrnce mléko, kakao a máslo. Přiveďte směs k varu.
  • Jakmile se směs vaří, odstavte jej z ohně a vmíchejte práškový cukr ručním mixérem, abyste se zbavili hrudek.
  • Horkou polevu nalijte na horký dort.
  • Špachtlí jej rovnoměrně rozetřete po korpusu.
  • Před podáváním nechte polevu alespoň na 10 minut ztuhnout.
korpus s horkou čokoládovou polevou
zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Dort ze 2 ingrediencí

Už jste o něm slyšeli? Je naprosto jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Proto se s vámi ráda podělím o jeden super rychlý recept na dort, ke kterému budete potřebovat pouze 2 ingredience.

Ingredience

  • 255 g čokolády na vaření
  • 4 velká vejce

Postup

  • Troubu si předehřejte na 170°C a opět vymažte formu na dort máslem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Čokoládu rozlámejte a vysypejte do misky vhodné do mikrovlnky. Nechte rozpustit. Případně přidejte trochu rostlinného tuku.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Bílky vyšlehejte ručním šlehačem, aby vznikl pevný sníh.
  • Do rozpuštěné čokolády postupně přimíchejte žloutky a pořádně zamíchejte.
  • Pomocí gumové špachtle přidávejte k čokoládě sníh. Míchejte tak, aby těsto bylo nadýchané.
  • Následně přelijte do připravené formy, rovnoměrně rozetřete.
  • Vložte do trouby a pečte po dobu 30 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Nakonec opatrně vyklopte dort z formy a ozdobte např. posypáním moučkového cukru a podávejte se zmrzlinou či s kousky ovoce.
jednoduchý dort s fíky a nektarinkami
zdroj: tasty.co

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.