Máte připravit dort na narozeninovou oslavu, ale nevíte jaký korpus zvolit?
Žádný problém! Mrkněte na některé z našich receptů pro těsto na dorty.
Dorty tvořené z nadýchaného piškotového těsta, či z hříšného kakaového korpusu s kousky čokolády, kterými neurazíte a chvále se nevyhnete. Volba je jen a pouze na vás!
Vyzkoušejte některé korpusy na dorty právě z našich receptů.
Piškotový korpus
Jednoduchý světlý piškotový dort je vyroben pouze z několika ingrediencí, které máte pravděpodobně ve spíži. Tak jen do toho!
Ingredience
- 4 vejce
- 1 a 1/2 šálku práškového cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 2 polévkové lžíce horké vody
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Kulatou dortovou formu vyložte pečícím papírem, popř. vymažte máslem a jemně vysypejte moukou.
- Vejce vyklepněte do mísy a šlehejte mixérem přibližně 1 minutu.
- Následně přidejte 1,5 šálku práškového cukru, stále mixujte.
- . Smíchejte dohromady rozpuštěné máslo a horkou vodu.
- Postupně přidávejte i prosátou mouku a prášek do pečiva. Po několika minutách se vám začne tvořit těsto.
- Poté přidejte vanilkový extrakt a přestaňte mixovat.
- Vše jemně promíchejte špachtlí.
- Přidejte směs z vody a másla a opět jemně promíchejte.
- Těsto nalijte do formy na dort, vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut. Korpus kontrolujte pomocí špejle vložením do středu a následným vyjmutím. Pokud je špejle čistá, dort je hotový.
- Poté dort vyjměte z trouby na chladící rošt a nechte vychladnout na 5 až 10 minut.
- Po uplynuté době vyklepněte korpus z formy.

Populární moučník, jehož hlavní přísadou je med. Ano, to jsou recepty na medovníky, tak neváhejte a pusťte se alespoň do jednoho z nich!
Kakaové těsto na dort
Sladký moučník plný kakaa s čokoládovou polevou navrch. Neuděláte chybu, když si kousek dáte!
Ingredience
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1/3 šálku kakaa
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku vroucí vody
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Formu na pečení vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem a odložte stranou.
- Smíchejte všechny suché ingredience ve velké míse a dobře promíchejte.
- Do suchých ingrediencí přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt.
- Šlehejte asi 2 až 3 minuty ručním mixérem či metlou, dokud se všechny přísady pořádně nespojí a nevznikne jemné těsto.
- Hned v této fázi vmíchejte do těsta vroucí vodu. Díky tomu bude těsto tenké.
- Těsto následně vlijte do připravené formy a vložte do trouby.
- Pečte po dobu 30 až 35 minut, dokud není těsto hotové a nelepí se na špejli při zkoušení.
- Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Kdo by neměl rád krtkův dort? Zkuste si vyrobit domácí krtkův dort v několika variantách.
Vanilkový korpus
Klasický vanilkový korpus, se kterým můžete tvořit božské dorty rozmanitých chutí a nikdy jím nezklamete. Snadno a jednoduše!
Ingredience
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 a 1/2 šálku cukru krystal
- 4 vejce
- 2 lžíce vanilkové extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 2 a 1/2 čajová lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/3 šálku podmáslí
Ingredience
- Předehřejte troubu na 160°C a formu na pečení vymažte olejem či kouskem másla a vysypejte trochou mouky.
- Ve velké míse vyšlehejte ručním šlehačem změkčené máslo s olejem, dokud se nespojí.
- Pomalu přisypávejte cukr a stále šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná.
- Přidejte vejce i vanilkový extrakt a šlehejte dál, aby se do směsi začlenilo co nejvíce vzduchu.
- V oddělené misce prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva, vše dobře promíchejte.
- K suchým přísadám přidávejte postupně podmáslí a nechte spojit.
- Poté Přidejte vyšlehanou směs a smíchejte.
- Následovně těsto vlijte do připravené formy na pečení, vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud není korpus zlatohnědý.
- Když bude hotový, vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Očekáváte návštěvu a nevíte, jaký moučník rychle připravit? Mrkněte se na tyto recepty rychlých a chutných dortů!
Objevte podobné tipy
Bezlepkové těsto na dort
Tento snadný bezlepkový čokoládový dort je super jednoduchý a má perfektní chuť. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 320 g krystalového cukru
- 285 g bezlepkové mouky
- 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1 a 1/2 čajové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
- 2 velká vejce
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu, bezlepkového
- 3/4 šálku vroucí vody
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte dortovou formu nebo vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse rozmíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl, dokud nejsou viditelné hrudky.
- Přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt, míchejte další 2 minuty.
- Poté přimíchejte vroucí vodu. Vznikne těsto.
- Těsto vlijte do pečící formy a lžící rovnoměrně rozprostřete.
- Vložte do trouby a pečte po dobu 35 až 40 minut. Strukturu těsta kontrolujte pomocí špejle.
- Když je korpus upečený, vyjměte z trouby a nechte odpočívat a vychladnout alespoň na 5 minut. Nakonec vyklepněte.
- Na polevu můžete připravit. 115 g másla, 1/2 šálku kakaa, 450 g práškového cukru a 1/4 šálku mléka.
- V misce vyšlehejte máslo a vanilku, dokud nebudou hladké a krémové.
- Přimíchejte kakaový prášek a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.
- Postupně přidávejte práškový cukr.
- Pomalu zašlehejte mléko. V případě potřeby zašlehejte další mléko, abyste dosáhly požadované konzistence.
- Nakonec krémem pomažete a vyzdobíte korpus.

Malinký a snadný moučník po obědě? Žádný problém! Zkuste si upéct jeden ze sladkých mug cake dezertů.
Mramorový korpus
Mramorový dort je klasická vzpomínka na vaření z dětství. Chutný zákusek k čaji v ten pravý čas.
Ingredience
- 225 g změkčeného másla
- 225 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Pakliže máte kuchyňského robota, jednoduše vložte máslo, cukr, vejce, prosátou mouku, mléko a vanilkový extrakt do mísy a míchejte 2 až 3 minuty do hladka. U ručního mixéru postupně přidávejte a mixujte všechny uvedené ingredience.
- Poté směs rozdělte do dvou misek.
- Do jedné z misek vsypte kakao a důkladně zamíchejte.
- Do formy pak střídavě nalévejte čokoládové a světlé, vanilkové těsto.
- Když je forma na pečení naplněna těstem, poklepejte dnem o pracovní plochu, abyste těsto zbavily přebytečných bublin vzduchu.
- Vezměte špejli a decentně promíchejte směs, abyste vytvořili mramorový efekt.
- Vložte do trouby a pečte po dobu 40 až 45 minut. Opět hlídejte upečené těsto pomocí špejle.
- Po upečení vyjměte formu z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočívat a vychladnout.
- Nakonec vyklopte korpus z formy.

K těmto dezertům už bude chybět jen jediná věc. Dokonalá káva! Takovou můžete vykouzlit třeba v jednom z pákových kávovarů z naší recenze. Mrkněte se, pro koho jsou vhodné.
Nízký korpus na dort
Nejlepší, jednoduchý dort z Texasu, který je tvořen z tenkého kakaového korpusu a pokrývá ho teplá čokoládová poleva. Ideální na večírek! A můžete si ho okořenit i špetkou chilli koření, aby měl říz.
Ingredience
- 1 šálek vody
- 1 šálek másla
- 3 lžíce kakaa
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky krystalového cukru
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 2 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 6 lžic mléka
- 3 lžíce kakaa
- 1/2 šálku másla
- 3 a 3/4 šálku práškového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte plech či dortovou formu máslem.
- V menším hrnci na středním ohni nechte přivést k varu vodu.
- K vodě přidejte kakao i máslo a vše míchejte.
- Mezitím v samotné misce smíchejte prosátou mouku, sodu a sůl.
- V další menší misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku.
- Do směsi s moukou přidejte směs ze zakysané smetany, vajec a vanilky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Jakmile je čokoládová směs v hrnci vroucí, odstavte ji z ohně a nalijte do těsta. Míchejte, dokud se nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
- Nalijte těsto do připravené formy či plechu a stěrkou uhlaďte, aby byla rovnoměrně rozptýlena.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 15 až 20 minut nebo do ztuhnutí těsta.
- Když je dort zhruba v polovině pečení, připravte si poolevu.
- Přidejte do hrnce mléko, kakao a máslo. Přiveďte směs k varu.
- Jakmile se směs vaří, odstavte jej z ohně a vmíchejte práškový cukr ručním mixérem, abyste se zbavili hrudek.
- Horkou polevu nalijte na horký dort.
- Špachtlí jej rovnoměrně rozetřete po korpusu.
- Před podáváním nechte polevu alespoň na 10 minut ztuhnout.

Dort ze 2 ingrediencí
Už jste o něm slyšeli? Je naprosto jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Proto se s vámi ráda podělím o jeden super rychlý recept na dort, ke kterému budete potřebovat pouze 2 ingredience.
Ingredience
- 255 g čokolády na vaření
- 4 velká vejce
Postup
- Troubu si předehřejte na 170°C a opět vymažte formu na dort máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Čokoládu rozlámejte a vysypejte do misky vhodné do mikrovlnky. Nechte rozpustit. Případně přidejte trochu rostlinného tuku.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Bílky vyšlehejte ručním šlehačem, aby vznikl pevný sníh.
- Do rozpuštěné čokolády postupně přimíchejte žloutky a pořádně zamíchejte.
- Pomocí gumové špachtle přidávejte k čokoládě sníh. Míchejte tak, aby těsto bylo nadýchané.
- Následně přelijte do připravené formy, rovnoměrně rozetřete.
- Vložte do trouby a pečte po dobu 30 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Nakonec opatrně vyklopte dort z formy a ozdobte např. posypáním moučkového cukru a podávejte se zmrzlinou či s kousky ovoce.
