Vychutnejte si ty nejzajímavější kotrčové recepty pro všední den i sváteční příležitosti. Inspirujte se!

Sbíráte rádi lesní houby a vaříte z nich lahodné pokrmy? Pak rozhodně zkuste recepty na kotrč.

Má příjemnou chuť, krásně vodní a dá se použít na spoustu dobrot.

Překvapte své blízké i přátelé a uvařte jim například vynikající, ale naprosto jednoduchou polévku.

Na výběr máte několik chutných pokrmů, které stojí za to vyzkoušet.

Smažený kotrč kadeřavý

Pro někoho zcela nemyslitelná potravina, která je u dalšího vysoce ceněná pro svou lahodnou chuť. V syrové podobě je sice trochu gumová a na něčí vkus až moc aromatická.

Jakmile však projde tepelnou úpravou, překvapí vás, že je houba velmi chutná. Recept je maximálně jednoduchý a výsledný pokrm potěší i náročnější jedince. Neváhejte omrknout také recepty na zapékané houby.

Ingredience:

  • 400 g čerstvého kotrče kadeřavého
  • 1 větší vejce
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžíce čerstvé petrželky
  • Sůl i pepř podle chuti

Postup

  • Houbu krátce ponoříme do vroucí vody. Poté opláchneme pod tekoucí vodou.
  • Nakrájíme na 2 – 3 cm silné plátky, ponoříme do misky s vodou a důkladně očistíme od jehličí a různých nezvaných hostů.
  • Drobnější houby stačí pokrájet na kousky o velikosti sousta.
  • Do misky dáme vejce, rozšleháme a postupně v něm obalíme jednotlivé kousky masa.
  • Kotrč z jedné strany osolíme, opepříme a posypeme petrželkou.
  • Smažíme v pánvi, dokud nemají všechny plátky/kousky houby zlatavou křupavou strukturu, zhruba tak 2 minuty z každé strany.
  • Servírujeme s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Sparassiscrispa smažený s vejcem.
Zdroj: https://www.gone71.com

Falešná dršťková polévka s kokosovým mlékem

Asijská kuchyně je populární, a když se kombinuje s netradičními surovinami, pak máme o dokonalý pokrm vystaráno. Příprava tohoto receptu trvá něco přes hodinku, ale výsledek vás potěší.

Ingredience:

  • 400 g kotrče
  • 1 polévková lžíce oleje (můžeme použít i sádlo)
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 velká hrst asijské bazalky
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 a 1/2 l vody
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 8 cm čerstvého galangalu
  • 3 cm čerstvého kencuru
  • 1 stonek citronové trávy
  • 8 listů kafírové limetky
  • 2 kostky houbového vývaru
  • 1 lžička soli

Příloha:

  • Asijské nudle

Postup

  • Zázvor oloupeme a nakrájíme najemno. Nakrájíme česnek a cibuli na drobné kostičky. Galangal nakrájejte na 1/2 cm plátky.
  • Na lžíci oleje orestujeme cibuli, česnek se zázvorem, galangalem a jerukovýmpurutem.
  • Přidáme důkladně omytý a očištěný kotrč, nakrájený na menší kousky. Zhruba po 3 minutách přilijeme horkou vodu.
  • Necháme asi 5 minut probublávat pod pokličkou na pánvi.
  • Přidáme kostky houbového vývaru, přilijeme kokosové mléko a přihodíme listy limetky a kencur.
  • Přihodíme nahrubo nakrájenou asijskou bazalku. Nudle uvaříme podle návodu na obalu.
  • Pak už jen stačí servírovat a podle fantazie ozdobit.
  • Polévku pokapeme trochou citronové šťávy a podáváme s nudlemi.
Asijská houbová polévka z divokých hub s příchutí kokosu.
Zdroj: https://pisangsusu.com

Kotrčové ragú

Tento druh houby je mnohdy nedoceněný, přitom se s ním dají vykouzlit super pochoutky. Rýže se k tomu hodí jako perfektní společník.

Ingredience:

Na rizoto:

  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 středně velké cibule
  • 5 hrnků horkého kuřecího vývaru
  • ½ hrnku nastrouhaného vysoce kvalitního parmazánu
  • 6 polévkových lžic čerstvého nesoleného másla
  • 1/4 hrnku suchého bílého vína

Na květák houbové ragú:

  • 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/2 středně velké cibule
  • 350 g čerstvého očištěného kotrče
  • 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce nasekané italské petrželky

Postup

  • Nejprve připravíme ragú. Cibuli nasekáme na drobné kousky. V hrnci rozpustíme lžíci másla a cibuli na něm zpěníme.
  • Osolíme a restujeme, dokud cibule nezesklovatí, poté přidáme mouku, promícháme a 1 – 2 minuty povaříme.
  • Zalijeme vínem, přidáme kotrč, tymián a zalijeme vývarem. Směs přivedeme k varu, dochutíme špetkou soli a necháme vařit dalších 15 minut.
  • Potom odstavíme a pustíme se do přípravy rizota. Ragú si můžeme klidně připravit i den předem.
  • Na rizoto nasekáme cibuli na jemné kostičky, zpěníme na další lžíci másla, až zesklovatí.
  • Přidáme rýži a za stálého míchání vaříme cca 2-3 minuty.
  • Rýži dochutíme špetkou soli. Přilijeme víno a necháme vařit, dokud se neodpaří, pak postupně přiléváme horký vývar.
  • Snížíme teplotu na střední a vaříme, dokud rýže nezměkne.
  • Sundáme rýži z plotny, vmícháme zbývající máslo, parmezán a naběračku vývaru, aby se upravila konzistence.
  • Když je rýže horká, rozdělíme ji rovnoměrně do 4 malých misek na těstoviny, zalijeme hotovým ragú z kotrče a posypeme nasekanou petrželkou.
Rizoto s bílým vínem a sýrem s houbovým ragú z divokého květáku.
Zdroj: https://foragerchef.com

Směs na toust

Kotrč si můžete připravit na mnoho způsobů, ovšem tento recept vás nadchne svou jednoduchostí a přesto vynikající chutí.

Ingredience:

  • 1 čerstvý kotrč
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • Špetka mletého čerstvého pepře

Postup

  • Začneme důkladným vyčištěním houby. Odstraníme veškeré nečistoty a ponoříme jí do misky s vodou, propláchneme ještě pod tekoucí vodou.
  • Poté rozlámeme na části, misku napustíme čistou vodu a kotrč znovu propereme, aby byl skutečně úplně čistý.
  • Na střední teplotu rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a necháme zhruba 1 minutu restovat.
  • Přihodíme kotrč a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Pak přisypeme petržel a snížíme teplotu.
  • Necháme vařit, dokud se houby neorestují. Dochutíme solí a pepřem.
  • Pak už jen stačí nakrájet chléb a směs na něj nandat.

Tip: Tuto směs můžeme přidat do těstovinových salátů, nebo s ní ochutit rýži.

Jednoduchá kotrčová směs na čerstvý toust či chléb.
Zdroj: https://wakeupandeat.com

Kotrč je vzácnost mezi houbami

Dá se říci, že je tato houba opravdu vysoce ceněna a milovníci hub na ní pějí samou chválu. Je velmi zdravá a při té správné úpravě i velice chutná. Nutno podotknout, že kotrč měli v oblibě už naši předci. Dokonce to prý v 19. století oblíbená houba, která se pravidelně objevovala na trzích.

Z obecného hlediska patří do rodu chorošovitých hub. Vypadá tak trochu jako keř a mořská houba v jednom. Na našem území se objevují 3 dosud zdokumentované druhy.

  1. Kotrč kadeřavý (Sparassiscrispa) – je to nejčastější a hojně se vyskytující druh, který parazituje na borovicích.
  2. Kotrč Němcův (Sparassisnemecii) – vzácný druh parazitující na jedlích.
  3. Kotrč štěrbákový (Sparassislaminosa) – ten je rovněž velmi vzácný a můžeme na něj narazit na dubech.

Jaká jsou lidová jména této houby?

  • Baraní kule
  • Beranice
  • Beranička
  • Bílá kotrč
  • Borová kotrč
  • Diviš
  • Hromada
  • Koteryh
  • Strapáč
  • Třapáč
  • Vořešník

Kotrč kadeřavý

Pokud chodíte rádi na houby, měli byste si od konce července do listopadu začít dávat v lesích pozor i na výskyt kotrče kadeřavého. Když to vezmeme odlehčeně, tak je to vlastně Lamborghini či Ferrari mezi houbami. Díky velikosti si ho navíc nemůžete splést s nějakou jedovatou houbou. Parazituje na kořenech borovic.

Lesníci je zrovna moc nemilují, neboť borovicím způsobují nepříjemnou hnilobu. Když už kotrč na některé borovici jednou najdete, určitě si jí dobře zapamatujte, neboť je vysoce pravděpodobné, že ho tam za nějakou dobu najdete znovu. Kromě velké plodnice je totiž běžné, že roste na stejných místech i několik let po sobě.

Jestli vás odrazuje její vzhled, pak je to určitě chyba, protože má i mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Je to důležitá léčivka, která se pyšní zejména svými antibakteriálními účinky a má velmi pozitivní vliv na pleť. Dokonce prý hojí různé rány. Zároveň s tím také obsahuje betaglukan 1,3 – D (SCG), látku s protirakovinnými účinky.

Kde přesně kotrč v lese hledat a jak ho poznat?

Jak již bylo několikrát zmíněno, vyskytuje se na kořenech borovic. Ovšem není to pravidlem, protože často jej najdeme u jednotlivých stromů, ale rostoucí rovnou ze země, kde bylo již předtím rozložené dřevo.

Výjimkou nejsou ani pařezy borovic. Buďte opatrní, ať si kotrč kadeřavý nespletete s kotrčem němcovým nebo štěrbákovým. Parazitují na kořenech smrků, jedlí, dubů či buků, ale jejich sběr je přísně zakázán, neboť patří mezi ohrožené druhy hub.

Jak jednoduše tuto výbornou houbu popsat?

Kotrč kadeřavý na první pohled připomíná ovečku, i když tak trochu se podobá i květáku nebo mořské houbě. Mnozí dokonce tvrdí, že při pohledu na kotrč vidí lidský mozek.

Houba mění svou barvu postupně stářím. Začíná jako bledě žlutobílá a přechází až do okrově nahnědlé. Nejchutnější jsou jednoznačně krémově bělavé plodnice.

Zajímavosti na závěr

V našem článku jste se mohli setkat s několika cizojazyčnými názvy, které nejsou v naší gastronomii zrovna obvyklé. Pojďme se na ně ve stručnosti podívat a říci si, co vlastně znamenají.

Galangal

Jedná se o koření, které je charakteristické pro asijskou kuchyni. Na první pohled nám svým vzhledem připomíná zázvor nebo kurkumu, se kterými má dokonce i příbuzenský vztah.

Ostatně u nás se mu říká siamský zázvor, kalkán či galgán. Má skvělou a velmi výraznou chuť, navíc má blahodárné účinky na náš organismus.

Jak se používá?

Stejně jako kurkuma, se dá i galangal používat samostatně, ale může se kombinovat i se směsí dalších druhů koření. Oproti štiplavosti zázvoru, vyniká toto koření svou nasládlou citrusovou chutí. Kořen je o něco tvrdší než zázvor, takže je ideální jej krájet na velmi tenké plátky.

Perfektně pasuje do thajských pokrmů, kde mu sekunduje kokosové mléko, hovězí maso a zelenina. Má velmi pozitivní vliv na trávení, roztahuje cévy, má menší analgetický účinek a již v dřívějších dobách se o něm dokonce hovořilo jako o afrodiziaku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X